Tekst: Rene van Es / Foto's: Simply Audio | 24 juni 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Simply Audio Cadenza LS-kabels plus Cadenza jumpers

In goed Nederlands zou ik de kabels van Simply Audio willen omschrijven als huisvlijt met kwaliteit. In goed Engels komt de term “cottage industry” om de hoek als het gaat over de producten die Dimitri van Hoven assembleert. De naam Dimitri komt u vast bekend voor, hij is jarenlang auteur geweest van de website Hifi.nl en later gaan werken voor Audio Note om uiteindelijk terug te keren in de ICT. Muziek heeft hem nooit los kunnen laten, net zo min als de vraag waarom sommige dingen zoveel of juist zo weinig invloed kunnen hebben op muziekbeleving. Vanuit die gedachte is hij een eigen lijn van kabels op de markt gaan brengen. Beperkt in oplage en beperkt in assortiment, juist daarom zo scherp in prijs en de rest…. Leest u hieronder.

De kabels van Simply Audio hebben altijd zilveren geleiders, ongeacht de toepassing. Zilver is namelijk de beste geleider die er te vinden is en bovendien als zilver gaat oxideren dan wordt de geleidbaarheid niet minder maar zelfs nog wat beter. Om te voorkomen dat er overgangen ontstaan van de ene metaalsoort naar de andere, denk aan kabels met koper geleiders en zilveren spades, levert Simply Audio standaard aan zijn kabels zwaar verzilverde spades of banaanstekkers van Audio Note. Maar mocht u daarvan af willen wijken, dan is er heel veel mogelijk bij Simply Audio aan maatwerk. Nu heeft zilver nog steeds voor een aantal mensen de associatie met hard, scherp en overmatig helder. Een achterhaalde stelling die hardnekkig blijft rondzingen te wijten aan malafide fabrikanten. Zilver kan inderdaad hard en scherp klinken, maar dat is dan het gevolg van onzuiverheden in het zilver zelf. De aanwezigheid van vreemde metalen. Berucht is zilverdraad zoals een juwelier dat gebruikt, daar wordt ander metaal aan toegevoegd om het harder en slijtvaster te maken. Voor kabels is dat helemaal niet nodig en zelfs uit den boze. Goed, Simply Audio werkt met zuiver zilver als geleider. Mooi is dat de kabels soepel zijn en dun kunnen blijven dankzij de hoge geleidbaarheid van het materiaal. Dik is ook niet nodig, dat hebben bijvoorbeeld Crystal Cable en Sonore AC al bewezen. Hoe de kabel verder is opgebouwd kan ik niet achterhalen zonder een kabel te slopen. Dat blijft het geheim van Dimitri. Wel kan ik constateren dat de afwerking keurig netjes is, degelijk aanvoelt en als ik kabels en jumpers bekijk dan zijn alle afwerkingen gelijk ondanks het echte handwerk of huisvlijt.

Het leveringspakket van Simply Audio omvat luidsprekerkabel, jumpers, interlinks afgewerkt met RCA pluggen (voor phono, analoog en digitaal) en een netsnoer. Ter beschikking gesteld kreeg ik een set jumpers (spade -> banaan) en vier meter lange luidsprekerkabels met aan beide kanten banaanstekkers. In eigen bezit zijn al jumpers (spade -> spade). Om u een idee te geven van de prijzen, de luidspreker kabels komen op €459 per paar (4 meter) en een set van vier jumpers kost €149. Voor elke stereo meter meer of minder luidsprekerkabel moet u rekenen op €35. Voorwaar geen prijzen die astronomisch te noemen zijn. Ik heb de LS-kabels toegepast in mijn referentie set tussen PMC fact.12 luidsprekers en een Audia Flight 50 eindversterker, waar zij Crystal Cable Speak Reference tijdelijk vervingen en in een tweede opstelling met een Naim NAP 100 eindversterker waaraan werden gekoppeld PMC Twenty.23, Russell K. Red 100 en Spendor D1 luidsprekers. In de kleine set verving Cadenza tijdelijk Chord Company Epic Super (twin). Overige gebruikte apparatuur vindt u onderaan de recensie.

