Tekst en Fotografie: Ivan Modder | 02 maart 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Showverslag Assa show 2013 deel 3

Het stond al weken in de agenda op zaterdag en zondag 16 en 17 februari 2013 wordt de Audioshow Studio Alkmaar (ASSA) weer georganiseerd, dat niet alleen het was zelfs de vijfde editie van het audiofestijn gehouden in het voetbalstadion van AZ. Het verslag is opgedeeld in meerdere delen, vanwege de totale lengte van het verslag. Hier vindt je het derde en tevens laatste deel.

Music Emotion

Ook op de tweede dag - zondag - was het tijdschrift Music Emotion aanwezig. Bij het afnemen van een abonnement krijg je een mooi cadeau mee naar huis. 

Een tafel met leuke hifi-goodies en het tijdschrift Music Emotion!

Hifi.nl

Hifi.nl heeft ook een stand op de Audioshow om verslag te doen, en dat niet alleen je kan ook lid worden van het nieuwe initiatief de Hifi.nl Community. Tegen betaling van 10 euro ben je lid en krijg je een dubbeldik Hifidelity jaarboek mee. 

Het Community initiatief belooft je door het hifi-oerwoud heen te loodsen.

De tweede verdieping

Zijn er nog steeds mensen die na 4 jaar Audioshow Studio Alkmaar niet weten dat er een tweede verdieping is. Ja, er is een tweede verdieping en mis hem niet! Want anders loop je een hele hoop andere leuke producten mis.

Pickupnaald.nl

Zoals de analoge accessoirespecialist Pickupnaald.nl. Er was veel moois meegenomen in de vorm van elementen, schoonmaakmiddelen, apparaten en alles wat je maar kunt bedenken bij analoog.

Zelfs de meest unieke jubileum elementen kan Pickupnaald.nl leveren, bijvoorbeeld uiterst rechts, de Audio-Technica AT150ANV vanwege het 50-jarig bestaan van het merk. 

Van schroeven tot vinylcleaner het staat er allemaal! Pickupnaald.nl adviseert het Nederlandse merk vinyl cleaner aan van QS Audio. Het schoonmaken van je naald met alcohol raadt Pickupnaald.nl af, daarmee zou de diamantenstylus wel eens los kunnen komen, omdat alcohol de lijm oplost.

Goed nieuws voor mensen, die een toonarm lift missen op hun draaitafel en er toch graag één willen hebben. Het product is opnieuw op de markt gebracht door een bedrijf in Canada. 

Denon-elementen productie

Maar er was ook slecht nieuws. Klaarblijkelijk houdt misschien het merk Denon op met het produceren van haar wereldberoemde elementen. De fabriek stond namelijk in het gebied waar de tsunami heeft plaatsgevonden in 2011. Men heeft de machines weg mogen halen van de plek des onheils. Alleen men is niet meer tevreden over de kwaliteit van de machines en nieuwe machines maken is kostbaar. De productie van Denon elementen is daarmee misschien wel volledig stopgezet door de tsunami.

Servi-Q

Importeur Servi-Q heeft producten mee van Audio-Technica, maar ook Oehlbach.

Bij Pickupnaald.nl stond een Technics SL1200 clone in de vorm van de AT-LP120 USB Direct Drive voor 329 euro. Aan de overkant bij Servi-Q stond een unieker uitziend exemplaar de AT-LP1240 USB voor 599 euro.

Deze hoofdtelefoons stonden niet aan toen ik bij de stand was, dus ik heb niet kunnen luisteren. De houtkleurige Audio-Technica hoofdtelefoon is de ATH-W1000X prijs 769 euro en daarnaast (zwart) staat de ATH-A700X voor 279 euro. Wat me opviel was de draagband over het hoofd, dat zijn nu twee losse delen. Goed te zien bij de zwarte ATH-A700X. Het zat comfortabel. 

Centripetal

Ook dit jaar draaide de Philips bovenlader CD-speler CD-100 zijn rondjes bij Centripetal en zal dat volgend jaar vast ook doen! Of te wel we zijn bij de reparatie en onderhoud stand van Jan Schouten. Het werk biedt nog steeds vele uitdagingen voor hem, zoals de reparatie van een Lexicon apparaat. Veel vintage apparatuur kan hij gewoon repareren, maar met nieuwe apparatuur blijven er spanningsvelden tussen het vinden van het kapotte component op de printplaat versus het vervangen van de gehele printplaat, waarbij ook gehoopt dient te worden dat de fabrikant deze nog op voorraad heeft. Het is een afweging in kosten, maar het vinden van het probleem kost nu eenmaal tijd. Uiteindelijk gaat Jan altijd voor een tevreden cliënt.  

