Tekst en Fotografie : Vinyl Ivan | 08 oktober 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Fotoverslag X-fi show 2012 deel 2

Voor de derde maal was er dit jaar de X-fi show. De twee voorgaande keren waren in Utrecht, maar bij deze derde editie was men weer uitgeweken of moet ik zeggen teruggekeerd naar een vertrouwde en bekende omgeving, namelijk de Congrescentrum NH Koningshof in Veldhoven. Hier vindt men het tweede deel van het het fotoverslag van (gast)auteur Vinyl Ivan.

Music2 Audio Import

In een zee van licht werd zowel kunst getoond, als het audio gamma van Music2 in de vorm van het Duitse merk Octave en de Blumenhofer hoornluidsprekers. Het geluid had veel power en leek makkelijk nog meer te kunnen geven, qua headroom. Eigenlijk geen opmerkingen, veel muziek ongeacht de bron of muzieksmaak van hard rock tot klassiek. 

De artist-in-residence was meneer Rene Visker. Hij schilderde waar je bijstond en één van zijn schilderijen was als decorum meegenomen. Niet echt mijn smaak. Maar de design stoelen vielen dan weer goed in de smaak. 

De Blumenhofer Acoustics Gioia.

De luidspreker liet in de grote ruimte zijn kunnen zien. Ik bedoel natuurlijk horen.

Achterop de hoorn zien we een stevige luidsprekerunit.

Monoblok de Octave MRE 220 met een vermogen van 220 Watt. Bron was of de Acoustic Signature draaitafel, de Meitner MA 1 DAC of een SACD-speler de Emmlab XDS1 via de Octave HP 500SE voorversterker.

De akoestische oplossing de kubussen van Noisebusters hingen aan het plafond door de zaal heen. Levering in verschillende kleuren, zelfs in Doe-Maar-kleuren.

Hanze Hifi

Het leek even of HanzeHifi op safe speelde met zijn set up. Want zoals gewoonlijk bij de Zwollenaren maakte het weer muziek in de kleine ruimte! 

Een Swissonor BACH luidspreker stond zijn kunsten te vertonen.

De Swissonor voorversterker was casual neergezet.

De klassieker TD124 draaide zijn rondjes met een EMT element.

Een andere Thorens TD124 wachtte in de coulissen tot het zijn beurt was.

Maar niets was minder waar, want HanzeHifi had een nieuwe loot aan de HAT stam. Meegenomen was de HAT buizenversterker GP-10 met de HAT voeding GP-10PS, onder de vlag `Tribute to Unitran`. Een dubbel mono opgebouwde versterker van 2x9 Watts zonder feedback. De versterker was ontwikkeld om de meest stille buizenversterker te maken voor een klant met een hoornluidspreker met een gevoeligheid ver voorbij de 100 dB. Brom moest dus volledig afwezig zijn. Zoals HanzeHifi klassiekers eert in de vorm van de Thorens TD124 werd met deze versterker de Nederlandse transformator/voedingsfabrikant Unitran in het spotlicht gezet. Deze fabrikant maakte in de jaren 1950 en 1960 furore met name in de studiowereld. Jaap heeft meerdere transformators verzamelt van dit Nederlandse merk om een zeer gelimiteerd aantal van deze `Tribute to Unitran` versterker te kunnen bouwen.

De HAT Clean Power Supply CPS-3 zou wonderen doen voor de Thorens TD124. Deze platenspeler draait het beste op 200 Volt. En HanzeHifi houdt woord de CPS-3 staat precies op 200 Volt. Tijdens de Black Magic Vinyldagen in november zal HanzeHifi deze voeding ook loslaten op de tussenwiel draaitafels van Lenco. Ook deze spelers laten meer van hun kunnen horen met een clean power supply.

Het geluid bij HanzeHifi deed me denken aan de elektrostatische hoofdtelefoon van een paar luisterzalen eerder, de Hifiman HE-6, transparant en vriendelijk. Tijd om verder het gebouw in te trekken. Op de foto, een schoonheid van een EMT toonarm. 

Daluso

Aan het einde van de gang in de hoek was een leuk kamertje ingericht en daar vonden we Daluso met een audioset van Reimyo gecombineerd met een luidspreker van het Finse merk Bravo. Misschien is de importeur Daluso beter bekend om zijn Harmonix tuning producten. Die natuurlijk ook in deze ruimte waren toegepast.

Het is een mooi stevig geluid met een gouden randje, een rijk geluid, noteer ik.

Er staat een Reimyo CDT-777 CD transport, vacuum tube control amplifier CAT-777 MK-II en een power amplifier KAP-777.

