Charles Veg | 12 april 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag Nationale AV dagen 2013

Ik heb er over getwijfeld of ik naar de Nationale AV dagen ging. Op basis van de aankondiging op internet was sprake van een beurs met een gemengde opzet: games, DJ, multimedia, analoog, stereo maar ook live performances. Maar soms helpt het toeval je ook wat, want mijn vrouw moest proefwerken nakijken en dan staat ze meestal niet zo voor mij open. En uiteindelijk besloot ik voor u ook maar een paar foto’s te maken en wat impressies te geven van de beurs.

Ik denk dat meer mensen die twijfels zullen hebben gehad want het was opvallend rustig op het parkeerterrein van de “Koningshof” toen ik kwam aanrijden. Hetzelfde was het geval op de beurs. Er was absoluut veel te doen op de beurs maar als je komt voor High End stereo viel dat wel tegen. Naast gelukkig toch wat pareltjes op dat gebied wel een aantal leuke design snufjes.

Als liefhebber van design viel ik gelijk voor Super Fluo: mooie producten  en een ontoegankelijke website  http://www.super-fluo.com/. Wat te denken van deze wel heel fraaie “Radio Fonografo”.

Ik heb nog durven zeggen dat het een mooie imitatie van Braun was maar toen ben ik bijna van de stand verwijderd: dit was het origineel en Braun en anderen waren imitatie. De platenspeler was origineel een Dual en nu een Project. Mooi voor de slaapkamer waar ik overigens een  meubel met een Dual platenspeler de voorkeur zou geven (een doordenkertje).  

Deze Teac maakte ook een behoorlijke indruk op me.

Retro look met moderne techniek. Het apparaat zal zeker zelfstandig gebruikt kunnen worden maar is toch als eerste bedoeld om Lp’s maar ook cassettes te kunnen overzetten via de USB poort.

Ook Yahama had een soort van “alles in een set” in een  retro look. Verder weet ik niet of het verstandig is om een dergelijk apparaatje daarnaast los te laten liggen want op de beurs in Rotterdam (Analoque Extrema) werd een fraaie platen puck gestolen. Voor importeurs en winkels is het op dit moment echt geen vetpot en als ze ons dan mooie spullen laten zien en horen, behandel ze dan met respect en blijf van hun spullen.

Ik ben ook nog in een soort van jungle geweest. Twee leuke Vlaamse madammekes maakten daar een foto van me. Die krijg ik dan (hoop ik) toegestuurd, maar dan moet je natuurlijk eerst je mailadres geven. Dat mailadres wordt vervolgens verkocht schat ik in en voor verschillende marketing doeleinden gebruikt. Maar ja die madammekes waren zo lief dat ik me maar heb laten portretteren. Het mailadres invullen ging wat lastiger, want een Belgisch toetsenbord wijkt af van een Nederlands tot mijn verbazing.  Rare jongens die Belgen zou Asterix zeggen.

Impact Distribution demonstreerde met de Soundcast een actieve draadloze buitenluidspreker. Ook deze keer een Vlaamse maar deze geen madammeke maar meer een zeer leuke madam. Na haar enthousiaste verhaal zei ik haar dat ik hoopte dat dat mijn buren er geen zouden kopen. Ze kon dat wel hebben, zoals ik had ingeschat en was het wel met mee eens. 

Maar nu wat meer over het soort producten waar Puresound zich op richt. Audiac www.audiac.nl demonstreerde bij de ingang met Revel luidsprekers op Cyrus elektronica. De luidspreker was de F 206. Voor iets van 3500 euro krijgt u daar een niet opdringerige luidspreker voor die uitstekend muziek maakt. Overigens heeft Audiac een behoorlijke neus voor kwaliteitsapparatuur want de Ayre P-5xe phonotrap, onlangs door mij getest, is werkelijk niet mis. De recensie hiervan wordt binnenkort geplaatst.

