Roger Poulussen | 09 juli 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Akiko Audio Tuning Sticks AC, RCA en XLR

Een paar jaar geleden maakte ik kennis met Akiko Audio. Toen een klein bedrijfje, net opgezet door een paar enthousiaste hobbyisten met een apart idee. Ze zetten toen een tweak op de markt die veel had van een waardig stukje huisvlijt in de vorm van een houten kistje, GEM genaamd. Na uitvoerig testen bleek dit kistje toch veel weg te hebben van een schatkist. Het product heeft mijn set na de kennismaking niet meer verlaten en speelt daar nog steeds tot mijn volle tevredenheid.

Intussen is Akiko groter en vooral serieuzer geworden. Zo serieus, dat men met recht kan spreken van een volwaardig audiobedrijf en fabrikant van verschillende tweaks, bekend over de hele wereld. Akiko Audio genereert dan ook 90% van de omzet uit export van hun producten. Daarnaast heeft Akiko Audio het artikelenpakket uitgebreid met o.m. dealerschappen voor Furutech, WBT, Aktyna, Zilplex, Kemp Electronics, Meicord en WA Quantum. Heel knap voor een bedrijf dat pas een paar jaar aan de weg timmert. 

Tuning Sticks

Het houten kistje is intussen verleden tijd en heeft een heel strakke, moderne vorm en uitstraling gekregen, in de vorm van een ronde carbon buis, genaamd "Tuning Stick". Het houten model is in samenwerking met A.J. van de Hul nog verder verbeterd, heeft een mooiere vorm gekregen, is groter geworden en in die vorm nog steeds in het pakket te vinden. Daarnaast heeft Akiko ook eigen netsnoeren, een verdeeldoos en zelfs een Squeezebox voeding.

Zoals reeds eerder vermeld, ben ik zeer tevreden met de GEM1 tweak. Dat was mede een reden om de andere Tuning Sticks eens aan de tand te voelen. Ik had al een aantal reviews gelezen en ze waren allemaal lovend. Dat vraagt er natuurlijk om om deze tweaks ook thuis uit te proberen. Het mooie is dat de eigenaren van Akiko me zelf al benaderden om ze eens uit te proberen. Zo ontving ik de Tuning Stick AC, de Tuning Stick RCA en de Tuning Stick XLR.

De eerlijkheid gebied me echter te vertellen dat door omstandigheden en bijbehorende drukte, ik de artikelen lange tijd heb laten liggen. Ik moet daarom ook mijn verontschuldigingen aanbieden aan de heren van Akiko Audio en hun bedanken voor het getoonde geduld. Bij deze.

Luisteren

Met een klein beetje plannen en het hele huis voor mezelf, kon ik aan de slag. Als eerste heb ik de Tuning Stick AC genomen. Ik heb een nummer opgezet en geluisterd. Daarna nogmaals geluisterd en toen de Tuning Stick AC in een vrije contactdoos van het stekkerblok gedaan en weer geluisterd. Hoe ontluisterend. Geen resultaat. Dan maar een ander nummer met de Tuning Stick nog steeds in het stekkerblok. Nog niet veel. 

Maar wat blijkt na een klein kwartier? Het geluidsbeeld trekt open. En hoe meer tijd verstrijkt, hoe opener dat het wordt. Ik had al geen last van een gordijn voor mijn speakers, maar met de Tuning Stick AC, is het alsof er toch nog iets voor de speakers zat. Contouren en lijntjes in de muziek worden aanzienlijk (of moet ik zeggen "hoorbaar”) duidelijker. Blijkbaar wordt de signaal/ruis verhouding beter. De weergave krijg ook meer drive. Er komt gewoon meer energie vrij. 

Als de Tuning Stick AC daarna uit het stekkerblok wordt gehaald, zakt alles gelijk in. Terug naar af dus. Dat viel weer even tegen en daarom ging de Tuning Stick weer gelijk terug het stekkerblok in. Als de Tuning Stick AC maar even uit het stekkerblok verwijderd is geweest, werkt hij gelijk weer. Als de Tuning Stick langer dan een paar uur uit de set is, dan duurt het weer even voordat hij zijn werking laat horen. Gelukkig is die tijd betrekkelijk kort. Zoals reeds eerder vermeld hooguit een kwartier.

