Tekst en Foto's : Charles Veg | 30 maart 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Café Engels Audio Show 2014 – enige impressies

Bij de audio show van Café Engels zat dit jaar helaas niet alles mee. De show werd gepresenteerd met als ondertitel “lente in de Audio”. Een prachtige lentedag was het zeker op zaterdag, maar men denkt daarbij toch in de eerste plaats aan het getjilp van vogels en niet aan machines die heipalen aan het heien zijn. Ook de avond daarvoor was het bij Engels lawaaiig met een 70 jaren party. Dat maakte het opstellen en fijntunen van de sets er niet makkelijker op.

Ondanks deze tegenslagen waren er een aantal sets te zien die zonder meer de moeite waard waren en waar ik langer ben blijven luisteren. In andere kamers werd er helaas niet gespeeld als ik langs kwam. Omdat mijn vrouw en dochter mee naar Rotterdam waren om te “shoppen”, riep op een bepaald moment de plicht en heb ik dus niet alle sets kunnen beluisteren. 

Music 2

Deze importeur http://www.music2.nl/home.html geeft meestal acte de préséance bij de bekende audioshows. Nu met zeer fraaie elektronica van Einstein en Octave, luidsprekers van Blumenhofer en de jaloersmakende draaitafels van Pluto en Dr. Feickert. De bedrijfspolicy is daarbij om op de shows niet te beroerd doen met het uitlenen van apparatuur aan collega importeurs of op andere wijze met hen samen te werken. Helaas werd juist zijn kamer geteisterd door een concert van heipalen dus veel kan ik niet over het geluid vertellen. Wel een paar foto’s van draaitafels van Pluto en Feickert. Deze laatste was deze keer niet aangesloten. Op basis van eerdere ervaringen kan ik u zeggen dat de draaitafels van Feickert niet mis zijn en nog enigszins te betalen ook. 

John van Gent kabels

In de kamer ernaast demonstreerde John van Gent kabels http://jvg-kabels.nl/ met Marten luidsprekers en Jef Rowland versterking en de eigen kabels natuurlijk. De kamer had minder last van de heipalen, maar de set vond ik teleurstellend klinken. De Marten Django L luidsprekers waren niet geschikt voor deze ruimte en er was werkelijk te veel en ook ongecontroleerd laag. De Martens heb ik eerder veel beter gehoord. Ik begrijp werkelijk niet dat de importeur niet voor alle zekerheid de Duke 2 monitoren had meegenomen. Het geluid was met kleinere luidsprekers veel en veel beter geweest. Met de Jef Rowland elektronica heb ik geen ervaring, maar het ziet er in het echt nog fraaier uit dan op de foto.

Concept & Design Audio Engineering

Veel bedrijven zoeken hun producten in een bepaalde regio. Concept & design http://www.conceptdesignaudio.nl/  zoekt schijnbaar de merken uit op weg naar Griekenland: de Horn – Kultur  hoornluidsprekers komen uit Nord - Rhein Westfalen, Canor buizenversterking uit Slowakije en de fraaie Tsakiridis versterkers uit Griekenland. Dit was het eerste geluid wat me aansprak en zeker toen we besloten om een rij naar achter te gaan zitten. Als de Grieken allemaal zo aan de gang gaan als de fabrikant van Tsakiridis zouden ze toch wel uit de economische crisis moeten komen.

A10 Audio

De volgende kamer van A10 http://www.a10audio.nl/ was wel een verassing. Hier werd niet met te grote luidsprekers gedemonstreerd maar met monitoren. Toch klonken de Raidho monitoren met Octave V 80 versterking en de Lumin streamer verassend goed. Men miste natuurlijk het laag in deze grote ruimte, maar ik vroeg me werkelijk af hoe dit moois in een normale huiskamer zou klinken. Uw ega die haar interieur tegen uw hobby’s beschermd zal het ook acceptabel vinden. Misschien wordt u daardoor niet naar de zolder verbannen en kunt u samen - en gelukkig - op de bank naar muziek luisteren. Overigens heeft de Raidho wel een goede versterking nodig. Met de Octave buizenversterker klonk hij prima. Toen ik later terugkwam stond er helaas een digitale amp op van een voor mij onbekend merk. Dat was dus echt minder en de magie was verdwenen.

