Tekst en fotografie : Vinyl Ivan | 03 maart 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Showverslag van ASSA Show 2012

Terwijl letterlijk het laatste beetje hoop wegsmolt op een Elfstedentocht maakte hifi- en muziekminnend Nederland zich op voor een vierde editie Audioshow Studio Alkmaar (ASSA):

Openbaar Vervoer

Zoals gewoonlijk was het tijd om de trein te pakken en de bus naar het AZ stadion ofwel Bus 163 vanaf station Alkmaar. Vreemd genoeg gaat de bus maar een keer per uur naar het stadion. Bepakt en bezakt heeft bus 163 mijn voorkeur, want deze stopt precies onder het viaduct bij het stadion. De andere opties betekende meer lopen tot de bestemming wordt bereikt: de ASSA 2012! 

 


Deze trein staat nog niet ter beschikking van de reiziger, maar is een gerenoveerde dubbeldekker.


Het model rijdt nu nog veelal zo rond, sinds 1985. Ik vraag me af of ze hun bijnamen behouden? Ik geloof dat enkele rijtuigen naar dieren waren genoemd, zoals: Walvis en Panda.

 Foyer 

Nadat ik met een mede-reiziger de stevige tegenwind trotseerde om de toegangstrappen van het stadion te bereiken wachtten ons in de hal de stand van het tijdschrift Music Emotion en het eerste hifi-apparaat!


Nu heb ik meestal niet zoveel op met dit soort hifi-oplossingen, maar dit klonk erg goed. Het apparaat NAD Viso 1 kan omgaan met iPhones en smartphones met een Android besturingssysteem of tablets, alles via een Bluetooth signaal. 

 Aspera Audio 

In het foyer kwamen we enkele bekende gezichten tegen van Aspera Audio die natuurlijk hun PS Audio streaming oplossing hadden meegenomen.



De luidsprekers zijn van het Zweedse merk Transmission Audio, daarnaast staat de streamingoplossing van PS Audio: de Perfect Wave Digital to Analogue Converter Mk II en Transport met iPad. En natuurlijk was de Perfect Wave Powerplant P5 en P10 ook weer mee. 


De Transmission Audio M1i maakt gebruikt van een bandtweeter voor de hoge tonen.


De kast van de speaker loopt niet door, want de bandtweeter is van achter opengelaten met een kap ter afscherming tegen grijpgrage kinderhandjes of die van volwassenen. De gevoeligheid van de speaker is een 87 dB/W/m. Onder de tafel stond een PS Audio Poweramplifier GCA en deze had daar geen problemen mee.

 Nutters Audio

Muziekdragers in allerlei soorten formats van high resolution DVD's, CD's tot vinyl van de beste labels ter wereld waren weer verkrijgbaar bij Nutters Audio. Dat niet alleen er waren nu ook audio-assocoires mee, want in vergelijking met vorig jaar konden nu direct de kurken platenmatten worden aangeschaft in de diktes van 1-3 mm. Een absolute aanrader. Maar dat niet alleen... 


Een vinyl LP, een Speakers Corner Records uitgave: Holst - The Planets. Er kon zowel door de allernieuwste vinyl releases als door tweedehands LP's worden gestruind bij Nutters Audio. 


Meegenomen waren ook de stroomblokken, zie hier de Nutters Audio NA-PD5, een vijfvoudige verdeeldoos gemaakt van blauw aluminium met sterbedrading en markering op in- en outlet ten behoeve van de fase en nul-lijn. Made in Holland! De prijs is 350 euro.


Powerkabels zijn er ook te koop van het merk, deze exemplaren zijn afgewerkt met Wattgate schuko stekkers. Andere versies van rodium of met IEC-stekkers zijn natuurlijk ook verkrijgbaar.


Een mooie demonstratietafel verder van Nutters Audio lag vol met hoofdtelefoons van het merk HiFiMAN, zie hier de HE-4 met gebalanceerde stekker. Let ook op het mooi getwiste aansluitsnoer.


HiFiMAN HE-6 met buizenhoofdtelefoonversterker de EF5 met DY-1 voeding.


Topper was deze HiFiMAN HE-5LE met in iedere oorschelp een magnetostaat verwerkt als speaker. De hoofdtelefoon kost 599 euro en klinkt net als het concurrerende hoofdtelefoonmerk Stax meteen erg verslavend. Het geluid is namelijk ruimtelijk en vermoeid niet. Langdurig luisteren is daarom geen probleem.

Analogue Audio Products 

De importeur uit Nieuwegein deed zijn naam eer aan met het meebrengen van een Fletcher Audio draaitafel en Synthesis buizenversterker om te demonstreren.


Op display stond de Rosso Fiorentino Fiesole monitor speaker met supertweeter. Een mooie Italiaanse monitorluidspreker met een stevig prijskaartje 4900 euro per set.


Daarnaast stond een buizenversterker van het het Italiaanse merk waar de importeur furore mee heeft gemaakt: de Unison Research S6 geïntegreerde versterker.


