Charles Veg | 18 mei 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag High End München 2013 deel 1

Een goede manier voor een audio liefhebber om zijn scoop te verbreden is een bezoek aan een audio show. Er zijn er gelukkig nogal wat, van de kleinere dealer shows tot de grote landelijke zoals in Veldhoven of Rotterdam. De High End in München is wel zes maal zo groot als die in Veldhoven en is een absolute top show. Een show waar tal van ontwerpers zelf aanwezig zijn en de moeite nemen zelf hun spullen te demonstreren en uw vragen te beantwoorden.

De High End show in München van 2013 was mijn eerste en ik heb hem gecombineerd met een uitgebreid bezoek aan München en omgeving. München ligt in Beieren en dat is ongetwijfeld de belangrijkste economische regio van Europa. Er hebben zich tal van innovatieve bedrijven gevestigd, er wordt goed verdiend en de welvaart spat werkelijk van de stad af. Er zijn ook veel fraaie musea om naar toe te gaan. De stad is dus naast de High End een bezoek meer dan waard. Men kan er overigens ook goed en niet te duur eten. Bent u er nog niet geweest dan zou ik het een volgend jaar zeker overwegen. Zet de vrouw aan het winkelen (zij gelukkig) en ga zelfs naar uw favoriete “snoepwinkel”.

Aanpak

Op de show stonden meer dan 300 bedrijven en importeurs hun spullen te demonstreren. Stel dat een bezoeker ongeveer een minuut aan elk bedrijf besteedt dan is hij al meer dan vijf uur bezig zonder ook maar iets gehoord te hebben. In de praktijk valt dat toch gelukkig wel mee. Er zijn verschillende merken die ik vanuit Nederland al goed ken en die heb ik maar overgeslagen. Daarnaast heb ik me in eerste instantie gericht op systemen die in een normale huiskamer nog te plaatsen zijn. In de praktijk valt dat toch nog wel enigszins tegen want als je als bezoeker in een kamer komt met een dergelijk gigantisch hoornsysteem http://www.silbatoneacoustics.com/ dan wil je ze toch wel even horen.


(Silbertone)

En hoe klonk dat zult u zich dan afvragen: met een historische opname van Maria Callas in ieder geval fantastisch. Net of ik midden in de concertzaal zat.

Relativering

Met deze laatste opmerking gelijk wat relativering. Het gehoormatig resultaat van dergelijke demonstraties hangt van tal van zaken af en het is erg moeilijk om goede conclusies te trekken voor de thuissituatie. Zo zijn de demo ruimtes veelal veel groter dan de meeste huiskamers en worden er vaak luidsprekers, versterkers en/of kabels gebruikt waar ik geen enkele ervaring mee heb en zelfs het bestaan ervan niet kende. Daarnaast wordt vaak muziek gebruikt die je niet kent en zeer effect -gericht is. Er werd zelfs gedemonstreerd met het gezang van Tibetaanse monniken die begeleidt door cimbalen waarschijnlijk bezig waren met het onderdrukken van hun orgasme. Dat klinkt indrukwekkend, maar ik hoor dan toch liever een goed opgenomen jazz zangeres. Met dergelijke muziek krijg je meer zicht op ruimtelijkheid, plaatsing en klankkarakter van een systeem. Ik heb een paar maal naar Ella Fitzgerald gevraagd maar die kenden ze vaak niet (!).

Interessante gadgets

Er waren nog een aantal meer of minder veelbelovende gadgets te zien. Deze zelf op frequentie in te stellen bas trap van Vicoustic  http://www.vicoustic.com/VN/default.asp zou ik wel eens in huis willen uitproberen om een mogelijke probleemfrequentie aan te pakken. Het voordeel van deze trap is dat hij daarbij nog eens fraai is in te passen in de woonkamer. Niet duur ook, voor ongeveer 500 euro per paar.


(Vicoustic Vari Bass)

Een ander akoestisch product wat zeer fraai in de huiselijke omgeving verwerkt kan worden is deze  Finse wandbekleding van Konto Acoustics http://www.konto.fi/en/products/acoustics. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en geeft uw omgeving een Scandinavisch uiterlijk. Ook hier gaat het om een betaalbaar product. 