Audio Note

De importeur van Audio Note in Nederland is Audio-life http://audio-life.nl/. Toch was het me niet helemaal duidelijk wie hier nu demonstreerde. Om eerlijk te zijn zou ik de Audio Note apparatuur wel eens met andere luidsprekers willen horen. Deze luidsprekers zijn ontworpen om tegen de muur te staan. Ik moet me altijd bedwingen om ze er niet af te halen. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat de live opname van het nummer Dark black Live van Kristina Train wel erg lekker klonk. Ik kende deze zangeres niet, maar ze klinkt erg veelbelovend http://www.youtube.com/watch?v=fmI8I5iWrhM Wel wat dunnetjes op you tube, maar niet bij de Audio Note demo.

Mooie draaitafel trouwens!

Musical Reality

Bij importeur Musical Reality http://www.musicalreality.nl/site/raam.php?id=2    stond een van de topacts van de show te spelen namelijk de Endeavor luidsprekers op Antilope Elektronica en met een Hanss platenspeler. Ik kende de Endeavor luidsprekers nog niet. Het is een (onecht) broertje van de bekende Von Schweikert luidsprekers. Ze worden gemaakt door een oud medewerker en in Californië. Tijd dat Puresound me op bedrijfsbezoek stuurt. Een recensie van de Antilope Platium DSD DAC van René van Es kunt u binnenkort lezen op Puresound. Ook de 432 Hz streaming waar Klinkt Beter http://www.klinktbeter.be/  de fabrikant van is geworden was bijzonder. Stevie Ray Vaughan speelde dan ook werkelijk de sterren van de hemel. 

Temporal Coherence

Temporal Coherence http://www.temporalcoherence.nl/cms/index.php/nl/ demonstreerde met haar Pyramide luidspreker systeem aangestuurd door haar eigen stuurversterker. Het gaat hier om een luidspreker gebaseerd op het rondstraalprincipe. Met dit systeem wordt het geluid rondom en naar alle richtingen verspreid wat akoestische voordelen zou hebben. Ik heb eerder op de analoog dagen in Krefeld rondstralers beluisterd van het merk Duevel en ook nu was ik onder de indruk. Het Beatle nummer Octopussy Garden uitgevoerd door de King Singers klonk werkelijk adembenemend ruimtelijk en subtiel. Omdat ik het eigenlijk niet geloofde heb ik naar wat steviger muziek gevraagd. Een van de bezoekers had dat gelukkig bij zich en ik moet zeggen dat het laag niet van het niveau was van midden en hoog. Daardoor waarschijnlijk klonk het soms wat rommelig. Dat kan aan de akoestiek gelegen hebben of aan de aansluiting van het laag op midden en hoog - ik weet het niet. Het systeem intrigeert me wel. Rondstraler wordt vervolgd …  

Sonore AC en vrienden

Sonore AC http://www.sonoreac.com/#pagina=home&sleutel=0 is een zeer innovatief Nederlands bedrijf. In combinatie met de Blumenhofer Grand Gioia hoornluidsprekers en de werkelijk adembenemende Pluto platenspeler met van de Hul Colibri was sprake van een combinatie van wereld niveau. Ook niets van het wat aangezette hoog wat hoornluidsprekers vaak kenmerkt. Marco de Wilde van Music 2 de importeur van de Blumenhofers vertelde me zelfs, dat de hoorns nog niet waren ingespeeld. Ik weet het niet maar volgens mij kan het amper beter. We luisterden naar het bekende nummer “Take Five “ van Dave Brubeck”. Op een bepaald moment hebben we met een appje het aantal dB gemeten: 107 dB en het geluid klonk absoluut niet te hard.

Tot slot

Puresound hoort niet tot de groep azijnpissers die altijd wat aan te merken hebben op shows. Ondanks de in de inleiding beschreven tegenslagen had de show toch zeker wat  te bieden en hij was nog gratis ook. Ondanks dat de drukte uitbleef was het gezellig en heerste er een uitstekende sfeer zowel bij de bezoekers als de deelnemers. 

Toch zou ik de volgende keer naar een andere locatie uitkijken en kiezen voor een aansprekend thema zoals vorig jaar de analoge show van Engels. Wat te denken van diverse niet- conventionele luidsprekersystemen. Op deze wijze kan de show veel beter in de markt gezet worden. Puresound zal een initiatief zeker van harte steunen.