tekst en foto´s :©Vinyl Ivan | 15 november 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Verslag van Audio21 Vinylfuif

Op zaterdag en zondag 11 en 12 oktober 2014 hield hifwinkel Audio21 een heuse Vinylfuif. Feesten met vinyl is een natuurlijke combinatie en het zou gedaan worden met Nederlandse topmerken: versterkers van Sonore AC en draaitafels van Pluto Audio. Daarbij wordt ook een noviteit gepresenteerd het nieuwe platenspeler aandrijfsysteem van Sonore AC toegepast op een Pluto Audio draaitafel.

Nu heb ik winkeleigenaar Mark van Braam van Audio21 voor het eerst ontmoet op de X-Fi hifibeurs 2013 en hem beloofd zijn mooie winkel eens te bezoeken. De winkel Audio21 bestaat sinds 2013. En iedere ondernemer die vandaag de dag het hifi avontuur aan durft verdient een steun in de rug. Het zou een zeer verrassende ervaring worden.

De hifiwinkel Audio21 heeft haar activiteit gecombineerd met een Bed en Breakfast of te wel je kunt er overnachten. Het is vast de enige hifiwinkel op aarde die de twee activiteiten combineert. Een combinatie dat wonder wel goed uitpakt in de bosrijke omgeving van Wapenveld. Een plaatsje onder Zwolle.

Vanaf de bushalte was het nog een paar honderd meter lopen tot een spoor aan ballonnen de aandacht trok. Hier kan niet anders hier moet een feestje zijn!

Omdat het toch onnatuurlijk voelt, iemand zijn of haar erf op te lopen wordt de bezoeker meermalen gerustgesteld, ja je bent echt bij Audio21.

 

De liefde voor muziek en vinyl komt zelfs tot uiting in het naambord van de audiowinkel.

Als je voor het eerst de winkel bezoekt, weet je niet dat je aan je rechterhand het gebouw met de luisterruimtes al ziet.

Een poort biedt toegang tot de Vinylfuif. Een klein Alice in Wonderland moment, je stapt de wereld in van hifi en een zeer lommerrijke omgeving. Maar eigenlijk weet je nog niet wat je kan verwachten.

De tafel staat klaar voor de gasten. En mocht het regenen ook daar is aan gedacht, een zeil is gespannen over het plein.

De grote tuin achter de winkel maakt indruk. In het herfst seizoen zijn er zelfs nog mooie bloemen te vinden. Een plaatje.

Achterin de tuin staat een tent opgesteld, het trekt de bezoeker naar de eerste festiviteit van de Vinylfuif! Er wordt een high-tea gehouden: een high tea met vinyl! 

De muziekwinkel Minstrel Music uit Zwolle heeft haar LP assortiment meegenomen. 

Even door de LP's heen spitten en genieten van de ontspannen sfeer.

In de hoek van de tent staat een mooie stereoset te spelen, een Italiaanse Audio Analogue Crescendo versterker met vintage Thorens platenspeler, een TD160 MKII.  De drijvende kracht achter de Vinylfuif is Marco de Wilde importeur van Music2 en groot fan van vinyl, maar ook van het hoornluidsprekermerk Blumenhofer Acoustics. De luidspreker die hier speelt is de Blumenhofer Tempesta 17, een van de kleinere modellen. 

In de eerste ruimte staat een kleine set te spelen met de beschilderde Blumenhofer Big Fun 17 luidsprekers van kunstschilder René Visker.

De aandacht wordt meteen getrokken naar de Dr. Feickert draaitafel Blackbird. Op de platenspeler kunnen twee toonarmen worden gemonteerd. De speler beschikt over de standaard 45 toeren en 33 toeren, maar ook over een 78 toeren optie. En dat laatste kom je niet vaak tegen, dus de oude schellak platen kunnen ook worden afgespeeld. Verder heeft de Blackbird twee motoren voor de aandrijving.

Het element valt direct op aan de 12 inch Jelco toonarm, het is een uniek exemplaar van Audio Technica, de AT150ANV om het 50 jarig bestaan van het merk te vieren. Dit moving magnet element is zelfs een goede concurrent voor een MC element, volgens Mark. 

Als phono voorversterker de Astin Trew AT8000 improved. Het apparaat is ook de Vinylfuif aanbieding voor 1.000 euro. Daarnaast één van de huismerken het Italiaans merk Pathos Acoustics. De Pathos Classic Remix versterker levert 2 x 70 Watts met 4 analoge en 1 gebalanceerde XLR ingang. Op een Vinylfuif is het vloeken in de kerk, maar een ingebouwde 24bit/192KHz DAC kan geleverd worden met USB, SPdif en ethernet aansluiting.  