Hepta

Dit jaar is voor het eerst de luidsprekerbouwer uit de Zaanstreek aanwezig of te wel Hepta in de persoon van Cris Rutgers. 

De aandacht gaat uit naar de nieuwe HeptaSix direct geplaatst naast het stereorack en aangesloten aan de Jadis Orchestra Reference. 

Een nieuw initiatief bij Hepta een workshop luidspreker bouwen onder de ervaren leiding van Cris Rutgers zelf natuurlijk. 

De absolute kwaliteit voel je als je dit filter even in je handen mag houden met haar mooie componenten. Of ik zo goed de onderdelen op de printplaat krijg betwijfel ik.

Home-4you 

Achter de naam Home-4you verschuilen zich een groot aantal importeurs die hun producten onder de noemer lifestyle presenteren. Dat zou bijna verbloemen dat het hier meer om stijl gaat, dan om hifi maar niets is minder waar. Ook hier waren grote hifimerken te vinden, gelukkig ook voor de kleine beurs. 

We staan hier op de helft van de zeer ruime zaal, waar alles door elkaar heen schettert, maar het toch leuk is om alle stands te bezoeken. De foto is genomen op een rustig moment vroeg in de ochtend.

In 2012 mochten we ze voor het eerst verwelkomen op de show AND Benelux met merken als NAD en Dali. 

Je kijkt naar een NAD Direct Digital Integrated Amplifier C 390DD met de NAD Blu-ray speler T 567. Later op de dag wordt aan de versterker een laptop gekoppeld. En dat is toch wel makkelijk van een digitale versterker je kunt er alles aankoppelen op streaming gebied. 

De Dali Epicon 2.

Voor als je het niet weet DALI staat voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries. 

Conclusie

NAD brengt al sinds jaar en dag de beste budget versterkers en audioproducten op de markt. Alleen als ik luister naar de digitale versterkers dan blijk ik maar geen NAD-fan te worden, en dat is jammer. Maar toen ze dance-muziek van de laptop streamde over de Dali Epicon 2 klonk het bijzonder strak en onder controle. Dus misschien is er nog hoop!

AVTunes 

AVtunes nam ons naar een heel speciaal land mee. Het land van luidsprekers verstopt in bolvormige objecten.  

We waren beland in Elipson-land. Het witte model is de Elipson Planet LW. Het rode en zwarte exemplaar op de kast is de Planet L.

De aandacht door de bezoekers wordt gezogen naar deze plek, mede door de muziek en de luidspreker verantwoordelijk voor het geluid op feestniveau: de Elipson BS 50 Tribute. Prijs 2000 euro.

De platenspeler Victor QL-V1 is niet te koop in Nederland, maar alleen in Japan. Je kijkt naar een JVC draaitafel.

Uit Italië komt het merk Monrio, zie hier de voorversterker Monrio Asty Line, deze staat aangesloten op twee Monrio MP11 monoblokken.

De muziekkeuze van AVtunes is bijzonder aanstekelijk van fusion, soul tot funk en zelfs nog wat Level 42.

Elipson ICE music center. Aan dit alles-in-1-apparaat, zijnde een versterker, tuner, en CD-speler kun je wireless een apparaat aansluiten bijvoorbeeld je MP3-speler via een dongle. Ook met USB input. 

Deze subwoofer de Elipson Planet Sub hoort bij de kleine bol Planet M en zo complementeren de twee elkaar.

Ietwat verdwaalt stond deze streaming set up met als powerhouse een McIntosh Audio/Video Multizone Control System CR16 met McIntosh 8 Channel Power Amplifier MC7108. 

Smart Audio

Deze importeur had Focal producten mee van de grote luidsprekers tot de kleine meer op domotica gerichte luidsprekers en ook enkele producten van het merk Inakustik.

Ken je het Franse Focal alleen van de luidsprekers men heeft ook een Focal hoofdtelefoon op de markt gebracht.

Uiterst rechts de Focal 714 V Black Ash. Een tijd niet gezien dit luidsprekermerk.

