Onno Kiviet | 11 februari 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag van Gydotronshow in Malle

Op 12 en 13 januari j.l vond in het Belgische plaatsje Malle de jaarlijkse Gydotron show plaats. De show werd voor de derde maal gehouden en opnieuw was deze nog groter aangepakt. Wat gelijk opviel was de keuze van de lokatie die deze keer was gevallen op de oude Sint-Martinuspastorij in Malle.

Sint-Martinuspastorij

Malle is een plaatsje wat menig bierdrinker ergens aan doet denken, namelijk een Westmalle. Westmalle en Oostmalle zijn in 1977 gefuseerd tot het plaatsje Malle. In Malle ligt de oude Sint-Martinuspastorij. Volgens het opschrift op de gevel van deze oude pastorij staat in Romeinse cijfers dat de pastorij in gebruik genomen (of gebouwd)werd in 1777 (MDCCLXXVII). De pastorij of “Het Nieuw Pastoreel Huys”, is gebouwd in opdracht van de paters van de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem (nu de abdij van Bornem). De pastorij werd gebouwd op grond van de “Pastorijhoeve” met de tiendenschuur, die langs de Berckhovenstraat lag, tussen de pastorij en de Marialei. Het gebouw deed dienst als woonst voor de pastoor van Westmalle. De eerste pastoor die er woonde was E. H. Josephus Verhulst, die pastoor van Westmalle was van augustus 1771 tot zijn overlijden in 1796. 

De Sint-Bernardsabdij bouwde de pastorij omdat zij samen met de pastoor de tienden hieven in Westmalle. Zij hadden hun priorij in Zoersel, het huidige Zoerselhof. Tijdens de Franse overheersing werd de pastorij beschouwd als “Nationaal Domein” en verkocht in 1799 voor 10.500 frank aan Dargonne, rechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen. In 1803 kocht pastoor Van Oers de pastorij terug voor eigen rekening voor een bedrag van 1.400 frank (na een belangrijke devaluatie onder Napoleon). In 1835 kocht de gemeente de pastorij terug voor 3.000 frank. De laatste pastoor die er nog verbleef was pastoor Van Loenhout. Thans doet de pastorij dienst als expositieruimte, zoals deze keer de Gydotron audioshow met muziek. (bron: toerisme-malle)

De Gydotron show

De ingang van de show in de Sint-Martinuspastorij met gastvrouwe Katrien Lammens van Gydotron Audio.

Dynamic Solutions

In ruimte 1 op de begane grond stond Dynamic Solutions met Master Contemporary C luidsprekers, Aesthetix Romulus cd speler, Aesthetix Calyso voorversterker, Mimetism Audio eindversterker, Mirror Image Innerstage en bekabeld met Nirvana en Hovland.
Dit was toch de meest moeilijke ruimte en waar iedereen doorheen moest als men naar de wc wilde gaan. Maar Rick Paap zal Rick Paap niet zijn, als hij daar heerlijk om kan lachen en gewoon zijn eigen plan trekt en uitvoert door een stevige demo te geven. 


Aesthetix Romules cd speler


Mimetism 42.2 eindversterker

 
Mirror Image Innerstage


Master Contemporary C

Audionord Europe & Audiac & Easy Audio

In ruimte 2 op de begane grond was een gemeenschapelijke opstelling van Audionord, Audiac en Easy Audio. Hier stonden de Magnepan 1.7 luidspreker, Ayre CX-7 cd speler, Ayre AX-7 geïntegreerde versterker en bekabeld met Sign Audio.


Magnepan 1.7 luidspreker, Ayre CX-7 cd speler, Ayre AX-7 geïntegreerde versterker


De 'Mini Maggies stonden als display opgesteld, maar later tijdens de show heeft men hier ook nog een paar maal mee gedemonstreerd. Dit was erg leuk om eens te horen en verbluffend wat deze kleine wondertjes in zo'n ruimte deden.

HVP Audio & Audipulse

In ruimte 3 op de begane grond was opgesteld Bladelius Embla transport, Jeff Roland Aeris DA Converter, ASR Emitter II  Exclusive geïntegreerde versterker, Marten Bird luidspreker en Jorma Design bekabeling.

Hier lag echt de nadruk op de Bladilius netwerk mediaspeler. Hans liet diversen streams horen en waarvan een paar juweeltje voorbij kwamen.