Enkele Finse Amphion luidsprekers met hun kenmerkende grill, die je in verschillende kleuren kunt verkrijgen, al gelang je huiselijke styling.

Het klinkt allemaal op zijn gemak en ontspannen. Na het genieten van een mooie LP van Eefje de Visser is het tijd om verder te gaan kijken.

Het assortiment is gebalanceerd en je ziet juweeltjes staan van een Scout VPI draaitafel, tot een Acoustic Solid platenspeler met een dikke houten plint. Maar ook de versterkers laten zich niet onbetuigd van het Britse merk Sugden tot het Nederlandse Van der Leur Audio.

Maar eigenlijk kwamen we om te luisteren. En geluisterd werd er. Tijd voor de grote luisterruimte, waar Sonore AC heer en meester is met een Pluto Audio draaitafel.

In de grote luisterruimte valt meteen het Perzische tapijt op. Oude tapijten zijn zelfs tegen de muur aan te vinden. We luisteren vandaag naar de grote Blumenhofer Gran Gioia met een gevoeligheid van 100 dB en een frequentiebereik van 35Hz - 20kHz. En het laag was zeker tot zeer diep te horen!

Amy Winehouse, zoals vastgelegd door René Visker. De schilderijen zijn in bruikleen van Gallery RitsArt uit Maassluis.

De handgemaakte Pluto Audio model 12A  met Reed 2A toonarm. 

Sonore AC aandrijfsysteem

De Pluto draaitafel gebouwd door Eddy Driessen heeft een modificatie ondergaan van Sonore AC. De heren van Sonore AC, zijnde Cock van der Weiden en Arnold Blom, hebben een speciaal aandrijfsysteem ontwikkeld. Het bleek namelijk toen ze een eigen stroboscoop ontwikkelden, die scherp afwijkingen laat zien in de snelheid van een draaitafel, dat weinig draaitafels voldeden. Een stabiel toerental is belangrijk, want als de snelheid varieert van een draaitafel dan krijg je die zwevende onvaste klanken ofwel de vijand van iedere draaitafel "wow & flutter". 

Naast het feit dat weinig stroboscoopschijven voldeden voor hun eigen stroboscooplamp kwamen ze tot de schokkende ontdekking dat veel draaitafels helemaal niet stabiel draaiden als dat de standaard stroboscoop metingen met huiskamerlamp wel liet zien. De draaitafelmotoren blijken namelijk constant de snelheid te corrigeren. Om toch tot een stabiele gelijkloop te komen ontwikkelden ze een ontwerpfilosofie voor draaitafelmotoren:

1. Eén sterke motor, niet meerdere motoren.

2. Een platte rubberen snaar met een constante dikte.

3. Een dunne motorpulley, geen brede.

4. Een licht draaiplateau van aluminium of koper. Geen zwaar loopwerk.

5. Een magnetische rem onder het draaiplateau.

Alles is er op gericht om het draaiplateau snel op de motor correcties te laten reageren, dikke motorpulleys zijn daarom uit den boze. Het liefst moet de motor helemaal geen snelheidsverschil willen corrigeren en daar komt de magnetische rem onder het draaiplateau bij kijken. Deze remt het plateau standaard met een factor af, deze factor is groter dan de afremmende werking van de toonarm met naald op de spelende LP. Door deze standaardfactor werkt de motor altijd constant en hoeft de motor de snelheid niet te corrigeren. Naast het stabiele geluidsbeeld zijn zeer lage tonen hierdoor veel beter te horen. 

Deze box varieert de snelheid van het draaiplateau via het remsysteem. Het is een prototype. De knoppen zullen uiteindelijk aan de achterkant worden ontworpen, opdat je alleen 45 en 33 toeren knoppen boven op zult zien.

De dunne motorpulley check! Platte snaar check!

Detail van een Reed 2A toonarm. Alle draaitafels zijn voorzien van een 12 inch toonarm. 

Als phono voorversterker een Van den Hul The Grail. Topproducten alom.

Sonore AC heeft een tweede primeur mee een nieuwe passieve voorversterker. Sonore AC heeft de volumeregeling dusdanig ontworpen dat ze claimt dat er geen enkele wijziging in het geluidspectrum plaats vindt als de volume wordt opengedraaid. Een geïntegreerde versterker gebaseerd op het nieuwe ontwerp komt er aan.

De eindversterker is een klasse-D ontwerp. Het model de Sonore Arcturus.

Natuurlijk even spieken bij de grote Blumenhofer luidspreker, ook deze is bekabeld met Sonore AC luidspreker snoer.

Bij Audio21 zijn overal kleine details te zien van beeldjes tot schilderijen. Een unieke omgeving om in te verblijven.

