Tekst: Gerald Ruiter / Onno Kiviet | 08 november 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Revel Performa M105 / M106 speakers met Arcam FMJ A19 versterker

Soms kun je zo verrast worden door een geluidsweergave dat je je oprecht afvraagt "Heb ik wat gemist?". Dat overkwam mij vorig jaar tijdens een audioshow in de ruimte van importeur Audiac. Mijn ogen bleven rusten bij een kleine monitor luidspreker van het merk Revel. Ik luisterde er een poosje naar en ondertussen waren mijn ogen zoekend naar een subwoofer in de ruimte. Voor de zekerheid liep ik naar de kleine monitor of toch echt dat grootste geluid daaruit kwam. En ja, het was echt zo.

De eerste kennismaking met Revel

Michael Huigen van Audiac was op dat moment stilletjes achter mij komen staan en zei "Mooi hé?!". Ik draaide mij verschrikt om en vroeg gelijk waar de subwoofer verdekt opgesteld stond. “Nee, er is geen subwoofer” was het antwoord. Nog compleet verrast en enigszins van mijn stuk gebracht raakten we aan de praat. Toen ik vroeg of we deze monitor mochten gaan recenseren voor Puresound was dat geen probleem. We mochten zelfs beide monitor modellen gaan recenseren, de M105 en de M106. 

Door allerlei omstandigheden was het pas deze maand zover dat we deze twee monitor luidsprekers in de luisterruimte van Puresound konden verwelkomen, samen met een geïntegreerde versterker van Arcam, de FMJ A19, die in 2013 op de markt is gekomen.

Omdat we bij Puresound graag een zo eerlijk mogelijk oordeel willen geven is er geluisterd in twee verschillende ruimtes met verschillende opstellingen.  Onze recensent Gerald Ruiter heeft de producten in zijn woonkamer beluisterd en zelf heb ik geluisterd in de luisterruimte van Puresound.

Arcam FMJ A19

De Arcam FMJ A19 versterker heeft een handig formaat omdat hij minder diep is dan andere versterkers die ik hier in huis heb gehad. Wat ik daarbij vooral prettig vind is dat je gemakkelijk bij de achterkant kan en de juiste aansluitingen kunt vinden zonder het apparaat te moeten verschuiven. De behuizing is volledig van metaal en voelt daardoor stevig en kwalitatief goed aan. Dit verklaart ook waarom Arcam de afkorting “FMJ” gebruikt, wat staat voor Full Metal Jacket. 

Er zijn 6 aansluitingen voor o.a. CD speler, streamer, Blu-ray en zelfs een aansluiting voor een draaitafel (met ingebouwde MM phonotrap). Ook is er aan de voorzijde een 3.5mm aansluiting voor hoofdtelefoon aanwezig en kun je aan de voorzijde ook nog een lijnbron (bijvoorbeeld iPhone) met 3.5 mm plug aansluiten. Genoeg mogelijkheden dus voor de moderne consument.

De A19 is een pure 'analoge' versterker. We vinden dan ook geen digitale ingangen op de A19. Bewust niet omdat een digitale sectie (interne DAC) makkelijk de verdere aanwezige low level analoge schakelingen kan beïnvloeden. Om dat uit te sluiten zou de DAC bijvoorbeeld over een eigen afscherming moeten beschikken, iets wat gezien de gewenste verkoopprijs van de A19 niet haalbaar is. Toch laat Arcam de steeds verder digitaliserende wereld niet achter zich: de A19 is namelijk voorzien van een dedicated 6Volt voedingsuitgang om haar externe DAC's van een stabiel voedingssignaal te voorzien. Zo kan de Arcam A19 helemaal 'op maat' gedigitaliseerd worden met bijvoorbeeld de Arcam rBlink ApTX BlueTooth ontvanger of SonLink DAC.

Om de versterker op zichzelf te kunnen beoordelen heb ik in eerste instantie de FMJ A19 aangesloten op mijn eigen Bluenote Ducale speakers. Ik ben een vinyl liefhebber, dus ik heb vooral naar LP’s geluisterd. Ik moet er bij zeggen dat ik daarbij niet de draaitafel aansluiting heb gebruikt, omdat ik een Lyra Delos MC element heb. Ik heb deze daarom via mijn Blue Amp Surzur phonoversterker op een andere ingang aangesloten van de FMJ A9.

Eén van mijn  meest recente aanwinsten is het album “Lion Heart” van Kate Bush op het Duitse Audio Trade (ATR) label. Deze uitvoering laat ten opzichte van de standaard uitvoering veel meer detail, ruimtelijkheid en dynamiek horen. Een ideale plaat om een set eens goed aan de tand te voelen.