Bladelius cd speler/netwerk mediaspeler


ASR Emitter II Exclusive 


De set van HVP Audio & Audipulse

Audiac

Ruimte 6 op de eerste verdieping was voor Audiac bestemd en zij kwamen met een echte primeur voor de Benelux. Het prototype van de Ayre AX-5 geïntegreerde versterker en de nieuwe Ayre DX-5 cd speler. Aangesloten op de Thiel 3.7 luidspreker en Transparant bekabeling.

Deze demo was zoals ik het gewend ben van Michael. Verzorgd met de diversen uitleg over de producten waar men demonstreert en uiteraard heerlijke muziek die goed de plus en min punten van de set lieten horen. Hoewel min punten er eigenlijk niet echt waren.


De hele set compleet


Ayre AX-5 geïntegreerde versterker en de Ayre DX-5 cd speler. Sommige technieken in deze nieuwe AX-5 versterker komen rechtstreeks uit het topmodel van de Ayre KX-R voorversterker, zoals de Variable Gain Technology (VGT) en decnieuwe Diamond Ayre's eindtrap, de exclusieve EquiLock circuits, en een Shallco solid-zilver contact schakelaar voor de gain controle. De Ayre DX-5 speler is een speler die vrijwel alle audio en video formaten afspeelt. 


Thiel 3.7 luidspreker


Ayre K-5xe voorversterker en de Ayre V-5xe eindversterker. Links de Ayre QB-9 usb dac.  


Transparant PowerIsolator MM-2

Symphony Audio Import

In ruimte 5 op de eerste verdieping kon men Jan Coenen aantreffen en Jan liep goedgeluimd en met een brede smile op beide show dagen rond. In zijn ruimte kon men luisteren naar de Bergman luchtgelagerde Magne draaitafel en Koetsu Tsugaru element, Zanden model 2500 cd speler, Nagra  VPS buizen phonoversterker, Nagra Jazz buizen voorversterker, Zanden model 8120 buizen eindversterker, Magico Q1 monitor luidsprekers en bekabeld met de Kubala Sosna. Ook was er de nieuwe VPI Traveler draaitafel te zien in een zeer mooie rood kleurige uitvoering. 

Hier kon je heerlijk wegzakken in één van de heerlijke stoelen en je overgeven aan de muziek die er werd gemaakt door deze high-end set. Spijtig was dat de nieuwe VPI Traveler niet aangesloten was, maar tijdens het opstellen van de set op de vrijdag kwam men erachter dat de meedeinende houten vloer roet in het eten gooide. Vandaar datr men op het laatste moment gekozen had voor de Bergman luchtgelagerde draaitafel.

VPI Traveler draaitafel met 10 inch toonarm met cardanisch armlager en verwisselbare armbuis met headshell. 


Nagra Jazz en Nagra VPS 


Bergman Magne draaitafel met Koetsu Tsugaru element

Guru Benelux 

In ruimte 7 van de eerste verdieping was Guru Benelux in het allerkleinste kamertje verstopt. Hier stond opgesteld de Guru QM 10 Two luidsprekers, CEC TL3N cd speler, CEC DA3N Converter, Holographic Audio Seventeen eindversterker en Unison Research S6 geïntegreerde versterker, belkabeld met Telirium Q en Sign Audio powersource.

Ondanks het allerkleinste kamertje wist Ton van Guru Benelux er een groots geluid uit te toveren. Het was aangenaam luisteren en zijn dan ook menig keer terug geweest om te luisteren. De Holographic Audio Seventeen eindversterker is binnenkort te lezen in een recensie op Puresound.


Guru Q10 Two luidsprekers 


De set van Guru Benelux.

Audio Analogue

In ruimte 4 van de eerste verdieping kon men naar de Synthesis A40 Vitus geïntegreerde versterker, Nottingham Analoge Space 294, Ace Space toonarm 12 inch en Music Maker element, Rosso Volterra luidsprekers, Phantom bekabeld en een EAT Multiplier netfilter.

Op zaterdag werd er gedemonstreerd door een goede klant van Gydotron en Guido zelf. En op zondag was Wim van Kraanen zelf ook weer aanwezig. De ruimte was volledig aangepakt en her en der hingen er doeken en wat het geluid ten goede kwam. De set was wederom, zoals ik gewend ben van deze importeur, van een hoog niveau.


