Foto's: Roger Poulussen/Charles Veg Tekst: Charles Veg | 25 mei 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

High End München 2014: Spass, Spass, Spass deel 1

Het afgelopen weekend waren er meer dan 400 bedrijven en importeurs die hun spullen kwamen demonstreren op de High End beurs in München. Dat waren er ruim 100 meer dan vorig jaar. In plaats van de vier hallen van de voorgaande jaren waren er nu vijf nodig. Dit maakt de High End in München verreweg de grootste beurs in de wereld. Hij was dan ook weer de moeite waard. Het idee echter dat je alles kunt bekijken en beluisteren kunt u beter maar zo snel mogelijk vergeten. Daar heeft u echt de volle drie dagen voor nodig.

Doelgroep

Bij een dergelijke grote beurs gaat het er natuurlijk niet alleen om, om High End liefhebbers te laten zien wat er allemaal op de markt is. De beurs is ook een grote ontmoetingsplaats voor handelaren van diverse pluimage. Zo zag ik in een klein hoekje een eenzame Chinees zitten, die geïnteresseerden liet zien wat voor mooie behuizingen en afstandsbedieningen zijn bedrijf van metaal kan maken. Iets verderop een andere Chinees die omgeven werd door allerlei lege luidspreker behuizingen.

Ambitious.

Op een andere stand stond op een display een Deense luidspreker van het voor mij onbekende merk Ambitious. Op bijgaand filmpje kunt u zien hoe van 350 kilo aluminium een luidspreker wordt vervaardigd. http://ambitiousaudiodesign.com/index.php/products/ambitious-1/ In gesprek met een van de medewerkers werd mij gevraagd wat ik van het uiterlijk van de luidspreker vond. Enigszins verbouwereerd meldde ik dat ik het een fraai design vond, maar dat de voet van de luidspreker me deed denken aan een film van Batman. De luidspreker bleek nog niet op de markt te zijn en op deze beurs wilde de fabrikant aftasten of het product op basis van het uiterlijk verkoopbaar was. De medewerker kon me nog niet vertellen wat de luidsprekers moesten gaan kosten als ze op de markt kwamen. Hij dacht aan een prijs van 50.000 euro per paar! 

Highlights

Puresound was naast mij door Roger Poulussen en Onno Kiviet vertegenwoordigd. De eerste dag heb ik deels met hen en met Marten-Jan Feenstra opgetrokken. Marten-Jan werkte voorheen bij Audioselectief en heeft daar van Henk Niemeyer werkelijk alle kneepjes van het vak geleerd en nog meer. De tweede dag heb ik me door zoon en dochter laten vergezellen. Ik heb hun wat sets laten zien die me op de eerste dag plezierden en hun mening daarover gevraagd. 

Langer audio

Een echte noviteit vond ik het loopwerk volgens het Direct Drive principe van Langer Audio http://www.langer-audio.de/Page11.html De meeste loopwerken die tegenwoordig op de markt zijn, zijn volgens het principe van aandrijving met een riem. In de jaren ‘80 was zeker in Japan het Direct Drive principe zeer populair. De as van de motor zit hierbij in het verlengde van de spindel van de draaitafel. Een goede Direct Drive is kostbaar om te maken en leek niet meer rendabel bij de relatief bescheiden productie aantallen van draaitafels van deze tijd. Toch zijn er weer fabrikanten die draaitafels volgens dit principe bouwen waaronder VPI en Brinkmann. Wel erg kostbare draaitafels. Het interessante van Langer is dat het mechaniek (de motor en de aansturing ) apart leverbaar is en wel in twee versies van ik meen 2000 en 3000 euro. Door het zelf bouwen van een console kunt u zo een eigen loopwerk maken naar eigen specificatie. Ook de befaamde audio journalist Paul Messenger bleek zeer geïnteresseerd.