Heel mooi afgewerkt liggen er ook de producten van het Italiaanse Black Noise, producten van mains filter tot stekkerblok.

Pauze

Even op adem komen via een openstaand raam met uitzicht of een kop koffie doen met broodje in het Gelderland foyer.

Marantz

Een eigen afzonderlijke zaal had ook Marantz samen met STS Digital van Fritz de With. 

Opgesteld stond een set met een Marantz PM-11S3 versterker en SA-11S3 CD-speler gecombineerd met een Boston luidspreker M-350.

Ik zag een licht paarse kabel van een merk dat ik niet kende Live Cable heette het. Een dag later zou ik de fabrikant ontmoeten.

Het geluid viel me eigenlijk tegen, terwijl ik toch zelf een Marantz eigenaar ben. Het klonk allemaal makkelijk, maar niet om over naar huis te schrijven. Misschien zijn toch de Boston luidsprekers niet van hetzelfde kaliber als het bronmateriaal.

Onda ligera

Ik hoorde een vreemd diep stemgeluid dat op de lachspieren werkte, zeker op een hifishow, waar de meeste muziek zuiver en liefelijk is. Ik moest even naar binnen gaan om te luisteren naar Rammstein. Het Onda Ligera systeem laat veel bass horen en het ritme komt goed over. Voor het eerst wordt er geapplaudisseerd bij een hifidemonstratie, maar was het nu voor de muziekweergave of toch voor het luchtgitaarspelen van één van de aanwezigen? Rammstein gromde lekker, zoals het hoort.

De bron is een Meridian CD-speler. Tegen de wand staat een televisie, dat een videomontage laat zien hoe de luidspreker wordt gemaakt.

Het bedrijf bestaat uit twee pilaren, de één heet Sacha en hij is verantwoordelijk voor de versterker en DAC. De ander heet Roland en hij ontwerpt en bouwt de luidsprekers. Samen matchen ze de componenten tot één geheel.

De luidsprekers zijn gevuld met zand om de resonantie laag te houden. Er worden geen schroeven gebruikt, alleen maar lijm. Per stuk kan het gewicht tot 100 kg oplopen. Het model op de X-fi is het grootste model luidspreker dat Onda Ligera bouwt. Ze maken vier modellen. Het bedrijf fabriceert hun producten officieel nog maar één jaar. Maar Roland heeft al 30 jaar ervaring met hifi. Het ziet er fantastisch uit voor zo´n jong bedrijf.

Icon Audio

In een zaal dat gedeeld werd met enkele producten uit Rik Stoet´s assortiment stond het merk Icon Audio. Het merk dat in Groot-Brittannië ontworpen is, maar in China gebouwd wordt. Bij de vorige X-fi had ik een kort gesprek met de ontwerper en eigenaar. En ook nu was hij aanwezig om zijn producten te demonstreren.

Uniek hoe dit merk ieder jaar weer met nieuwe modellen weet te komen.

Van rechts naar links: de luidsprekers Icon Audio FRM 3 en  FRM 2. Twee monoblokken naast elkaar de MB30m (2x16 Watts in triode of 2x27 Watts in push-pull), LA5 TX transformer pre-amplifier en de CD-speler, CD X1. Icon Audio kan luid spelen zonder irritant te worden. Muziek was een Hammond orgel en misschien niet geheel eerlijk om daar de kwaliteiten op te beoordelen, maar het klonk wel erg lekker.

Alle apparatuur heeft eenzelfde soort design een zwarte kast met koperen topplaat.  Hier de Icon Audio ST40 MKIII. Een 2x33 Watts push-pull versterker met 6SN7 en 6SL7 buizen.

Hier staat de Icon Audio MB90 MKIIm. Deze monoblokken hebben een vermogen in ultralineare stand van 2x110 Watts en in triode 2x60 Watts. 

Deze kleine phonovoorversterker had ik graag meegenomen, alleen al het ontwerp ziet er schattig uit naast al die grote versterkers. Het is de Phonostage PS1 MKII voor MM en MC elementen.

Een gigant van een buizenversterker de Icon Audio 60 MKIII pre-power amplifier. 80 Watts per kanaal in ultralineare modus of 35 Watts per kanaal in triode modus met  een KT120 buis. Of 65 Watts per kanaal ultralinear met een KT88 buis.

Sometimes you get lost... De gangen van het NH Koningshof, zelfs met bewegwijzering, zorgen er voor dat de bezoeker soms even moeten kijken waar ben ik ook al weer?