De geïntegreerde versterker Pathos Ethos. Uit het Pathos assortiment is dit een hybride versterker ofwel een buizenvoorversterker met MOSFET eindversterker. Deze versterker levert 100W per kanaal. Ingebouwd in de versterker zit een DAC, de Pathos Digit, daarmee kun je 24-bits/96 kHz digitaal signalen van MP3-spelers tot harde schijven ten gehore brengen. 


De Pathos versterker met de bekende koelribbels, die de naam van het merk vormen. Bovenop zijn de buizen van de voorversterker te zien.


De Rosso Fiorentino Pienza monitorluidspreker per set: 1990 euro. De nieuwste telg in het gamma, uitgekomen eind 2011.


Het was erg druk en donker bij  Analogue Audio Products. Het geluid was zonder enige hardheid. Maar het had wat steviger van mij gemogen, misschien kwam het wel door onderstaande kandidaat.


Er werd namelijk gespeeld met de buizenversterker Synthesis A100T van 2x100 Watt uitgangsvermogen met 8x KT66-buizen.


Ook deze versterker beschikt over een DAC.  Deze DAC bevat volgens de importeur twee Wolfson converters, en kan digitale signalen verwerken van 24bits/192 kHz en is geschikt om asynchroon via USB of SPDIF digitale muziekbestanden af te spelen. De ingangen komen daarom op: 4x line, 1x USB, 1x S/PDIF.


Dan zou je bijna vergeten wat al dat digitale geweld begin jaren 1980 in gang heeft gezet, de CD-speler en daar was ook een exemplaar van mee: de stijlvolle Norma Revo CDP-IR.


Analoog is natuurlijk niets zonder een draaitafel, meegekomen was de Fletcher Audio Omega Point 5. Waarvan met name de dikke ronde snaar met grote motorpulley mij opviel.


De draaitafel beschikt over de Fletcher Audio Radical Tracker ook wel de Fletcher Audio Zero genoemd. De anti-skating op deze arm zou tijdens het luisteren zijn bij te stellen.


Dan wordt het tijd voor de luidsprekers, de Diapason Astera. En hoe je het ook wendt en keert je krijgt de unieke vorm niet op de foto. De grootte en de vlakken maken de Italiaanse luidspreker een intrigerend object. Maar het is niet vast te leggen op de foto.

De aansluitingen voor de luidspreker-snoeren zien er indrukwekkend mooi afgewerkt uit.
De demonstratie werd dus goed bezocht, alleen het zou fijn zijn om de vinyl platen goed te beluisteren op krasjes en om deze als demonstratie-LP af te schrijven mocht er een constante lichte stroom tikjes te horen zijn.

More Music

Importeur More Music had weer een zaal vol staan met hun merkenpakket. Ook hier werd er muziek gemaakt via een streamer van Aurender, Moon DAC en Moon versterker.


Moon producten te over. De Moon CD-speler 260D met versterker 250i. Het Canadese merk stond in de spotlight.

 Spectral  
Als statisch object was er een complete Spectral set mee.


Dit is de CD-speler SQR-4000SL. Met deze CD-speler hebben ze het concept CD-speler opnieuw uit willen vinden. Een soort reverse engineering, waarbij alles zo discreet mogelijk is ontworpen. De prijs 28,500 euro. De speler is vreemd genoeg niet als DAC te gebruiken voor streaming oplossingen. Het is een gesloten systeem, zonder digitale ingangen.  


Volgens de importeur is er speciaal aan de CD-speler, dat de klok niet is ingebouwd in het loopwerk, maar er los van staat. De timing & ritme en de mate van 'echtheid', die de speler laat horen zou uniek zijn.


De Spectral Studio Reference Preamplifier DMC-30 SS met de Spectral Megahertz power amplifier DMA-260 (2x200 Watts). Prijzen respectievelijk 15,900 euro en 15,750 euro.


Spectral lijkt zijn apparatuur voor de meest extreme condities te maken, de potmeter voor de volume is in samenwerking met een bedrijf gemaakt, dat ook voor NASA werkt.


De voorversterker kan als het moet 1 Ampère uitsturen aan de eindversterker, genoeg om een luidspreker aan te sturen, begreep ik. 


Twee mono-eindversterkers van het merk Pas Laboratories XA100.5 en X260.5.


De draaiende installatie, de stroom ging via het lichtreinigingsproduct Shunyata Hydra Talos 3690, daar hingen aan de Aurender, Music storage and playbacksystem S10, dit beschikt over een solid state harde schijf ofwel geen bewegende onderdelen. De DAC/CD-speler Moon 750D pikt het signaal op van de Aurender S10 en speelt het door aan de Moon versterker 700i, waarbij de nieuwe luidsprekers van Avalon Acoustics, model IDEA de muziek verzorgen.  


Het geluid vond ik plezierig, vooral de stemmen kwamen goed uit, waar door de emotie van de muziek goed werd weergegeven. Dat de speakers nog een stapje hoger zouden kunnen met andere versterking kan ik me voorstellen. Het lijkt me een heerlijke speaker om mee te spelen.  