 

Brinkmann en Vandersteen

Ook dit jaar ben ik gaan luisteren naar Brinkman draaitafel en elektronica http://www.brinkmann-audio.de/ op Vandersteen luidsprekers www.vandersteen.com/vandersteen_001.htm  De Brinkmann apparatuur waaronder een zeer fraaie massa draaitafel was ongetwijfeld de duurste die ze in huis hadden. Bij de Vandersteen luidspreker ging het om het Model 7: deze Amerikaan bevat een 12 inch woofer met een ingebouwde versterker van 400 watt. Een live opname van Simon en Garfunkel klonk op vrijdag werkelijk of je bij het concert zat. Vooral de ruimtelijkheid was zeer bijzonder. Zondag nog even met mijn zoon teruggegaan om te luisteren. In eerste instantie weer dat prima geluid, maar daarnaast af en toe subsonisch gerommel wat ik in ieder geval nooit in mijn huis wil. Zou het met de instelling van de subwoofer te maken hebben of gaat de luidspreker zo laag dat allemaal onbedoelde rotzooi hoorbaar wordt?

 

Graham

Al dit gerommel en gestommel zult u in ieder geval niet horen bij de klassieke BBC monitoren. Deze zijn niet gemaakt om te imponeren maar om u van muziek te laten genieten. Er zijn in Engeland nogal wat bedrijven die deze monitoren bouwen waaronder Graham audio http://www.grahamaudio.co.uk/Graham_Audio/LS5_9_speakers.html , Stirling http://www.stirlingbroadcast.net en het in ons land zeer bekende Harbeth  http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php  Met de mensen van Harbeth heb ik nog even zeer prettig zitten keuvelen. Muziekliefhebbers pur sang. Puresound moet toch eens een keer een dergelijke luidspreker in huis zien te krijgen. De Nederlandse importeur is Beter Beeld & Geluid http://beterbeeldengeluid.nl/ en heeft ook een eigen Harbeth blog http://harbeth-nederland.blogspot.nl/

Rosso Fiorentino

Wat ik ook nog een keer graag in huis wil hebben zijn de luidsprekers  van Rosso Fiorentino http://www.rossofiorentino.com/en/home.asp  De op de foto getoonde luidsprekers zullen niet vlug in een Nederlandse huiskamer passen, maar Importeur Wim van Kraanen heeft zeer kamer vriendelijke modellen voor demo staan. Wat me bij de luidsprekers op de foto opviel was dat ze zeer uitnodigden om lang naar muziek te luisteren: ook weer laag dat er was als het nodig was en zeker niet om te imponeren.

 

Franco Serblin 

Een beetje een tegenvaller waren deze luidsprekers ontworpen door Franco Serblin http://www.francoserblin.it/ .  Hij is zoals bekend de voormalig eigenaar en ontwerper van Sonus Faber. Franco is onlangs overleden, maar zijn schoonzoon zet het bedrijf Franco Serblin voort. Zij maken twee luidsprekers waaronder deze Ktema en een fraaie monitor genaamd Accordo. De luidsprekers staan bij mij om de hoek bij de Hifi winkel http://www.hifiwinkel-beek.nl/  Ik heb ze daar diverse keren gehoord en ik heb alleen maar lof. Waarom ze op de beurs niet goed klonken zou ik niet weten. Feit is wel dat alle demo’s die ik op de beurs heb gehad met streaming zwaar tegenvielen. Het kan zijn, dat de mensen die met conventionele systemen zoals CD en LP demonsteren de echte liefhebbers zijn en zorgvuldiger te werk gaan. Ik houd het voorlopig maar op CD en LP.

 

Blumenhofer en Pluto

Ook Blumenhofer http://www.blumenhofer-acoustics.com pakte weer groots uit op de High- End. Op vrijdag was een andere luidspreker aangesloten dan op zondag. Het was er zeer druk en ik heb er maar kort kunnen luisteren. Gelukkig hebben we met Music 2 een zeer actieve Nederlandse importeur en er zal zich zeker spoedig weer een gelegenheid voordoen om naar hun nieuwe luidspreker te luisteren. Wat ik wel snel heb gedaan, is een foto maken van een zeer fraaie Pluto draaitafel. Pluto draaitafels www.plutoaudio.nl staan dit jaar extra in de aandacht bij Puresound. Het merk bestaat dit jaar namelijk 40 jaar en eigenaar en ontwerper Eddy Driessen zit 40 jaar in het vak. Wel mooi zo’n draaitafelfabrikant van eigen bodem!

Hieronder nog een selectieve foto impressie van de High-End München show.

De foto's zijn aanklikbaar voor vergroting.