Pioneer Nederland

Het Japanse merk timmert maar weer mooi aan de weg met hifi-componenten waar je 'U' tegen zegt! 

 

Van onder tot boven de versterker Pioneer A-30 (2x70 Watts), de netwerkspeler N-30 en de CD/SACD speler PD-30, dit te samen met een mooie slanke afstandsbediening.

 

Er naast staat het topmodel de Pioneer versterker A-70 met ingebouwde MM/MC functie voor je platenspeler. De versterker is klasse D en beschikt over 2x90 Watts. Daaronder de netwerkspeler N-50 met CD/SACD speler PD-50.

 

Alle componenten zijn aan elkaar gekoppeld met Audioquest interlinks. Alleen de netsnoeren zijn van het reguliere soort. Dat is dan weer een gemist kans.

Onkyo Europa

Ook Onkyo pronkt met haar mooie stereocomponenten. Ik denk zelfs even van doen te hebben, met een digitaal uitslaande meter op de eindversterker, maar nee het is toch werkelijk waar een echte naald. Volledig nutteloos, maar het ziet er wel stoer uit.  

 

Van boven naar onder een Onkyo tuner T-4070, een CD-speler C-7000R, een voorversterker P-3000R en de eindversterker M-5000R (2x80 Watts).

 

De Quadral Montam Aurum Phonologue. De woofer staat schuin gemonteerd om staande golven in de luidsprekerkast te voorkomen. Het geluid kwam "bassig" over. 

Audiac

Stond Audiac een verdieping lager te spelen met Ayre en Revel op de lifestyle afdeling stonden meer merken van Audiac, zoals dit dockingstation van Ferrari voor je Apple product.

Ferrari by Logic3, de Cavallino GT1.

 

Een Revel F208 bijzonder mooi afgewerkt stond aangesloten aan...

Een Arcam set met de Arcam versterker A38 (2x105 Watts) en de Arcam D33 DAC.

Mijn blik wordt getrokken naar een versterker met bijzonder veel mogelijkheden zij het dicht op elkaar geplaatst. Het is de Cyrus 8A. Deze geïntegreerde versterker beschikt over 2 x 70 Watts en 6 inputs.

Hier staat een Cyrus 8 (links) met een Cyrus loopwerk (rechts).

Een spelende set was er ook, zij het bijna onhoorbaar. De Cyrus Streamline musicplayer met Cyrus CD T loopwerk verbonden aan een Revel Performa M22 luidspreker.

Op een kast staan de mooie producten van het Duitse T+A. Hier de T+A K2 Blu. Een versterker (2x95 Watts) met ingebouwde blu-ray speler om je films en muziek af te spelen. De versterker kan een stereo luidsprekerpaar aansturen met eventueel een center unit. Natuurlijk is streaming ook mogelijk en beschikt het systeem over drie analoge inputs (TV, Aux and Tape) en twee digitale audio inputs (optical and RCA). Een mooie handigheid is als de televisie wordt aangezet, de T+A K2 Blu zichzelf ook activeert.

De T+A Music Receiver (E-serie) heeft een zeer indrukwekkende verschijning, de afwerking is fenomenaal. Maar wat is het nu? Klaarblijkelijk zit er een stroompurificatie systeem in (power plant) met een streamingfunctie, versterker en CD-speler. Het heeft 3 analoge inputs en 5 digitale inputs. Alle soorten digitale randapparatuur kan er op worden aangesloten en de DAC kan het signaal ontvangen tot 24-bits/192 kHz. De versterker is 2x100 Watts bij 8 Ohm. 

De T+A KS300 luidspreker is het topmodel in de KS-lijn. Ze beschikt over twee bass-units, een mid-unit en een tweeter. Gevoeligheid een 86 dB. 

Audioquest

Het kabelmerk Audioquest pakt groot uit met zijn eigen stand. Het is goed om aandacht te geven aan kwaliteitsbekabeling. Maar het blijft moeilijk om met een statische opstelling de kwaliteit van je merk duidelijk te maken. De producten zien er in ieder geval uitstekend uit.

Ik heb nog even naar phono interlinks zitten kijken, maar deze stonden niet op display. 

StageAcoustics

In de linkervleugel van de tweede verdieping stonden twee importeurs één van hen is StageAcoustics. 