Solosound

Het was het einde van de eerste dag, de gangen lieten de laatste bezoekers in het audiodoolhof toe om nog snel enkele kamers te zien voor de show sluiten gaat. Als ik de kamer van Solosound binnentreed zit er een enkeling vooraan te luisteren. Mark Huinder draait wel met een hele speciale set, één die zowel analoog als digitaal met elkaar verbindt tot een eenheid. Meegenomen heeft hij een elektrostaat, de solostatic 200 Swiss edition. Ik kijk hier dus naar een Nederlands luidsprekermerk, dat al bestaat sinds 1974! Zijn set up begint bij een platenspeler de Michell Gyro SE.  Dit analoge signaal wordt omgezet naar een digitaal signaal via een Lyngdorf combinatie: een voorversterker DPA-1 met RoomPerfect technologie, de eindversterkers SDA-2175 van 2x200 Watts bij 8 ohm. Ook een CD-speler staat opgesteld de Lyngdorf CD-1. De directeur van Solosound heeft een puristische mening over hifi. Hij is zelf contra-bassist en wil de muziek overbrengen, zoals het in het echt ook klinkt. Bij projecten neemt hij alleen mensen aan, die zelf ook muzikant zijn. Hij draait een oude jazz opname, het klinkt strak en mooi. Hij eindigt met een weergaloos stukje klassieke muziek.

Solosound levert dus ook Lyngdorf producten met de room correction technologie. Deze technologie houdt rekening met de akoestiek van je luisterkamer en past het geluidssignaal daar op aan. Mark Huider heeft al vele jaren ervaring met het afstellen van de parameters binnen deze technologie, dat hij er zeker van is dat hij `dit geluid` in iedere kamer kan reproduceren. 

De Gyro SE in actie met Benz Micro Ace element. Bij het opzetten van een plaat zie je de draaitafel zacht heen en weer veren, terwijl het element de groef bereikt. Het apparaat is supergevoelig. Dat werkt ietwat op de fijngevoelige analoge zenuwen, maar je wordt beloond met een strak muzikaal geluid.

Zondagochtend

Het is een mooie zondagochtend en ik loop het terrein op van het NH Koningshof. Aan het einde van het grote parkeerterrein is een klein gebouw te zien in dezelfde bouwstijl als het klooster. De  Zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus waren naar Veldhoven gekomen, nadat hun klooster in Moerdijk door de oorlog verwoest was. In 1952 lieten ze het klooster bouwen en men nam het officieel in gebruik in 1954. Zie hier een oude foto van het complex. Het klooster kende een begraafplaats, schoolgebouwen en een boomgaard. Dit alles is verdwenen nadat de nonnen 25 jaar precies het klooster verlieten in 1979.

Het gebouw is een kleine kapel geweest. De ingeslagen ramen zijn uitgevoerd in geel en groen glas en er zijn enkele verhogingen tegen de muur, waar misschien een Maria beeld op heeft gestaan. Op de achtergrond achter de omheining stonden de schoolgebouwen, daar komt een huizenbouwproject Koningshoeven, waar het kapel, lees ik in de plannen, deel van uitmaakt.

Op het parkeerterrein kom ik een ambulance tegen van de Event Medical Service - evenementen ondersteuning. Ze geven medische en brandtechnische ondersteuning. Gelukkig was geen van beide nodig tijdens het X-fi evenement, behalve misschien enkele uitgebrande oren. Of waren ze toch ingehuurd voor een ander evenement in de buurt, wie zal het zeggen?

Door het gebouw vind je enkele gigantische glas-in-lood ramen. Erg mooi, zo vroeg in de ochtend met het juiste licht!

Riverside Audio

Het is tien uur openingstijd van X-fi dag twee, we mogen weer! Ik ga verder waar ik zaterdag gestopt ben en kom uit in de kamer van Riverside Audio.

Enkele analoge producten van hoog niveau in de uitstalling: een SME 309 en SME-2.

Twee speakers van Penaudio van links naar rechts: de Cenya en de Sara S.

Er draait een LP en er ontstaat een mooi ruimtelijk geluid voor me, `stuiterend` noteer ik. De set is een AVID draaitafel met Avid Reference PSU, daaraan gekoppeld een Sonneteer Sedley phonostage met Alabaster versterker (2x55 Watt). 

De AVID draaitafel met SME Series V toonarm. Het model de Acutus Reference SP. 

Ook hier zie je de platenspeler zacht ´wiegen´, als er een plaat wordt opgezet. De vering is goed te zien bij deze fabrikant, de oplossing, geen metalen veren, maar een rubberen band.