Pio sound http://www.piosound.com/en/ demonstreerde met haar elektrostaten. Op het midden en hoog was weinig aan te merken maar die bas was niet om aan te horen. Zou het aan de “stream”gelegen hebben? Zou best gekund hebben op dat moment.  Onno, onze hoofdredacteur heeft op zondag ook geluisterd en vertelde dat het best meeviel met de basweergave. Daarnaast weten we van de Koningshof dat de akoestiek in alle ruimten niet optimaal zijn, dus ook daar kan het best aan gelegen hebben.

De demonstratie van Ed  Verkerk  van Latham  http://www.latham.nl was weer als van ouds prima. Naim elektronica, Neat luidsprekers en eindelijk weer eens een platenspeler namelijk de Well Tempered Lab. Mooie dingen voor niet te veel geld.

Een beetje merkwaardig was de demonstratie met Antilope elektronica op Finse Amphion luidsprekers. Aan de hand  van muziekvoorbeelden werd aangegeven hoezeer opnamen verpest werden door compressie en dergelijke. Hoe interessant ook voor bijvoorbeeld een audioclub, op een beurs moet het “beste beentje” voor gezet worden. Wel meldde Berhard Knoop van Antilope Audio dat men het distribiteurschap heeft gekregen van Amphion luidsprekers en daar erg blij mee is. Inmiddels is er ook overleg geweest tussen onze hoofdredacteur en Bernhard over het recenseren van een Antilope DAC. Binnenkort meer hierover.

 

Erg leuk was een demonstratie van  Mutrox http://www.mutrox.com/ . Dit bedrijf is gespecialiseerd in akoestiek en geluidsisolatie. Geen overdreven verhalen maar reële adviezen. Ze hadden ook de demo ruimte van B&W ingericht of beter gezegd een soort van kamer daarin gebouwd. Eerlijkheidshalve moet ik daarbij zeggen dat hoewel die grote Nautilussen een nagenoeg onbeperkt bereik hebben, ze naar mijn smaak niet prettig klinken. 

“Lest” en wat mij betreft “best” Symphony audio http://www.symphonyaudioimport.com/. Gedemonstreerd werd de Magico S1 Luidspreker. Dit is een tweeweg luidspreker met een gesloten kast van aluminium en met niet al te grote afmetingen. De elektronica was van Zanden, maar er werd ook analoog gespeeld met een Bergmann draaitafel met parallelle arm en een Koutsu element. Op 100 watt buizen konden de Magico’s de luisterruimte prima aan. Toch had ik de idee dat ze in een wat meer huiselijke omgeving nog beter zouden kunnen functioneren. De luidsprekers kosten rond de 15000 euro en ik heb ze niet ter test durven vragen.

AudioXperience  www.audioexperience.com in Nuenen demonstreert ze op 20 april met Naim apparatuur. Voor mij te ver, maar als u in de buurt woont………….

Conclusie

De Nationale AV dagen is een nieuw concept en waar de nadruk ligt op multimedia en niet alleen op High-End en Hifi. Met dit nieuwe concept wilde men de bezoeker laten proeven van de audiovisuele wereld door beeld, geluid, multimedia en IT in balans aan te bieden. Het ultieme doel was 'verrassen'. Dit laatste is zeker gelukt.  De organisatie had er van alles aan gedaan om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bezoeker met een ruimte als Silent Disco, waar men hoofdtelefoons kon beluisteren. DJ Niobeat, aka Niobe Ruts, en DJ Sven zorgden voor dansbare plaatjes, die via de nieuwste hoofdtelefoons de oren binnenkwamen. Ook in de Branbanthal kon men genieten van live optredens van o.a. Douwe Bob, aka de winnaar van ‘De Beste Singer-Songwriter Van Nederland' en van  Margriet Sjoerdsma.

Met ongeveer 2500 bezoekers verdeeld over twee dagen niet echt een grote opkomst, maar voor een nieuw showconcept als deze en in deze omvang zeker niet slecht voor een eerste keer. Opvallend was dat er op zondag vele (Belgische) gezinnen kwamen en veel jonge bezoekers waren. De jonge bezoekers vielen echt op en dat is positief. Want nieuwe aanwas van bezoekers en nieuwe ideeën zoals deze showopzet doen de branche goed.