Opgesteld als streamingbron is de Nederlandse AudioAanZee Ultra Flow gekoppeld aan de DAC - Antelope Zodiac Gold met de losse voeding Voltikus.  

De PMC PB1 in zwarte uitvoering. 

Naast het feit dat er geluidscorrectie wordt toegepast via de DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core valt er nog iets op. Twee kleine monoblokken van het luidsprekermerk PMC staan onopvallend op tafel. Het is de Klasse D monoversterker van 1x200 Watts, de PMC DS-001. 

De Ultra Flow van AudioAanZee is een muziekserver, dat draait op Linux. De bediening is met een app op je smartphone of tablet. Er zit een volautomatische CD-ripper ingebouwd om je CD collectie heel snel op te slaan.

Van de UltraFlow gaat het muzieksignaal naar de DAC in dit geval de Antelope Zodiac Gold met Voltikus.

Conclusie: grote set

Het geluid is zoals te verwachten van een PMC luidspreker energiek en stevig! Maar ernaast staat een kleinere set, die het beter gaat doen, want daar staat ook een speciale beursprimeur!

De kleine set van StageAcoustics bestaat uit de PMC twenty.24 met een Cary buizenversterker.

De Cary SLI-80, in de ultra-linear modus een 80 watts per kanaal, in push pull modus 40 Watts per kanaal.

De phonovoorversterker verraadt het merk van de platenspeler, de AVID Pulsus Phono met phono power supply.

Meegenomen door StageAcoustics is een Europese primeur, de AVID Ingenium, zoals de platenspeler hier staat exclusief element mét Project 9 carbon toonarm een 1.715 euro. Als los loopwerk een 1.125 euro.

De Project 9 carbon toonarm met Denon DLA-100 element.

De platenspeler is uit te breiden met de optie om twee toonarmen aan iedere kant te plaatsen. Daarbij heeft de fabrikant ook naar zijn klantenbasis geluisterd en kunnen naast de standaard SME montageplaat, ook Jelco armen gemonteerd worden op de platenspeler.

Conclusie: kleine set

Het is heerlijk luisteren naar deze set. Waar de sterke eigenschappen ook liggen het werkt. De Cary buizenversterker heeft de PMC luidspreker wonderwel onder controle. De AVID houdt het geluidsbeeld mooi stabiel, zonder het leven uit de muziek te halen. En PMC met haar pro-audio afkomst geeft de essentie van de muziek weer. Petje af!

Sound E-motions

Zoals ieder jaar is ook Sound E-motions van de partij met het Duitse merk MBL. Nu is de MBL luidspreker niet iedereen zijn favoriet vanwege het "radiahl" karakter of te wel de rondstraling van de midden en hoge tonen. Maar wat klinkt de set toch heerlijk ontspannen. Sound E-motions doet het merk eer aan door klassieke muziek te spelen van Johann Sebastian Bach. Het orgelconcert klinkt goed, maar blijft vriendelijk klinken,  wil je het echte werk horen ga dan naar een kerk of bezoek de concertzaal. Voor de absolute plaatsing en focus in het stereobeeld hoef je de MBL niet aan te schaffen, maar wel als je een weldaad aan muziek ontspannen wil beluisteren.

De witte set bestaat uit de Corona lijn: de luidspreker MBL 120, met als versterker de MBL C51 en de CD-speler de MBL C31.

De CD-speler MBL C31 beschikt over drie digitale ingangen USB, Toslink en S/P-DIF.

De geïntegreerde versterker MBL C51 heeft de phono input optioneel. 

In het wit mag de MBL 120 luidspreker er zeker zijn.

Close up van de bovenkant van haar Radiahl unit.

Tara Labs

Nieuw bij importeur Sound E-motions is het kabelmerk Tara Labs. Het Amerikaanse kabelmerk is drie of vier jaar van de Nederlandse markt geweest. De fabrikant contacteerde Sound E-motions omdat in Amerika MBL gedemonstreerd wordt met Tara Labs bekabeling en dit tot goede resultaten leidt en of de Nederlandse importeur ook geen interesse heeft? En het bleek te kloppen MBL en Tara Labs gaan bijzonder goed samen. Daarmee heeft Sound E-motions ook meteen het merk in haar pakket opgenomen. Tara Labs is van de school "less is more" in haar kabels. Haar Zero Cable Series bestaat uit een kabel met drie losse koperen kernen, dus geen gevlochten koperen snoer. Deze drie kernen worden uit elkaar gehouden binnen de kabel en afzonderlijk verpakt in een vacuüm buis. Het klinkt allemaal prijzig, maar het Tara Labs assortiment bevindt zich in de prijsklasse van 100 euro tot 40.000 euro. Voor ieder wat wils. De kabels worden per order met de handgemaakt.

