Fotografie Jerry Kooyman / Tekst Onno Kiviet | 03 mei 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Showverslag Chattelin Audio met Wilson Audio Maxx 3

Op 17 en 18 maart had Chattelin Audio een show georganiseerd met de Wilson Maxx3 luidsprekers. Peter Mc Grath van Wilson Audio was speciaal uit Amerika over gekomen en bij de demonstratie aanwezig om de Wilson Maxx 3 toe te lichten.

De demonstratie begon met Peter Chattelin en waarin Peter iets vertelde over de set, waar we naar zouden gaan luisteren. De complete set bestond uit Audio Research Ref 250 mono eindversterkers, Audio Research Ref 5 voorversterker, Spectral SDR 4000 SL cd speler, Wadia 9 series conversie, Mit MA-X 2 F.A.T. bekabeling en Acoustic Revive electra tweaks, Finite Elemente Pagode meubels en Acustica Applicata Daads en polifemo voor laag trapping.


(Fotografie: ©Jerry Kooyman)


(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

 


(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

Peter opende de presentatie met zijn eigen digitale bron referentie de Spectral SDR 4000 SL cd speler die de bezoekers red book cd weergave op het hoogst haalbare niveau liet horen alvorens Peter Mc Grath begon met zijn presentatie.


(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

Na deze opwarmer kwam Peter Mc Grath en gaf eerst een uitleg over de Wilson Maxx 3. Zo legde Peter Mc Grath iets uit over de verschillen van de Maxx 3 ten opzichte van de Maxx 2.


(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

Hieronder een korte samenvattende uitleg over de nieuwe technieken en ontwikkelingen van de Maxx 3.

Aspherical Propagation Delay

De Maxx 3 is een nieuw design geworden, waarbij het doel was een verbetering te maken in het tijdsdomein en looptijd. Zo splitsen ze de bovenste module in twee eenheden en paste men het Aspherical Propagation Delay, welke komt uit de Alexandrië Serie 2 ook in de Maxx 3 toe. 


(Fotografie website ©Wilson Audio) 

De Aspherical Propagation Delay is om een nauwkeurige afstemming te krijgen van de individuele drivers in tijd, namelijk het verticaal uitlijnen van de verschillende drivers (tweeter en midranges) in hun verticale as, maar ook naar de achterzijde toe (in het tijdsdomein), zodat er een optimale dispersie wordt bereikt en zodoende de ideale puntbron wordt gerealiseerd.

Midrange

Wilson Audio heeft met een nieuwe driver fabrikant een eigen unit ontwikkeld, waar de totale bandbreedte van deze nieuwe driver, waarbij men heeft nagestreefd de zo breed mogelijke tonale dichtheid evenals de kleur van muziekinstrumenten zo breed mogelijk de tonale dichtheid te evenaren.


(Fotografie website ©Wilson Audio)

Maar waarbij ook het belangrijkste doel was een zeer stijve en toch ook een lage massa kegel te creëren (start en stop tijdsduur). Deze nieuwe driver met deze eigenschappen kan de low-level dynamiek alsook de eerste reflecties van livemuziek onthullen. Hierdoor ervaar je de echtheid van de muziek.

De nieuwe midrange driver bestaat dan ook uit een mix van eigen cellulose vezels om dit gerealiseerd te krijgen. Dit alles resulteert in een lagere vervorming en een grotere transparantie in het geluidsbeeld. 

Crossover

Door de nieuwe midrange driver moest ook de crossover worden aangepakt en hier heeft men bij Wilson Audio enkele honderden uren ingestoken in het fine tunen ervan. Wat geresulteerd heeft in een naadloze driver-to-driver overgang. De mechanische en de elektrische isolatie van de cross-over is ook gelijk aangepakt, waarbij de midrange crossover verhuisd is naar de lage kast waar de woofer inzit. Ook heeft men de crossovers ingegoten in epoxy, met als doel het opheffen van elektromechanische resonanties.

 
(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

Het luisteren

Laat ik gelijk maar beginnen wat ik het eerste dacht bij het horen van de eerste tonen…een live geluid! Meer energie en meer resolutie dan de voorgaande modellen van Wilson Audio. Peter Mc Grath is een record engineer en liet tijdens zijn demo vele eigen opnames horen. Wonderbaarlijke mooie opnames kregen we voorgeschoteld en waarbij het echt genieten was. Genieten in de zin van opname, dynamiek, resolutie, soundstage, natuurlijkheid van de instrumenten enz. Ik had echt het gevoel erbij te zijn en bij enkele opnames voelde ik mij in de opnameruimte erbij staan. Het gaat te ver om al mijn gedachten en gevoelens die het opriep tijdens het beluisteren van dit totale systeem hier neer te schrijven, maar reken maar dat er flink genoten is. De ruime anderhalf uur durende demo was dan ook heel snel om. Het was ook muisstil tijdens de demo en dat was erg prettig om weer eens te ervaren. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat er tijdens demonstraties gepraat wordt en als storend wordt ervaren. 


(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

Samenvattend

Peter Chattelin en Michael van Audiac, die tijdens deze show ook aanwezig was en links op bovenstaande foto staat, maar ook zeer zeker Peter Mc Grath hebben een prachtige demo weten neer te zetten en die een plaatsje hebben verdiend in mijn persoonlijke top 10 van demo’s. De nieuwe Maxx 3 is een prachtige luidspreker in het creëren van live geluid en gevoel. De indrukwekkende soundstage is groots en diep. Mede door de doorgevoerde veranderingen ten opzichte van de Maxx 2 (zoals hierboven omschreven) evenaart de Maxx 3 het paradepaardje van Wilson Audio, namelijk de Alexandrië Serie 2. Beter gezegd, er is eigenlijk geen verschil met de grotere broer, behalve de afmetingen dan. Een mooier en grootser compliment kan ik niet bedenken. 

Inmiddels is mij wel bekend dat dit soort dealershows van de echte High-End winkeliers, zoals Chattelin Audio en ook Rhapsody, het neusje van de zalm zijn en waar het genieten is met deze puike demonstratie en entourage. Waar men niet even iets neerzet en een demo geeft. Zo vertelde Peter dat hij met dit soort shows vele dagen aan het voorbereiden is en menig avond heeft geluisterd, voordat hij tevreden was. Dat zegt mij veel over hoe iemand bezig is met zijn vak en hoe serieus hij het neemt. Hulde! 


(Fotografie: ©Jerry Kooyman) 

Onze dank gaat uit naar Peter van Chattelin Audio voor de prachtige show. Wilson Audio voor de foto’s over de techniek. 

En een bijzondere dank voor de aangeleverde foto's van de show aan fotograaf Jerry Kooyman, die exclusief voor Puresound zijn toestemming hiervoor voor gaf. 
Wilt u meer foto's zien van fotograaf Jerry Kooyman, bezoek dan eens zijn website: www.jerrykooyman.com

Website Chattelin Audio: www.chattelin.nl
Website Wilson Audio: www.wilsonaudio.com