De FMJ A19 zorgt voor een detailrijke weergave met body en een flinke drive, waarbij er absoluut geen sprake is van opdringerigheid. De weergave is netjes en beheerst en alles is goed te volgen zonder dat het een brij wordt. Er vormt zich een keurig stereobeeld tussen mijn speakers. Op sommige momenten mis ik nog een beetje resolutie (bijv. detaillering van bekkens), maar mijn ervaring is dat dit ook een kwestie van inspelen kan zijn. Al met al laat deze versterker een uitermate positieve indruk op mij achter en presteert, zeker gezien zijn prijs, zeer goed.

Ook mijn Marantz CD speler vormt een goede match met de Arcam FMJ A19 versterker en ik denk nog wel beter dan met met mijn Blacknote DSA100. Mijn Blacknote DSA100 klinkt weliswaar wat opener dan de Arcam, maar laat daarmee ook heel duidelijk de tekortkomingen van mijn CD speler horen. Met de Arcam wordt er een fraai plaatje weergeven waar je uren naar kunt luisteren zonder luistermoe te raken. Wellicht dat de combinatie met een CD speler uit de Arcam-stal het nog beter doet. Als u op zoek bent naar een complete set, dan lijkt het me zeker de moeite waard om een Arcam CD speler mee te nemen in uw vergelijk.

Revel M105

Nadat ik een goede indruk had gekregen van de Arcam FMJ A19 in combinatie met mijn eigen speakers, heb ik de Revel M105 speakers aangesloten. Deze kleine speakers zijn erg fraai uitgevoerd in zwart pianolak. Ze misstaan zeker niet in mijn interieur. Ondanks hun geringe afmetingen hebben ze toch nog wel een redelijk zwaar gewicht. Ze pasten nog net op mijn Dynaudio-stands en zo heb ik er ook naar geluisterd in plaats van op de speciale bijbehorende stands. In de luisterruimte van Puresound is er wel met de bijbehorende stands geluisterd.

Wat meteen opvalt bij het luisteren is de aanwezigheid van een flinke portie laagfundament, maar het laag is absoluut niet bonkerig en klinkt lekker strak. Hoewel het wat minder verfijnd klinkt dan mijn eigen speakers, vormt het een zeer goede match met de Arcam. Het is een muzikale combinatie en ik heb niet echt het idee iets te missen. Het is werkelijk genieten wanneer we luisteren naar “Walk on the Wild Side” van Lou Reed. Het zo aanstekelijke baslijntje komt hier toch wel erg mooi naar voren en de stem staat ook mooi los van de rest.

Bij het luisteren naar het album “Violator” van Depeche Mode ging de volumeknop nog weer een stukje verder open, waar het geheel strak blijft en nog steeds aangenaam klinkt. En ook met het debuutalbum van Simply Red is het weer smullen geblazen op een hoger volume. Ik kan hier dan ook eigenlijk niets op aanmerken. Kortom, het is volop genieten met de Revel!

Ook wanneer we overstappen op wat meer verstillende muziek, zoals het album “For Now I am Winter” van Olafur Arnalds, weet de set mij flink te boeien en de verschillende laagjes in de muziek op voortreffelijk wijze weer te geven. Dit levert een aantal kippenvel momenten op. Als een set daartoe in staat is, is het gewoon goed en ga je niet muggenziften of je een bepaald detail nu wel of niet hoort. 

Revel M106

Nadat ik de Revel M105 goed aan de tand heb kunnen voelen, was het tijd om de Revel M106 aan te sluiten op de Arcam FMJ A19 versterker. De M106 is qua afmetingen wat groter dan de M105 en het recensie exemplaar is zeer fraai uitgevoerd in walnoot. Ik heb bij het beluisteren van de M106 grotendeels weer naar dezelfde albums geluisterd als bij de M105 zodat beide speakers goed met elkaar konden worden vergeleken. 

Verschillen tussen de M105 en de M106

Bij het beluisteren van “Under the Pink” van Tori Amos via de M105 speakers viel me op dat de piano minder „parelt” dan wat ik ben gewend op dit album. Wanneer we hetzelfde album door de M106 speaker laten weergeven wordt het register als het ware helemaal open getrokken: de ruimtelijke afbeelding is veel grootser en het geheel klinkt opener en sprankelender. De piano klinkt natuurgetrouwer en „parelt” weer. Tori's keelklanken en ademhaling zijn ook beter waar te nemen en dit geeft voor mij net weer dat extra stukje spanning aan de muziek. 

