Foto's en tekst: Onno Kiviet | 19 mei 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

In de schijnwerpers: Recording "Groove into bits, vol 2"

Wat doe je als je een persoonlijke uitnodiging van Marco de Wilde van Music2 Import ontvangt om mee te gaan naar Blumenhofer Acoustics in Walkertshofen, Duitsland, om daar een opname bij te wonen voor de opvolger van de cd Groove into bits, vol 1. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en na even met het thuisfront overlegd te hebben, stemde ik maar al te graag toe.

Groove into bits, volume 1

Deze eerste cd is eigenlijk als een grapje begonnen. Het was in het najaar van 2011 dat een aantal muziekliefhebbers cq vakgenoten bij elkaar kwamen bij luidsprekerfabrikant Blumenhofer Acoustics in Walkertshofen, Duitsland en gewoon aan het luisteren waren naar muziek van LP’s. Tijdens het luisteren kwam iemand met de vraag of het niet mogelijk was om het analoge gevoel van de LP te behouden op CD. Men borduurde verder op deze vraag en er was spontaan een uniek idee geboren. Algauw haalde men de mobiele studio opname apparatuur te voorschijn en ging men in de weer om de beste High-End apparatuur bij elkaar te halen die men op dat moment ter beschikking had. Er werd een playlist gemaakt en iemand speelde voor DJ. In de twee dagen die volgden werden er velen nummers opgenomen en de definitieve keuze werd gemaakt door Thomas Blumenhofer. De titel van de cd "Groove into Bits, vol 1" kwam uit de hoed van audiojournalist René van Es tijdens het avonddiner. De CD kwam er uiteindelijk. Groove into Bits......van LP naar CD. 

Groove into Bits, vol 2.

Het is een echte winterdag als Marco de Wilde en ik al vroeg verzamelen bij Fritz de With in Amersfoort. Na een kop koffie wordt het busje ingeladen met alle benodigde apparatuur en gaan we met zijn drieën op weg richting Walkertshofen, Duitsland. De reis is aangenaam met prachtige witte landschappen. De sfeer in de bus is uitstekend en er wordt dan ook er flink op los gebabbeld. Regelmatig wordt er gestopt voor een kop koffie, eten en sanitaire bezoekjes en om de roker onder ons zijn rookbehoefte te laten bevredigen. In het begin van de avond komen we in Walkertshofen aan en worden we welkom geheten door Thomas Blumenhofer. We laden de bus met alle spullen uit en Marco geeft de meegebrachte vintage Marantz apparatuur aan Thomas. Thomas blijkt een liefhebber te zijn van Marantz apparatuur, zo wordt mij al snel duidelijk. In zijn luisterruimte is er een hele wand vol met vintage apparatuur en veel apparaten zijn van Marantz. Echt geweldig om te zien en in de dagen die volgen zal deze wand nog enkele keren terugkomen in mijn gedachten. Maar daar later over meer.

Na een kop koffie laten we Walkertshofen voor wat het is en gaan we richting het hotel om te dineren. Daar ontmoeten we een aantal mensen die ook aanwezig zullen zijn bij het opnameproject. Het zijn allemaal mensen uit de hifi branche en samengebracht door Marco de Wilde. Ze werken belangeloos mee door hun eigen apparatuur en/of luisterruimte ter beschikking te stellen.

Het zijn:

Andreas Hoffmann van Octave Audio, http://www.octave.de/

Claudio Trevisanello van Cammino HP, http://www.cammino-hp.it/

Bernd Berling van Klangstube, http://www.klangstube.de/

Michael Osborne van Astin Trew, http://www.astintrew.co.uk/

Eddy Driessen van Pluto Audio, http://www.plutoaudio.nl/

Andrea Vitali van o.a. Blumenhofer Acoustics, http://www.blumenhofer-acoustics.com/

Thomas Blumenhofer van Blumenhofer Acoustics, http://www.blumenhofer-acoustics.com/

Marco de Wilde van Music2 Import, http://www.music2.nl

Fritz de With van STS Digital, http://www.sts-digitalshop.nl/index.html

Conny Englmeier, de DJ tijdens de opnames.

