Onno Kiviet | 15 februari 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Almarro A318B SET buizen versterker

Tijdens de X-fi show 2012 maakte Puresound kennis met Lucién van den Berg van Audio Soul en importeert o.a. Almarro buizenversterkers uit Japan. Na een uiterst leuk en vriendelijk gesprek waarin Lucien het een en ander vertelde over het gevoerde merk Almarro, werd afgesproken dat we dit buizenmerk eens extra onder de aandacht zouden brengen.

Almarro

Almarro is eigenlijk een vrij onbekend merk in de Benelux en daar willen we bij Puresound wat aan gaan doen. Want tijdens onze verdere kennismaking met dit merk en de geteste versterker A318B werd het ons steeds onduidelijker waarom dit merk niet de aandacht krijgt in de Benelux die het wat ons betreft wel verdient.

Almarro is een Japanse fabrikant van luidsprekers en buizenversterkers. Yoshihiro Muramatsu is de eigenaar en hoofdontwerper. Onder zijn bezielende leiding wordt er in het familiebedrijf met passie en liefde gebouwd en draait alles om de kwaliteit van de audio. Dus geen gouden knoppen of andere bling bling uiterlijkheden. Er zijn zelfs geen fancy exotische componenten aan de binnenzijde te vinden. Men heeft heel bewust gekozen voor standaard componenten van de hoogste kwaliteit, die bewezen hebben dat zij betrouwbaar en duurzaam zijn. Mede daarom zijn de versterkers betaalbaar geworden. De enige luxe die men aantreft,  zijn de mooie houtsoorten waarvan de kasten zijn gemaakt.

Modellen

Almarro levert op dit moment vijf buizenversterkers. Hiervan zijn drie geïntegreerde buizenversterkers, de A318A, A50125A en de A318B. Daarnaast is er de A205A mkII een (hooftelefoon)buizenversterker en de A340 monoblok referentie buizenversterker.

Alle versterkers staan in klasse A ingesteld. 

A205A mkII

De versterker A205A is single-ended en in pentode geschakeld en geeft 5 watt per kanaal. De buisbezetting is 2x 6BQ5/EL84 en 1x 12 au7. De versterker heeft 2 ingangen en 8/16 ohm uitgangen en een hoofdtelefoon uitgang is optioneel.. Prijs € 1423,00 zonder de optionele hoofdtelefoonuitgang. Voor de optionele hoofdtelefoonuitgang betaalt men €99,00 extra.

A50125A

De A50125A is een push-pull geïntegreerde versterker en in pentode geschakeld en geeft een 125 watt in klasse A /B. De buisbezetting is maar liefst 8x 6550 en 2x 12At87 en 2x 5687. De versterker heeft 3 ingang en 4/8 ohm uitgangen. Frequentiebereik is van 15 Hz-40 KHz. Prijs € ?????

A340A

De A340A is een push-pull mono (referentie)eindversterker en geeft een 40 watt in klasse A. De buisbezetting is 1x 5687 en 1x 6DJ8 en 2x 6C33C-B. De versterker heeft een microcomputer gestuurde bias en een regelbare tegenkoppeling en dempingsfactor. De ingangsimpedantie is 100 Kohm. De versterker heeft 1 ingang en 4/8/16 ohm uitgangen. Frequentiebereik is 10 Hz-30 kHz. Prijs € 7910,00 per paar.

A318A

De A318A is een single-ended geïntegreerde versterker zonder negatieve terugkoppeling en in triode geschakeld en geeft een 18 watt in klasse A. De buisbezetting is 2x 6C33C Sovtek en 1x 6SL7 en 1x 6SN7. De versterker heeft 3 ingangen en 4/8 ohm uitgangen. Prijs € 2997,00

A318B

De A318B is ook een single-ended geïntegreerde versterker met vaste tegenkoppeling en in triode geschakeld en geeft een 18 watt in klasse A. De bias is instelbaar. De buisbezetting is 2x 6C33C Sovtek en 1x 6SL7 en 1x 6SN7. Frequentiebereik 10Hz-30kHz. De versterker heeft 3 ingangen en 4/8 ohm uitgangen. Prijs € 2997,00

De  A318B versterker gaan we deze keer extra in de schijnwerpers zetten. De A318B heeft dan ook een hele tijd bij ons in de luisterruimte gestaan en er zijn velen uurtjes naar geluisterd. 

