Tekst en foto's: ©Roger Poulussen en ©Stijn Kraft | 07 november 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Nagaoka MP110 en MP200 op de testbank

Als je een review van een element tegen komt op het web of in een blad, is dat meestal een element dat in een hogere prijsklasse gepositioneerd is. We vonden het eens nodig om daarvan af te wijken en te kiezen voor elementen die meer betaalbaar of zelfs heel betaalbaar zijn. Om dit uit te voeren hebben we gekozen voor een paar Nagaoka elementen.

Nagaoka heeft nou niet echt de naam van een top producent of de reputatie van Ortofon of Grado. Het leek ons daarom interessant iets van deze producent aan de tand te voelen. We hebben gekozen voor de MP110, een instapper die te koop is voor ca. €119, en de MP200, die een stuk hoger geprijsd is, nl €399.

Geschiedenis Nagaoka

Nagaoka is bij de meesten bekend van de naaldreiniger in het blauwe flesje. Mensen die de jaren ‘80 actief hebben meegemaakt in de diverse discotheken, zullen ook nog wel de scratch-elementen kennen van dit merk.

Nagaoka is in 1940 opgericht en is toen begonnen met het produceren van precisielagers voor horloges. Nu is Nagaoka een van de grootste producenten van machines voor het snijden, slijpen en polijsten van extreem harde materialen, zoals diamant, carbiden en keramieken.

Daarnaast hebben ze nog een aantal bezigheden, waaronder het maken van harde meetprobes voor de industrie en natuurlijk de eerder genoemde platenspeler-elementen.

MP110 vs MP200

 

In deze review worden de MP110 en MP200 onder de loep gelegd. De reeks bestaat uit de MP100, MP110, MP150, MP200, MP300 en het vlaggenschip de MP500. Alle elementen zijn van het type Moving Iron. Dit principe is vergelijkbaar met een Moving Magnet systeem, met dit verschil dat het bewegende deel geen magneet is maar een stukje ijzer. Dit heeft als voordeel dat het lichter is en derhalve gedetailleerder speelt dan een gelijkwaardig systeem met een magneet. De uitgangsspanning is gelijk aan die van een Moving Magnet element, wat als voordeel heeft dat er een eenvoudigere phonotrap gebruikt kan worden.

Alle Nagaoka elementen kennen diverse uitvoeringen. Standaard is er het bekende type met de 0,5 inch montage. Verder is elk element in een "H" uitvoering verkrijgbaar, wat betekent dat het element met een headshell komt. En dan is er voor de meeste uitvoeringen een losse mono- en 78rpm naald verkrijgbaar.

Je kunt de range opdelen in 3 groepen. De eerste is de instapgroep en beslaat de MP100 en MP110. De tweede groep is het middensegment en wordt ingevuld door de MP150 en MP200. De laatste groep betreft de top van Nagaoka en in deze groep bevinden zich de MP300 en MP500

We lichten nu de MP110 en MP200 uit, omdat deze ons erg interessant leken. De MP110 levert een uitgangsspanning van 5mV, heeft een aluminium cantilever en een elliptische naaldvorm. De MP200 levert 4mV uit, heeft een boron cantilever en een elliptische naaldvorm

Test

Voor de beoordeling hebben we gebruik gemaakt van twee nagenoeg identieke Thorens draaitafels. De een is een gemodificeerde TD160BMk2 en de ander is een gemodificeerde TD166Mk2. Beide spelers hebben een nieuwe plint, zware bodemplaat en een Linn Basik toonarm gekregen.

Als phonostage deed een Lite Audio LS37 buizenphono dienst. Verder bestond de set uit Audio Analogue Bellini en Donizetti versterkers, Magnepan SMGa luidsprekers met bekabeling van Prefer en Wireworld.

Beide elementen werden m.b.v. van de Hifi News Test Record, de nodige sjablonen en een oscilloscoop afgesteld.