Een Grado element uit de Reference of Statement series.

En dan wordt er een CD opgezet op de Sonneteer Byron CD-speler en dan gebeurt er iets vreemds. Het geluid komt volledig los van de luidsprekers en staat als een onzichtbare muur voor me. Het is genieten. Maar ik kijk onwillekeurig omhoog waar komt het geluid nu vandaan? Is er nog een derde set luidsprekers in de kamer vast gehangen aan het plafond of verstopt achter het zwarte doek. De vertegenwoordiger heeft me klaarblijkelijk even alleen gelaten. Ik buig me voorover naar één van de Penaudio speakers. Het is de Sara S die speelt. Miraculeus, geluid volledig los van de speaker en dat bij een audioshow, waar de omstandigheden verre van ideaal zijn. 

X-fi

De mannen van Audio-Life hadden natuurlijk ook hun eigen assortiment mee en een super-set. 

Furutech producten voor de audiofiele Doe-het-zelver.

De eerste set was een Audionote voorversterker met CD-speler AMR CD-777 en Luxman L507u eindversterker geflankeerd door de luidspreker DeVore Fidelity Orangutan O/96. De prijs voor deze mooi afgewerkte speakers 10.995 euro. Toch was het niet mijn geluid. 

Een kamer verder had X-fi een indrukwekkend GIP Laboratory hoornluidspreker systeem staan. Uit Japan komen deze luidsprekers gebaseerd op de geroemde Western Electric hoorntechnologie uit de jaren 1920.

Een hoge women´s acceptance factor (WAF) hebben ze niet, maar je staat wel te kijken naar een apparaat in de lange traditie van de audiogeschiedenis: hoornluidsprekers met een magnetische spoel om het geluid mogelijk te maken. 

Natuurlijk werden de luidsprekers door Audio Note buizenversterkers aangestuurd.

Van links naar rechts: Een Audio Note M5 voorversterker, een CD loopwerk en de DAC 5 Special. 

Per kanaal lagen twee stevige luidsprekerfilters op de grond, maar één bleek er aangesloten te zijn. De ander was ter display. Het was een ander model filter.

De muziek die ik beluister lijkt wel zonder geluidsdruk. Heel ontspannen. Het lijkt een optreden op zich.

Western Electric maakte dit soort speakers voor het gebruik in bioscopen. Er zit stevig wat hout in verwerkt. Kijkende op de website van GIP Laboratory (Global Intelligence Planning Accoustic Division) kun je uit meerdere soorten luidsprekerkasten kiezen.

Ik begrijp dat de spoel een magnetisch veld opwekt waarmee de conus in beweging wordt gebracht. De techniek was toen al erg duur. Jammer genoeg is dat nog niet verandert. Maar erg uniek is het wel. GIP Laboratory: standing on the shoulders of giants. Op de schouders van Western Electric in dit geval.

De spoelen zijn loeizwaar. Ik dacht dat het wel meeviel, maar het klopt. Je krijgt ze bijna niet van hun plaats.

Puresound Nederland/Puresound.be

Meer muziek was er te vinden in de kamer verder op waar Puresound zijn domicilie hield.

 De medewerkers van Puresound waren er niet alleen ter promotie van de Puresound website, maar ook om de nieuwe online webstore onder de aandacht te brengen en men had een verscheidenheid aan CD´s en LP´s en accessoires mee. Men hoopt dit jaar nog de online webstore te kunnen gaan lanceren. Maar Puresound zal Puresound niet zijn, als de nieuwe online webstore er net zo mooi uit moet gaan zien als de Puresound website. Kortom, men gaat voor kwaliteit, zoals de lezer gewend is van ons.



Daar tegenover stond Record Pal met een zeer indrukwekkende collectie vinyl in verschillende muziekstijlen. 

Rik Stoet

In een kleine maar stijlvol ingerichte ruimte vinden we Rik Stoet. Hij heeft een set bij zich met zijn eigen draaitafel. Volledig analoog draait hij muziek via een Icon Audio buizenversterker en de Kudos Cardea 1 luidspreker.

De platenspeler genaamd Rik Stoet Takumi TT level2 met ProJect Carbon toonarm en Ortofon 2Mred element is een eigen ontwikkeld product.  Prijs van de speler is 595 euro compleet. Zoals het klinkt is het eigenlijk een koopje. Het is genieten met Pink Floyd´s Darkside of the Moon. De platenspeler bestaat uit PMA, akoestisch dood materiaal. De voeten zijn afgewerkt met rubber. Het lager van de Project carbon arm is gemodificeerd. De speler wordt afgeleverd met stofkap.