Helaas was audiojournalist en bedenker van de CD titel René van Es geveld door de griep waardoor hij niet aanwezig kon zijn.

De weergave set

Voorversterker - Octave Jubilee met losse powersupply

Phonovoorversterker - Octave Phonomodule

Eindversterkers - Octave MRE 220 mono versterkers

Draaitafel - Pluto type 12A Carbon Special

Toonarm - 6A Greece arm

Element - Van den Hul Colibri

Luidsprekers - Blumenhofer Wiki

220V - Cammino cables en Cammino Power Harmonizer.

De opnameapparatuur 


(Van onder naar boven)

Recorder - Nagra VI (rechts op de grond)

Audio computer - Marantz AX-1000

Analoog Digitaal Converter - Weiss Gambit AD-2

Stereo Audio Recorder -Tascam HS-2

Digitaal Analoog Converter -Astin Trew Concord DAC 

Hoofdtelefoon - Denon AH-D7000

Kabels - Siltech

De opname dag


(Thomas Blumenhofer bleef ons voorzien van koffie en andere heerlijke versnaperingen)

De volgende dag bij het ontbijt is de stemming vrolijk. Iedereen heeft duidelijk veel zin in het project. In Walkertshofen aangekomen beginnen we eerst met koffie en daarna wordt alles opgebouwd. 

Eddy en Bernd gaan de Pluto draaitafel opbouwen. Een klus(je) dat men uiterst serieus doet en waarvoor alle tijd wordt genomen. Ik volg het geheel aandachtig en maak foto's van de opbouw.


(Alles staat klaar en het opbouwfeest kan gaan beginnen)


(v.l.n.r. Bernd Berling en Eddy Driessen beginnen met het opbouwen van)


(Het los verkrijgbare onderstel met 4 balgen, waar men lucht in doet en bovenop komt een carbon sandwich platform)


(Detailfoto:Het ventiel waar je lucht in doet voor het los verkrijgbare onderstel)


(Duurzame materialen als carbon, RVS, koper worden gebruikt)


(De gepolijste koperen draaiplateau)


(detail van de tonearm)


(Volledig opgebouwd en ruim een uur later)


(foto: www.hifistatement.net)

Men ziet aan de hand van de foto's dat het opbouwen van deze draaitafel niet één, twee, drie is gebeurd. Dit gebeurt dan ook door de dealer en/of de betreffende importeur. Alle onderdelen van Pluto draaitafels en tonearmen worden met de hand gemaakt en gepolijst en de duurzaamste materialen worden gebruikt.


Fritz begint zijn mobiele opname studio op te stellen en Andreas doet de laatste check-ups van de Octave phonomodule en loopt alle instellingen na. Claudio is druk in de weer met de Cammino kabels. Ondertussen zijn Thomas en Michael naar de werkplaats van Blumenhofer verdwenen om de nieuwe Astin Trew Concord DAC te bewonderen. Marco loopt heen en weer tussen iedereen. Andrea duikt af en toe op vanuit het kantoor en maakt enkele foto's en verdwijnt weer. Ruim een uur later staat alles en is alles gecheckt en dubbel gecheckt en is iedereen er klaar voor. Inmiddels is Conny ook gearriveerd met zijn koffer vol prachtige lp's. Er heerst een lekkere gezonde spanning, iedereen is vol positieve energie en de koffie smaakt best.


(Fritz de With van STS-Digital bezig met de mobiele opnamestudio op te bouwen)

De opnames


(Conny Englmeier, de DJ van dit project aan het werk)

Conny en Fritz gaan aan de slag en maken de eerste testopnamen. Er wordt wat bijgeschaafd en bijgedraaid aan de opnameknoppen en uiteindelijk gaat de eerste opname van start. De luisterruimte vult zich helemaal met muziek en je ziet bij iedereen een ontspanning en een lach op de gezichten komen. Na het eerste nummer worden de luisterindrukken gedeeld met elkaar en Fritz schaaft en draait nog wat bij aan de opnameknoppen. Inmiddels heeft Conny de tweede lp op de Pluto draaitafel klaar gelegd. Dan geeft Fritz het seintje dat de tweede opname gaat beginnen. Een ieder is weer doodstil en luistert. De klanken die uit de Blumenhofer Wiki luidsprekers komen zijn zo realistisch en zo levensecht. Er zijn absoluut geen tekortkomingen te ontdekken, hoe technisch ik ook luister. Ik hou daar dus al snel mee op. Beter gezegd, de Wiki luidspreker dwingt mij daartoe. Er is alleen maar muziek , muziek en muziek. 

