Tekst en foto's: Onno Kiviet | 28 september 2014 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Pluto Audio Universal Koperen Mat

Het was op de verenigingsavond van de audiovereniging AVMN ( Audio Vereniging Midden Nederland), waar ik een kartonnen verpakking ter grootte van een lp in mijn handen kreeg gedrukt van Marco de Wilde van Music2. Na het openen ervan kwam daar een heel dun koperen matje uit.

De gehele mat bestaat uit ragfijne gevlochten koperen draden, die daarvoor speciaal is behandeld en slechts 0,2 mm dik nis. Als je de mat tegen het licht aanhoud, dan kijk je er dwars doorheen. Omdat ik ook lid ben van deze audiovereniging AVMN en George, een ander AVMN lid en ik op die bewuste avond de AVMN leden een analoge avond hadden beloofd met twee mooie draaitafel set-ups, kwam deze tweak juist goed uit. Zo konden we het gelijk in de praktijk testen op de Transrotor Fat Bob S. Als je wilt weten met welke apparatuur werd gedraaid, verwijs ik met plezier naar het verslag op de website van AVMN. (https://sites.google.com/site/avmnaudioclub/laatste-avond/vorige-avonden/April)

Wat gelijk opviel was dat de koperen mat met enige voorzichtigheid moet worden behandeld, omdat als je er te ruw mee omgaat, zoals deze ik dat deed, er al gauw kreukels in komen en dat wil je uiteraard niet. Overigens zijn die kreukels er vrij gemakkelijk uit te halen door het met zachte hand voorzichtig wat heen en weer te duwen en wrijven. Eenmaal weer thuis heb ik de mat tussen een stapel boeken gelegd om het geheel ook weer mooi vlak te krijgen. Een tweede waarschuwing is ook op zijn plaats: zet je plateau STIL bij het verwisselen van de plaat. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat de koperen mat meegaat aan de plaat. Dit wil zeggen, hij blijft dan kleven. Het ergste wat kan gebeuren is dat halverwege de koperen mat los schiet van de plaat en spontaan begint  te vliegen. Hierdoor kan het dus ook onder je element doorschieten met alle gevolgen van dien. Dat scenario hoef ik niemand te schetsen wat er dan gebeurd. En ja, mij is het ook een paar keer overkomen op die avond. Maar kennelijk was mijn engelbewaarder mee op die avond, want er waren geen verdere ongelukjes met de mat en met het element. Begrijpt u goed dat uzelf weer statische elektriciteit opwekt als je het plateau laat draaien. Music2 draagt hiervoor geen verantwoordelijkheid.

Werking

De werking van de koperen mat is eigenlijk eenvoudig, namelijk het verminderen van statische elektriciteit en ervoor zorgen dat het de statische lading van de lp afvoert. Dit zou in een verbetering van het geluid moeten resulteren. De verbetering zou zijn dat de ruisvloer zakt en de dynamiek toeneemt. De koperen mat heeft de beste werking met het metaal van je plateau, dus een direct contact is raadzaam. Met of zonder de bestaande mat van je draaitafel kan beiden, afhankelijk van welke draaitafel je hebt. Nu kan ik mij voorstellen dat als je een Thorens of een Garrard hebt dat je het gelijk op het zirmac en/of metalen plateau legt, omdat je dan het meeste contact maakt. Maar omdat wij hier in de hoofdset van Puresound een Transrotor Fat Bob S hebben staan gaat dat niet, vanwege de opstaande rand aan het einde van het plateau. Daarom ligt hier dan ook de koperen mat op de kunststof mat. Mijn advies is dat men zelf het beste kan uitzoeken wat het beste is. Immers, “je eigen oren zijn je beste adviseurs” is al jaren mijn lijfspreuk.

De bevindingen van de (luister)vrienden van Puresound: Er is meerdere keren geluisterd met vrienden hier op de redactie, met en zonder koperen mat. Ook is de mat langs de bekende groep gebruikers gegaan met hun eigen audioset, die vaak worden betrokken bij luistertesten van Puresound. Dit doen we om een zo goed mogelijk oordeel te kunnen krijgen van het te recenseren product. Gekscherend noemen we dit op de redactie 'in het veld beluisterd'.

En eerlijk is eerlijk, men was zeer enthousiast erover. Zelfs de grootste scepticus die we in deze groep hebben, was positief over de werking en het behaalde luisterresultaat. Wat vaak terug kwam van deze groep was de verbetering in het hoog, de betere plaatsing, toename in ruimtelijkheid en dynamiek.

Luisterbevindingen recensenten Puresound

Ook onze vaste vrijwillige recensenten hebben allemaal een koperen mat gekregen om te testen. Zij hebben allen een andere draaitafel en installatie in verschillende prijsklasse. Hun luisterbevindingen lees je hieronder.

Onno Kiviet: Er zijn nu enkele maanden verstreken en de koperen mat heeft menig uurtje gedraaid op de Fat Bob en is uitvoerig getest. Mijn ervaring met de Fat Bob in combinatie met de koperen mat was de toename van dynamiek en een ruimtelijk geluidsbeeld. Het gehele geluidsbeeld was ritmischer en kreeg meer drive en energie met koperen mat bovenop de standaard mat van de Fat Bob. Voor mij was duidelijk dat de koperen mat echt werkt en mede doordat de ruisvloer is gezakt hoorde je duidelijk meer muziek. 