Ook fraai en zeker interessant voor  gespecialiseerde audiodealers is een apparaatje van Air Tight om een element in te spelen http://www.airtight-anm.com/.  Ook Marten Jan van Audioselectief  leek het wel iets want voor een bedrijf wat met een zeer uitgebreide collectie elementen demonstreert, is het inspelen van elementen niet altijd een pretje. Daarbij hebben veel klanten geen zin in het inspelen van elementen en het zou een mooie service zijn bij de aankoop van een element. De foto van het apparaatje is helaas mislukt, maar ik heb wel een mooie foto van een Air Tight versterker voor u (hebzucht).


(Air Tight ATM-300)

Marten Jan liet zich ook nog uitgebreid voorlichten bij Lyra  http://www.lyraconnoisseur.com/  Stig Bjorge van Lyra toonde onder meer trots een nieuwe phono kabel waar veel aandacht was geschonken aan een lage capaciteit. Ze hadden er goede ervaringen mee bij hun Lyra MC’s. En wie zei dat een lage capaciteit alleen hoorbaar was bij MM elementen? De prijs van dit moois zou rond de 1200 euro zijn. Binnenkort ongetwijfeld te verkrijgen bij Audioselectief.

Te zien was ook een prototype van een arm waarbij de kop altijd recht op de groef zou staan www.schuchtronic.de Het probleem van dergelijke  constructies is dat het vaak meer problemen oplevert dan worden opgelost. Wel goed voor een fraaie foto in ieder geval.


(Schuchtronic, de perfecte tonearm model 1)

Thales heeft een arm in productie met een vergelijkbaar principe. 


(Thales Simplicity arm)

Goed geluid

Luidsprekers van Joseph Audio had ik nog nooit eerder gehoord www.josephaudio.com De Pearl 3 klonk op Belcanto versterking http://www.belcantodesign.com/ in ieder geval meer dan prima. Goede realistische dus ingehouden bas ook. Maar wie heeft een dergelijk grote huiskamer?


(Joseph Audio)

Fischer & Fischer luidsprekers kende ik nog niet  http://www.fischer-fischer.de/ Ze zijn gemaakt van leisteen en werkelijk loeizwaar zoals ik persoonlijk voor u heb uitgeprobeerd. Op de bekende Audia Fligt versterkers http://www.audia.it/home.php klonken ze in ieder geval meer dan prima toen gespeeld werd met muziek van Tibetaanse monniken. 

Een set die me erg aansprak was er een met de nieuwe Elise 11 luidsprekers van Progressive Audio http://www.progressiveaudio.de/ Een fraaie kolom van 20 cm breed waar de bovenkant iets naar achter verloopt. Er werd hier gedemonstreerd met een AVID draaitafel http://www.avidhifi.co.uk/ Zoals bekend zijn dit draaitafels met een verend subchassis en dat is weer wat anders dan al die massa loopwerken die te zien waren. Lou Reed met “Walk on de Wild Side” klonk in ieder geval fantastisch. Ook hier hebzucht.


(Elise 2)

Voor de rest nog veel meer fraais geschikt voor uw huiskamer waaronder ik in ieder geval de Totem Signature  http://totemacoustic.com  de Jean Marie Reynaud Abscisse http://www.jm-reynaud.com/jmr/catalogue.php en de Piega http://www.piega.ch/ wil noemen. Met Bauke Seelmeyer die dit laatste merk in Nederland distribueert is in ieder geval afgesproken dat we daar met de redactie van Puresound op bedrijfsbezoek gaan. 

In een wat afgelegen kamertje vond ik het merk Audiaurum uit Straatsburg www.audiaurium.com  .


(Audiaurum)

Gespeeld werd met een tweeweg van eigen makelij op een buizenversterker van 8 watt. Op mijn verzoek werd dezelfde muziek nog even gespeeld met een versterker van 1.5 wat. Omdat ik het niet geloofde vroeg ik even nog wat popmuziek aan te zetten. Geen enkel probleem en het klonk ook nu prachtig. De prijs van deze versterker was 61200 euro. Vast en zeker de duurste watts op aarde.

Draaitafels

Omdat Puresound toch een analoog forum is, hier nog wat foto’s van fraaie draaitafels maar dan zonder woorden. 


(Bergmann)


(Brinkman)


(Da Vinci)


(Holborne)

Conclusie

Voor mij was de show in München in ieder geval de moeite waard.  Op de nabij gelegen show van Blumenhofer ben ik helaas niet geweest. Wel onze hoofdredacteur en twee oude bekenden van Puresound, namelijk Roeland Vereecken en Johan Dieter. Van de laatste twee, Roeland en Johan zal er ook nog een verslag van komen.

Link : Verslag High End München deel 2