De kleine witte speaker is de Audio Physic Step 25, de standaard uitvoering is 1,500 euro. Deze witte uitvoering kost 1,800 euro. Gebroederlijk naast elkaar staan op de bovenste plank een Moon geïntegreerde versterker 600i met DAC-CD-speler 650D.Op de middelste plank een phonovoorversterker van Pass Labs de XP-20 en XP-15. Het apparaat op de onderste plank is de powersupply, die hoort bij de Pass Labs XP-20. &nb

Pauze

En toen was het tijd voor een kop koffie! 


Voor het eerst was het mooi weer genoeg om even buiten te staan, overal waar je kijkt AZ!


In de foyer kwamen de bezoekers in golven, uiteindelijk zou de zondag drukker bezocht worden dan de zaterdag. Maar op beide dagen was het erg gezellig met een divers publiek.


Ik moest wennen aan de nieuwe decoratie aan de muren, het kwam allemaal wat druk over, maar het deed niet af aan de gemoedelijke sfeer. De AZ-zitbanken waren dan wel weer een schot in de roos.

Musical Reality

Als er iemand flink had uitgepakt, zowel letterlijk als figuurlijk, dan was het Cor Dekker wel van Musical Reality! De kamer was zeer donker en dat had een reden...


Naast de vele kratten van de mooie KR Audio elektronica stonden er ook microfoons klaar voor de workshop, die Ruud Jonker zou geven over geluidsopnames.


Er stonden als ik goed gekeken had, drie sets in de ruimte. Dit is er één van: de luidspreker van Von Schweikert Audio de VR-35 Export Deluxe. Deze is afgewerkt met een stenen top en bodem.


Deze luidsprekers stonden gekoppeld aan twee Anthem Statement M1 monoblokken, die op hun beurt weer aangestuurd werden door een KR Audio Electronics P150 voorversterker. De bron van de geluidsinstallatie was een EERA Tentation CD-speler.


Maar eigenlijk valt je in de donkere kamer, maar één ding echt op als je binnenkomt, een groot scherm en een heleboel mensen, die gebiologeerd staan of zitten te kijken. Een bioscoopscherm bij Musical Reality! Mensen konden luisteren naar de tenor Andrea Bocelli, meesterpianist Lang Lang of een stukje zien van de documentaire reeks Planet Earth. Deze bekende Blu-Ray release was natuurlijk ook verkrijgbaar bij Nutters Audio.


Cor Dekker en zijn collega waren even aardig om het licht aan te doen voor een volgende show zou beginnen. En dan blijkt door welke hoogwaardige apparatuur de bezoeker omringd wordt:

Voorversterker:
Anthem MRX 700

Amplifiers:
KR Audio Kronzilla DX - Front
KR Audio Kronzilla SX- ECO - Centre
KR Audio VT 6000 - Langzij
KR Audio VT 8000 - Achter

Luidsprekers:
Von Schweikert VR 4 SR mk II Signature - Front
Von Schweikert LCR 4 - Centre
Von Schweikert Unifield One - Langszij
Von Schweikert Unifield Two - Achter


De ster was natuurlijk de voorversterker Anthem MRX 700, een Canadees merk, dat nu kans kreeg tijdens de show te laten zien wat het waard is. Daarnaast de eindversterker KR Audio Kronzilla DX voor de centre luidspreker Von Schweikert LCR 4.


Aan linker- en rechterzijde van het scherm stonden een Von Schweikert VR-4SR mk II Signature opgesteld met een versterker KR Audio VT6000.


Het Tsjechische merk KR Audio. De buizen blijven mooi. Zij het nog steeds heel erg groot! 


Omringd door een high-end Surround set bestaande uit hifiklassiekers: De luidsprekers Von Schweikert Unifield Two (achter), Von Schweikert Unifield One (midden) en versterkers KR Audio VT 6000 (midden) en KR Audio VT 8000 (achter).


Dan kom je bij de beamer en de schaal van dit apparaat is hopelijk van de foto af te zien, maar het is een grote beamer: de Avielo Optix 3D. Het bedrijf Projectiondesign in Noorwegen ontwerpt deze beamers en ook de montage vindt plaats in Frederikstad. De beamer kan een beeld neerzetten van 4 meter breed. Deze beamer wordt geïmporteerd door Clofis en ik moet zeggen zo'n goed 3D beeld zie je niet eens in de bioscoop. Zeer indrukwekkend. Ik voelde me eigenlijk een beetje afgezet in de bioscoop voor een kaartje van 11 euro en om dan de kwaliteit van dit 3D beeld mee te moeten maken op een hifishow. Zelfs de 3D bril zat en werkte fijner.

Hear Everything Audio Import

Het Zweedse luidsprekermerk Guru werd hier gekoppeld aan het Nederlandse merk Tentlabs en daar kwam een leuke combinatie uit.


Ik neem aan dat de kaarsjes op de Tentlabs CD-speler, zonder bijbedoeling op het apparaat zijn geplaatst, behalve voor de sfeer. Op de achtergrond de Guru QM60 en de kleine Guru QM10two. Alleen deze Guru QM10two heb ik gehoord. Het is een stevig geluid, waarbij de stem wat in het geluid verdween, maar misschien lag het aan de opname. Het laag is goed, maar daar ligt wel de nadruk op. Op de X-Fi Audioshow 2011 stond de Guru QM60 te spelen en daar ben ik meer van gecharmeerd.


