Tekst: Charles Veg | 26 december 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Graham Nalty GN-2 banaanstekkers

Myamoto Musashi, geboren in 1584, is ongetwijfeld Japans bekendste Samoerai. Op zijn dertiende doodde hij zijn eerste tegenstander in een duel. Op zijn dertigste had hij al meer dan zestig gevechten gewonnen en werd als onoverwinnelijk beschouwd. Tegen het einde van zijn leven trok hij zich terug in een grot en daar vatte hij zijn levensfilosofie samen in het “Boek van Vijf Ringen”.

Graham Nalty

Toen ik de GN-2 banaan stekkers van Graham Nalty ter recensie kreeg, heb ik onmiddellijk de fabrikant op internet opgezocht. Ik moest daarbij meteen aan Musashi denken want Graham Nalty is ongetwijfeld zijn Britse alter ego. Op de site http://www.gnlegacy.co.uk/ ziet men de foto van een wat ouder wordende Engelsman. Hij heeft veel ervaring met het ontwerpen van elektronische apparatuur en kabels waaronder het in Engeland zeer goed bekend staande Black Rhodium  http://www.blackrhodium.co.uk/ Op latere leeftijd besloot hij zijn principes voor wat betreft het ontwerpen van kabels op papier te zetten en op basis daarvan een eigen lijn kabels en accessoires te ontwikkelen. Het is zeker leuk om zijn basisprincipes eens door te nemen want het geeft stof tot nadenken en discussie http://www.gnlegacy.co.uk/mylegacy.html#.VIhPm2B0wdk

Simply Audio

Zoals gebruikelijk in Engeland nemen ze de tijd voor het op de markt brengen van producten. De kabels zijn helaas nog niet verkrijgbaar, maar wel een viertal zeer interessante connectoren en dempers om de micro trillingen van luidspreker kabels te stabiliseren. Ze zijn inmiddels ook in Nederland op de markt en worden hier geïmporteerd door Dimitri van Hoven van Simply Audio. Voor de instappers in de hifi wereld: Dimitri heeft jarenlang geschreven voor hifi.nl, is werkzaam in de I.T. en balanceert voor wat betreft audio tussen een verdiepte hobby en het volledig zijn brood daarmee verdienen. Hij ontwerpt zelf ook kabels.
Zie hier voor een recensie van zijn kabels : http://www.puresound.be/recensies/archive/2014/juni/article/simply-audio-cadenza-ls-kabels-plus-cadenza-jumpers/

Daarbij is hij al langer bezig met de ontwikkeling van een revolutionaire versterker zoals hij me onlangs op de Thialf show vertelde. Zijn site is zeker de moeite van het bekijken waard http://www.simplyaudio.nl/  

De GN - 2 cinch stekkers

De GN-2 stekkers die ik ter recensie heb zijn banaan stekkers. Graham Nalty maakt daar twee typen van: de GN-1 en de GN-2. Beiden zijn op basis van koper. De GN-2 is verguld en de GN-1 is bedekt met een rhodium laagje. De GN-2 kost voor vier stuks 100 euro en de GN-1 kost voor hetzelfde aantal 125 euro. Daarnaast maakt Graham Nalty twee RCA pluggen namelijk de GN-3 en GN-4.

De GN- 2 munt uit door eenvoud. De kabel, met een maximale diameter van 6 mm, wordt in een huls geschoven en daar vastgezet met twee vergulde schroefjes. Ze zitten dan “zo vast als een muur”. Daarover heen komt een carbon afscherming.

De verbinding met de versterker gebeurt door een carbon pin met een vergulde veer. Het gebruik van carbon in audioapparatuur wordt in audiofiele kringen als heilzaam ervaren en ik denk dat dit terecht is. De zeer praktische veerconstructie betekent verder dat de banaan stekker voor een zeer goede verbinding zorgt en er toch makkelijk in en uit te halen is. Zeer plezierig want aan dat geklungel met vastschroeven van stekkers bij schoonmaak en het uitproberen van apparatuur heb ik een “broertje dood”. 