Waar de M105 vooral opvalt door zijn drive en de nadruk op het midlaag lijkt te liggen, klinkt de M106 op het eerste gehoor vooral schoner en geeft het als het ware echt een kijkje in de opname. Hoewel de laagweergave van de M106 in eerste instantie wat minder lijkt dan van de M105, is dat zeer zeker niet het geval. Dat is bijvoorbeeld goed te horen bij “Oh Sailor” op het album “Extraordinary Machine” van Fiona Apple. Het laag gaat hier echt ver diep door en is veel voller. Er is hier sprake van een zeer goede balans tussen de hoog en laagweergave.

Wie eerder verslagen van mij heeft gelezen weet dat de LP “Musik wie von einem anderen Stern” van het luidsprekermerk Manger de allerbeste LP opname is die ik tot nu toe heb beluisterd.  Eén van mijn favoriete tracks op dit album is “Walking on the Moon” van The Yuri Honing Trio. De instrumenten, zoals de drums, bass en saxofoon geven een ultieme live-ervaring. Dat komt hier ontzettend goed tot uiting vind ik. Ook staat op dit album de track “Jazz Variant” door The O-zone Percussion Group. Het is een nummer met snelheid en flinke portie dynamiek, waarbij vooral het slagwerk met veel realisme wordt weergegeven. Bij een bepaalde passage op het eind van het nummer mis ik dan toch nog een klein stukje oplossend vermogen en loopt het een beetje dicht, maar ik vind het knap hoe het nummer hier wordt neergezet.

Beluisterde muziek

Kate Bush - Lion Heart (ATR)

Lou Reed - Transformer

Depeche Mode - Violator

Olafur Arnals - For Now I am

Simply Red - Simply Red

Tori Amos - Under the Pink

Fiona Apple - Extraordinary Machine

Manger - Musik wie von einem andere Stern

Luisterindrukken Onno Kiviet

De Arcam FMJ A19 en de Revel luidsprekers zijn ook nu weer stevig aan de tand gevoeld in de luisterruimte van Puresound en er zijn meerdere configuraties gemaakt. Er is voor het merendeel geluisterd met de Arcam A19 in combinatie met de Revel M105 en M106 luidsprekers.

Arcam FMJ A19 met Revel Performa M105 en M106

Wat direct opvalt is de uitstekende match, want gelijk bij de eerste geluiden uit de M105 overkomt mij opnieuw datzelfde gevoel waar ik verleden jaar zo van was overdonderd. Ik hoor weer die drive en energie terug en hoe het met zoveel gemak klinkt. Nergens kleeft het geluid aan de luidsprekers en de luisterruimte vult zich met muziek. Er staat een vrij groot 3D beeld en ook buiten de luidsprekers loopt het door. Er is genoeg diepte waar te nemen; natuurlijk niet zo groot als ik gewend ben, maar mag het alstublieft? We hebben het hier over een set van nog geen 3000,- euro. De VTL voorversterker die hier normaal gesproken staat opgesteld kost al bijna datzelfde bedrag en dan hebben we het niet over de rest van de referentieset. 

Het enige hele kleine minpuntje is dat de verfijning enigszins beperkt is, maar het valt niet direct op. Dat begint pas op te vallen na vele uurtjes doorluisteren en dat is echt een heel klein minpuntje waar ik me zeker niet aan stoor. Het mooie van deze combinatie (en daar ben ik echt van gecharmeerd) is de drive en energie die het laat horen en je zo weet beet te pakken. Daardoor vergeef je dat kleine minpuntje.

Arcam FMJ A19 en de Revel M106

De grotere broer van de M106 is ook een twee-weg monitor en is net zo prachtig uitgevoerd en afgewerkt. Ja, ook hier zijn de looks weer bijzonder fraai.

Opnieuw vallen hier dezelfde klankeigenschappen en klankbeeld op. Het 3D geluidsbeeld is wederom groot voor zulke kleine luidsprekers. Klankmatig is het voller en loopt het mid-laag verder door. De verfijning is beter gedefinieerd en de artiesten en instrumenten hebben nog meer hun eigen plek in het 3D geluidsbeeld.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de Arcam FMJ A19 een uitstekende versterker is. De match met de Revel speakers is ontzettend goed waarbij de M105 echt een kleine krachtpatser blijkt te zijn met veel drive. Wie gewoon lekker wil genieten van goede muziek haalt hiermee een mooie set in huis waarmee het een genot is om naar te luisteren. Wie op zoek is naar een grootser en voller geluidsbeeld met meer verfijning en daarvoor ook iets dieper in de buidel wil tasten kunnen we de M106 van harte aanbevelen.

Prijzen

Revel Performa M105 luidspreker € 749,- p.st

Revel Performa M106 luidspreker € 999,- p.st

Bijbehorende stands   € 249,- p.st

Arcam FMJ A19 geïntegreerde versterker  € 899,-