Tentlabs speelde dus over 2 luidsprekersets heen, en deze set maakte dat mogelijk.Waaronder een Tentlabs loopwerk met b-DAC, en twee b-Amp M eindversterkers met 1 b-Amp S stereoversterker. 


Verbazingwekkend was Indiana Line, de zeer betaalbare luidsprekerlijn deed het erg goed streamend via de Marantz AV-versterker. Erg handig waren de lampjes, die op de modellen stonden, zodat je precies wist naar welke speakerset je luisterde. Bijvoorbeeld de Tesi 540 voor 498 euro per set. Of de Musa 505 die 918 euro per set kost. Als dit al goed speelt met een surroundversterker, hoe speelt het dan met een dedicated stereoversterker?


Deze kleine set heb ik niet gehoord, maar ziet er leuk uit. Een Eastern Electric buizenversterker, een Tentlabs b-DAC met Eera CD-speler, de kleine luidspreker is de Indiana Line Tesi 242 de vloerstaande, de Tesi 542.


De Eastern Electric buizenversterker MiniMax met 4 buizen 6BM8/ECL82. 


Een mooi afgewerkte kleine versterker.

Hifinesse

De importeur had weer een extraatje mee genomen in de persoon van Björn Bengtsson, die net als vorig jaar het verschil liet horen tussen de verschillende Nordost kabels. De set waar mee werd gedemonstreerd was het Franse audiomerk Neodio en het Deense Raidho. 


De versterking is in handen van de Neodio NR 22 en NR 1200V2. De luidspreker was de Raidho Ayra C-2. Naast de verschillen tussen Nordost bekabeling kon je het verschil horen tussen het al of niet inschakelen van de Quantum Resonant Technology modules, die de elektriciteit toevoer van je set optimaliseert. De kastjes worden gezet tussen het stopcontact en het stekkerblok of tussen het stopcontact en je audioapparaat. Een modulaire systeem dus. Een bezoeker krijgt een privé demonstratie. Aan de hand van een muziekstuk van een gitaarsolo werden de modules ingezet. De instrumenten worden allemaal strakker omlijnd en er komt rust in het geluidsbeeld. Maar er raakt ook wat energie kwijt in het geluid. Misschien heeft rockmuziek gewoon vervorming nodig.


De Waterfall Victoria EVO, het merk uit Frankrijk met de luidsprekers van glas. Niet zo baanbrekend als de Nederlandse luidspreker Crystal Cable Arabesque Glass Master, maar wel qua materiaalkeuze, want zij waren de eerste! Prijs 2,980 eu

Audiac

We zijn met importeur Hifinesse in de andere vleugel beland van het AZ-stadion en daar stond ook importeur Audiac klaar. Binnen werd er onder andere gedraaid met een Wilson Audio Duette luidspreker met daar aangekoppeld een streaming oplossing van Arcam, de primeur van de show, de Arcam SuperDAC D33. 


Het kleine apparaat op de zuil komt van het Britse merk Simple Audio ontvangt muziek via een zender van een harde schijf en streamt het signaal naar de Arcam SuperDAC. Het geluid was zoals te verwachten, lekker vet met de Wilson Audio Duette.


Ze stonden gebroederlijk naast elkaar de CD-speler Wadia S7i en de streaming audiocomputer QSonix Music Management System Q205. Maar ik denk dat er meer werd gestreamd, dan een CD werd gedraaid. Het pleit is beslecht ten faveure van streaming?


In de hoek had ik een oogknipper moment de Thiel CS3.7 (links) kennen we allemaal, maar dat er ook een Thiel SC4T (rechts)  bestond, wist ik niet. De prijs blijft nog steeds hoog: de klassieker kost 15,596 euro en de nieuwe Thiel aanwinst, gereleased sinds april 2011 begrijp ik, kost 4,396 euro. Jammer genoeg alleen als statisch object getoond. 


In de donkere kamer viel meteen de uniek gevormde Vivid Audio Giya G2 op, deze werd aangestuurd door een Mark Levinson 326S voorversterker en twee monoblokken de Mark Levinson No. 53.


Achter het merk Vivid Audio zitten enkele oud-medewerkers van het Britse B&W, waaronder Laurence Dickie de uitvinder van de prestigieuze B&W Nautilus luidspreker. De bijzondere vorm en materiaalkeuze herken je ook terug in een ouder project van hem de Blueroom speakers. De kleine design speakertjes, "drie ballonnen" op elkaar met 3 pootjes er onder. Vivid Audio bestaat sinds 2004 en hun ontwerpen zijn er op gericht om reflectie en resonantie te minimaliseren binnen de luidspreker.


De Vivid Audio Giya G2 blijkt het midden formaat te zijn, het grootste model is de G1 en sinds 2011 is er ook een kleiner model de G3.


Op de gang stond een monster grote luidspreker de Wilson Audio Maxx 3. Het was leuk geweest om ook deze te horen.


