Tekst en Fotografie : Vinyl Ivan | 08 oktober 2012 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Fotoverslag X-fi show 2012 deel 1

Vrijdagmiddag vanaf het werk was het reizen richting Eindhoven met de trein erg gemakkelijk. Ik hoefde maar plaats te nemen in de trein en te blijven zitten. Daarna was het een 20 minuten met de bus naar Veldhoven, Koningshof. Binnen no time sta ik aan de snelweg net buiten Veldhoven bij NH Koningshof. Het congrescentrum NH Koningshof maakt zich al op voor een weekend hifi. Hier en daar zie ik bestelbussen staan van importeurs en wordt er hard uitgepakt in de nog lege kamers, uit andere gesloten kamers schalt al muziek, ze staan al proef te draaien!

 Nachtwerk

Terwijl ik achter vier Britse jonge mannen aanloop maken ze een opmerking over de hard spelende muziek uit een gesloten kamer.  Het is een audiofiel verantwoord nummer: een hoogklinkende saxofoon knalt uit de speakers. Op deze vrijdagavond is deze importeur al klaar. De toeristen zijn er niet van gediend. Zelfs achter gesloten deur is het voor mijn oren al te veel. Deze importeur moet doof zijn. Veel is nog in aanbouw als ik de lange gang afloop, zou het op tijd af zijn vraag ik me af? Dit wordt voor velen mensen nog nachtwerk.

Vanaf de binnenplaats was er al iets moois waar te nemen van wat het hifi-weekend zou brengen.

Musical Affairs

Op zaterdagochtend sta ik al snel voor de kaartenverkoopbalie. De deuren moeten nog open gaan en een kaart kan ik dus nog niet kopen. Ondertussen wordt ik al meegenomen door Hans Kortenbach naar de kamer van Musical Affairs. Daar moet iets speciaals staan. Die toegangskaart komt later wel, denk ik. Het eerste wat hij laat zien is één van zijn luidsprekerkasten, die buiten de kamer staat. Het is nog niet af er hoort nog meer versteviging in te komen. Hij wijst me op de gebruikte EMS units, die speciaal zijn. Men maakt gebruik van electromagnetische spoelen om de conus in beweging  te brengen in plaats van een magneet. Het is eigenlijk de eerste technologie van de luidspreker wordt me uitgelegd, omdat er nog geen sterke magneten voor handen waren midden jaren 1920. Deze zelfde techniek zou ik later in een andere zaal weer tegen komen, maar dan in een hoornluidspreker.

Het binnenwerk van de luidspreker.

In de zaal van Musical Affairs staat een mooie opstelling te wachten op de eerste bezoekers.

Mijn oog wordt al zeer snel getrokken door de platenspeler, die door Atelier van Dam is gebouwd. Belangrijk is de sandwich constructie, ieder deel is gedempt van het armbord tot het platenspeler gedeelte tot de motor.

Wat meteen opvalt is de lange arm van  bamboe. Onder de draaitafel zitten spikes die je kunt verstellen.

De platenspeler is in één omwenteling op snelheid en kan zowel 45 toeren als 33 toeren.

Het element is bevestigd aan de headshell met daartussen een stukje hout.

De oplossing om de arm vast te zetten is simpel, maar werkt. 

Voor de arm is een SME 3009 arm gebruikt om als lager te fungeren.

De kenner ziet dat er een Lenco draaischijf is gebruikt van een L75 of L78 als donor voor de platenspeler. Er wordt een speciaal smeermiddel voor het lager gebruikt.

De arm heeft een effectieve lengte van 40 cm. Het element is een Ortofon 2m Black.

Dan zouden we bijna de rest van de set vergeten. Een vintage CD-speler Accuphase DD-80L.

Een buizenvoorversterker gekoppeld aan twee Sun Audio Model SV-300B mono-eindverstekers.

Sun Audio Model SV-300B

Achter in de hoek stonden twee bredere modellen van Musical Affairs.

Audiomaat

Bij Audiomaat stonden veel DAC´s opgesteld, die al of niet gemodificeerd waren door Peter van Willenswaard van Audiomagic.

De luidsprekers zijn van Transmission Audio. Het assortiment betaalbare bekabeling van M-Intercord was natuurlijk ook aanwezig.

