Roeland Vereecken | 27 augustus 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Bezoek bij Blumenhofer Acoustics – Meet your maker

Net voor de High End in München in mei van dit jaar (2013) kreeg ik van Onno een uitnodiging om op vrijdagavond samen met hem en Marco (Music2), de Nederlandse importeur van Blumenhofer, een luisterbezoek af te leggen bij Thomas Blumenhofer, de ontwerper van de Blumenhofer hoornluidsprekers.

Thomas Blumenhofer woont in een zelfgebouwde woning annex atelier op een goed uurtje rijden van München, verscholen tussen het groen in een natuurpark vlakbij de mooie stad Augsburg. De man bouwt sedert meer dan 30 jaar high end luidsprekers en is begonnen met bouwen in de koeienstal van zijn vader. Na een parcours gaande van het opwaarderen van geluid in wagens tot het bouwen van hoogwaardige PA-systemen voor lokale discotheken, heeft Thomas zich reeds geruime tijd toegespitst op het ontwerp en de productie van Blumenhofer luidsprekers, welke nu al enige jaren verkrijgbaar zijn in Nederland en daar op shows en demonstraties steeds hoge ogen gooien.

Eenmaal aangekomen bij Blumenhofer, worden we welkom geheten door een sympathieke viervoeter die ons de trap op begeleidt waar we welkom worden geheten door Thomas, de reeds aanwezige Italiaanse delegatie van Cammino (Andrea en Claudio) en de immer sympathieke Fritz De With van STS Digital met zijn knappe en charmante dochter. Fritz De With is zelf ook zeer gecharmeerd van Blumenhofer luidsprekers en gebruikt een FS-1 systeem in zijn studio.

Van Thomas kregen we een heerlijke kop koffie en dankzij de het Italiaanse bezoek mogen we genieten van een heerlijke salamiworst en Italiaanse Parmesan terwijl we wachten op de rest van ons gezelschap. Ook kunnen we reeds de prachtige en imposante zolder bekijken waar we onder meer een wand ontwaren die van vloer tot plafond vol staat met vintage audio, waaronder een aantal beroemde Marantz-modellen. Thomas vertelt ons dat hij veel van deze toestellen nog regelmatig zelf gebruikt om naar muziek te luisteren en dat veel van deze toestellen nog verrassend goed klinken. Het atelier zelf kregen we bij deze gelegenheid niet te zien, aangezien deze avond de muziek centraal stond. Wie weet krijgen we bij Puresound nog wel eens de gelegenheid om een factory-visit te presenteren aan onze lezers bij een volgende gelegenheid. 

Langs de wanden van de zolder vinden we een zo goed als volledig overzicht van de verschillende modellen van Blumenhofer en aan het einde van de zolder staat het onderwerp van het bezoek opgesteld, de machtige Wiki. 

Om aan te geven hoe ‘machtig’ de Wiki wel niet is, geven we een aantal van de specificaties mee: 

- een hoogte van ca 2 meter;

- een breedte van ca 1 meter;

- een diepte van ca 1,80 meter (hoornmonden meegerekend);

- een gewicht van 300kg per kant;

- een frequentiebereik van 30Hz – 20kHz bij +-2dB

Na aankomst van de rest van het gezelschap wordt het tijd om over te gaan tot het beluisteren van deze imposante luidsprekers. De rest van de set bestaat uit apparatuur uit de Jubilee reeks van Octave. Als bron wordt gebruik gemaakt van een prachtig gerestaureerde Garrard draaitafel met een 12" Jelco arm en een Van den Hul Canary element.

Eenmaal de muziek begon te spelen, vielen de gesprekken stil en werd er enkel nog geluisterd. Als audiofiel krijg je niet vaak de kans een dergelijk topsysteem te horen in een dergelijke goede ruimte. Vergelijken met je eigen referenties is zinloos, tenzij je zelf het geluk hebt om over een dergelijke topset te beschikken. De Wiki’s slagen er, ondanks of dankzij, hun formaat in volledig te verdwijnen en een geluidsbeeld te presenteren waarin alles gewoon klopt. De ene LP na de andere ging op de draaitafel. Audiofiel of niet, alles werd prachtig en levensecht weergegeven. Het is maar met het luisteren naar een dergelijk top hoornsysteem dat je echt begrijpt waarom vaak gesteld wordt dat niets een hoorn kan evenaren in het recreëren van een live-gevoel. Welke plaat er ook opligt, steeds staan de muzikanten levensecht in de ruimte en voor je. Dichter bij een echt concert kom je niet. 

Een speciale vermelding willen hier toch geven aan de prachtige LP van Ben Webster (Old Betsy). Deze LP werd door STS-Digital geproduceerd in samenwerking met Music2 nadat Fritz De With en Marco de hand wisten te leggen op de originele mastertapes. Deze werden door Fritz geremastered en naar vinyl overgebracht en het resultaat hiervan is adembenemend goed. Elke vinyl-liefhebber is het toch aan zichzelf verplicht een kopie van deze LP in huis te halen!

Tot slot willen we nog Marco van Music2, Onno van Puresound en Fritz De With bedanken voor deze bijzondere gelegenheid en magische avond. Ook aan Thomas Blumenhofer onze hartelijke dank voor de ontvangst en heerlijke koffie en dank aan de Italiaanse delegatie voor de heerlijke kaas en worst! A night to remember! 

W: www.music2.nl
W: www.blumenhofer-acoustics.com
W: www.cammino-hp.it

http://www.music2.nl