Design accenten had Rik Stoet ook in de luisterruimte geplaatst. Het ene werkte, de mooie lamp met stoel, maar het nieuwe karpet bleek stof op de LP´s achter te laten. 

Aspera Audio

Er werd gestreamd bij Aspera Audio meegenomen waren de Wadax Pre-1 met Hermes streaming en phono module, de luidsprekers ASI Tango en de ASI Grand Stereo (2x650 Watt). ASI staat voor Acoustic System International. Natuurlijk waren de apparaten verbonden aan de netstroomapparaten van PS Audio de P5 en P10. 

Zoals veel kamers was het stemmig donker en werd er gebruik gemaakt van kleurige verlichting.

Analoog was er in de vorm van het merk Acustic Raven. Dit is de grootste phono voorversterker, die ik ooit heb gezien. De TW-Acustic Raven Phono. Voor de schaal had ik er even een CD doosje bij moeten zetten.

De TW Acustic Raven GT.

Het merk met het raaf-embleem zie je niet vaak. De fabrikant komt uit Duitsland en maakt platenspelers, armen en de phonomodule.

Het element de Lyra Kleo was aan de arm gemonteerd. Ik heb de platenspeler niet horen spelen. Alleen het streaming gedeelte. Het geluid was schoon, maar `te clean`. Ik verdenk de PS Audio stroomapparaten ervan, net even te goed hun werk te doen.

Polk Muziek en boeken

Aan het aanbod lag het niet muziekfans konden in iedere hoek van de audioshow wel een aanbieder vinden voor muziek van hun gading.

Eén van de sterke kanten van de LP komt in deze kamer wel erg goed tot uiting: het grafische van de platenhoes.

Bijzondere LP´s voor een bijzonder vriendelijke tweedehands prijs.

Dutch Audio Masters

Verenigd onder de naam Dutch Audio Masters kwamen de volgende merken samen: Van de Leur Audio, DSS, LiveCable en Tentlabs. 

De zon viel binnen zoals het alleen op een zondagochtend kan. Er wordt in het begin een stuk drums gespeeld. Het is net echt. Daarmee heeft deze demonstratie eigenlijk de standaard gezet. Daarna volgt nog een klassiek werk, zoals het hoort op een heerlijke zonrijke ochtend als deze.

De versterking is in handen van de voor- en eindversterker respectievelijk de Van de Leur 002 en 402. De voorversterker beschikt over een phono-ingang en gebruikt buizen. De eindversterker bevat UcD Klasse D techniek en beschikt over 2x400 Watt. De maker van dit moois is Pim van de Leur.

DSS staat voor Dutch Speaker Systems. 

Wat met name opvalt zijn de mooie conussen.
Wilt u nog eens de recensie van de DSS "Geal" monitor lezen , zie dan hier : http://www.puresound.be/dutch-speaker-systems-geal/

Het merk Live Cable kwamen we ook tegen in de Marantz zaal. Ik vraag er naar bij de vertegenwoordigers en het blijkt een Nederlands merk te zijn. Het zijn handgemaakte kabels. De kabel onderscheidt zich volgens de fabrikant door het materiaalgebruik, de afscherming, de manier van twisten met de hand en de andere manier van vlechten. De kabel zou andere merken verslaan die drie of vier keer zo duur zijn. Live Cable daarentegen is ook niet goedkoop, maar het klinkt allemaal wel erg goed. Niet alleen kabels worden geproduceerd door Live Cable, maar ook verdeeldozen met een oneerbiedig woord gezegd stekkerblokken. De foto laat de Signature zien, maar er is ook een model genaamd Extreme. Ze zijn gemaakt van aluminium met een koperen afscherming. De doos is gevuld met hars om vibraties te voorkomen. Er zit geen filter in. De apparaten worden per opdracht vervaardigd op de klant zijn specificaties. 



Het eerste Van den Hul element wat we zouden zien op deze zondag.

Kemp Elektroniks

Er werden demonstraties gegeven bij Kemp Elektroniks op gezette tijden. Dus ik verwachtte een presentatie omtrent de Kemp producten. Tot een vertegenwoordiger van Creaktiv in het Duits het woord nam. We zouden kort naar een zelfde muziekstuk luisteren en iedere keer iets aanpassen en daarna nogmaals luisteren. Ik ken Creaktiv alleen maar van de audioracks dus ik was benieuwd.

Er stond een Acoustic Signature Storm te spelen voor de demonstratie begon. Het wachten was dus aangenaam

Tijdens de demonstratie maakte we gebruik van de CD-speler. Dat was jammer van deze analoge set-up.