Ter display stonden enkele gloednieuwe Arcam producten om het streamen makkelijker te maken. De nieuwe Arcam SuperDAC D33 uit de FMJ serie, per kanaal één Burr Brown PCM1792 chip, de DAC kan signalen aan van 16bit/44.1kHz tot 24bit/192kHz. Speciaal is ook een filter met een langzame of snelle roll-off naar smaak in te stellen. De prijs is 2,499 euro. De nieuwe rSerie bestaat uit kleine modules om streaming mogelijk te maken op velerlei fronten:  

- rBlink: deze DAC zendt het digitale signaal via Bluetooth naar je versterker.
- drDock: deze dockingstation accepteert alles van iPad, iPod tot iPhone, ofwel van Apple tablet tot Apple smartphone.
   En is ook via HDMI aan je TV aan te sluiten.
- rPac: is een DAC, maar beschikt ook over een voorversterker voor je hoofdtelefoon. Dit apparaat kun je tussen je PC en versterker aansluiten. 
- rLink: deze koppel je tussen een digitale output (bijv je TV of PC) om het aan een analoog apparaat te koppelen zoals je versterker.

Ofwel met deze rSerie oplossingen is streaming voor iedereen mogelijk. 


In het foyer stond een kleine set: iPad met muziek, een Simply Audio Roomplayer met Arcam Muso luidsprekers. Het streaming apparaat inclusief versterker, de Simply Audio Roomplayer 1 kost 699 euro. Exclusief versterker kost het 599 euro. Een alles-in-een oplossing was ook aanwezig van het Engelse merk Cyrus, deze had een eigen Engelsman mee, die kort het bekende merk met het smalle design onder de aandacht bracht. Demonstratie klaar aan een Revel Performance M22 stond een Cyrus Streamline, dit beschikt over een tuner, DAC en versterker (2x30 Watts). Met 5 digitale ingangen en 1 digitale uitgang met Wifi antenne ben je klaar voor de toekomst. De prijs 2,199 euro. De bestaande Cyrus klant kan zijn set aanvullen met de Stream XP. Een hoogwaardige voorversterker met streaming mogelijkheden. Prijs: 2,749 euro.

Naar boven

Streaming Audio Society

Zoals de reguliere bezoeker weet is er boven nog meer te beleven en voor je de trap neemt kwam ik een dealer tegen die streaming-oplossingen en advies aanbood. De Chord Chordette serie kon ik niet nalaten om vast te leggen. Je kijkt van boven naar beneden naar de digitale voorversterker Prime, de DAC Peach, de hoofdtelefoonvoorversterker Toucan en de eindversterker Scamp.


Het schattige Chordette setje zou omtrent de 3,200 euro kosten.


Chordette gekoppeld aan Dynaudio luidsprekers.


Een Ayre DAC QB-9 aan een Arcam A28 versterker, met een luidsprekers van Revel M12, bron de laptop. Niet een helemaal gebalanceerde stereoset, maar het maakt vast muziek!

Tweede verdieping

Servi-Q 

Op de tweede verdieping aangekomen vonden we importeur Servi-Q met Teac en Canton producten alleen op display.

 Pickupnaald.nl

Verrast was de "analoge gemeenschap" vast na al dat digitale geweld door de aanwezigheid van Pickupnaald.nl. Dé leverancier van platenspeler naalden en elementen in Nederland. Zij hadden een mooie uitstalling mee:


Eén van de meest luxe platenspelers ter wereld komt uit Nederland en wordt met de hand gebouwd door Eddy Driessen van Pluto Audio. Deze platenspeler Model 12A krijgt nog twee Pluto Audio toonarmen en kan dan naar zijn Chinese eigenaar. Daar de twee toonarmen nog in productie zijn werd er even een Jelco arm op geplaatst. Het valt wat uit de toon maar je krijgt een idee hoe het er uitgaat zien. 


Alle analoge schoonheden op een rij van Shure element tot Van den Hul Colibri, het was er allemaal!


De nieuwe Okki Nokki modellen had ik nog niet gezien, zeker een vooruitgang ten opzichte van het eerste model dat ik heb, in ieder geval qua design. Ook de borstel aan de buis, ziet er wat vriendelijker uit.


Het Duitse merk Block liet weer van zich horen, dit is een limited edition platenspeler voor 999 euro. En daar krijg je veel draaitafel voor terug!

Jan Schouten / Centripetal

Onderhoud en service horen nu eenmaal bij audioapparatuur, de persoon die daar alles over weet is Jan Schouten. Vandaag de dag koopt men gewoon een nieuw apparaat als het oude kapot is, maar audio-apparatuur van hoge kwaliteit kan altijd na een reparatie nog vele jaren vooruit. Een absolute "duurzame" aanrader dus! 


Jan Schouten adviseert een versterker minimaal één keer in de 10-15 jaar te laten inspecteren, als is het maar een visuele inspectie! Een lekkende elco, die de printplaat beschadigd is een audiofiele nachtmerrie. Zijn ervaring reikt van de oude RAF winkel te Amsterdam tot vandaag als reparateur, zowel zelfstandig als bij Importeur Audiac. Er gaan veel versterkers en high-end CD-spelers door zijn handen, met soms een luidspreker en zelfs een platenspeler.

