Tekst: Charles Veg | 15 juni 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Platenwassen 2: tips voor het onderhoud van ons Zwarte Goud

De zaterdag voor Pinksteren konden we helaas beperkt van het fraaie weer genieten. Mijn vrouw moest examens en herexamens nakijken en dat was heel veel werk. Solidair als ik altijd ben, begon ik daarom de benedenverdieping schoon te maken. Alle ramen en deuren gaan dan open, de wasmachines worden aangezet en de hifi wordt afgestoft met de bekende swiffer duster. Daarna worden de kasten met boeken en platen afgestoft en gesorteerd. Kortom een uitgelezen gelegenheid om de nieuwe platen te wassen voor ik echt met het schoonmaken van kamer en keuken begon.

Dat wassen gaf dan gelijk de gelegenheid om weer eens iets nieuws uit te proberen. In mijn artikel van januari 2013 ben ik uitvoerig ingegaan op het onderhoud van platen http://www.puresound.be/recensies/archive/2013/januari/article/platenwassen-tips-voor-het-onderhoud-van-ons-zwarte-goud/

In dit artikel heb ik aangegeven dat mijn ervaringen met L’art du Son erg goed zijn. Dit middel bestaat uit pure zeep en er zitten verder geen toevoegingen in als emulgatoren en conserveringsmiddelen. In het middel zit ook geen alcohol. Middelen met alcohol erin gebruik ik alleen als voorwas bij sterk vervuilde oude platen. De vloeistof kost 35 euro voor een flesje waar volgens de gebruiksaanwijzing vijf liter vloeistof mee aangemaakt kan worden. Voor de vloeistof wordt natuurlijk geen kraanwater gebruikt maar “gedestilleerd” water. Dat kocht ik dan bij het Kruidvat e.d.

Het woord “gedestilleerd” zet ik bewust tussen aanhalingstekens. Bij destillatie wordt in principe water gekookt en vervolgens de ontstane damp opgevangen. Alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn daarna verdwenen. Het water wat je echter bij het Kruidvat en andere zaken koopt is gedemineraliseerd. Dit water wordt bereid door water over een ionenwisselaar (soort van filter) te leiden. Op zich is dit product niet zo zuiver als gedestilleerd water. Om die reden zoek ik al tijden water wat nog zuiverder is dan wat te koop is bij het Kruidvat. Onlangs heb ik dubbel gedestilleerd water gevonden. Water wat meerdere zuiveringstrappen heeft doorlopen en daarom geschikt is voor laboratorium toepassingen. Het heet Kerndl Augua Bidest en is te koop bij onder meer http://www.msnaturprodukte.de/Bidestilliertes+Wasser+Aqua+bidest+5+Liter+Kanister.htm voor een kleine 10 euro.

Ik heb met dit water en L’art du Son heel prettig gewerkt. Een goede kennis die altijd met de bekende Disco Antistat en daarbij behorende vloeistof werkt gebruikt het op mijn advies nu als naspoelmiddel. Op deze wijze wordt de “dot” stof op de naald na het wassen voorkomen.  Ik wil wel verder zo eerlijk zijn, dat ik niet zou kunnen zeggen of het water voor onze toepassing nu echt veel beter is dan gewoon gedestilleerd water. Voor de prijs neem ik in het vervolg echter het “zekere voor het onzekere”. Het advies van de fabrikant van Lart du Son  is daarbij om niet meer dan een liter wasvloeistof per keer aan te maken. 

Voor de lezer die zich verder afvraagt of de schoonmaak van kamer en keuken nog is afgekomen. Dankzij wat hulp van mijn vrouw om een uur of acht gelukkig wel.