De twee slanke apparaatjes op het rode platform zijn een DAC met voeding van Metrum Acoustics. Daarnaast een kleine Eastern Electric Minimax voorversterker. 
De andere twee aparaten zijn de Audio Zone Amp-1, een versterker van 2x45 Watts uit Canada. Het CEC-loopwerk had ook een Peter van Willenswaard modificatie ondergaan. 

Penhold

Penhold had een grote zaal met veel statisch materiaal waar soms op een zacht volume toch enkele sets aan stonden.

Audio Block uit Duitsland was mee. En het ziet er zeer indrukwekkend uit de CVR-100 CD-receiver. Niet alleen Marantz kan mooie audio-apparatuur produceren maar ook Duitsland.

Om de grootte van het apparaat de illustreren heb ik er een CD-hoes bijgelegd. Ik ben zeer benieuwd naar een recensie van dit merk.

Aangesloten aan de receiver was een luidspreker van het voor mij onbekende merk ASW uit Duitsland.

De collectie in zowel mooi hoogglans als mat uitgevoerde Genius serie. 

De kleine monitor speaker ASW Genius 110 stonden op G-200 stands, die met zand zijn te vullen. 

De versterker Anthem Integrated 225 was ook aanwezig gekoppeld aan een Audio Block C-100 CD-speler en een Paradigm luidspreker. Een hele sterke indruk maakte het niet. Maar daar was het ook de ruimte niet naar.

Het betaalbare Canadese merk Paradigm is niet echt een visueel hoogstandje.

Maar het kan ook anders! Zoals deze Paradigm Atom Monitor laat zien. Prijs 199 euro per paar.

Antelope Audio

Een bekende naam in de DAC-wereld is natuurlijk Antelope Audio.

Gedemonstreerd werd er met de DAC `Antelope Zodiac Gold` met Voltikus voeding. 

De luidspreker is een PMC Fact 8. Een luidsprekermerk die ik graag een keer wilde horen en er nu eindelijk de mogelijkheid toe had! Niet wetende dat er nog een kamer hierna zou volgen, dat wel een erg hoog gehalte PMC had...

Er werd een langzame versie van Love for sale gespeeld, althans ik ken alleen de snelle versie. De zangeres in kwestie maakte er een leuk stuk van. Het geluid kwam vriendelijk over en helemaal niet over-analytisch voor een luidspreker met roots uit de pro-studio wereld. Jammer genoeg speelde een andere kamer tamelijk luid, waardoor de lage tonen het klankbeeld volledig verstoorde. Versterking lag in handen van een Cary SLI-80 Signature buizenversterker.

De Antelope Rubicon stond statisch opgesteld. Het is een digitale voorversterker. Zelfs een platenspeler kun je er op aansluiten en er zit een dusdanig speciale klok in dat er ventilatie nodig is. Zie de sleuven.

Indiana Line

Het luidsprekermerk uit Italië met kwaliteit voor een prettige prijs was ook aanwezig. Ik zou de artieste vaker horen, want zo te zien is Wende Snijders aangetreden tot de audiofiel gecertificeerde zangeressenclub, de Sirenes, met andere groten der aarde zoals Diana Krall, Alison Krauss en Sara K. Ik vind persoonlijk alleen dat de opnames dan nog een tikje beter kunnen. We luisterde naar een live nummer van haar. 

Aan de uiterste zijde staat de nieuwe luidspreker Diva 655. 

Er werd gespeeld met een Eastern Electric Minimax en DSPeaker Anti-mode 2.0 Dual Core. Dit laatste apparaat past het signaal aan op basis van je kamer akoestiek. De importeur laat het verschil horen met het lieflijke Falling leaves van Eva Cassidy. Als het signaal wordt aangepast klinkt het geluid meer helder, alsof iemand de loudness knop heeft uitgezet. Jammer genoeg vertelt de importeur het resultaat van de switch voor dat de luisteraar zelf zijn gedachten er over heeft kunnen laten gaan. Maar het verschil is duidelijk te horen. De DSPeaker Anti-mode 2.0 Dual Core corrigeert de staande lage golven in een kamer en neemt hiermee de verkleuring weg. Het is dus niet meer hoog, maar mooier laag. Een versie van het apparaat speciaal voor de subwoofer geniet ook veel belangstelling van de bezoekers.