Een SME 309 met Van den Hul element. Een bezoeker tuurde nog even welk model het was, maar ook dit Van den Hul element was een `naked` variant ofwel waar laat je het modeltype als er geen behuizing is? 

De Kemp Elektroniks producten stonden deze keer niet in de schijnwerpers, maar waren ter ondersteuning, zie de Powerstation 75 en het stekkerblok, de Power source.

We luisterde een paar keer naar het intro van het nummer van Jennifer Warnes - `I Can't Hide` van het album The Hunter  (1992).  Ik dacht eigenlijk met een lekker rijk jaren ´80 productie te maken te hebben, maar het komt uit 1992. Het klinkt allemaal lekker rond, stevig en ruim. De vertegenwoordiger van Creaktiv gaf aan dat CD´s gemaakt zijn van polycarbonaat en daarom statische lading kunnen vasthouden. Dit kan de elektronica in de CD-speler beïnvloeden en daarmee de geluidskwaliteit. De CD van Jennifer Warnes werd op een stukje marmer gelegd, de naam van het product: Hybrid CD-Optimizer Granit. Ik begrijp dat er ook een LP-versie van is. En nogmaals werd het stukje muziek gedraaid. Er kwam meer rust in noteer ik. Aan het publiek wordt gevraagd of men verschil hoort. Een sceptische bezoeker zegt dat je wel verschil moet horen, omdat er zo expliciet naar gevraagd wordt. De Creaktiv vertegenwoordiger leent even een iPhone van zijn collega houdt deze boven de CD om het weer statisch te maken en speelt nogmaals de CD af. Ik moest eerlijk bekennen dat ik de statisch geladen CD fijner vind klinken, zo lekker rond en niet zo audiofiel echt. Dan komt de vertegenwoordiger met een plug en en dicht daarmee één van de ingangen of uitgangen van de CD-speler. 

Vanuit mijn ooghoek kijk ik naar een kubus op een houten statief en een computerscherm waar drie meters variabel uitslaan. Ik dacht even dat ik onderdeel was geworden van het Global Consciousness Project, een wetenschappelijk project zoals te zien is in de documentaire serie Through the Wormhole: Is There a Sixth Sense? Hierbij wordt op de één of andere manier de activiteit gemeten van grote groepen mensen die dezelfde ervaring ondergaan en zo een gezamenlijk bewustzijn lijken te creëren, alsof we toch met elkaar in contact staan. Maar niets blijkt minder waar, van de audiowereld komen we in de wereld van de straling. Dit apparaat meet namelijk elektrische, (elektro)magnetische en hoogfrequente straling, bijvoorbeeld je GSM. Ze leggen uit dat ieder elektrisch apparaat straling uitzend, ook als het uit staat. Hierdoor onstaat er `elektrosmog` in je leefomgeving, je slaapkamer, huiskamer, keuken, etc. Een lamp naast je bed geeft nog straling af, zelfs als het uitstaat. Op basis van het Gabriel Objekt Beratung kun je dit gaan meten per ruimte. Jammer genoeg gaat dan ook de teller lopen. Hier moet natuurlijk voor betaald worden. Terwijl dit wordt uitgelegd zie ik een meter op ééns van rond de 5 naar 7.7 uitslaan. Misschien is er toch sprake van een collectief bewustzijn en voelen we ons als publiek `gesnapt`: worden we gemeten? Ook al kan er ook een SMSje net op iemand zijn iPhone zijn binnengekomen.

Nu komen er mooie kleine stukken gepolijst marmer te voorschijn en na iedere aanpassing wordt er even geluisterd. De steentjes worden op de ramen geplakt, achter de tweeter van de luidspreker, op het luidsprekersnoer, en een grote plak (TwisterStop Maxi) komt op de CD-speler. Daarna worden ook de ongebruikte ingangen van de stekkerdoos afgesloten. In de muziek van Jennifer Warnes komt steeds meer rust, haar stem wordt echter. Creaktiv stelt, dat door de storing weg te halen, horen we de muziek beter. Maar mijn gouden randje van de muziek verdwijnt nu wel, het geluid wordt meer en meer audiofiel. Uiteindelijk wordt alles weg gehaald en we komen weer terug bij hetzelfde muziekstuk. Alles is dikker aangezet en het gouden randje is terug. Minder audiofiel, maar het klinkt wel lekker. Toch stemt het tot nadenken al die straling in je huis. Een kistje met alle Creaktiv spullen is te lenen bij Kemp Elektroniks om thuis uit te proberen.