Kemp Elektroniks

De Amsterdamse leverancier van elektriciteitsproducten van power generators tot bekabeling had weer veel nieuws om te laten zien. Zoals de Ultimate Polarity Checker deze is bedoelt voor de audiofiel, die in zijn set vaak apparaten test of wisselt, hiermee kun je de polariteit van het apparaat testen, maar ook zien hoe groot het verschil is tussen de polen. Prijs 195 euro. Ietwat aan de dure kant, maar misschien handig om te huren, zoals een andere bezoeker al aangaf. De CD/DVD demagnitizer, deze behandelt de disc in 10 seconden en in één keer. Sneller en beter dan de concurrent. Daarnaast was er de WA-Quantum chip, klaarblijkelijk heeft deze "chip" vervat in een sticker invloed op het geluid. Er is een speciale versie voor de mobiele telefoon, die de straling van een smartphone zou absorberen. 


Het wordt eens tijd voor het bedrijf om een koffer samen te stellen om de verschillende Kemp Elektroniks producten thuis te testen. Kopen online kan ook, het product is om te ruilen als het zijn positieve werking in jouw set niet bewijst.

Symphony Audio Import

Ook deze importeur had een stevige aanwezigheid met zijn Magico speakers en Zanden versterkers. 


De hoofdset bestond uit de Bergmann platenspeler, Nagra valve phono stage, Soulution 540 CD-speler met de Zanden Stereo Integrated Vacuum Tube Amplifier Model 6000 met Magico Q3 luidsprekers.


De Bergmann Sindre platenspeler met zijn bekende tangentiale luchtgelagerde arm.


Het merk Bergmann komt uit Denemarken en dat is ook aan het minimalistisch Scandinavische design te zien.


Er werd gespeeld met een Koetsu element.


De Magico Q3 luidspreker.


Ik dacht eerst een mono-blok te zien, maar het is toch echt een geintegreerde versterker: de Zanden Stereo Integrated Vacuum Tube Amplifier Model 6000. 


Ter display was ook de Zanden mono-eindversterker mee: Zanden Model 9600 met KR845 buizen werkend in push pull schakeling. 


De tweede set was nu ook weer een Zanden aangelegenheid, maar met twee Soulution 501 mono-eindversterkers en de Magico Q1 luidsprekers.


De Zanden CD-transport Model 2000 Premium valt absoluut op met de rondgevormde deksel. 


Boven op het meubel staat de Zanden CD-transport, daaronder de voorversterker Zanden Model 3000.  De CD-transport stuurt het signaal naar een DAC, de Zanden Model 5000 Signature, dat daarna volgt. De twee apparaten onderaan zijn mij onbekend. 

Luisteren
Vreemd genoeg deed de eerste set met de Bergmann platenspeler me helemaal niets. Er werd nog wat Pink Floyd gespeeld, maar hun productie klonk ook zo plat als een dubbeltje. Misschien waren tegen de tijd dat ik de tweede set mocht beluisteren mijn oren dichtgeslagen.  Er was alleen muziek, erg veel rust, maar het werd zo meer een soort "lounge stereo" en dat kon de bedoeling toch niet zijn van Magico en Zanden. Mag er wat meer "slam" in? Alles blijft lichtvoetig en zonder druk met de Magico luidspreker. Ik vroeg me op het laatst af: Luister ik nu naar de kwaliteit van de opname, de muziek of de stereoset? Misschien ben ik ook geen Magico fan, dat kan zijn. Toch ging mijn voorkeur uit naar de Magico Q1 boven de Q3.


De Nagra apparatuur: Nagra PL-L voorversterker, de CD-speler Nagra CD-P en de versterker Nagra 300P met één monoblok de Nagra VPA.


Versterker Nagra 300P (2x20 Watts) en een monoblok de Nagra VPA, een 50 Watts, push pull, class A, Zero feedback versterker.


Een Amerikaanse platenspeler: de VPI Classic 3 en de VPI Scout met JMW Memorial arm.


De toonarm waarbij de bedrading steekt boven uit de basis van de arm. Dit zou de JMW-10.5i SE moeten zijn.


Een topklasse VPI platenwasser de HW-17.

HiHat Audio

Ben Hoedjes was met zijn eigen team ook aanwezig om de producten van HiHat Audio te demonstreren.


De eerste set bestond uit de CD-speler LUA Appassionato MK III, buizenversterker LUA Sinfonia (2x60 Watts) met Dali Helicon 400 MK II. De LUA laat een lekker laag horen en samen met de Dali komt de saxofoon solo mooi naar voren.

Hoofdset
De set, die automatisch de aandacht trok door de luidsprekers, die stonden opgesteld de Sinus.


Als bron de CD-speler Symphonic Line Reference met versterker Symphonic Line RG10 MK4 en Acoustic Solid platenspeler.

