Zwolle is niet de stad die zo in onze route ligt. Toch is het een fraaie Hanze stad waar veel te zien is. En ze hebben er zelfs een zeer eigengereide audio zaak waar technische man Jaap Pees niets liever doet dan oude platenspelers en buizenversterkers restaureren. Dan praat je niet alleen over platenspelers uit de hoogtijdagen van de hifi, de jaren 70 en 80, maar ook over platenspelers van na de eerste wereld oorlog.
De specialisatie van Jaap Pees is de restauratie en modificatie van Thorens platenspelers. Het gaat daarbij niet alleen om de Thorens TD124 met de aandrijving door middel van een vliegwiel, maar ook de Thorens TD160 in zijn vele verschijningsvormen.
Een uitgebreid artikel van mijn hand over de Thorens TD160 en de Hanze motormodificatie kunt u hier lezen www.puresound.be/recensies/archive/2013/februari/article/thorens-160-modificaties-hanze-hifi
De show werd in drie ruimten gehouden:
Begane grond
Op de begane grond was het meer een kijk dan luistershow. Er stond wel zeer veel fraais opgesteld. Wat te denken van deze grammofoon die pas gaat draaien nadat er een munt wordt ingeworpen?
De twee hoorns doen vermoeden dat sprake is van stereo. De eerste stereoplaten waren echter pas te koop vanaf 1951.
Hieronder ziet u een Garrard van, ik meen, 1925. Ook toen al was Garrard een merk van standing.
In een hoekje verscholen vond ik nog een Orpheus draaitafel- nog nooit van gehoord. Te mooi om geen foto van te nemen. Goede naam trouwens want Orpheus is de Griekse god van de muziek.
Grote ruimten boven
In de grote ruimte boven werd gedraaid met twee gerestaureerde Thorens TD124 met armen van Jelco.
De voorversterking was van het eigen merk Hat, de eindversterking was gebouwd van oude Unitran transformatoren. Te koop zolang de voorraad transformatoren strekt!
De luidsprekers waren van Sonics. Dit is het merk van Joachim Gerhard onder meer bekend als ontwerper van Audio Physic.
Toen ik er was, werd er gedraaid met oude platen uit de jaren 50 en 60 waaronder mono’s. Muzikaal erg leuk om te horen. Het vormen van een kwalitatief oordeel vond ik wel lastig omdat het erg oude en onbekende platen en opnamen waren.
Kleine kamer boven
In de kleine kamer boven werd gespeeld met een Thorens TD160 en een Thorens TD124. De laatste met een 12 inch arm van eigen bodem die in zeer beperkte oplage is/wordt gemaakt. Op de TD160 zat een Grado element van rond de 350 euro en op de TD124 een EMT element van rond de 2000 euro.
De versterking bestond uit een Hat voorversterker en een Swisstone eindversterker met wel zeer weinig watt. De foto is helaas mislukt. De luidsprekers waren weer van Audio Physic.
De muziek die hier gespeeld werd kende ik wat beter. Bij een plaat van Keb Mo heb ik nog gevraagd even te wisselen van platenspeler. In alle eerlijkheid zou ik wel eens de Thorens TD124 met bijvoorbeeld een Jelco arm en een element uit de topklasse -blind- willen vergelijken met een Thorens TD124 met dezelfde arm en element. Het zou me niets verbazen dat velen de Thorens TD160 zullen prefereren boven de Thorens TD124. Misschien minder “drive”, maar ook minder “bijgeluiden” die het geluid onvermijdelijk kleuren. Die Thorens ingenieurs indertijd waren ook niet gek en hebben echt wel geprobeerd met de TD160 lijn de TD124 te verbeteren.
Tot slot
Dat laatste zou dan gelijk een mooi idee zijn voor de Black Magic show van 2014: het ultieme Thorens draaitafel vergelijk. Reken maar dat ik deze keer weer op de voorste rij zal zitten, maar dan met eigen, bekende platen.
In december krijgt u van mij nog een verslag van de Einstein phonotrap en de demonstatie met Feickert draaitafels en armen bij A 10 in Amsterdam. Als het goed is volgt in januari een interview met Christian Feickert himself.