Blumenhofer Wiki hoornluidspreker


(Blumenhofer Wiki hoornluidspreker)

In mijn gedachten dwaal ik af naar eerdere gedachten en meningen die ik heb/had over hoornluidsprekers. De Blumenhofer Wiki hoornluidspreker geeft mij absoluut niet het gevoel dat ik naar een hoorn zit te luisteren. Al mijn vooroordelen en oordelen moet ik bijstellen en blijven bijstellen naarmate de opnamedag vordert. Voor mij waren hoornluidsprekers altijd té schel in het hoog en ze deden mij pijn in mijn oren. Ik kon er dan ook nooit lang naar luisteren. De lezer mag gerust weten dat ik dus altijd enigszins sceptisch was over hoornluidsprekers in het algemeen. 
Eerlijkheidshalve moet er wel bij verteld worden dat de Blumenhofer Wiki hoornluidspreker niet zomaar een hoornluidspreker is. Dat brengt mij op het volgende gehoorde verhaal: 
De naam Wiki, die verwijst naar de Vikingen en is bij toeval opgeborreld. De vrouw van Thomas zocht haar man, die op dat moment in de hoorn stond en toen ze hem vond vroeg ze of hij een compleet Vikingschip aan het bouwen was. Zo zie je maar weer hoe soms dingen uit het niets ontstaan, zoals de naam van deze luidspreker.


(De verstelbare hoorn/midrange, voor een fasecorrect weergave)

Nog een kleine toelichting en uitleg over deze bijzondere hoornluidspreker is wel op zijn plaatst.
De afmetingen zijn fors met een hoogte van 2 meter, een breedte van 90 centimeter en een diepte van 1 meter 60. De luidspreker is een 2-weg systeem. Het laaggedeelte bestaat uit twee hoorns, namelijk een korte hoorn met een 16 inch woofer met papieren conus die direct naar voren loopt, en een lang gevouwen hoorn die naar achteren loopt en uitmondt rondom de korte hoorn en de hoorn van de hoog/midrange, de 10 cm berrylium compressiedriver. Het rendement van de twee units is door de hoorns akoestisch op elkaar afgestemd. Men gebruikt alleen maar topkwaliteit luidsprekerunits en past de hoorn daarop aan. De hoog/midrange hoorn is verstelbaar en de afstand is aan te passen aan de laag hoorn, zodat men een fasecorrect verkrijgt op de luisterpositie en afstand. De twee units worden dan herkend als één enkele unit. Het scheidingsfilter bevindt zich buiten de luidspreker. De Wiki weegt 300 kilo en geschikt voor luisterruimtes met een oppervlak van minimaal 100 m². De luisterruimte van Blumenhofer is overigens 150 m².


(De 7 meter gevouwen bass pijp/kast)

Tussentijds

Terwijl ik volledig in beslag werd genomen door mijn gedachten over de hoornluidsprekers zijn Conny en Fritz maar doorgegaan en Conny legt de ene lp na de andere lp op de Pluto draaitafel, terwijl Fritz zijn oog blijft houden op de opnameapparatuur. Af en toe wordt er een opname onderbroken en over gedaan of uiteindelijk gewist. Fritz houdt alles scherp in de gaten en zorgt ervoor dat de analoge sfeer die de nieuwe cd moet hebben, bewaakt blijft. De andere aanwezigen gaan ondertussen gewoon door met hun eigen dingen en van tijd tot tijd stoppen ze even en luisteren ze naar de opname. Een ieder meldt wel iets positiefs of wat er opvalt in de geluidsweergave. Heel af en toe wordt de opname onderbroken voor een kop koffie waarbij we onze eigen (luister)indrukken uitwisselen. Ook hier valt gelijk weer op hoeveel rust en saamhorigheid er onderling is. Dat we hier te maken hebben met professionele mensen is duidelijk, want uiteindelijk gaat iedereen weer aan de slag. Na een uur of 6 staan alle opnamen erop en is iedereen tevreden. We praten nog wat na onder het genot van een kop koffie en overheerlijke Italiaanse worst en ondertussen blijf ik maar kijken naar de mooie vintage Marantz wand.