Aansluiting

De geleverde pluggen zijn nieuw en ik heb ze routinematig schoongemaakt met Kontak vloeistof http://www.kontakaudio.com/ Deze vloeistof is ontwikkeld voor gebruik in de de luchtvaart. Het grote voordeel ervan is, dat ze goed schoonmaakt en geen residuen achterlaat. Dat schoonmaken doe ik met wattenstaafjes en een pijpenrager. Voor de wat jongere lezer: (over)grootvader maakte daar de pijp waarin hij tabak rookte mee schoon. Hetzelfde regime is toegepast voor de cinch verbindingen op de versterker. De koperen VLS luidspreker kabel is niet schoongemaakt maar afgeknipt en opnieuw gestript. Het is raadzaam met zeer schone handen  het koper van de kabel sterk in elkaar te draaien voordat u het in de huls steekt (nog beter is om het draadeinde te voorzien van een krimphuls). Toen ik dat allemaal gedaan had, was ik natuurlijk vergeten de carbon afscherming eerst over de kabel te schuiven, sukkel die ik ben! Ik moest alles opnieuw doen.

Hoe klinkt dat nu?

Hoe test men nu een stekker en wat te gebruiken als referentie? Vanuit de gedachte, dat alles wat men extra toevoegt in de afspeelketen, tot overgangsweerstanden e.d. leidt met mogelijk afbreuk aan het geluid, is dit antwoord eigenlijk zeer eenvoudig: het moet niet anders klinken dan zonder stekkers. Laat het duidelijk zijn: de reden dat ik stekkers gebruik is vanwege het gebruiksgemak want de meeste stekkers beïnvloeden het geluid, al is het in heel geheel geringe mate. Dat kan met het materiaal waar ze van gemaakt zijn te maken hebben. Ook schort er nog wel eens wat aan de mechanische verbinding.

Ik heb zorgvuldig geluisterd naar een rechtstreekse verbinding van de luidspreker kabel met mijn Conrad Johnson eindversterker en die met tussenkomst van de Graham Nalty stekkers. Dat was dus een “hell of a job”. Mijn conclusie is eigenlijk dat ik “blind” het verschil niet kan horen c.q. waarnemen.

Conclusie 

Ik heb inmiddels bijna 30 technische recensies geschreven voor Puresound (en 10 muziekrecensies) en tot nog toe geen apparatuur aan mijn set toegevoegd. Maar ik moet eerlijk zijn: de Blue Amp 42 Comfort phonotrap kon ik met bijna 10.000 euro niet betalen en de Harbeths 30.1 luidsprekers maken een behoorlijke kans in mijn dedicated listening room die nu op zolder wordt gebouwd. De Graham Nalty GN-2 banaan stekkers blijven in mijn set. Geluidsmatig hebben ze me overtuigd door geen afbreuk te doen aan het geluid, door te zorgen voor een mechanisch robuuste constructie in combinatie met het er makkelijk in en uit kunnen halen van de stekkers. De prijs is in vergelijking met de concurrentie zeer acceptabel voor het geleverde product.

Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat Graham Nalty en Simply Audio in de toekomst te bieden hebben: zouden ze phonokabels in het programma krijgen?

Puresound heeft deze banaanstekkers ook opgenomen in de webshop.
http://www.puresoundshop.nl/webshop/accessoires/detail/165/graham-nalty-gn-2-banaan-stekkers.html

Importeur
Simply audio

 

Charles referentie set

Bronnen:
- Oracle Delphi V platenspeler, Graham 2.2 arm, Benz Ruby 3 element
-Thorens 160 mark 1 platenspeler Hanze gemodificeerd, Denon 160 element
- Meridian 506.20 CD speler

Phono voorversterker:
-Whest PS 20.0

Versterker:-
Conrad Johnson Premier 17LS (voor) en Premier 11a (eind)

Luidsprekers:-
Monitor Audio 20 SE

Bekabeling:-
Van de Hul 501 phonokabel, Kimber PBJ interlinks, Russ Andrews Classic stroomkabels en VLS luidspreker kabel met Graham Nalty GN-2 banaan stekkers