Tekst en foto's: Gerald Ruiter | 13 mei 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

AudioQuest DragonFly USB DAC

Als vinyl liefhebber pur sang gaat er niets boven het luisteren naar een mooie LP op een goed afgestelde draaitafel met een zorgvuldig uitgezocht element en phonotrap. Toch zien wij bij Puresound zeker ook de voordelen en het gemak die digitale muziek biedt.

Zo reist één van onze recensenten bijna dagelijks met het openbaar vervoer naar zijn werk en maakt onderweg dankbaar gebruik van zijn iPhone en zijn Spotify Premium abonnement. Hiermee heeft hij onderweg toegang tot een onuitputtelijke bron van muziek en ontdekt hij zo interessante albums die op zijn lijstje „aan te schaffen LPs” komen te staan. En onderweg klinkt dat ook helemaal niet verkeerd, mits in de settings van Spotify is aangeven dat de geluidskwaliteit op Extreem (wat gelijk staat aan 320 kbits/s) staat ingesteld. Verder is een goede hoofdtelefoon of oordopjes van groot belang.

Omdat er een steeds grotere groep van consumenten is die hun muziek via een computer beluisteren, zijn er een aantal fabrikanten die hierop inspelen. Zij hebben hiervoor speciale Digitaal/Analoog converters (DACs) ontwikkeld die de inferieure DAC van de computer weten te omzeilen en claimen hiermee een beter geluid te bewerkstelligen. Eén van deze fabrikanten is AudioQuest die de Dragonfly op de markt heeft gebracht.  Inmiddels is er een vernieuwde versie 1.2 die door de AudioQuest beschikbaar is gesteld aan Puresound. 

De Dragonfly is een asynchrone USB DAC converter die er simpel gezegd uitziet als een USB stick en in een vrije USB poort van de computer (PC of Mac) moet worden gestoken. Verder herbergt deze DAC een 3.5 mm. mini-jack uitgang waarop een interlink of hoofdtelefoon kan worden aangesloten. Overigens is deze USB stick niet van plastic maar van een zwart gecoat metaal (zink) gemaakt, waardoor de Dragonfly solide aanvoelt en kwaliteit uitstraalt. 

Omdat de Dragonfly zowel op de HiFi set (via interlink) kan worden aangesloten maar ook als hoofdtelefoonvesterker kan dienen, hebben we de Dragonfly door 2 van onze redacteuren in verschillende setups laten testen. 

Setup 1 

MacBook  / Dragonfly / Blacknote DSA100 versterker / Goldenote Ducale speakers

De MacBook is een model uit eind 2008 en heeft een 2 GHz Intel Core 2 Duo processor en 4 GB geheugen. Deze draait op het Mac OS X 10.9.1 besturingssysteem (OS X Mavericks). Om muziek af te kunnen spelen is de volgende software geinstalleerd: iTunes, Spotify, Qobuz. Verder draait er nog een stukje software Channel D Pure Music. Deze software nestelt zich tussen als het ware tussen iTunes en het besturingssysteem, waardoor de audioinstellingen van het besturingssysteem worden overgenomen door Puremusic waardoor de de bestanden bit-perfect worden doorgegeven. Een andere voordeel is dat Puremusic er ook voor zorgt dat FLAC bestanden door iTunes kunnen worden afgespeeld. Deze FLAC bestanden staan opgeslagen op een externe HD die is aangesloten op de MacBook. 

De installatie van de Dragonfly op de MacBook gaat simpel en er hoeven geen drivers geïnstalleerd te worden. De Dragonfly wordt meteen herkend en in de Systeemvoorkeuren voor Geluid hoeft alleen maar de Dragonfly als apparaat voor geluidsuitvoer te worden geselecteerd.

De Dragonfly kan verschillende resoluties aan van MP3 tot 24bits/96khz bestanden en het leuke is dat de LED in het logo van de Dragonfly vier verschillende kleuren oplicht, afhankelijk van de frequentie van het aangeboden signaal: groen (44.1 kHz), blauw (48 khz), amber/oranje (88.2 kHz) en magenta/roze (96 kHz). Puremusic zorgt er automatisch voor dat de juiste resolutie aan de Dragonfly wordt aangeboden.

Luisteren

We hebben eerst geluisterd naar 16 bits/44.1 kHz FLAC bestanden via iTunes/Puremusic maar zonder dat de Dragonfly was aangesloten. De muziek klinkt grofstoffelijk, korrelig en bijterig in het hoog en is er niet echt sprake van een ruimtelijke afbeelding. Prima voor achtergrondmuziek op laag volume.