Vintage wand


(De vintage wand, een snoepwand voor menig audiofiel))

De vintage wand is bijzonder en menig keer kijk ik er met bewondering naar. Zoveel apparaten en zoveel geschiedenis staat daar in de wand. Leuk om te zien is ook hoe in de loop der jaren de front lay-out van de apparaten is veranderd. Met of zonder notenhouten zijpanelen. Sommige apparaten herken ik direct en andere zie ik voor het eerst in levende lijve en niet uit de folder. Ook zie ik nog andere merken uit die tijd ertussen staan, zoals Akai, Pioneer, Sansui, Sony en Yamaha. Thomas vertelt dat hij een speciale liefde heeft met Marantz en alle apparaten gereviseerd en werkend zijn. Het maakt nieuwsgierig en prikkelt de zintuigen en de gedachten nemen de vrije loop....Hoe zou dat toch klinken? En hoe zouden de onderlinge (luister) verschillen zijn? Hoe zou het zich verhouden met de apparatuur van nu? Goh, in die tijd maakten men nog echt iets wat heel lang mee moest gaan. Dat straalt er gewoon vanaf. Plotseling wordt ik ruw uit mijn gedachten gehaald omdat iemand Ramstein heeft opgezet. 
Na het geweld van Rammstein gaan we met zijn allen terug naar het hotel voor een gezamenlijk diner. De goede sfeer zit er duidelijk in, want er wordt flink gelachen en rijkelijk geproost en overal zie je tevreden gezichten. Na het diner gaan er een paar gelijk naar de kamer en anderen zakken nog even af naar de bar beneden in het hotel. 

Laatste dag

Net zoals de dag ervoor is het ontbijt weer één en al vrolijkheid, ondanks dat het de laatste dag is. Na het ontbijt nemen we afscheid van de hotelier en zijn vrouw en gaan we voor de laatste maal naar Walkertshofen om de spullen in te laden. Daar aangekomen treffen we Thomas aan met glimmende oogjes en hij vertelt dat hij diep in de nacht nog heeft geluisterd. Dat de combinatie van Octave versterkers met de Blumenhofer luidsprekers een prachtige combi is. Dat het zelfs zijn eigen gebouwde versterkers overtreft. En dat alles er zo gemakkelijk uit komt en zo muzikaal, dynamisch en ruimtelijk wordt weergeven.
Na een laatste kop koffie is het tijd om afscheid te nemen en om iedereen te  bedanken. Handen worden stevig geschud en er worden over en weer complimenten uitgedeeld. Het saamhorigheidsgevoel is groot en iedereen is zich ervan bewust dat het een bijzonder project was. Net zo bijzonder als het eerste project van "Groove into Bits".
En dan stappen we in de bus en rijden richting Nederland. 

Conclusie

Je mag dit soort initiatieven best uniek noemen. Het is bijzonder hoe men in Duitsland belangeloos en behulpzaam samenwerkt, zonder ook maar één maal alleen aan zichzelf te denken. Hierdoor ontstond er een saamhorigheidsgevoel wat ongekend was. De bereidheid om dit weekeinde tot een groot succes te maken was enorm. De opnames zijn bijzonder goed gelukt en nu is het afwachten wanneer de vinyluitgave uitgebracht wordt. Uiteraard zullen we er op Puresound verslag van doen als het zover is. 
Mijn dank gaat uit naar alle betrokkene die dit project mogelijk hebben gemaakt en er aan meegewerkt hebben.

Voor meer foto's van dit project: http://www.blumenhofer-acoustics.com/AboutUs/Galleries/2013/2013/2013-Groove-into-Bits.html

Toevoeging

Inmiddels is op de internationale High-End München show de cd "Groove into Bits, vol 2" reeds gepresenteerd en konden de bezoekers deze cd aanschaffen. Binnenkort leest U op puresound ook de muziekbespreking van deze bijzondere cd.