VinylVinyl

Ik loop al twee ochtenden voorbij een rijkelijk bedeelde stand en als analoog fan kijk ik mijn ogen uit, maar weet me te bedwingen. Het is de stand van VinylVinyl. Men biedt platen en een grote hoeveelheid analoge accessoires aan van schoonmaakmiddelen tot toonarmen.

Een mooi uitziend kistje van Thorens en wat zit er in?

Schoonmaakmiddelen voor 95 euro. Toch een beetje te duur.

Elementen van Ortofon en Grado, maar ook toonarmen, zoals die van Jelco en Origin Live worden aangeboden. Twee Jelco armen zijn op de foto te zien. 

Mijn oog viel meteen op de Spin clean record washer MKII. Ik wist niet dat het ook leverbaar in Nederland was. In plaats van dat je de hele bak vult met schoonmaakmiddel, zoals de Knosti Disco Antistatic, maak je twee sponsen nat met vinylcleaner. De plaat wordt ondersteund aan de buitenkant van de LP in plaats vanuit het middelpunt zoals bij de Knosti.

Veel keuze bij VinylVinyl. 

 Platen kijken is iedereen zijn hobby. Het is een komen en gaan van kijkers en kopers.

 Veel keuze bij VinylVinyl. 

Audio Sense

Toen de gangen deze zondagochtend volstroomde met de eerste nieuwe bezoekers viel me op, hoeveel mannen er waren. De diversiteit van het publiek zaterdag was even niet aanwezig. Het leek alsof er een EO mannendag was leeg gelopen richting Koningshof, of alle audioclubs in Nederland waren afgereisd naar Veldhoven, een tsunami aan audiofiele mannen met een verlangen naar betere muziekweergave! Eén plek waar de heren in grote getale bleven hangen was AudioSense. Het bedrijf is importeur van het Australische DEQX.  Het apparaat past het digitale signaal aan naar je speakers en fungeert als een filter voor je luidspreker units. Het maakt het signaal tijd-fase correct. Hiermee worden timing fouten uit je systeem gehaald. Bij het merk Lyngdorf lijkt het te gaan om aanpassingen met betrekking tot de kamer-akoestiek en DEQX zoekt het bij de luidspreker zelf. 

Jammer genoeg mis ik een gedeelte van de uitleg, maar de apparatuur krijgt alle aandacht van de bezoekers.

Het zijn dipool luidsprekers, die het publiek gaan beluisteren.

De DEQX HDP3. 

Op de één of andere manier overtuigd het niet zoals de Solosound demonstratie met Lyngdorf producten. Misschien ligt het aan de dipool luidsprekers. 

D&D Audio

Bij D&D Audio wordt er gedraaid met een Devialet set en de Frans luidspreker Cabasse. Alleen erg hard. Dusdanig hard, dat ik snel de foto´s schiet en me uit de voeten maak. Ik geloof absoluut in de geluidskwaliteiten van Cabasse, maar niet op dit geluidsniveau.

De Cabasse Baltic Evolution.

Op de stand een Crystal Cable Arabesque Mini

Enkele Cabasse luidsprekers. Ik ben benieuwd naar een recensie naar deze meer traditioneel uitziende speakers.

Reis Audio

In deze kamer werd er gestreamd met het merk Rosita en er stonden luidsprekers van het merk: ME Geithain. Er zijn van die kamers, waar het geluid je niets doet, dit was jammer genoeg één van die kamers. Er is geluid, de set werkt, maar daar is het dan ook mee gezegd. Het merk zou ook luidsprekers maken voor pro-studio werk, maar die kwaliteit kan ik niet horen. 

ME Geithain ME 804K en ME 150.

Gemist ?

Heb ik dan echt alles gezien? Nee, er zijn kamers bijvoorbeeld waar je niet inkomt vanwege de drukte, zoals bij Triple M Audio, Speakerland en Dynamic Solutions. Van Rick Paap (Dynamic Solutions) verwacht ik alleen maar een goede demonstratie samen met zijn luidspreker Master Contemporary C, dus eigenlijk zal ik niets gemist hebben.

Deze heren gaan niet naar binnen bij Dynamic Solutions, ze staan in de achterste rij bij Dynamic Solutions....

Ook heb ik de optredens gemist  van concertpianiste Natalia Ivashina (Rusland) en cellist Lucas Bunge (Nederland). Ik begrijp dat er enkele live opnames gemaakt zijn door Fritz de With van STS Digital, tijdens de X-fi optedens, en dat deze online zullen worden gezet. Ook zijn er plannen voor een CD met STS Digital.

