Charles Veg | 16 september 2013 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag X - Fi show 2013

De X- Fi show van 2013 is al weer de derde show die door X - Fi audio import georganiseerd wordt. De show is een tegenhanger van de vroegere VAD shows. Die shows waren namelijk nogal aan regels gebonden. Men mocht alleen meedoen als importeur in traditionele zin: dus geen winkelactiviteiten naast het importeurschap.

Maar ja de tijden veranderen. Voor veel leuke kleine merken is er misschien ruimte voor distributie van hun fraaie spullen via een paar zaken, maar niet zoals bij de grote merken in alle steden van het land. Vandaar dat nogal wat winkeliers dit soort kleine merken zijn gaan importeren en rechtstreeks verkopen. En als consument kunnen wij daar ons voordeel mee doen.

De show werd weer georganiseerd in het voormalige klooster en nu hotel Koningshof in Veldhoven.  Hieronder een impressie van een aantal merken waar ik met genoegen naar heb geluisterd. Ik ben wel even voorzichtig met conclusies want volume, akoestiek, randapparatuur en muziek waren overal zo verschillend dat er eigenlijk geen peil op te trekken is. In de thuissituatie duurt het wel even om de set te krijgen zoals men wil: hier heeft men daar een avond de tijd voor. 

DynamiKKs  


(foto's zijn aanklikbaar voor vergroting)

Op een van de eerste kamers die ik bezocht stond er een paar Dynamikks luidsprekers op Nuforce versterking. Ik kende het merk niet en het geluid klonk in eerste instantie wat opgesloten. Een bekende suggereerde dat dit misschien wel lag aan de zeer dunne luidsprekerkabel. Op een bepaald moment stelde ik voor om naar achter te gaan zitten. Nu werkelijk prachtig geluid en ook zeer geschikt om lang naar te luisteren. En wat vindt u van het design – ik val wel op die retro.

http://www.dynamikks.de/HOME.html

Harbeth luidsprekers 

Deze luidsprekers vinden hun oorsprong bij de Engelse nationale omroep. De BBC was na de oorlog het voorbeeld van een goede klankregistratie en investeerde stevig in allerlei ontwikkelingen waar vele fabrikanten van hebben geprofiteerd. Alan Shaw van Harbeth heeft al vele jaren geleden het roer bij dit merk overgenomen en probeert met hele kleine en doordachte stappen de ontwerpen te verfijnen. Highend maar de prijzen vallen mee.

http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php

Audiomaat demonstreerde met de Harbeth 7 op Croft versterking, de voorsterker was de 25 uit de Micro serie en de eindversterker uit de 7 serie. Croft is verder een betaalbaar merk. Als bron werd gedraaid met de bekende oudgediende Linn LP 12 draaitafel. Gespeeld werd met beperkt volume en ik heb met veel plezier geluisterd.

http://www.croftacoustics.co.uk/reviews/20_rev.html

De importeur van Harbeth, Beeld en Geluid, demonstreerde zelf met de Harbeth 30 luidsprekers. Zij schatten deze luidsprekers zelf hoger in dan de 7. Ik was het in deze situatie niet met ze eens, want ik vond de 30 iets te gesloten klinken met wat te veel nadruk op het middengebied.

Grappig overigens dat het eerste nummer waar ik naar luisterde het bekende The Wall was van Pink Floyd. Het tweede was een of ander klassiek stuk en ik vond dit nummer helemaal niet goed klinken. Toen ik vroeg of men ook even een LP wilde opzetten bleek the Wall gespeeld te zijn op de LP 12 en het klassieke stuk met een streamer. Ik heb daarna nog geluisterd naar een heerlijke Ben Webster: op de LP12 gelukkig.

Thorens 160 en 124

Dat oudgedienden prima functioneren bleek weer bij Hanze hifi: weer juweeltjes na de inzet van wat vakmanschap. 

http://www.hanzehifi.nl/

Puresound

Als recensent heb ik met de Puresound shop niets van doen, Dat is ook niet nodig gelukkig, want u kunt deze Linea Magic Dreams zelf thuis uitproberen. Ik ga voor mezelf de Vibration Stabilizer thuis uitproberen. De bedoeling van dit apparaatje is dat hij boven op de voedingen wordt gezet. Zeker bij die joekels van trafo’s die mijn buizenversterkers hebben, verwacht ik daar wel wat van. Redelijke prijzen trouwens en Italiaanse vormgeving (Waf!). 

Akoestische maatregelen

Op de beurs werd vaak gedemonstreerd met aanpassing van de ruimte akoestiek. Globaal kun je twee hierbij twee benaderingen onderscheiden namelijk de elektronische en fysieke.

