Tekst: ©Jos Schols Fotografie: ©Stijn Kraft | 31 maart 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag van audioshow Cafe Engels “Lente in de Audio 2014”, een evenement met plussen en minnen.

Als lid van de Audioclub Limburg vernam ik van onze voorzitter Roger Poulussen, dat liefhebbers van alles wat met audio te maken heeft in het weekend van 22 en 23 maart wederom terecht konden in Café Engels, welke fraai gelegen is aan het stationsplein in Rotterdam, pal naast het architectonisch verantwoord gerenoveerde centraal station van deze wereld havenstad.

Omdat ik pas tegen het middaguur arriveerde, verwachtte ik in de presentatieruimtes al een grote drukte, om reden dat ruim vooraf al bekendheid gegeven is aan dit evenement, waar men werkelijk iets van kon verwachten en waarbij de entree gratis was. Het verwonderde me evenwel dat de drukte me erg meeviel, of, van een andere kant bekeken, de belangstelling juist tegen viel. Ook hier kan men spreken van : “Elk nadeel heeft z’n voordeel”, want zo kon je ongehinderd struinen tussen bijv. de mooie en uitgebreide verzameling aan LP’s/cd’s van Nutters Audio en Polk, of tussen de audiofiele opnames van top – producent Fritz de With, eigenaar van het professionele bedrijf voor audio opnames STS Digital. Bij het bezoeken van een dergelijk evenement pleeg je heel wat indrukken op te doen en het gaat in dit kader te ver om alles te verwoorden, maar van de demo’s in de luisterruimten die me het meest aanspraken, wil ik graag wat uit de doeken doen: 

Toen ik me zo tegen het einde van de middag begon af te vragen, welke luisterdemo me het meest geïmponeerd had, dacht ik het eerst terug aan de piepkleine monitors van YN Audio, de nieuwe Raidho’s X1, zo nieuw, dat ze nog in geen enkele folder te aanschouwen zijn. Hier was dus sprake van een heuse primeur en waarlijk een die respect afdwong bij de aanwezige toehoorders. In combinatie met de buizen V 110 versterker van Octave en de Network Music Player A1 van Lumin, was hier sprake van een performance, die vergelijkbaar is met die van  speakers met een veel groter volume. Compliment van mijn kant aan de fabrikant!  Voor degene die thuis niet veel ruimte heeft, vormt deze set een aanrader !

Toen ik deze ervaring onder woorden bracht bij de stand van AKIKO Audio, bekend tot in alle uithoeken van de wereld door zijn Tuning Sticks met de daarvoor toegekende awards, gaf me eigenaar Marc van Berlo de raad om ook eens de trap naar de bovenste verdieping van het gebouw te bestijgen, omdat daar ook iets te beleven zou zijn…. Daaraan gaf ik onverwijld gevolg en kreeg meteen het gevoel dat ik letterlijk en figuurlijk in hogere sferen terecht kwam. Als ik mijn ogen sloot, had ik zonder overdrijven het gevoel, dat er “live” muziek gespeeld werd: wat een ruimtelijkheid, plaatsing en natuurlijkheid in klanken. Echter daar “stond” ook iets: het bleken topmodellen van Blumenhofer te zijn, t.w. de GranGioa, met een prijskaartje van 45.000 Euro p.p. Als ik u vertel dat ze aangestuurd werden door buizenversterkers van Sonore AC en vrienden en er vinyl afgetast werd op een draaitafel uit PlutoAudio’s topsegment, dan zal het u niet verbazen, als ik u verzeker dat hier sprake was van High End op het hoogste niveau ! Wat een mooie hobby is dit toch.
Dat alles zo natuurlijk over de bühne komt, is wellicht ook te danken aan het feit, dat er in de apparatuur geen toepassing heeft plaats gevonden van weerstanden, condensatoren, elektronica. 