Zelfs importeurs moeten tussen de demonstraties door even naar buiten en genieten van de buitenlucht.

Na de X-fi show is het tijd om op de fiets te klimmen, deze kun je huren bij het hotel. Het is rustgevend om alleen het ruisen van de bladeren te horen en niets anders...

Wat ik gehoord heb....

Soms hoor je opmerkingen van mede-bezoekers, die je bijblijven op de gangen, in de luisterkamers, aan de koffie of tijdens de gesprekken die je voert:
- What the fuck is with the music?! (Britse hotelgasten op vrijdagavond onaangenaam verrast door audiofiele jazz)
- Je kunt niet zeggen dat er geen druk van afkwam, nou? (Tja welke zaal kan dat nu wezen?)
- Als ze het volume lager zouden zetten, zou het mooier klinken. (Daar kwamen meerdere kamers voor in aanmerking...)
- Ich finde es hier super! (Ook onze buren uit Duitsland weten de X-Fi show te waarderen!)
- Het slagwerk rolde in mijn kamer, jonge, jonge, jonge. (PMC-eigenaar op leeftijd, die zijn bevestiging zocht en vond in de kamer van Stage Acoustics!)
- Dat is wel de best klinkende tent, die ik gezien heb.
- Wil je nog ceedeetjes?
- Dat je bij de muziek bènt, en dat wil ik. 
- Het kabeltje tussen je speaker en je oren, die wil je controleren.
- Het is net een kerkdienst! (hotelgasten lopen langs een kamer met klassieke muziek op...)
- Let op: prijzen luidsprekers zijn per paar.
- Goede zangeres, hè?
- Jij schrijft nog ouderwets. (een meneer met iPad wijzend op mijn notitieboekje)
- Dat is gewoon een kwestie van heel hard.
- Ja, maar weet je ook wat je meet?

Enige reflectie...

Was de X-fi show perfect? Bijna wel. Het NH Koningshof personeel was goed op dreef in de verschillende drink- en eetgelegenheden. De demonstratieruimtes werden door importeurs aangekleed met designobjecten of mooie verlichting. Dat laatste, het neerzetten van lampen met verschillende kleuren is niet altijd handig voor mijn fototoestel, maar brengt wel sfeer in de ruimtes. Sommige zalen waren wel erg donker. Wat ik miste was misschien een plattegrond met importeurs-index. Dat is handig, want dan weet je hoe groot de show is en waar wie staat. Mijn strategie bijna iedere zaal afgaan was leuk, maar bij de grootte van zo´n show misschien niet zo handig. Enkele merken werden gemist, zoals Dynaudio met hun nieuwe wireless streaming luidsprekers. Of importeur Joenit met hun Rega producten en Totem luidsprekers. Maar die waren misschien van plan om op AV-NU aanwezig te zijn. Ook de hoeveelheid verkopende stands of aanbiedingen was leuk. Wat waren de beste sets, dat blijft persoonlijk! De beste analoge set, die bijblijft is die van Solosound en de Gyro SE. Een mix van analoog en digitaal, bijna blasfemisch voor een vinylfan, maar het werkt. Beste digitale set was Riverside Audio met Sonneteer en Penaudio, waar het geluid volledig los van de luidspreker kwam. Overall winner voor mij zijn de Dutch Audio Masters. Erg mooi, alsof er geen apparatuur tussen de muziek staat. Maar als ik eerlijk ben heb ik veel sets gehoord waar mee te leven viel. Echt een trend op de show was niet aan te wijzen, alles was aanwezig van platenspelers tot streaming. Misschien viel nog het meest in het oog de oude technologie in een nieuw jasje. De hoornluidsprekers van Avantgarde, Blumenhofer of GIP Laboratory. Ook was er goed voorzien in over-the-top sets, zoals PMC, BD-Design of de eerder genoemde GIP Laboratory.  

Op maandagochtend zit ik aan de lunch in het hotelrestaurant, Er draait enige muzak op de achtergrond om de hotelgasten gerust te stellen. Opeens komt er een audiofiel verantwoorde saxofoon voorbij, licht hoog en net niet schel. Terstond krijg ik een allergische reactie zou de evenementen-ambulance nog aanwezig zijn? Nagenietend van de show en het weekend pak ik mijn spullen in. Het congrescentrum is al overgenomen door andere bedrijven en hun meetings. X-fi tot volgend jaar! 

Wilt u deel 1 van het fotoverslag nog eens zien : fotoverslag X-fi show 2012 deel 1