Tekst:Charles Veg Foto's: Charles Veg / Puresound | 11 mei 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Ontkoppelaars en stabilizers van Omicron

De missie van deze website is om “de lezer op een overzichtelijke, kwalitatieve en professionele manier te informeren over tweekanaals muziekbeleving van het hoogste niveau en in al zijn facetten”. Daarbij heeft Puresound als service voor zijn lezers een overzichtelijke webwinkel.

Deze winkel zal zich in de toekomst steeds meer gaan richten op exclusieve componenten, tweaks en muziekuitgaven waar we zelf ervaringen mee hebben opgedaan door uitgebreide testen in verschillende set ups. Bepaalde tweaks en muziekuitgaven worden daarbij vaak uitgeleend aan bekenden. Zij krijgen verder geen voorinformatie wat de tweak zou moeten doen of wat we van de muziek vinden. Ook hun ervaringen worden betrokken bij het besluit om een product al of niet op te nemen in de webwinkel. De redacteuren blijven echter redactioneel onafhankelijk en hebben geen commercieel belang bij de webwinkel. 

Toen mijn hoofdredacteur me vroeg de Omicrons ontkoppelaars en stabilizers te testen wilde ik dat wel doen, maar wel met de mededeling dat hij ze zonder review terug kreeg als het product bij mij niet deed wat de fabrikant beloofde. Mijn ervaring met tweaks is namelijk, dat ze het vaak in de ene set totaal anders doen dan in de andere. Bij de ene set zal een tweak die in een A/B vergelijking objectief gezien nauwelijks zoveel verbetering oplevert, subjectief gezien er sterk op vooruit gaan. Ineens kan er uren met plezier naar muziek geluisterd worden in plaats van steeds de neiging te hebben een kabel te wisselen of met de luidsprekers te schuiven. In een andere set doet dezelfde tweak muzikaal gezien echter weinig of niets. Dat maakt het reviewen er niet makkelijker op.


Omicron: het voorkomen van trillingen

Alle producten van Omicron richten zich op het voorkomen van trillingen. Elk apparaat hoe klein ook, trilt. Deze trillingen komen van buiten af (het verkeer of de muziek zelf). Daarnaast kunnen ze ook veroorzaakt worden door de trafo die uit zijn aard altijd in geringe mate zal trillen. Op zich hoeft dat laatste geen probleem te zijn mits de trillingen maar niet doorgeleid en versterkt worden door hun omgeving. Al die trillingen kunnen namelijk het geluidsbeeld gaan vertroebelen. Op een of andere manier is sommige apparatuur daar gevoeliger voor dan andere. Het trillen van de trafo betekent daarnaast al vlug hinderlijke brom. Sommige mensen (waaronder uw redacteur) hebben daar erg snel last van. Een bekend verhaal is van een man die s ’nachts om klokslag drie uur altijd wakker werd. Uiteindelijk de milieu-inspectie erbij gehaald die met de meest geavanceerde apparatuur niet kon vinden waaraan het lag. De conclusie was vlug getrokken namelijk dat het allemaal inbeelding was (dat argument horen audiofielen vaker als de zogenaamde objectivisten geluidsmatige verschillen niet kunnen verklaren). Op een bepaald moment ging de man verhuizen en sliep in het vervolg s ‘nachts lekker door. Uit nieuwsgierigheid is er nader onderzoek gedaan en uiteindelijk bleek er vele kilometers verder in een fabriek om klokslag drie uur s’ nachts een pomp aan te slaan. Onhoorbaar, maar kennelijk voor de betrokken man wel waarneembaar. 

Omicron ontkoppelaars 

De ontkoppelaars bestaan uit twee schoteltje en een kogel. Het materiaal waar deze schotels van zijn gemaakt is Delrin. Delrin heeft eigenschappen die het meest lijken op die van Nylon. Delrin is echter stijver en taaier, vooral bij hogere temperaturen. De verliesfactor en diëlektrische constante van het materiaal zijn over een brede frequentie en een groot temperatuurbereik zeer laag. Deze eigenschappen zullen voor de ontwerper zeker de reden zijn om voor dit materiaal te kiezen in deze toepassing. Daarbij is de uitstraling van het materiaal gewoonweg prettig. Het doet wat dat betreft denken aan bakeliet.

De kogel ligt tussen de schotels en op de bovenste schotel komt het audiocomponent te staan. Het gewicht wat een kleine ontkoppelaar kan verdragen is meer dan 100 kg per schotel. Deze Magic Line Classics kosten 15, 00 euro per stuk. Omicron heeft ook een grotere schotel in zijn programma namelijk de Magic Line Energy. Deze kan een gewicht van meer dan 300 kg aan en kosten 32 euro per stuk. Door de grotere diameter van de schotels zijn deze zeer geschikt onder grote zware eindversterkers en ook luidsprekers. Ze zijn ook zeer geschikt voor gebruik onder een los soundboard. 