Met de elektronische benadering werd gedemonstreerd met behulp van Audio Physic luidsprekers op de bekende Array versterkers. Er werd daarbij gebruik gemaakt van een “room optimizer” met ik meen 29 presets. Waar die vele presets voor nodig zijn als de ruimte optimaal is ingeregeld is me niet duidelijk geworden. Grappig was dat de ontwerper van de overigens zeer interessante Array versterkers voor me zat en zijn broer naast me.

http://www.arrayaudio.nl/

Dat neemt niet weg dat het geluid me niet kon boeien, gewoonweg te gecontroleerd en dat is ook mijn eerdere ervaring met elektronische correctie. Geluid is naar mijn mening net een mooie vrouw: zonder schoonheidsfoutje is het niet echt. Maar goed, ik ben te overtuigen van het tegendeel en wil daarover best een recensie schrijven .

De fysieke benadering spreekt me veel meer aan. Gedemonstreerd werd door het akoestisch bureau RivaSono in samenwerking met het blad HVT. RivaSono verbetert de akoestiek door gerichte fysieke aanpassing van de ruimte. Het voordeel is volgens mij dat binnen bepaalde grenzen met diffusors, absorbers en wat er allemaal nog meer geëxperimenteerd kan worden: voorzover uw echtgenote dat toestaat tenminste. Ik ben daarom bezig uit te wijken naar de zolder.

http://www.rivasono.nl/

Audio Note

Hier werd gedemonstreerd in een wat kleinere ruimte: niet breed in relatie tot de lengte en dan nog met de luidsprekers tegen de wand en in de hoeken. Heel veel sfeer en warmte, een geluid wat je vroeger associeerde met kleine Engelse merken. Ik heb ook hier wat langer geluisterd en de muziek leek speciaal uitgekozen om de sfeer en de warmte te versterken. Ik zou deze spullen wel eens gedemonstreerd willen hebben met de luidsprekers wat vrijer van de wand. Toch wel potentie. 

http://www.audionote.co.uk/

Sts digital

Sts digital is bekend van zijn audiofiele opnamen en (re) masters. De eerste 500 bezoekers van de beurs kregen een audiofiele test SACD mee. De plaat heeft mij bijna mijn leven gekost. Nummer 10 van de CD “ Asinatos” (nota bene), begint met een paar goede stampen op de grond. Ik had de CD op de terugweg in de auto opgezet en ik schrok van dit effect en dacht dat er een auto tegen me aanreed. In ieder geval een goed “live” effect Frits en je bent me een biertje schuldig. Op de foto de prive set van Frits van Sts digital, die hij voor u had meegenomen. 

http://www.sts-digital.nl/index.html

Wilson Benesch luidsprekers

In een woord prima luidsprekers. Zal zeker nog beter klinken in wat kleinere ruimten. Ik ben wel een beetje bevooroordeeld in positieve zin, want een paar jaar geleden heb ik het duurdere type gehoord op een Audio Research versterker. Ik ga nog eens voor u naar de importeur Beter Beeld en geluid om de Harbeths en Wilson Benesch met elkaar te vergelijken – beloofd!

http://wilson-benesch.com/

Triple M

Een fraaie buizentester bij de stand van Triple M. Voor een gering bedrag kunt u in de winkel uw buizen laten testen. Op de beurs kon men maximaal 4 buizen laten testen en was het gratis. 

http://www.triplemaudioshop.nl/

Guru luidsprekers

De importeur speelde met de kleine luidsprekers op de foto. U kunt ook zien met wat voor een CD gespeeld werd: Mighty Sam Mclain “give it up to love”.  Heb ik de LP toevallig net de avond daar voren gekocht! . Kwam er echt “vet” uit die plaat, bij de volgende CD ben ik maar vetrokken: elektronische “crab” in optima forma. 

http://guruaudio-benelux.com/

Ifi – micro  

De demonstraties van Daluso zijn altijd erg indrukwekkend. Hun spulletjes zijn wel erg duur, want alleen de CD speler met converter kost al iets van 20.000 euro.

Daluso importeert nu ook Ifi micro. Het gaat hier om micro componenten van een beduidend lagere prijsklasse ( zo rond de 300 euro per component). Ik verwacht er geluidsmatig wel wat van omdat de importeur bijzonder veeleisend is. Voor analoog liefhebbers is de phono trap met diverse curven en instelmogelijkheden zeer interessant. Wordt vervolgd ….

http://ifi-audio.com/en/index.html

Tot slot 

Er was natuurlijk veel meer te zien op de X-fi. De echte grote systemen heb ik een beetje gemeden en hetzelfde geldt voor streaming producten. Mijn interesse zit daar niet zo en er was verder genoeg te zien en beluisteren.

Verder geen impressie van Music2 of de Etude Owners Club. Music2  wordt hier vaker genoemd en als het goed is krijg ik binnenkort een paar leuke phonotrappen van ze in huis. Wordt vervolgd... 

Het initiatief van de Etude Owners club vond ik prima. 

http://etude-ownersclub.nl/

Erg leuk om op niet commerciële basis te demonstreren met die “oude getrouwen”. Het initiatief verdient zeker navolging. Wat te denken van Quad en Radford producten uit de glorietijd. Geeft een dergelijke show toch extra cachet.