Laat ik beginnen met de jumpers, toegepast op de PMC fact.12. Die luidspreker heeft een aansluiting voor tri-wire of tri-amp en omdat mijn Crystal Cables niet verder komen dan bi-wire gebruikte ik lange tijd de meegeleverde en zwaar verzilverde plaatjes om de terminals voor midden en hoog met elkaar te verbinden. Na diverse jumper sets op die plek te hebben geprobeerd kwam ik tot de voorlopige conclusie dat de meegeleverde plaatjes van PMC helemaal niet slecht zijn. Veel beter dan de goudkleurige rommel op vrijwel alle andere luidsprekers. Omdat Simply Audio de mogelijkheid geeft de producten eerst uit te proberen en dan of te kopen of te retourneren met recht op geld terug (zie de voorwaarden op de website) liet ik een set jumpers komen. Dat werd een simply conclusion, tegen een gering bedrag werd de weergave gewoon beter. Niet schokkend beter, wel duidelijk hoorbaar beter. Een toch altijd aanwezig randje verdween in het niets en net wat meer details komen gemakkelijker naar voren. De geringe investering meer dan waard, daarom was het setje binnen een kwartier besteld bij Simply Audio. Nu ik met de Cadenza luidspreker kabel aan de slag ga, die single wire is, moet ik met een tweede set jumpers nu ook midden en laag met elkaar verbinden. Ik sluit de kabels zelf in eerste instantie aan op de hoge tonen terminal, maar dat bevalt mij maar matig want het geluid wordt te helder naar mijn zin. Dan kruislings, rood op de tweeter en zwart op de woofer, dat gaat al iets beter, maar uiteindelijk blijkt dat ik de kabel het beste kan aansluiten op de woofer terminal en met de twee sets jumpers verder ga naar midden en hoog.

Twee zaken vallen al snel op met de Cadenza kabels op hun plek, de dynamiek lijkt toegenomen en het stereobeeld is wat ruimer. Eigenlijk heel opvallend want de kabels die hier normaal zitten kosten fors meer geld. Gelukkig compenseren andere eigenschappen de meerprijs, echter niet in een schokkende mate. Een paar muziekvoorbeelden die ik gebruikte zijn Avantine van Agnes Obel en The Bug van Dire Straits. Hier blijken de kabels mooi transparant te zijn en veel details door te laten. Geen moment heb ik het gevoel dat ik naar “zilver” luister, ik geniet van een fraaie evenwichtige weergave. Het stereobeeld trekt de solist naar voren en plaatst de band meer naar achteren. De diepte neemt duidelijk toe, breed en hoog laat geen wezenlijke verandering beluisteren. Instrumenten tekenen zich individueel fraai af, vooral de cello op de CD van Agnes Obel schittert. Naast de dynamiek is opmerkelijk de verbeterde attack te horen. Met The Bug mag je hakketakkend slagwerk eisen van de betere sets en dat nummer spettert door de ruimt. De lage tonen zijn krachtig en lopen niet dicht, ook hier blijft transparantie behouden. De kabel klinkt wel wat warmer ten opzichte van de referentie, maar zoals ik eerder aangaf, sluit de Cadenza aan op een andere terminal (midden of hoog) en de klank verandert mee. Is het in eerste instantie even wennen aan de andere klank die de Cadenza geeft, het duurt niet erg lang voordat ik daaraan gewend ben en in gedachten al complimenten uitdeel over prijs versus kwaliteit. Bach uit de handen van Janine Jansen weerklinkt soepel en zelfs op een laag volume niveau is de muziek doorspekt met details. Als ik vervolgens Song To Soothe van Jacqueline Govaert op de set loslaat noteer ik een afwezigheid van nare randjes, veel detail, een ronde en tegelijk dynamische weergave, met een fraai stereobeeld dat zo heerlijk los komt van de luidsprekers zelf dat ik het stereobeeld alleen maar beter kan noemen met de Cadenza aangesloten.

In de kleine opstelling bereikte ik met alle luidsprekers (PMC, Russell K. en Spendor) een overeenkomstig resultaat, dus het is overbodig elke luidspreker los aan te halen. De Chord kabels die hier normaal liggen zijn geschikt voor bi-wire en met Russell K. en Spendor heeft dat geen nut. Wel op de PMC, daar maak ik wederom dankbaar gebruik van de meegeleverde Cadenza jumpers. Fronten waarop de Cadenza opnieuw de meeste indruk maken zijn de toegenomen dynamiek en de ruimte die gelaten wordt aan de details. Vooral een luidspreker als de Russell K. Red 100, waarvan de kast niet is voorzien van enige vorm van demping, knalt er op los als muziek daarvoor wordt aangeboden. Waar de Chord redelijk tam blijft laat de Cadenza het beest los en zorgt dat met een popconcert haast een PA systeem staat te spelen. Zonder scherp te gaan worden, zonder strakheid te verliezen, gewoon flitsend snel. Terwijl de Chord zwaar is afgeschermd, zeer zuiver koper gebruikt en een massieve geleider heeft, heeft die kabel echt het nakijken op alle drie de luidsprekers. In prijs is de Chord vergelijkbaar met de Simply Audio, veel beter te vergelijken dan in de referentie opstelling, waar appels en peren qua smaak toch nog bij elkaar wisten te komen. 