Beschrijving uiterlijk

Aan de voorzijde treft men twee knoppen aan, waarvan de linker de ingangskeuze is met vier standen. De meest onderste stand is de 'mute' stand en de andere drie standen zijn voor de drie verschillende broningangen. De rechterknop is de volumeknop. De aan/uitschakelaar zit links op de bovenplaat. Verder op de bovenplaat treft men de buizen, de biasinstellingen en de twee uitgangstrafo's aan. 

De eindbuizen staan heel netjes op keramische buisvoeten en rondom alle buizen zijn koelgaten aangebracht voor de afvoer van warmte. 

De uitgangstrafo's bij de A318B zijn groter dan die van de A318A wat het enige uiterlijke verschil is tussen de versterkers, A318A en de A318B. Dit is ook gelijk de reden voor het verschil van de letter aan het eind van de type aanduiding A en B.

De middelste trafo is niet de voedingstrafo maar een enorme voeding smoorspoel. De eigenlijke voedingstrafo zit in de binnenzijde en is relatief groot voor haar kleine vermogen van 18 watt. 

Aan de achterzijde treft men een losse IEC intrede aan, de drie lijningangen en de 4 en 8 ohm luidsprekeringangen. De A318B weegt rond de 20 kilo. De eerste algemene indruk is simpel en Spartaans van opzet, maar gebouwd als een tank. Dit laatste spreek mij als oud cavalerist natuurlijk erg aan.

Buisbezetting en een stukje historie

De buisbezetting is een 6SL7 op de ingang en als tweede kathodevolger gebruikt men de 6SN7 en twee Sovjet 6C33C op de uitgangen. 

Wat leuk is om te vermelden, is dat de Sovtek 6C33C buis een buis is die oorspronkelijk uit de Russische militaire luchtvaart komt. Deze 6C33C buis werd gebruikt in de Mig-25 straaljagers (NATO codenaam Foxbat). De historie vertelt het volgende: 

In 1976 landde er In Hokkaido in Japan een Sovjet Mig-25 gevechtsvliegtuig, dat gevlogen werd door een Russische piloot (Viktor Belenko), die wilde overlopen naar het 'vrije' Westen. In die tijd was dit een ware triomf voor de Westerse militairen, omdat men nog niet zoveel wist over het Mig-25 gevechtsvliegtuig. Tijdens de ontmanteling van het gevechtsvliegtuig was men verbaasd toen ze ontdekten dat er gebruik was gemaakt van elektronische buizen in de radio apparatuur, namelijk de 6C33C buis. Men vond dat eerst gek en ouderwets, maar na een tijdje werd duidelijk waarom de Russen gebruik maakte van elektronische buizen. 

Een elektronische buis heeft geen last van EMP (elektronische puls). Een elektronische impuls of EMP wordt gegenereerd door ontploffing van een kernbom in de atmosfeer en het elektrisch veld dat opgewekt wordt, vernietigt alle solid state elektronica. EMP is altijd verondersteld als mogelijke elektronische oorlogsvoering en bij een kernoorlog. In de voeding van de belangrijkste radio unit van de Mig-25 gevechtsvliegtuig gebruikte de Russen deze 6C33C buis als spanningsregelaar triode. De buis is zeer robuust en belangrijke kenmerken zijn de steilheid, hoge capaciteit en lage interne weerstand. Deze 6C33C buis is ook toegepast in OTL ontwerpen, zoals bij BAT en Graaf versterkers.

Bias instellen

Bias instellen is noodzakelijk voor de juiste werktemperatuur van de buizen. Als we niet de juiste bias instelling hebben, zal bij een te hoge bias instelling de buis meer warmte produceren en eerder slijten. Bij een te lage bias instelling zal de buis te koud zijn en ook eerder slijten. Bovendien zal de buis in beide gevallen niet prettig klinken. 

Op de A318B is het instellen van de bias een fluitje van een cent. Men moet beschikken over een multimeter cq universeelmeter. Op de bovenzijde/plaat van de versterker vindt men onder de buisvoet van iedere eindbuis (6C33C) twee lipcontacten (+ en -). Tussen de twee eindbuizen ziet men twee verzonken trimschroefjes zitten. Men zet de rode en zwarte pen van de multimeter op één van de lipcontacten bij één buis van een kanaal. Als de buis goed staat zal de multimeter 0,2 volt aangeven.

Staat er een ander getal, dan zal men de trimschroefjes moeten bijdraaien tot de juiste waarde van 0,2 volt wordt aangegeven op de meter. 