Charles Veg: Ik gebruik alleen de koperen mat op mijn Oracle draaitafel. De Oracle is een subchassis die meer dan 25 jaar op de markt is in tal van incarnaties. Het plateau is een combinatie van aluminium en hard vinyl. De plaat wordt met een klem vastgeschroefd op het plateau en gaat daar als het ware deel van uitmaken. De bedoeling is dat plaat en plateau zo dezelfde resonantiefrequentie krijgen. Door het gebruik van acryl in mijn draaitafel had ik behoorlijk last van statische elektriciteit. Oracle heeft daar een oplossing voor gevonden: door het aarden van het subchasis is het probleem van statische elektriciteit volledig opgelost. Of door de mat een betere energie overdracht op mijn draaitafel wordt verkregen weet ik niet. Dat neemt niet weg dat hij geluidsmatig in de breedte zeker wat doet. Het is een subtiele verandering die ik ervaar als een verbetering. Wat de reden daarvan is weet ik niet: misschien voert het koperen contactoppervlak toch nog net iets beter af of werkt de mate van hardheid net iets beter dan de originele constructie. De mat is dus volgens mij zeker de moeite waard van proberen. U krijgt daar een sterke optiek bij en veel bekenden zullen achteraf denken dat u nog gekker bent dan ze dachten. Maar bij Puresound weten we gelukkig beter.

Roger Poulussen: Koper: De koperen mat geeft meer rust en een preciezer beeld. Je zou kunnen zeggen dat er meer zwart in het geluidsbeeld komt. De mat zorgt ervoor dat storende elektrostatische elektriciteit afgevoerd wordt via spindel en lager, waardoor de dynamiek toeneemt (signaal/ruisverhouding wordt beter)

Koper + Carbon: (Carbon onder): Door de carbonmat onder de kopermat te leggen wordt de werking van de kopermat versterkt. Nog een tikkeltje meer rust.

(Carbon boven): Rust blijft hetzelfde als zonder carbonmat, maar door de carbonmat wordt de muziek met meer energie en detailrijker weergegeven.

Gerald Ruiter: Het geheel krijgt meer energie en ruimtelijke afbeelding is groter waardoor het natuurgetrouwer klinkt. Dit is bijvoorbeeld heel goed te horen bij Caverna Magica van Andreas Vollenweider: het geluid van druppelend water in grotten wat vervolgens langzaam overgaat in het ritme van het nummer geeft de illusie dat je zelf in de grot staat. Ik speel niet meer zonder. Ik had nog wel last van statische elektriciteit waardoor de mat aan de lp bleef "plakken" en ik soms een vervelend schokje kreeg. Dankzij een tip om de draaitafel te aarden is dat nu opgelost.

MK2 uitvoering

Ten tijde van het maken van deze recensie is er een nieuwere versie verschenen, namelijk de MK2 uitvoering. Deze is gestanst en 0,1 mm dikker (0,3 mm) en vlakker. Marco van Music2 zei ook dat er ook een stempelafdruk op komt, zodat de mat goed herkenbaar zal zijn en om namaak tegen te gaan. Door de verbeterde mat zal het kleven van de mat aan de plaat minder zijn. Echter blijft mijn waarschuwing van het stilzetten van het plateau gewoon staan. En ik kan er niet genoeg op wijzen dat uzelf ook statische elektriciteit opwekt als u wel het plateau laat draaien bij het eraf halen van de lp. Music2 draagt hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid.

Carbon uitvoering

Er is ook een carbon uitvoering van de Pluto Audio platenmat.

Koperen/Carbon uitvoering

De combinatie van de koperen mat met de carbonmat is een grotere upgrade. Zie de luisterbevindingen van onze recensent Roger Poulussen.

Prijzen

Pluto Audio Universele Koperen mat € 75,00 (tot 15 oktober 2014)

Pluto Audio Universele Koperen mat MK2 € 90,00 (na 15 oktober 2014)

Pluto Audio Universele Carbon mat € 75,00

Pluto Audio Carbon en Koperen mat € 150,00

Pluto Audio Carbon en Koperen mat MK2 € 170,00 (na 15 oktober 2014)

Alle uitvoeringen zijn verkrijgbaar in de webshop: 
Voor de koperen uitvoering : http://www.puresoundshop.nl/webshop/accessoires/detail/140/pluto-audio--the-universal-copper-matt.html
Voor de carbon uitvoering : http://www.puresoundshop.nl/webshop/accessoires/detail/141/pluto-audio-the-universal-carbon-matt.html
Voor de combinatie koperen /carbon uitvoering : http://www.puresoundshop.nl/webshop/accessoires/detail/142/pluto-audio-the-universal-carbon-copper-matt.html

Distributeur

Music2 (www.music2.nl)

pluto universal koperen mat, carbon mat, koperen carbon mat, pluto audio, draaitafelmat