Dan de Tuning Stick RCA. Die ziet er hetzelfde uit, met enkel het verschil dat er in plaats van een netstekker een male RCA plug zit. Of er intern iets anders werkt, kan ik er niet aan zien. Het RCA plugje is voor mij wel een tegenvaller. Gewoon een low budget plastic/blik uitvoering. Hier had ik liever iets degelijkers gezien, ook al hoeft het niet gelijk een Furtech of WBT te zijn. Maar er is met reden voor deze uitvoering gekozen. Naar blijkt, gaf deze plug het beste resultaat volgens de heren van Akiko Audio. En als het werkt, waarom dan een fancy plug eraan, just for the looks? het gaat tenslotte om het resultaat.

De Tuning Stick RCA in de set gelust, gaf duidelijk meer detail, de plaatsing van de instrumenten kreeg meer pin-pointing en de stage werd groter. Het De winst vind ik wel kleiner dan de winst die je met de AC bereikt.

Mijn set beschikt over XLR in- en uitgangen, vandaar dat de Tuning Stick XLR ook getest kon worden. Helaas is niet iedereen daartoe in staat, om de eenvoudige reden dat men dergelijke aansluiting niet heeft. 

Mocht je echter wel in de gelegenheid zijn om zo’n Tuning Stick in te passen, dan raad ik dat ten zeerste aan. De Tuning Stick XLR doet exact hetzelfde als de Tuning Stick RCA, maar dan veel duidelijker. Ook met deze Tuning Stick ging vooral de detaillering erop vooruit, de stage werd nog groter en de pinpointing overtrof zelfs mijn verwachtingen, na eerst de RCA uitvoering uitgeprobeerd te hebben.
De Tuning Stick RCA er daarna nog bij te steken gaf toen geen extra “oppepper”, althans ik kon het niet waarnemen.

Ik ga echter nooit over een nacht ijs. Ik heb de RCA en AC Tuning Sticks ook nog uitgeprobeerd bij een kennis, in de set die als “set 2” aan het einde van dit artikel staat. Ook in die set deden de Tuning Sticks het helemaal goed. De eigenaar van de set zat ook met glunderende oogjes en oortjes te genieten van de muziek die uit zijn set kwam. Betere stage en stereobeeld, meer detail en vooral emotie en beleving. Zijn opmerking “zelfs mijn cd-speler klinkt nu analoog”, sprak boekdelen en trof de spijker op z’n kop.

Conclusie

De Tuning Sticks zijn een absolute aanrader voor iedereen die houden van een organisch geluid. Daarmee bedoel ik dat het met de Tuning Sticks natuurlijker, detailrijker, analoger en dynamischer wordt, waardoor de emotie in de muziek een groter bereik krijgt.

Ik raad aan om de verschillende typen uit te proberen en te combineren. Akiko Audio heeft een “niet goed, geld terug” policy, waardoor thuis uitproberen wel heel erg gemakkelijk wordt gemaakt. Maar ik durf de weddenschap wel aan te gaan dat eenmaal in de set gepast, de Tuning Sticks niet terug gestuurd zullen worden en een vaste plek in de set krijgen.

Prijzen:

Tuning Stick AC   €119,-
Tuning Stick RCA   €129,-
Tuning Stick XLR   €129,-
Tuning Stick Universal €99,- 

Meer info te verkrijgen bij: www.akikoaudio.com

Waar werd mee gespeeld:

Set1:

- Transrotor Fatbob S/SME3500/Benz Micro Wood L2
- Ayre CX-7eMP
- Ayre K-3-RP
- Mimetism 45.2
- Sonus Faber Guarneri Homage
- Bekabeling: Sign@udio, NBS, Heavens Gate.

Set2:

- Thorens TD166MkII/Linn LV-X/Goldring GX1042
- Myryad T-10
- Audio Analogue Bellini
- Audio Analogue Donizetti
- Magnepan SMGa
- Bekabeling: Prefer, Wireworld

Playlist: 

Kenny Burrell - Midnight Blue (LP)
Balthazar - Rats (LP)
Catawba River Fox - Self Titled (LP)
Calexico - Hot Rail (LP)
The Coral - Butterfly House (LP)
Basia Bulat – Tall Tall Shadow (LP)
Ane Brun – It All Starts With One (LP)
Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (CD)
Calexico - Tool Box (CD)
Bluezeum – Portrait Of A Groove (CD)
Morphine – Cure For Pain (CD)
Otis Taylor – Truth Is Not Fiction (CD)
Nits – Ting (CD)
Bettie Serveert – Palomine (CD)