De Indiana Line Diva 255 is in November 2012 leverbaar en heeft een gevoeligheid van 90 dB. Een prijs is nog niet te noemen. En zoals de reflectie in de hoogglans laat zien, hifi kan toch verbroederen.

Ondertussen had ik natuurlijk nog geen toegangskaart, dus het was tijd om terug te gaan om er één te kopen aan de balie. De rijen waren gelukkig geslonken dus een kaart was snel te krijgen. Jammer genoeg was er geen plattegrond met importeurs-index per kamer, wel kreeg je een mooie CD bij je toegangskaart, genaamd The very best of STS digital van Fritz de With. Leuk waren ook de t-shirts van 5 euro, maar mijn maat XL was al uitverkocht. X-fi zou toch moeten weten dat audiofielen graag op grote voet leven en daarom hadden ze ook geen S of M hoeven inkopen. 

Penhold II

Bij de balie bleek in de Tuinzaal nog een ruimte te zijn met Penhold producten. Hier kregen Elac, AVM en luidsprekermerk Chario de ruimte.

Een Elac product is makkelijk te herkennen door de kenmerkende vorm van de conus.

Hier staan de Elac 330 Crystal Edition met CD-receiver van AVM C9 van 2x300 watts. De prijs van de AVM: 4790 euro. De combinatie versterker/tuner is natuurlijk zeer bekend, maar ik krijg het idee dat de combinatie versterker/CD-speler opgang gaat maken. 

Verder op stond een AVM CD-receiver C8 van 2x150 Watts. Prijs 3490 euro. 

Een hoge prijs voor dit topproduct uit Duitsland, maar zelfs de afstandsbediening is in stijl afgewerkt van metaal. 

Wat had Penhold eigenlijk meegekregen van Elac, waarbij ze absoluut op het hart werd gedrukt om er zeer voorzichtig mee om te gaan? Eén van de eerste exemplaren van de FS-407. Alles is nieuw aan dit product, de tweeter, de woofer en het filter. Er stond hier dus een prototype te spelen aangesloten aan een CD-speler, de AVM CD3.2 met 7 digitale ingangen en als voorversterker de AVM PA3.2 en twee monoblokken de MA3.2 van 420 Watts per stuk bij 4 Ohm. Allen uit de Evolution-serie. Het geluid was karakteristiek Elac op de een of andere manier licht helder.

Betaalbaar kan dat ook? Wel zeker, zie hier de actieve luidspreker Elac AM150 met analoge en digitale ingang. De prijs is 600 euro.

Ken ik het Italiaanse merk Chario alleen van de ietwat bulkig in hout uitgevoerde ontwerpen ze kunnen het ook anders.
Hier op de foto: Luidspreker Chario Delphinius, gevoeligheid 90 dB met een frequentiebereik van 45 Hz-20 kHz. De AVM geïntegreerde versterker AVM A5.2 van 2x350 Watts bij 4 Ohm en de CD3.2 CD-speler. Mooi design. Heftig prijskaartje.

Een Chario 513, iets strakker qua ontwerp.

Stage Acoustics

Het bedrijf pakte uit met Cary buizenversterkers, een AVID draaitafel en veel PMC luidsprekers, veel PMC luidsprekers. Er stonden maar liefst 3 sets in de kamer opgesteld.

De eerste set stond netjes opgesteld aan de kant, maar trok niet van nature de aandacht in de kamer.

Dat was namelijk de set met de meer dan manshoge PMC luidsprekers, de PMC BB5 XBD-A.

Zoals je kunt zien horen ze meer thuis in een concertzaal dan in de huiskamer. Maar een statement was het wel. Ik begrijp dat ze voor studiogebruik zijn en dat het album Beatles ´Love´ er op afgemixed is.

En ja ik heb deze conus zien uitslaan... Was dat hard? Ja, dat ging tamelijk luid...

De luidsprekers zijn gebalanceerd aangesloten.

Er werd gestreamd met behulp van de iPad. Een studio-opname deed het minder, een live muziekopname klonk relatief beter. Maar finesse hoef je er niet van te verwachten. De opnamestudio´s waar deze monitoren in worden gebruikt moeten zeer groot zijn, denk ik dan.

De speakers zijn geflankeerd door twee kasten, ieder met 4 `Engineered by Bryston` audio-apparaten: één PMC 10b Active Crossover, één 4b SST Bryston en twee 7b SST Bryston mono-eindversterkers. Per kanaal dus.