Luisteren

Beide elementen waren helemaal nieuw, waardoor er in het eerste uur nogal wat fluctuatie was in de weergave. Na een uur was die fluctuatie aanzienlijk minder. Vanwege die fluctuatie luisterden we naar de éne speler, terwijl de andere onaangesloten stond in te spelen. Eigenlijk is die fluctuatie ook wel eens leuk om bewust naar te luisteren. Het ene moment klinkt het element fris en staat het de muziek midden in de ruimte, om even later nauwelijks hoog of stereobeeld te hebben en de muziek vijf meter naar achteren geplaatst te zijn. En weer een tijdje later komt alles weer terug.

Als eerste hebben we naar de MP200 geluisterd. Wat gelijk opviel was de dynamiek die dit element laat horen. Het beeld is precies, homogeen en muzikaal. Op deze set wordt normaliter met dezelfde Thorens draaitafel en een Goldring GX1022 gespeeld. Ten opzichte van de Goldring, leeft de MP200 meer, betrekt je duidelijk meer in de muziek. Het laag is gestructureerd en je krijgt alle lagen in de muziek duidelijk mee. Het hoog kan hier en daar wel eens wat onrustig zijn, maar het is nergens irritant. Bij "Song of the Stars" van het album Spiritchaser van Dead Can Dance (MFSL) was alles erg goed te volgen en klonk het heel natuurlijk. Bij "All God's Chillun Got Rhythm" van het album An Evening with George Shearing & Mel Tormé, kreeg je duidelijk de ambiance mee van de zaal waarin de opname was gemaakt. Het applaus van het publiek was echt en je kon voelen hoe groot de ruimte was.

Daarna hebben we de andere draaitafel met de MP110 op de phonostage aangesloten en dezelfde nummers de revue laten passeren. De MP110 klinkt iets minder dynamisch en vooral wat minder gestructureerd. Laagjes worden minder, maar blijven toch op een zeer aanvaardbaar niveau. De precisie is echter ook minder. Daar waar de MP200 duidelijk een houten didgeridoo laat horen bij het nummer van Dead Can Dance, lijkt het bij de MP110 eerder op een pvc pijp. Is dat fout? Volgens ons niet. Wij kennen geen goedkoop element die dat niet vertoont. De MP110 is hierop dus geen uitzondering. Wel uitzonderlijk is de homogeniteit van dit element. In zijn klasse is het absoluut een van de toppers. Het maakt muziek en dat is toch waar het om draait.

Conclusie

Met de nieuwe MP reeks heeft Nagaoka zich serieus in de elementenmarkt weten te zetten. De MP110 is een zeer goede instapper die wel een beetje populair klinkt maar zeker muziek maakt en mee kan met de gevestigde orde. Eigenlijk speelt hij zelfs beter dan elementen in hetzelfde prijssegment en kan hij ook concurreren met de groep die er net boven zit. De sterke punten zijn klankbalans en dynamische weergave. Het midden is iets prominenter aanwezig dan de rest. Iets minder, maar nog altijd beter dan gemiddeld is de baspresentatie. Die had iets strakker gemogen. De jeugdigere luisteraar zal het echter wel op prijs stellen.

De MP200 is een geweldig element voor het geld. Het klinkt enigszins laid back, echter klopt het hele spectrum van coherentie, homogeniteit, microdetail en dynamisch vermogen wel. Ook hier zijn de bassen ietwat vet aangezet, maar het wordt niet versmeerd en alle laagjes van de bassen zijn prima te volgen. De MP200 excelleert in transparantie en realisme. Wil men beter, dan zal men financieel serieus over de brug moeten komen. In dit prijssegment een ongekend goede weergever.

Prijzen

MP110: €119 (adviesprijs)

MP200: €399 (adviesprijs) 

Gebruikte muziek

Ralf Illenberger - Red Rock Journeys

George Shearing & Mel Tormé - An Evening With

Dave Brubeck - Jazz Impressions of Eurasia

Kings of Leon - Only by the Night

Sleepy Sun - Fever

Dead Can Dance - Spiritchaser (MFSL)

Bombino - Agadez

Apparatuur

Bron1: Thorens TD160B Mk2/Linn Basik LVX Plus

Bron2: Thorens TD166 Mk2/Linn Basik LVX

Phono: Lite Audio LS37

VV: Audio Analogue Bellini

EV: Audio Analogue Donizetti

LS: Magnepan SMGa

Bekabeling: Prefer en Wireworld

Informatie

W: www.nagaoka.eu