Tekst: Charles Veg Foto's Charles Veg/Roger Poulussen | 25 mei 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

High End München 2014: Spass, Spass, Spass deel 2

Het tweede deel van de High end München show 2014. Dit jaar werd voor de 33ste maal de High End Show München van 15 mei tot en met 18 mei 2014 georganiseerd, waarbij de donderdag was gereserveerd voor de pers en vakhandel en de overige dagen voor het publiek. Het vloeroppervlak was met 15% uitgebreid en hierdoor was Halle 2 ook erbij getrokken.

Sekspop

Op een of andere manier deed deze luidspreker me het meest denken aan een sekspop. Of u het gelooft of niet, maar op de Meridian apparatuur klonken ze eigenlijk heel goed. Bij nadere bestudering was dat niet zo vreemd: gebogen multiplex behuizing, ingebouwde woofer en kwalitatief goede units. Een Italiaanse medewerkster vroeg me wat ik er van vond. Mijn tegenvraag was of zij deze objecten in haar huiskamer wilde, hoe goed ze ook mochten klinken. Met een grote glimlach kreeg ik te horen: “ I’m just an interpretor”. Een erg knappe dame dat zeker.

 

 

Nola, Plinius en Unison Research

De Amerikaanse Nola luidsprekers  http://www.nolaspeakers.com had ik nog nooit eerder gehoord en maakten in verschillende kamers een grote indruk op mij. Zoals u op de foto’s kunt zien zitten ook hier de woofers in een kast maar de andere units zitten in de vrije ruimte. De grote Nola luidsprekers werden versterkt door een Unison Reseach buizen versterker en de kleine Nola Metro Grand Reference door Plinius elektronica. Ik was behoorlijk kapot van deze luidsprekers met zijn kamervriendelijke afmetingen(115/29/35 11). Heb daarom ook nog even naar de prijs gevraagd: 33.000 euro!

 

Bespoke Audio

Van Bespoke audio  http://www.thebespokeaudiocompany.com/#002  had ik ook nog nooit gehoord. De machine die u op de foto ziet, is om trafo’s te wikkelen. De zeer vriendelijke en informatieve Engelse vertelde me, dat ze met de productie van twee trafo’s (wikkelen, lakken e.d.) bijna een week bezig was. Ik heb deze keer maar niet naar de prijs gevraagd.

Audio Silent Black Stone

Puresound is een website met veel aandacht voor analoog. Klassieke en nieuwe draaitafels zijn ons lust en ons leven. Bijgaande Audio Silent Black Stone http://www.audiosilente.com/il_mio_giradischi.html is een soort mengeling van oud en nieuw. Persoonlijk kan ik het slopen van een Thorens 124 voor een nieuwe draaitafel niet waarderen. Er zijn er nog maar weinig van over en laat deze in stand.

EMT

Bij deze EMT draaitafel ging het er gelukkig anders aan toe: liefdevol gerestaureerd. 

Studer Revox

Het zelfde geldt voor deze Studer Revox bandrecorder. Als u hem in uw kamer wilt zetten dan moet hij op zijn kant door de deur, zo groot is hij.

Thorens 

Het merk Thorens http://www.thorens.com heeft weinig meer van doen met het roemrijke draaitafelmerk uit de hoogtijdagen van het vinyl behalve dan de naam. Deze Thorens 350 is echter afgeleid van de Thorens 2000 en staat op bladveren.

Well Tempered

Deze Well Tempered draaitafel http://www.welltemperedlab.net/welltemperedlab/ stond er een beetje verloren bij. Toch verdiende hij meer aandacht. Kenners weten dat de arm vroeger op een golfbal in een oliebad geplaatst was. Dat heeft de fabrikant nu toch kennelijk verbeterd.

Palmer

Deze Engelse Palmer draaitafel http://www.palmeraudio.co.uk/  is ook zeker een plaatje waard. Geen idee hoe die klinkt.

 

Van de Hul, Zellaton en Feickert

Aalt Jouk van de Hul http://www.vandenhul.com/products/electronics demonstreerde zijn elektronica. De Zellaton luidsprekers kende ik echter niet,  maar de combinatie met Feickert draaitafel en van de Hul element klonk in ieder geval meer dan prima. Ook hier niets overdreven en samengesteld vanuit de gedachte dat men uren moet kunnen blijven genieten van muziek. "Der Alte Fuchs” had het weer voor elkaar. Met Aalt Jouk is het trouwens prettig praten: een zeer erudiet man.

Conclusie

Voor mij was de show in München in ieder geval weer de moeite waard. Ik heb veel gezien en gehoord. Niet alles wat ik gehoord heb is aan de orde gekomen waaronder de luidsprekers van Blumenhofer, Martin Logan, Kharma en ook Etalon. Dit is voor een andere keer.

 

Ook mijn zoon en dochter konden het met mij op de beurs uithouden. Ronduit enthousiast waren ze over de demonstratie van Silbatone http://www.silbatoneacoustics.com/  Er werd gedemonstreerd met een ronduit gigantisch hoornsysteem. Hij was eigendom van de importeur van Honda in Korea. Hij vertelde dat er maar 40 van dergelijke systemen waren geproduceerd waarvan hij er 10 in eigendom had. Dit systeem was voor zover hem bekend het enige wat volledig intact was. Hij demonstreerde er mee “just for fun”. Alleen al het vervoer ervan had hem 100.000 dollar gekost. We hadden goede plaatsen in het midden bemachtigd en het was werkelijk een ervaring om naar opnamen van Callas en andere artiesten uit die tijd te luisteren – werkelijk adembenemend. 

Hieronder nog een selectieve foto impressie van de High-End München show. De foto's zijn aanklikbaar voor vergroting.