Tekst: Onno Kiviet Foto's: Easy Audio | 21 mei 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Test SIGN®AUDIO Technology kabels

Je hebt kabels en je hebt KABELS! Van een gewoon lampensnoertje dat je in elke grote megastore kunt krijgen tot aan exoten, die je meer vindt bij de specialistische audiozaak. Er zijn naar mijn mening geen grotere verschillen te vinden dan bij kabels, zowel in prijsstelling als in (geluids)prestaties. Er is ook naar mijn bescheiden mening geen grotere discussie mogelijk dan over kabels. Het leidt tot vaak heel heftige discussies bij menig audiofiel waarbij zelfs de oorlogstellingen worden ingenomen. Zeker dit laatste is waar, als men kijkt in de diverse kabeltopics op de vele audiofora die te vinden zijn op het internet.

Toch gaan we het in deze test hebben over kabels. Over een kabelmerk dat in Nederland en zeker ook in België minder bekend is, namelijk SIGN®Audio Technology. En dat is jammer eigenlijk, want dit kabelmerk verdient meer waardering bij de audiofiel.

SIGN®AUDIO heeft in haar streven naar de optimale audiokabel gezocht naar een kabel, waarbij men de opslag van overdrachtproblemen en energie te lijf zou gaan en waarbij een zo gering mogelijk skineffect zou zijn. Skineffect ontstaat doordat een wisselstroom in een geleider een magnetisch veld opwekt. Door het opgewekte veld wordt de stroom door die geleider naar 'buiten' gedrukt waardoor de stroom aan de buitenzijde van die geleider gaat lopen. De mate van ‘naar buiten drukken’ wordt bepaald door de frequentie van de wisselstroom. Dus het skineffect zorgt ervoor dat hoge frequenties voornamelijk aan de buitenzijde van de geleider gaan lopen. Het gevolg van het skineffekt is dat de effectieve oppervlakte (draaddoorsnede) kan afnemen (bij die hoge frequenties) omdat de stroom niet meer de hele doorsnede gebruikt. Dit komt in de praktijk neer op versmering van details en afbeelding, een overdreven helderheid en een weinig driedimensionaal beeld. Door het inzetten van isolatoren zoals FEB wordt er bij SIGN®AUDIO gestreefd naar de optimale kabel waarbij dit probleem niet of minder voorkomt.

De kabelopbouw bestaat uit een litze van koperen aders en elke ader heeft een eigen beschermende polymeerlaag. Vanwege die beschermende polymeerlaag treden er geen verstorende invloeden, elektrische en magnetische velden die veroorzaakt worden door mobile telefoons, computers e.d. op de doorgevoerde signalen.

SIGN®AUDIO heeft naast de gewone serie ook nog een Extended serie, maar de Extended serie is in deze test niet meegenomen. Die willen we nog eens in een vervolgtest gaan doen.

In deze test zijn diverse SIGN®AUDIO producten beluisterd en dat gedurende een periode van anderhalf jaar. De geteste producten waren de PI interconnect, LS Shotgun, PC Powercords 15A en de Powersource PS6. Er is vergeleken met een scala kabels van andere kabelfabrikanten in dezelfde, maar ook hogere prijsklassen. De vergelijkingen hebben over langere periodes plaatsgevonden met diverse installaties en onder verschillende luistercondities en omstandigheden. De producten zijn getest door twee recensenten en meerdere gewone gebruikers/muziekliefhebbers.  

Hieronder de beschrijving van de gezamenlijke (luister)bevindingen van de geteste producten.

PC powercord 15A 

Mooi flexibele, soepel buigzame powercord met Wattgate stekkers. De powercord remt niet de stroom af en is snel. Daarbij klinkt de powercord zeer uitgewogen. Twee gebruikers melden expliciet de zeer goede definitie in het laag en timbre (klankkleur). Unaniem waren we het erover eens dat dit powercord veel waar voor geld geeft!

Prijzen

PC Powercord 15A vanaf € 325,00 (1,5 meter)
PC Powercord 15A 2 meter € 375,00 (geteste uitvoering)

Powersource PS6 stekkerblok

De powersource heeft een massieve aardstrip en de confectionering is afwijkend ten opzichte van andere hedendaagse producten. De powersource is een replica van de bekende Sunleiste stekkerblokken. De powersource doet het goed onder alle omstandigheden in de verschillende installaties. We waren het er unaniem over eens dat deze powersource de stroom niet afremt en een transparant, afgetekend geluidsbeeld weergeeft waar de energie duidelijk waarneembaar was. 

Prijzen

Powersource PS4 € 175,00 
Powersource PS6 € 200,00 (geteste uitvoering)

PI interconnect RCA/WBT

De kabel ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als de powercord of luidsprekerkabels. Gehoormatig was de conclusie dat er sprake was van evenwichtige tonale balans, snel, energiek. In het hoog waren we het er unaniem over eens dat het schoon en helder was, zonder scherpte. In het middengebied een mooie organische/natuurlijker klankkleur. In het laag was duidelijk de definitie en het detail te horen en de druk in het laag was duidelijk voelbaar, zonder overdreven te zijn. In zijn totaalheid tussen hoog, midden en laag sloot het erg goed op elkaar aan. 

Prijzen 

PI interconnect RCA/WBT vanaf € 400,00 ( 1 meter)

LS Shotgun luidsprekerkabels

De LS Shotgun is de middelste luidsprekerkabel van de drie. SIGN®AUDIO heeft nog een goedkopere versie, de Pass Serie en de duurste is de Extended serie. We hebben hier de LS Shotgun getest. Ook hier vielen weer de energie, snelheid en de organische klankkleur op. Maar ook over de rust in het geluidsbeeld waren meerdere recensenten zeer te spreken. Het driedimensionale beeld was groot en alles stond los in de ruimte. Elk microdetail kwam uit een volledig zwarte achtergrond. De kabel liet ook een zeer natuurgetrouwe stageopbouw horen.

Prijzen

LS Shotgun vanaf € 700,00 (1,5 meter)

Resumerend

Dat kabels een verschil uitmaken was bij ons al langer bekend. Maar waarom, zoals ik al schreef in mijn inleiding dat er op diversen audiofora's vaak zulke (heftige) discussies gevoerd moeten worden tussen voor en tegenstanders is voor het testpanel een raadsel en compleet overbodig. Voor het testpanel was duidelijk dat er verschillen tussen kabels zeker zijn waar te nemen en men daarvoor zeker geen (heftige) discussies gevoerd hoeven te worden. Ga gewoon luisteren was een vaak gehoorde uitspraak die elke keer terugkwam in onze bevindingen. 

Unaniem waren we het erover eens dat de producten van SIGN®AUDIO erg veel ‘waar’ voor hun geld bieden. Eén van de deelnemende  gebruikers/muziekliefhebbers bleef zelfs doorhameren over de geboden geluidsprestatie en prijs/kwaliteitsverhouding. Bij deze gebruiker vielen zijn duurdere kabels in vergelijking met de SIGN®AUDIO door de mand. In onze optiek verdienen de kabels van SIGN®AUDIO meer bekendheid in audioland, zowel bij de muziekluisteraar als ook bij de winkelier. Ze zijn zeer concurrerend ten opzichte van andere (duurdere) kabelfabrikanten. 

Eindconclusie: Sterk aanbevolen!!

Prijslijst: www.easyaudio.nl/html/prijslijsten.html

Informatie Nederland: www.easyaudio.nl

Informatie België en Frankrijk: www.gydotron.com