In bedrijf nemen

De versterker heeft een vertraagde inschakeltijd van ongeveer 3 minuten. Dit komt door de relais gestuurde timer waardoor de buizen heel geleidelijk opwarmen en stabiliseren. Hierna klikt het relais en de versterker is klaar voor gebruik. De praktijk leert dat de versterker zich verder stabiliseert in de eerste 30 minuten. Zo kan het zijn dat het geluidsbeeld in de eerste 30 minuten niet helemaal stabiel is. Na 30 minuten is het geluid optimaal en stabiel. Het beste is om de versterker aan te zetten en pas na 30 minuten echt te gaan luisteren. Zo hebben wij dat ook steeds gedaan. De eerste paar dagen moest de versterker duidelijk wennen, want de bias moest regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Niet iets om zorgen over te hebben, want het is bekend dat de 6C33C eindbuis daar last van kan hebben. Na een paar dagen was dit niet meer aan de orde en bleven de buizen stabiel op de juiste bias instelling staan.

 

Het luisteren

Er is tijdens de recensie periode geluisterd naar Klassieke, Jazz en Blues muziek. Klassieke muziek zoals Vivaldi en Beethoven. Jazz muziek naar Diana Krall, Pattricia Barber, Rita Reijs, Oscar Peterson, Duke Ellington en Johnny Hodges. Bluesmuziek naar Doug Mc Leod, Walter Trout en Muddy Waters. De dingen die meteen vanaf de eerste luistersessie opvielen waren de muzikaliteit en de pure brute kracht. De versterker laat een stevig, krachtig en diep basfundament horen. Contrabas was aan het grommen en knorren en deed ons glimmen van plezier. Middentonen klinken rijk, zoet en gepolijst. De weergave van stemmen was smaakvol gepolijst. Hoge tonen waren luchtig en knisper en er was nergens scherpte te bespeuren. Dynamiek was een dikke plus en is een sterk punt bij deze versterker. De versterker heeft veel controle over de Master Three luidsprekers. Het geluid kwam goed los van de luidsprekers en reikte ver buiten de luidsprekers, diepte en hoogte waren redelijk in orde. Het 3D geluidsbeeld was meer aan de brede kant dan aan de diepe kant. Hout en metalen instrumenten klinken bij deze versterker even mooi. Dat is een compliment waard aan de bouwer. De afbakening van de onderlinge instrumenten en artiesten liet zich niet in zijn of haar eigen ruimte visualiseren en soms was er het idee dat het elkaar overlapte.

Conclusie

Spartaanse robuuste opbouw, gebouwd als een tank in een mooie houten kast. Spartaans in de zin van geen opsmuk ( geen bling bling en gouden knoppen e.d.). De versterker wordt loeiheet, dus vrij zetten en niet in een kast wegstoppen. De versterker wordt geleverd met een beschermkap voor over de buizen. Zeer muzikale versterker met een rijke zoete klankkleur en een stevige positieve brute kracht. De versterker heeft een luidspreker nodig met een gevoeligheid boven de 88 dB. Een gevoeligheid lager dan 88 dB zal niet gaan werken. De versterker wordt dan duf en sloom en onaangenaam om te luisteren. We hebben veel plezier beleefd aan deze versterker en de eerste kennismaking met dit versterkermerk en haar klank riekt naar meer. Jammer is dat men in  de Benelux dit versterkermerk nog niet heeft opgemerkt en in de audiofiele familie heeft gesloten. 

Onno referentieset

Luidsprekers: Master Three 
Draaitafel: Transrotor Fat Bob S
Toonarm:  SME 3500 JR
Element: Jan Allaerts MC One Boron
Phono pre: Arcus Anniversary
Voorversterker: VTL TL 2.5 (buis)
Eind versterker: Marsh A-400, Zelfbouw 12 watter,
Geïntegreerde versterker: Almarro A318B
Bandrecorder: Akai GX-630D
Interconnect: Sign Audio PI, Kimber Select KS-1016, KS-1011, 
Phono interconnect: Kimber TAK-AG , Van den hul MC-501
Luidsprekerkabel: Sign Audio Shotgun
Netsnoer 220V: Callas Audio CAP, E.A.T. Current Conductor, Gemkow Professional
Stekkerblok: Sign Audio Powersource P6
Accessoires: Aurios Isobearings , Kemp QA plug, CA Cones