Charles Veg | 29 juli 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Brian Epstein, het brein achter The Beatles: een striprecensie

Wie herinnert ze nog Billy J. Kramer and the Dakotas, Cilla Black and Gerry and the Pacemakers? Ze hadden verschillende gemeenschappelijke noemers: the sixties, Liverpool, the Mersybeat en vooral dezelfde manager als The Beatles namelijk Brian Epstein.

Kort geleden is er van de hand van Jaron Bekees een strip bij uitgever De Bezige Bij uitgekomen van deze opmerkelijke, geniale en tragische jong gestorven man. Deze keer geen hoofdrol maar slecht bijrollen voor The Beatles. John Lennon komt er echter wat steviger in voor als vermeende minnaar van Brian. 

Brian Epstein is in 1934 geboren. Hij is van Joodse afkomst wat zijn eerste handicap was. We doen wel graag dat we de Joden bevrijd hebben van de nazi’s, maar dat is toch in strijd met de feiten. Het antisemitisme vierde in die tijd nog steeds in Europa hoogtij. Lees in dit verband maar eens de berichten waaruit blijkt dat Amsterdamse Joden boetes kregen opgelegd omdat ze hun erfpacht niet betaalden aan de gemeente: dat konden ze natuurlijk niet omdat ze in een kamp zaten. 

Brian Epstein was naast Jood ook homoseksueel. Dat was zijn tweede handicap want tijdens zijn jeugd was er geen ruimte voor homo’s in Engeland. Ze werden vervolgd door de zedenpolitie en uitgescholden door de rest van de bevolking. Alleen in artiestenkringen kregen ze (traditioneel) wat meer ruimte en erkenning.

In die artiestenwereld kwam Brian eigenlijk bij toeval. Op school deed hij het niet al te best, maar in het warenhuis van zijn vader des te beter. Hij was een uitstekend verkoper en op een bepaald moment leidde hij de “hi-fi” en platenafdeling. Toen hij de vraag kreeg naar een plaatje van The Beatles ging hij eens bij de groep kijken die vlak bij zijn zaak in de “Cavern Club” speelde. Hoewel hij eigenlijk meer een klassiek liefhebber was, bood hij ze aan hun manager te worden.

Toen Epstein, The Beatles ontmoette was het een ruige band die op het podium dronk, rookte en achter de meiden aanging. Brian zette The Beatles er toe aan om pakken te gaan dragen en zich te gedragen. Ook was het zijn idee om net als klassieke artiesten een “Gig” te beëindigen met een buiging. Zo werd de groep acceptabel bij de ouders van de fans wat mede tot het succes bijdroeg.

Dat ging in het begin wat moeilijk en later steeds beter. Bijzonder grappig vond ik het gesprek met George Martin die van het begin producer is geweest van The Beatles en zelfs daarvoor is geridderd. George Martin zag het helemaal niets in de groep zitten en hield zelfs niet van wat toen “beat” muziek heette. Nadat Brian stelde, dat als George Martin niet wilde meewerken zijn platenzaak geen platen meer bij de platenlabels EMI en Parlaphone zou betrekken was er bereidheid. “Love me do”  werd de eerste hit van The Beatles.

Flash is required!

Beatles werden een succes, maar Brian kon de spanning van het leven niet aan. Hij was teleurgesteld in de liefde, had een vermeende affaire met John Lennon en raakte mede daardoor verslaafd aan pillen en alcohol. Uiteindelijk overleed hij op veel te vroege leeftijd in 1967.

Ik ken niet het London uit de zestiger, maar wel uit de zeventiger jaren. Om beter Engels te leren heb ik daar indertijd op school gezeten. Ik trok daar onder meer op met een leraar die homoseksueel was. Hij nam ons op zaterdagen mee naar de musea en daarna naar de beste pub in de buurt, gaf adviezen in de liefde en wist altijd wel een feest te vinden. Hij vertelde me eens dat hij van uitermate conservatieve Schotse huize was: op zondag mocht er niet gerookt worden en homofilie kon al helemaal niet. Hij was supernerveus, dronk als een Schot en heeft het uiteindelijk ook niet gehaald. In die zin heeft het boek over het leven van Brian Epstein me extra geraakt.

Tot slot nog een paar nummers uit Brians artiestenstal:

- De fantastische Cilla Black met “Anyone who had a Heart”. Nog steeds een prachtig nummer.

Flash is required!

- Billy J. Kramer and the Dakota’s met Lennon and McCarthy compositie “Do you want to know a secret”.

Flash is required!

- Gerry and the Pacemakers met het eindeloze Ferry cross the Mersey.

Flash is required!