Uit de Reference Line de MBL 9007 mono-eindversterker 1x440 Watts. 

Mooi zwart is niet lelijk dachten ze vast in Berlijn, de MBL 111F.

Een bekende gast op de Audioshow de MBL 1511 DAC.

En het loopwerk de MBL 1521.

Na al dat moois gaat de tijd snel om en eindigt ook deze zondag op de Audioshow Studio Alkmaar.

Conclusie ASSA 2013

Natuurlijk heb ik niet alles kunnen horen en dien je apparatuur altijd thuis te testen. Maar wat viel er op? Natuurlijk de analoge set van Analogue Audio met de gouden greep om het licht te dimmen, waardoor je nog beter gaat concentreren op de muziek. StageAcoustics met haar nieuwe platenspeler de AVID Ingenium. Een set zonder poespas gewoon muziek maken en spelen. Audiac met haar Ayre set dat een soort geluidswolk creëert in de grote demonstratieruimte. Hoe dat in je huiskamer klinkt? Ik weet het niet! Musical Reality dan met haar kleine set de KR Audio VA350 en Von Schweikert Unifield Two luidspreker, dat muziek maakt waar je naar blijft luisteren. Snel en dynamisch zonder dat het irritant is. Waren er leermomenten? Ja, bij Pioneer kon je makkelijk om de apparatuur heen lopen, zo had men de sets ook opgesteld. Heel fijn! De importeur van Inakustik was aanwezig, maar bracht alleen de verkoopmand mee met enkele afgeschreven interlinks, maar geen rollen kabel van dit mooie merk. Een gemiste kans! Brochures dan, sinds tijden niet zulke mooie brochures in handen gehad. Ik noem de mooiste, die van Elipson met een geschiedenis artikel en oude foto's. En de brochure van MBL, ook al staan daar weinig tot geen technische specificaties in. De beste nieuwkomer is misschien wel de Lifestyle-afdeling als geheel, waar je kunt kijken naar apparatuur en vragen kunt stellen aan de vertegenwoordigers. Je moet wel tegen de kakofonie van geluid kunnen, maar gezellig was het wel! Een bezoeker stelde vast dat er geen trends waren te ontdekken dit keer. De importeurs gebruikten alle media van streaming, LP tot CD. Misschien was er één trend, die hopelijk doorgang vindt, om soms even uit het keurslijf te breken. Want hier en daar werden er verschillende muzieksoorten gedraaid van orgel, dance, rock tot funk en dat was verfrissend! Even voorop stellen het plezier dat muziek je brengt in plaats van de absoluut perfecte opname te draaien om een stereoset te beoordelen. Voor bezoekers was het soms een feest der herkenning van het platenspeler assortiment bij Pickupnaald.nl tot je eerste audiofiele liefde bij Onkyo. Ik kwam er ook achter dat sommige audio-apparatuur zo mooi is, dat het moeilijk blijkt vast te leggen op de foto, denk aan Primare en T+A. En dat betekent vooral dat je de Audioshow zelf eens moet bezoeken. En wat al helemaal niet is vast te leggen blijft de sfeer en gezelligheid, en dat is misschien wat de Audioshow Studio Alkmaar ook zo uniek en succesvol maakt. Daarom op naar de volgende 5 jaar! Met dank aan Ben Hoedjes en zijn team voor het mogelijk maken van de Audioshow Studio Alkmaar 2013!

Evert van StageAcoustics kiest nog één nummer uit voor zijn twee laatste bezoekers, hierna is de show afgelopen. Het wordt Louis Armstrong en hij blaast met zijn trompet de vijfde editie van de Audioshow Studio Alkmaar uit! 

"It don't mean a thing, if it ain't got that swing... Dooh wappah, dooh wappah, dooh wapphaa.... "

Flash is required!

Het eerste deel kan je hier vinden : Showverslag ASSA Show 2013 deel 1

Het tweede deel kan je hier vinden : Showverslag Assa Show 2013 deel 2