Synthesis A40 Vitus geïntegreerde versterker

 
De zeer fraaie Rosso Fiorentino Volterra luidsprekers

Easy Audio & Gydotron Audio

Easy Audio, de Nederlandse importeur van Sign Audio was ook op beiden showdagen aanwezig. Er was op de eerste verdieping een kleine statische display ingericht en waar men de laatste recensies (zie hier en hier) kon meepakken of lezen.  De Nederlandse importeur was er ter ondersteuning voor de Belgische importeur (Gydotron audio) en men kon in diversen sets die op de show waren diversen verschillende kabels van Sign Audio tegen komen.


De display van Sign Audio.

Nutters Audio

Op de zolder waren diversen andere activiteiten te vinden en zo kon men in alle rust een lp, een cd of een bruikbaar accesoires uitzoeken en kopen bij Gerrit Nutters van Nutters Audio. Gerrit had groots uitgepakt en was met een bijna volledig assortiment naar het Belgische Malle afgereisd. 


De hoek van Nutters Audio en twee bekende bezoekers van de show waren al zeer vroeg aanwezig om alvast hun lp te kopen. 


Rijen met cd's 


Volle lp bakken. 

Puresound Nederland & Puresound.be

Uiteraard was Puresound ook weer aanwezig en deze maal alleen met een kleine statische display. Waar men diversen testverslagen en muziekbesprekingen kon meepakken.


Het standje van Puresound

Hifi.nl

Hifi.nl was er ook met een zeer fraaie stand om de Hifi.nl community onder de aandacht van de bezoeker te brengen. 


Hifi.nl stand met de lieftallige dame

Music Emotion

Uiteraard waren de mannen van het audiofiele blad Music Emotion ook aanwezig met hun eigen stand. Hier kon men lid worden en een leuke abonnement aanbieding erbij krijgen. 

Linear Audio

Jan Didden van Linear Audio had een zeer interessante lezing over de loudness war. Een goede en heldere uitleg met diversen muziek voorbeelden en grafieken.  Ook bracht Jan onder de aandacht dat hij een workshop heeft georganiseerd waar men in één dag tijd een versterker in elkaar bouwt en men geen soldeer ervaring hoeft te hebben. Jan vertelde dat hij wel weer van plan was om een workshop te gaan organiseren bij voldoende belangstelling. Men kon zich tijdens de show dan ook aanmelden hiervoor. Als men dat heeft gemist, dan kan men Jan een email sturen met vermelding "aanmelding workshop".  Zie ook de website van Linear Audio voor interessante artikelen. www.linearaudio.nl


Lezing Jan Didden van Linear Audio

Ook kon men op de zolder even goed uitrusten en bijpraten in alle rust en onderwijl heerlijk genieten van een overheerlijke kopje koffie of andere versnapering. De zelfgebakken koekjes waren zeer populair bij diversen standhouders. 

Conclusie

De Gydotron show was ook deze keer nog groter aangepakt dan de voorgaande keren en het was een nog groter succes geworden. Een chapeau aan de organisatoren, Katrien en Guido, dat men als kleine winkelier zo'n grote dealershow wilt opzetten in deze economische zware tijden. Het geluid bij alle importeurs was, gezien de akoestische omstandigheden van een redelijk goed niveau. De importeurs hadden het beste ervan gemaakt. Nu moet ik echt eerlijk toegeven dat ruimten die vierkant zijn en een harde stenen vloer en geen demping hebben of een houten planken vloer hebben die meedeint niet de gemakkelijkste ruimte zijn om een audioset af te tunen. Vanuit dat bezien hadden alle importeurs diversen moeilijkheden overwonnen, maar helaas nog niet alles. Wat ook erg moeilijk is als niemand de ruimten echt nog kent en men maar één dag heeft om alles te tunen. De opgedane ervaring van nu neemt men ongetwijfeld mee naar naar het volgende jaar. Want voor het volgende jaar is dezelfde locatie al vast geboekt. Ook was het wederom leuk om te zien dat alle kinderen en ook de aanhang weer meededen alle dagen. Soms had je het idee dat je in een grote familie was terecht gekomen en dat maakte dat op beide show dagen een gezellige en ongedwongen sfeer was ontstaan.