Mansberg Sinus

De Sinus is gemaakt door twee Nederlandse broers:  René Bovenberg en Marius Dielemans, samen vormen ze Mansberg! De twee broers zijn niet met elkaar opgegroeid, daar is het leeftijdsverschil van vijftien jaar te veel voor. Maar René opperde vier jaar geleden, waarom gaan we niet iets samen maken, zoals een luidspreker? Dat bleek niet tegen dovemans horen gezegd te zijn, want Marius is geboren met twee rechterhanden. Daarbij is hij ook grafisch ontwerper, dus het moet er ook nog goed uitzien. Hij noem zichzelf liever geen ontwerper, maar "maker". En wat de twee broers samen gemaakt hebben is tamelijk uniek te noemen, was het doel om te streven naar een net zo goed klinkende luidspreker als een B&O Penta, al snel bleek hun ontwerp hun benchmark met gemak voorbij te streven.


De luidspreker bestaat uit 6 units, waarvan de bass unit zich aan de zijkant bevindt. Het feit dat de luidspreker een golf heeft, betekent dat de kans op resonantie door de laag-unit ook kleiner is. Van boven naar beneden zie je de units zitten van de tweeter, midden, 2x midden-laag, laag. De twee mid-laag units hebben hun eigen dichte ruimte binnen de luidspreker.


De tweeter en de mid-unit. De laatste unit heb ik nog niet eerder gezien. 


Alles is chroom wat er blinkt! 


De Acoustic Solid platenspeler is uitgerust met een Benz Micro Ace-S element en Rega toonarm.


Luisteren

En dan komt het luisteren, het is eigenlijk al een gewonnen race omdat ik zelf een fan ben van de versterker Symphonic Line, maar wat gaan die speakers doen? Op CD gaan we eerst luisteren naar Autumn Leaves van Eva Cassidy's album Songbird.  De CD-speler Symphonic Line Reference en de Sinus speaker brengen het nummer tergend langzaam en "gedragen". Erg goed en mooi. Dan komt de Acoustic Solid in actie het vinyl klinkt minder upfront dan de CD, maar de nuance is anders. De hardheidslaag, een soort gordijn dat CD nu eenmaal heeft, verdwijnt met de LP als analoge bron, dat is mooi. Maar toch vind ik dat de CD-speler er meer uithaalt met de Sinus, dan de platenspeler. Digitaal heeft gewonnen. De Sinus werd vrijdagavond pas binnengebracht en men had geen tijd om met luidsprekerkabels te experimenteren om tot een ultieme combinatie te komen. Men had er op aangesloten wat voor handen was. Dit alles bij elkaar brengt het tot een geslaagde missie. De Mansberg luidspreker kost 13,500 euro. Het is een en al handwerk heb ik begrepen, maar dan heb je ook een uniek design en mooi klinkende speaker.


Hier staat de LUA 4545L versterker met Lindemann 825 CD-spel

AND Benelux

Voor het eerst aanwezig op de show is AND Benelux. Ik verdenk het bedrijf altijd van een anagram op hun meest bekende merk NAD (New Acoustic Dimension), maar nee AND is een dochteronderneming van Audio Nord International. Meegebracht waren natuurlijk hun meest bekende merken NAD en Dali.


Het vlaggenschip van NAD stond klaar de digitale versterker de M2!


De stereoset van boven tot onder: de netwerkspeler M50, de Silent storage digital music vault M52 ofwel totaal 3Tb aan harde schijfruimte om je muziek op te slaan en de M2 digitale versterker (2x250 Watts). 


De primeur van de show voor AND Benelux: de Dali Epicon 6. De eerste uit de Epicon serie. De prijs 8,998 euro per set.


De speakerkabels van Dali zijn mooi afgewerkte houten pluggen. Het geluid van de NAD M2 en de Dali speaker konden me vreemd genoeg niet zo bekoren, maar misschien lag het aan de ruimte. 


Er stond een tweede set demonstratie klaar een CD/SACD-speler NAD M5 met DAC NAD M51 met de analoog geïntegreerde versterker  M3E (2x180 Watts).


De luidspreker Dali Mentor 6.


Naast deze set stond een NAD C466 digitale media tuner, dit kan dienen als DAC/DAB tuner/LAN/streamer, ofwel mogelijkheden te over samen met de digitale versterker NAD C390DD. De voordelen hiervan zijn dat je alle digitale signalen direct in de versterker kan voeren van CD/DVD/Blu-Ray, TV-signaal tot een digitaal muzieksignaal aan toe. De digitale versterker is verder met modules uit te breiden voor bijvoorbeeld HDMI. 


Terug even naar de analoge wereld met de versterker C375BEE (2x250 Watts). Ook hier heeft NAD gedacht om beide werelden samen te brengen, deze versterker is uit te breiden met een DAC module (24 bits/96kHz) en Phono module. Ofwel zowel de streaming fan als de analoge fan kan kiezen voor NAD. De prijs is voor de C375BEE: 1,399 euro.


De intrigerend grote transformator de PowerDrive. 


Ook de NAD C356BEE analoge versterker levert een stevig vermogen met 2x145 Watts. Prijs: 899 euro. Het is zowel als voor- als eindversterker te gebruiken, deze twee onderdelen zijn namelijk los te koppelen.