De idee is drie ontkoppelaars onder de apparatuur te zetten in een driehoek waarvan een ontkoppelaar onder of in de buurt van de trafo. De ontkoppelaars ontkoppelen dan horizontaal en koppelen verticaal. Ik heb zelf nagenoeg geen last van trafo brom in de hifi set en vroeg me af hoe ik de effectiviteit van de ontkoppelaars kon vaststellen. Dat moest dus een apparaat zijn met de nodige trafobrom. Na enig denken heb ik drie Magic Lines Classics onder mijn laptop geplaatst. Die laptop bromt vaak stevig en vormt dan een bron van ergernis als ik rustig aan het schrijven ben. Na plaatsing van de ontkoppelaars was de brom tot mijn verbazing volledig weg. Daarna heb ik onder de laptop zekerheidshalve drie onderzetters van Harmonics geplaatst en de brom verdween deze keer niet. 

Vervolgens heb ik de Magic Line Classics onder de Meridian 560.20 CD speler geplaatst en uitvoerig beluisterd. Gehoormatig is met de Omicrons in geringe mate een verbetering in het geluidsbeeld waar te nemen. Het laag is iets strakker en daardoor verbetert het stereobeeld. Als ik woorden als in geringe mate gebruik wil ik daar wel bij opmerken, dat mijn installatie met eigen stroomcircuit nauwelijks last heeft van trillingen en brom. Mensen die meer last daarvan hebben zullen gehoormatig waarschijnlijk betere resultaten bereiken.

In dezelfde set up heb ik ook de Magic Lines Energy uitgeprobeerd en ze klonken vergelijkbaar als met de Classics. Het is naar mijn ervaring dus niet zo dat de Energy beter klinkt dan de Classics. Dit is logisch want deze koppelaars zijn ontwikkeld met het oog op veel zwaardere apparatuur en luidsprekers.

Net als ik zult u zeker bang zijn dat uw componenten “weg gaan glijden/rollen” als ze op die “enge” kogels staat. Deze vrees is ongegrond gebleken. Omdat de kogel in en tussen twee kommetjes ligt is er nagenoeg geen speelruimte om weg te glijden/rollen. Dit heb ik uitvoerig uitgeprobeerd. De Magic Line Classics wiebelen wel een beetje, maar zijn verder volstrekt veilig bij een goede installatie. Wel staat de apparatuur op de Magic Line Energy iets stabieler dan op de kleinere schotels.

Omicron stabilizers

 

Het principe van de stabilizer is ongeveer hetzelfde als de ontkoppelaar. Wel is het zo dat de twee schoteltjes zodanig aan elkaar gekoppeld zijn, dat de kogels niet in of tussen de installatie kunnen komen. Daarnaast zitten er in de bovenste schotel insparingen met als doel extra energie af te voeren. Er zijn weer twee typen stabilizer op de markt namelijk de Vibration Stabilizer van 52,00 euro per stuk en de iets zwaarder uitgevoerde Harmonic Stabilizer van 93 euro per stuk. 

Ook deze stabilizers heb ik op de laptop uitgeprobeerd en ook hier waren de resultaten goed, maar zeker niet beter dan bij gebruik van de ontkoppelaars. De fabrikant claimt dat ze meer effect hebben in combinatie met de ontkoppelaars. De Stabilizers zijn weer uitvoerig uitgeprobeerd en deze keer op de knotsen van trafo’s van de Conrad Johnson Premier 11a eindversterker (in mijn set up waren de Magic Lines wel erg onpraktisch). Gehoormatig hetzelfde effect als de Magic Lines: strakker en daardoor verbetering stereobeeld. 

Alternatieve producten: de concurrentie

Er zijn meer systemen waar met behulp van kogels een vergelijkbare koppeling en ontkoppeling wordt nagestreefd. Aurios bijvoorbeeld brengt een vergelijkbaar product op de markt wat overigens aanzienlijk duurder is dan die van Omicron. Een ander – DIY- alternatief is het gebruik van eierdoppen van de HEMA met kogellagers erin. Die zijn echter van metaal en niet van Delrin waar de ontwerper van Omicron bewust voor gekozen heeft. Ook is het DIY wat instabieler. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere producten met een andere ontwerpfilosofie: spikes, rubbers en noem maar op. Met spikes onder de luidsprekers heb ik zoals veel anderen goede ervaring net als met kegels onder mijn klassieke Thorens 160.1 draaitafel. Ik denk wel dat de Magic Lines iets geavanceerder zijn.

Conclusie

Sommige reviews vallen anders uit dan je verwacht. Over de kleine ontkoppelaars van Omicron ben ik zeer te spreken.  De prijs/kwaliteitsverhouding van dit product valt zeer goed uit en voor 15 euro per stuk is echt sprake van een audiofiele “bargain”. Praktisch gezien denk ik dat onder componenten in de meeste situaties volstaan kan worden met deze Magic Line Classics. De grotere Magic Lines Energy zou ik toch in de eerste plaats gebruiken voor onder de luidsprekers of werkelijk zeer zware apparatuur. 

Is geen ruimte voor het plaatsen van de ontkoppelaars dan kunnen de stabilizers een  oplossing zijn. Mijn inschatting is dat de ontkoppelaars in nagenoeg alle gevallen tot een gehoormatige verbetering leiden en dat de stabilizers wat meer situatie afhankelijk zijn. Om miskopen te voorkomen geeft de webwinkel van Puresound  u daarom de mogelijkheid de Omicron producten thuis uit te proberen: de spelregels zijn 14 dagen uitproberen en dan houden of terugsturen. 

Omicron heeft ook andere producten in zijn programma zoals o.a. een platenpuck, de Magic Line Clamper Giradishi. Ik zal hem te zijner tijd zeker eens voor u uitproberen.