Werd mijn stemming dan uitsluitend bepaald door boven omschreven ervaringen….Nee, ook weer niet: In diverse luisterruimtes was er sprake van lawaaioverlast, komende wegens werkzaamheden in de buurt van Café Engels. Zowel belangstellende toehoorders als demogevers stoorde het op deze zaterdag. Die mensen hebben voor veel geld een ruimte afgehuurd en er alles aan gedaan om hun set goed te laten klinken en vervolgens worden ze geconfronteerd met buitengewoon hinderlijke stoorzenders. Soms werd, om het lawaai te overstemmen gekozen voor een al te hoog volume, waardoor het niet altijd aangenamer luisteren werd.

Graag wil ik ook nog melding maken van enkele andere mooie belevenissen op deze Lenteshow:  

Dan denk ik aan de presentatie van “Hear Everything Audio” : er werd geluisterd naar de kleine “The QM Two” monitors van Guru: stevig laag, veel body. Weliswaar merkte ik een wat smalle sweetspot op en een niet geheel evenwichtig stereobeeld, hetgeen m.i. toegeschreven moet worden aan de akoestiek in de betreffende ruimte; als er sprake is van een “weg lopende” wand, dan doe je de speakers eigenlijk te kort. Voor een relatief bescheiden bedrag krijg je veel “waar” voor je geld: de set kostte alles bij elkaar zo’n 11.000,- Euro, maar daarbij inbegrepen was wel een Mirror Audio c.d. speler van 7500,- De verdere componenten die voor een aangenaam geluid zorgden: De voor- en eindversterker van Holographic samen voor slechts 1600,- en de fraaie monitors, sieraden voor een modern interieur, samen voor 2000,-

Ook wil ik melding maken van“Real Estate Audio”, dat met gepaste trots zijn speakers van die naam onder de aandacht bracht, in het bijzonder het in de aanbieding zijnde model : “The Pillar Signature”. Het bedrijf claimt een….”fantastische transiënte weergave, super gedetailleerd met een natuurgetrouwe weergave” en daar schaar ik me helemaal achter. Gebruik wordt gemaakt van een gevouwen bandluidspreker voor de weergave van het “hoog”. Zij werden aangestuurd door een cd speler van Chinees fabricaat “Cat” (5500,-), een “voor”- en “eind” van het Amerikaanse merk “Marsh” (7000,-). De luidsprekers kosten 3500,-, als ik goed begrepen heb: nu in de aanbieding voor 2950,- met vijf jaar garantie. 

Tot slot wil ik ook nog graag wijzen op de aanwezigheid van Jaap Veenstra (Alpha Audio), bekend van het schrijven van reviews: daar speelden kleine “design” vloerstaanders van een van mijn buitengewoon favoriete speakermerken, t.w. “Dali”. Hier was sprake van het type “Fazon”, ook weer buitengewoon geschikt om in een modern interieur te integreren. Voor wie minder naar klassieke muziek luistert: deze dreumes uit het Dali programma doet het in elk geval uitstekend op jazz en pop. Gespeeld werd op een NAD versterker en een streamer / ripper van “Bluesound”. 

Aan het eind van mijn verhaal realiseer ik me dat een beurs van het kaliber “Lente in de Audio” eigenlijk twee dagen belangstelling verdient. Dat is de reden dat dit verslag niet volledig is. De tweede dag, de zondag dus, had ik helaas niet in mijn planning opgenomen. Ik ga ervan uit, dat rond café Engels in Rotterdam de zondagsrust gerespecteerd wordt en er op de tweede dag van de show dus geen sprake meer was van overlast zoals omschreven. De demogevers en bezoekers zij het van harte gegund.

Café “Engels”: tot volgend jaar.

Jos Schols

De redactie van Puresound.be dankt de gastauteur Jos Schols en fotograaf Stijn Kraft voor het beschikbaar stellen van dit Cafe Engels show 2014 verslag voor Puresound. Op de tekst en foto's is copyright van toepassing.

Hieronder foto's van de show.
Fotograaf: ©Stijn Kraft.

(foto's zijn aanklikbaar voor vergroting)