De transformator is alleen minder indrukwekkend. Ook hier kun je modules inzetten, dit maakt de versterker flexibel voor de toekomst mocht er een nieuwe digitale standaard ontstaan.


Mooi design is niet lelijk dacht men vast bij Dali, maar hoe klinkt het? Jammer genoeg alleen als display: de Dali Fazon F5. Prijs 2,998 euro.


En daar stond het dan een kleine David, tussen al die Goliath NAD producten, de CD/stereo receiver C715. Het apparaat was aangesloten aan een NAD DAC1 wireless USB, deze ontvanger kreeg zijn signaal van een zender die hing aan een laptop. En spelen maar... 


Aan de receiver aangesloten stond de Dali Zensor 1, prijs 298 per set. De kleinste speaker van Dali, maar wat een plezier was het om naar deze kleine set te luisteren! 

Sound E-motion

De importeur Sound E-motions stond weer klaar met zijn beste set van het Duitse high-end merk MBL.


Het zou leuk zijn als de importeur volgend jaar een platenspeler zou inzetten. Ik ben benieuwd wat de set dan doet.


De stereo met Orpheus geluidsapparatuur heb ik niet gehoord. Jammer, want dat was op de show in 2009 een indrukwekkend goede set.

Conclusie

Streaming wordt volwassen en audiofabrikanten komen meer en meer met oplossingen om het makkelijker voor de consument te maken, dat is te zien aan de producten, zoals van Arcam en NAD. Maar ook vanwege het feit dat veel importeurs demonstreerden via streaming devices. Geen enkele analoge demonstratie kon me echt in vervoering brengen, dat bleek vreemd genoeg wel een CD-speler te kunnen: de Symphonic Line Reference. Geëxperimenteerd werd er ook door importeurs door op zaterdag minder "veilige" muziek te draaien, zoals Alicia Keys of rockmuziek. Terugvallen in het oude patroon gebeurde op zondag met bluesmuziek of vocaal-dames. Goed voor de doelgroep, maar let op je publiek, deze is aan het veranderen! Zoals gewoonlijk was het een gezellige show, waarbij de importeurs alles uit de kast halen. Ook het publiek was meer gemêleerd. Ik zag meer 20-ers en 30-ers dan voorgaande jaren en ook meer dames. Dat is goed om dat het anders te veel een oude mannen hobby wordt, waar natuurlijk niets mis mee is, maar muziek en goede muziekreproductie is van iedereen en moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom waren ook de "budget" merken een verrassing om te zien en horen (!) op de beurs, zowel Indiana Line als de kleine NAD set met Dali speaker waren een schot in de roos voor de muziekliefhebber met de kleine portemonnee. Een gedeelte van de beurs met  klein, maar fijne hifi-oplossingen tussen de 1,000 en 4,000 euro zou leuk zijn. Desalniettemin stelen de grote sets de show, waarbij sommige node gemist werden zoals de Spectral set die alleen ter display stond. Ik begreep dat Ben Hoedjes geen Spectral dealer is en dat de set daarom niet gedemonstreerd werd. Misschien kan Ben voor één jaar Spectral dealer worden? Dan kunnen we de laatste statement CD-speler ooit, de Spectral SQR-4000SL, beluisteren op de volgende ASSA show, want die zal er vast en zeker komen! 

Quotes

De leuke quotes of wat ik gehoord heb:

- Wat is er een audioshow geweest in Veldhoven?!

- Ik ben al blij met een Bose setje.

- Het beste geluid tot nu toe? Die luidsprekers met die rare hoeken.

- En ben je al aan je trekken gekomen?

- Het is een solistische hobby. 

- Ja, maar zo is het hè?

- En die audioshow is dat nu met TV's? Dus dat is zonder TV's?!

- Wat voor merk arm heb ik ook al weer? Een heel bekend merk. 

- Oh, ik dacht dat jullie bij elkaar hoorden. Nee, alleen 's avonds laat.

Op huis aan

Er valt altijd wat te wensen over, zoals de Anthem set die ik niet heb horen spelen of de Orpheus set. Ook de ruimte speelde mij fotografisch weer parten, wat was het donker in sommige zalen en druk! Maar het was leuk dit jaar een statief mee te nemen. Misschien zijn de foto's volgend jaar weer een stukje beter, want ik ben nog steeds niet tevreden. Uiteindelijk gooide Bus 163 naar station Alkmaar roet in het eten, want op zondag zit er een gat van 2 uur in de dienstregeling net op het einde van de middag. Er komt dus gewoon geen bus! Een bezoeker die aan komt rijden per fiets wijst me de weg van het AZ-terrein af naar het centrum, dat niet alleen maar hij brengt me ook nog naar het station achterop de fiets. En ook al is het een solistische hobby, één quote blijft me bij: "Ik heb plezier in het contact met mensen." En zo is het maar net, want samen kom je verder en haal je in ieder geval de trein! 

Dankwoord

Veel dank natuurlijk aan alle importeurs, PS Audio en Ben Hoedjes met zijn team verantwoordelijk voor de organisatie, en natuurlijk de bekende fietser anders was dit verslag niet mogelijk.