Ik ben geen recensent die vaak met kabels in de weer is. Ik ben zeer tevreden met wat ik gebruik en heb liggen. Ik ben bovendien wars van “tunen” van een set met kabels, een kabel behoort neutraal te zijn, transparant en onhoorbaar. Want het vervangen van een component in een set die getuned is met kabels betekent eigenlijk automatisch een hernieuwde zoektocht starten naar andere soorten kabel om tekortkomingen (naar de andere kant) recht te trekken. Bovendien ben ik geen liefhebber van onbuigbaar dikke kabels die aansluitingen lostrekken of een licht apparaat laten zweven. Ik schop vast heel hard tegen schenen als ik beweer dat in veel, te dikke kabels de hoeveelheid gebakken lucht recht evenredig is met de opgefokte prijs. Wel ben ik bereid mee te betalen in de kostprijs aan echte research, gebruikte materialen, fabricage en afwerking. Ook gun ik elke fabrikant, distributeur en dealer zijn brood laat ik daar duidelijk over zijn. Als een kabel dan een klein fortuin kost dan moet hij ook echt heel goed zijn. Dus ja, ik heb ook interlinks in gebruik van €2.500 per stereo meter. Snel terug naar Simply Audio Cadenza want daar hebben we het over. Wat mij in eerste instantie aansprak bij het zien van de kabel op een audio show was de afwerking ten opzichte van de prijs. Vervolgens de no nonsense informatie op de website. Na bovenstaand eigen onderzoek blijkt dat de prijs in verhouding tot de geleverde kwaliteit zeer gunstig genoemd mag worden. Dat een kleine fabrikant vanuit huis voordelig kan leveren is evident, maar Dimitri van Hoven bewijst eens te meer dat hij beschikt over een stel prima oren en een juiste materiaal keuze heeft weten te maken. Dicht bij zijn wortels, met de Audio Note connectoren en zilver als basis materiaal. Zowel de luidsprekerkabel als de jumpers bevallen mij uitstekend, in de kleine opstelling zeker, maar zelfs in de referentie set zouden ze niet misstaan. Waar de jumpers trouwens al een permanente plaats kregen. Dat iedereen in staat wordt gesteld de kabels eerst thuis te proberen is een enorm pré en ik kan niet anders dan van harte aanbevelen om op zoek te gaan naar wat Dimitri heeft bedoeld met zijn bedrijfsnaam, het gaat met zijn kabels Simply om Audio.

Prijzen:

Cadenza luidsprekerkabel 2 x 2 meter:  € 389,00

Afgewerkt met Simply Audio (=Audio Note) banaan stekkers of spades

Elke stereo meter meer: € 35,00

Jumpers per set van 2 x 2 meter: € 149,00

Afgewerkt met Simply Audio banaan stekkers of spades

Fabrikant:

Simply Audio

W: www.simplyaudio.nl

T: +31 (0)79 8880471

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

- NAD M50 muziek streamer

- NAD M52 muziek opslag

- Aqua La Scala D/A-converter

- Synology DS412+ NAS

Versterking:

- Audia Flight Strumento No.1 lijnvoorversterker

- Audia Flight 50 eindversterker

- Naim Audio UnitiQute All-in-One

- Naim NAP 100 eindversterker

Luidsprekers:

- PMC fact.12

- PMC Twenty.23

- Russell K. Red 100

- Spendor D1

Stroomvoorziening:

- Netsnoeren: Kemp, Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Supra LoRad (DIY), 

- Netfilter: Kemp Elektroniks Power Source, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source

- Netspanning: Kemp Elektroniks Quantum Approach plug, Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok, gescheiden audiogroep, AHP glas- + Neozed zekeringen

Netwerk:

Ethernet kabels: AudioQuest Carbon, AudioQuest Vodka

Ethernet switches: Linksys SE2800

Kabels:

- Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Ultra,Yter XLR

- Interlinks digital: Apogee Wide-Eye XLR

- LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference, Chord Company Epic Super Twin, Simply Audio Cadenza, Simply Audio Jumpers

Accessoires:

- Meubel: Quadraspire QAVX

- LS-stands: Target MR60

- Overig: Acoustic System diffusers, Acoustic System Resonators Basic + Silver, Creaktiv Systems Twister Stop, Stein Music E-pads +S, Harmonix Big-Band, Soundcare Superspikes, WBT Nextgen connectors