Met de Dragonfly is er sprake van een rijke en volle klank. Het laag gaat redelijk diep en is strak met een flinke drive. Het hoog is helder en niet scherp. Het geheel klinkt uitgewogen. Er is een flinke ruimtelijke afbeelding. Hoewel de echte verfijning misschien ontbreekt, is het echt een waar feest om naar muziek via de Dragonfy te luisteren, zelfs op hogere volumes. Helemaal fraai werd het bij het luisteren naar 24 bits/96 KHz bestanden. Zo hebben we onder meer geluisterd naar het gelijknamig debuutalbum van Ti-An-Guis wat is uitgegeven door Snip Records (zie ook http://www.sniprecords.nl/catalog/ti-an-guis/). 

We hebben ook geluisterd naar MP3 bestanden die via Spotify werden gestreamed. Je hoort wel duidelijk dat MP3 bestanden minder muzikale informatie bevatten dan compressieloze (lossless) FLAC bestanden, maar zeker voor het ontdekken van nieuwe muziek of als achtergrondmuziek is het toch geen straf om langere tijd naar Spotify te luisteren. Er was ook hier sprake van een lekkere volle klank en een prima ruimtelijke afbeelding.

In de periode waarin de Dragonfly werd getest, kwam de Franse streamingdienst Qobuz op de markt in Nederland. Qobuz richt zich met name op de audiofiele gebruiker en biedt lossless streaming aan. Ze hebben hiervoor (net als bij Spotify) Apps uitgebracht die voor PC, Mac en op iPhone/Ipad gedownload kunnen worden. Hoewel het totale aanbod wat beperkter is dan het aanbod van Spotify, zijn Klassiek en Jazz ruim vertegenwoordigd. Volgens Qobuz zal het aanbod in Nederland de komende maanden wel grotere gaan worden (is een kwestie van regelen van rechten). Reden genoeg voor nu om een gratis proefabonnement af te sluiten en Dragonfly icm Qobuz aan de tand te voelen. Zo hebben we bijvoorbeeld kunnen luisteren naar het nieuwste album van Nick Cave - Live from KCRW. Zowel muzikaal als klankmatig klonk dit zo goed, dat dit album op het lijstje „aan te schaffen LPs” is komen te staan.

Set up 2

Ook is de Dragonfly zeer uitgebreid getest op de redactie van Puresound en onze hoofdredacteur is, zoals haast gebruikelijk, ermee 'on the road' geweest. 'On the road' wil zeggen, dat het te testen product ook bij meerdere audio hobbyisten is uitgetest in hun eigen thuissituatie. In het algemeen was men het erover eens dat de Dragonfly een geluidspresentie neerzet die een zeer goede prestatie verhouding heeft. In het algemeen kwam bij alle testers naar voren dat het een geweldig klein en handig apparaat is, gemakkelijk mee te nemen is en handig voor onderweg. De prijs is eigenlijk een lachertje en de geluidsprestaties zijn schokkend goed, zo gaf een hobbyist aan de redactie door. Deze hobbyist/tester heeft de Dragonfly ook het langst in huis gehad (ruim 3 maanden) en wilde deze niet doorgeven aan een volgende hobbyist/tester. Dat zegt wel wat. Want dezelfde hobbyist/tester is altijd zeer kritisch in zijn beoordelingen. Als het hem niet bevalt wilt hij er ook altijd gelijk vanaf. Dat de Dragonfly dus een (te) lange tijd is gebleven bij hem, zegt dus genoeg over hoe goed het hem beviel. Inmiddels kunnen we verklappen deze hobbyist er twee stuks heeft aangeschaft voor zichzelf en zijn vrouw en een (positieve) kruistocht is begonnen bij zijn vrienden. We willen hiermee aangeven dat de Dragonfly erg goed is bevallen bij zowel bij ons op de redactie als bij de hobbyist/tester. Steekwoorden zijn die we terug ontvingen van de hobbyisten/testers waren, betere timing, toename in ruimtelijkheid, zwartere achtergrond, betere definitie, rijkere en vollere klank. 

Conclusie

De Dragonfly heeft ons positief verrast als het gaat om muzikaal genot bij het streamen van digitale muziek. De muziek die uit de computer komt wordt door dit apparaatje tot een veel hoger plan getild. Hoewel het zeker niet onze platenspelers gaat vervangen voldoet het zeker aan de eisen die Puresound stelt aan stereogeluid. We kunnen de Dragonfly daarmee aanbevelen voor echte muziekhebbers. De prijs is verlaagd van 249 naar 149 euro en we denken dat AudioQuest hiermee ook een niet audiofiele doelgroep zal weten te bereiken die hiermee wellicht lekker gemaakt wordt voor een goed geluid.

Informatie

W: www.audioquest.com