In hoeverre de AVID draaitafel met Jelco toonarm is gebruikt, weet ik niet, zo lang ben ik niet gebleven, maar hoe de naald in de groef is gebleven met dit soort luchtverplaatsing is mij een raadsel.
De derde set bij Stage Acoustics was meer een succes en dé beste set van de kamer. 

Gebruikt werd een buizenvoorversterker van Cary. Model: SLP-98 met 4 buizen 6SN7 erin verwerkt. Er was ook plaats voor 4 keer 12AX7 buizen. Zie de ronde afdekplaatjes.

Aan beide zijden staan er twee mono buizenversterkers, de Cary CAD-805 Anniversary Edition.

Er zijn twee knoppen, de één voor Tube Bias (211/845) en de ander voor het instellen van de feedback level tussen 0-10 dB.

De bron een Cary buizen CD-speler, de CD 303T SACD met HDCD decoding, CD en SA-CD. Er zitten vier 12AU7 buizen in.

De luidspreker de PMC 1B2. Gelukkig klinkt deze set een stuk meer binnen de juiste proporties.

Ceelen techniek

Bij Ceelen werd het Duitse Fonel gedemonstreerd en het luidsprekermerk Manger.

Bij welke set hoort deze mooie afstandsbediening?

En dat was deze set, mooi afgewerkt met hout. Na de `Stage Acoustics`-kamer een oase van rust. 

Er werd een plaat gedraaid met een direct drive platenspeler van JVC. Ik vond het geluid tamelijk dof overkomen. Het klonk als het geluid van een `vol automatische draaitafel`, die kunnen ook iedere sprankeling ontberen door het mechaniek. Dit controleren heb ik niet gedaan, maar ik zou er liever met een Thorens TD150 Mk II hebben gestaan. Als het dan toch vintage style `wood` moet zijn. De CD-speler als bron leek het beter te doen met een jazzy upbeat versie van John Lennon´s Imagine gezongen door een zangeres.   

Toen werden de stoelen omgedraaid en mocht luidsprekermerk Manger zijn kunsten vertonen. Manger is zoals bekend de producent van die ultra dunne luidsprekerconussen.

Hier staat de Manger MSM s1, een actieve luidspreker met twee versterkers de een van 250 Watts voor de woofer en een versterker van 180 Watts voor de Manger unit. Ook hier wordt digitaal gespeeld met de DAC `Antelope Zodiac Gold` met Voltikus voeding. Ik had verwacht dat het geluid erg analytisch zou zijn en snel, maar het is allemaal heel rustig. Echt overdonderen doet het niet. Een beetje een teleurstelling.

BD-Design

De volgende zaal heeft een grote banner met de tekst: High-end loudspeaker system, Value for money en Do it yourself. 

De open baffle `Do-it-yourself` hoornluidspreker bestaat uit 4 grote conussen en 1 hoorn unit. 

Als je dan toch een grote luidspreker wil aanschaffen dan maar deze, denk ik met de PMC BB5 monitor in gedachten. Het is de eerste speaker op de audioshow, waar ik enigszins opgelucht naar luister. Lekker muzikaal.

De muziek is volledig digitaal. Naast de BD-Design luidspreker is Phasure meegekomen met een PC die de muzieksoftware XXHighEnd kan afspelen en een DAC in de vorm van een grote letter H. Design technisch al een mooie blikvanger.

Zowel BD-Design van Bert Doppenberg als Phasure met Peter Stordiau zijn Nederlandse bedrijven. De DAC NOS 1 van Phasure kost 3.440 euro en is bedoelt voor PC en Mac én om met de XXHighEnd muzieksoftware te werken. Input is maximaal 24 bits/705.6 kHz. Er zitten 8 multibit 24 bits D/A chips in van het type PCM1704U-K en de DAC heeft een bereik van 1 Hz-384 kHz. 

Hepta Design Audio

Terug in de Gelderland foyer tussen al het drinkende en rustende publiek vinden we de stand van Hepta Design Audio. Dit jaar had Chris Rutgers geen zin om een zaal te huren, maar had liever een semi-statische stand van waarachter hij zijn audioproducten kon verkopen. Het had weinig gescheeld of het bekende Nederlandse merk was van het toneel verdwenen. Chris Rutgers had namelijk zijn fabriek en alle machines verkocht. Het was genoeg geweest, maar na vier maanden begon het toch weer te kriebelen. Gelukkig maar want nu kunnen alle Hepta eigenaren bij zijn bedrijf aankloppen voor modificatie of reparatie. Maar ook luidsprekers van de merken Driade, Translator, Impuls en BNS kan hij onder handen nemen.