De Rolling Stones door kunstschilder Peter Donkersloot. De diepe kleuren blauw spatten je tegemoet.

Sophia Loren houdt de muzikale verrichtingen in het oog.

Het woonhuis

Bij het verlaten van de grote luisterruimte loop ik naar het woonhuis. waar Mark en zijn vrouw Cathleen hun woonkamer kortstondig hebben opgeofferd om de bezoeker een extra luisterervaring te bezorgen. Hier staat de Blumenhofer Genuin FS2 luidspreker te spelen. Het is een open en licht geluid. 

De Sonore AC buizenproducten gloeien zacht in de schouw. 

De Sonore AC Mira voorversterker met losse voeding.

Buizen blijven iets magisch hebben met dat mooie licht.

De losse voeding van de voorversterker Sonore AC Mira.

De Sonore AC Arcturus eindversterker.

In de hoek van de woonkamer staat een Pluto Audio 10A platenspeler te glimmen.

Aan de toonarm is een licht materiaal te zien dat contact met de LP maakt, vast om statische elektriciteit van het vinyl af te doen vloeien.

De toonarm van Pluto Audio 9A Titanium ziet er fantastisch uit.

Ook in deze platenspeler zit het Sonore AC remsysteem ingebouwd.

Aalt Jouk van den Hul

Als ik vijf minuten eerder was gearriveerd op de Vinylfuif had ik nog net de analoog meester van Nederland kunnen ontmoeten ofwel Aalt Jouk van den Hul. Bekend om zijn hifikabels, maar ook wereldwijd bekend om zijn elementen. De elementbouwer kwam met een fonkelnieuw element aanzetten en monteerde deze in een mum van tijd in de toonarm. Ervaring en kunde in een handomdraai. 

De Van den Hul The Crimson Special Edition (SE).

Een van de drie magneten steekt uit onder het draaiplateau van de Pluto Audio platenspeler.

Importeur Marco van Music2 gunt me een kijkje onder het plateau. Drie magneten zorgen voor de remmende werking van het plateau via een Eddy current ofwel wervelstroom.

De magneten zijn dusdanig op afstand gemonteerd van het element, dat ze geen invloed hebben op de kleine magneten in het element zelf.

De draai-as en lager van de Pluto Audio platenspeler. Het lager is van diamant, hard en sterk genoeg om het draaiplateau te dragen.

Niet helemaal volgens de Sonore AC filosofie. Het draaiplateau is zeer zwaar, alsof je ettelijke vintage Lenco's tilt. Ja, dat is meervoud. Als toevoeging de koperen laag om het Sonore AC remsysteem te kunnen toepassen.

De dunne draden, die het fragiele audiosignaal uit de toonarm naar de versterker transporteren.

Het logo van de Pluto Audio 10A platenspeler, een zeer luxe item.

Nog een product dat je graag mee naar huis zou nemen het doosje dat behoort bij de Van den Hul The Crimson SE. 

En zo is de middag omgevlogen de laatste bezoekers keren huiswaarts en een zachte regen daalt neer op het bos. Een laatste ronde om nog te genieten van de omgeving voor we er letterlijk een eind aan draaien.

De Audio21 luisterruimtes, zitten in het voormalig jachthuis. In de boerderij woont Marc met zijn gezin. De Bed & Breakfast voorziening is er naast gesitueerd in het tuinmanshuis. De panden behoorden voorheen bij het Landgoed Winfried.

Tijd om terug te keren, op naar de warmte waar Mark en Cathleen nog wat fris inschenken om te toosten op een succesvolle eerste Vinylfuif dag.

Het analoge vuur blijft branden op de Veluwe. 

Afsluiting

Audio21 heeft een unieke uitgangspunt, in een bosrijke omgeving naar muziek luisteren, zonder dat de dagelijkse beslommeringen zich kunnen opdringen. De sfeer is dan ook erg gezellig en ontspannen. De setting van natuur, kunst en audio werkt versterkend. Het voelt aan als een audiofiele vakantie en dat kan ik iedereen aanraden. Zeker gezien het feit de Bed & Breakfast er bij inbegrepen kan worden. Of zoals Mark het verwoord: "Vanuit de ontspanning kun je je richten op wat je echt wil." De oplossing van Sonore AC om tot een stabiele gelijkloop te komen van de draaitafel is er één van durf en wordt hopelijk doorgezet in meerdere modellen. En zo'n tent, ja die wil ik ook wel in mijn achtertuin, zodat iedereen die aanklopt met de vraag: "Is hier een vini fuuf?". Met een volmondig ja kan worden beantwoord!

Informatie

Audio21
Groteweg 21
8191 JS  Wapenveld
Nederland
T:  06 260 48 506
W: www.audio21.nl