Van links naar rechts: op de stand staat de monitor luidspreker de Hepta Eight, daarnaast een Hepta OneA (wit), een Hepta Seven (wit) en nogmaals een Hepta OneA afgewerkt in het bruin. Als bron stond de Marantz CD-speler SA-15S2 en de versterker PM-15S2 te spelen. 

De beursprimeur van Hepta was het studiemodel Tympanum. Vanaf 1900 euro. 

Mafico & Number 4 Audio

Het bedrijf pakte weer groot uit met een grote zaal gevuld met hun aanbod van Stax hoofdtelefoons tot Avantgarde hoornluidsprekers. 

Het vermaarde Canadese merk Bryston was weer present met de krachtpatsers onder de versterkers. 

Ook analoog stond er weer veel moois, maar zoals vaker bij Mafico niet ter demonstratie en dat blijft jammer. Hier een Michell Engineering Gyro SE van 1900 euro.

Ik wordt aan de hand genomen door de eigenaar van Nederlands oudste hifiwinkel, Snijders Hifi uit Rotterdam, anno 1971. Meneer John Snijders laat mij de vering zien van een Michell Gyro. Ongelooflijk gevoelig, maar ook mooi afgewerkt hangt het chassis van de platenspeler aan de vering. Hoe gevoelig zou ik later op de X-fi show merken, want er was één exposant die wel met een Gyro SE demonstreerde.

Ook de Michell Orbe was weer mee met SME arm.

Naast de mooie Avantgarde speaker werd mijn oog getrokken door een audiocomponent, dat nu eens geen Bryston versterker was.

Het was de versterker Avantgarde uit de XA-serie: de XA-Pre amplifier en de XA-Power amplifier (2x150 Watts). Met deze versterker zegt Avantgarde oplossingen te hebben gevonden voor de basale problemen zoals: crossover-vervorming (cross zero distortions), netvervuiling (mains power contamination) en het trillen van de componenten (microphonic effects). De voorversterker werkt op een accu. Een nummer van Trijntje Oosterhuis rolde door de zaal heen en er viel mee te leven, zowel de opname als haar stem. Een vergevingsgezind geluidsysteem dus. 

Koopwaar

Er was dit jaar veel koopwaar op de X-fi en dat is altijd handig. Soms kun je pinnen bij de standhouder, maar soms ook niet en dan is het snel een geldautomaat vinden in het Veldhoven, als je iets moois hebt gevonden.

HifiSupply was aanwezig om haar accessoires en kabels aan de man of vrouw te brengen.

Een cablecooker had ik nog niet eerder gezien, de Audiodharma cable cooker 2.5, hiermee brand je dus je nieuwe kabels sneller in zonder deze aan je stereoset te hoeven koppelen om deze ettelijke uren non-stop te laten spelen.

Bij Nutters Audio viel mijn oog op een leuk nieuwtje, de datum van de Audio Show Studio Alkmaar in het AZ stadion staat al vast voor zaterdag en zondag 16 & 17 februari 2013.

Nutters Audio had ook weer de hoofdtelefoons van Hifiman mee. Ik beluisterde de Hifiman HE-500 en HE-6. Beide hebben hun kwaliteiten. Het geluid van de HE-500 klinkt alleen net meer aangedikt, alsof de loudness knop aanstaat. Een lekker geluid, maar wat is deze hoofdtelefoon zwaar. Nee, dan maar de HE-6 met zijn lichte gewicht en ontspannen transparante geluid.

De Hifiman HE-6 heeft écht een hoofdtelefoonversterker nodig werd verteld en deze werd dan ook geleverd in de vorm van de  Hifiman Amplifier EF6. 

Er werd gretig met aanbiedingen gestrooid op de X-fi, dus dat was leuk voor de bezoeker. John van Gent gaf bijvoorbeeld 10% korting op zijn kabels.

Deel 2 van het fotoverslaq vindt je hier : Fotoverslag X-fi show 2012 deel 2