Tekst en foto's : ©Gerald Ruiter | 14 februari 2015 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Gold Note Fiorino Turntable Speed Control

Juist als je denkt dat je draaitafel wel helemaal af is dan kun je nog wel eens aangenaam verrast worden door wat een relatief simpele upgrade nog van groots effect kan hebben. Je hebt je element met zorg uitgekozen en je speelt ook nog eens met een goede phonotrap. Dan moet er vaak flink in de buidel getast worden voor net dat beetje extra kwaliteit. Vaak geldt dan ook: hoe beter de set al klinkt, des te groter de investering en des te kleiner de impact van de upgrade zal zijn.

Dat het tegendeel ook waar kan zijn bewijst bijvoorbeeld de Universal koperen platenmat van Pluto Audio (zie http://www.puresound.be/recensies/archive/2014/september/article/pluto-audio-universal-koperen-mat). 

In dit verslag beschrijf ik mijn ervaring met de Gold Note Fiorino Turntable Speed Control (TSC) in combinatie met mijn Bluenote Bellavista Signature draaitafel.

Bluenote, Goldenote of Gold Note?

Niet iedereeen zal bekend zijn met de merknaam Gold Note en dat is eigenlijk ook helemaal niet zo gek. Tot begin 2009 werd dit merk verkocht onder de naam Bluenote welke in Nederland toch wel een zekere naamsbekendheid heeft gekregen, mede door Audio Selectief in Sneek. Zo kocht ik in 2008 mijn Bluenote Bellavista Signature draaitafel. Tot op de dag van vandaag speel ik hier nog met veel plezier mee. Begin 2009 werd Bluenote opgesplitst in 2 verschillende merknamen, namelijk Goldenote en Blacknote. Hierbij richtte Goldenote zich met name op de analoge luisteraar en Blacknote zich op de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot digitale media. Inmiddels heeft het bedrijf de naam Goldenote verandert in Gold Note. Wie nu zoekt op Blacknote komt ook uit op de Golde Note website. De Bellavista Signature wordt ook nog steeds verkocht onder deze nieuwe naam. Feitelijk is de Gold Note Fiorino TSC een motor upgrade die ook zeker bedoelt is voor mijn Bluenote draaitafel.

Gold Note Fiorino TSC

De Gold Note Fiorino TSC is afgeleid van de motorsturing van de Gold Note Bellagio Conquest, het vlaggenschip van Gold Note.  In de doos zit een 12 Volt motor met een PWM unit (Power Width Modulator) en voeding. 

De motor zorgt voor een grote torque, maar met een lage noise. De computergestuurde controller zorgt ervoor dat de 3 fases van de motor elkaars trillingen opheffen.

Hierdoor verbetert de gelijkloop en ook het omschakelen van 33 1/3 naar 45 rpm gaat nu eenvoudig met een keuzeschakelaar. Eerder moest ik de snaar verleggen op de motor poelie om van toerental om te schakelen. Dit werkt nu dus een stuk gebruikersvriendelijker en het werkt ook nog eens beter op mijn gemoedsrust omdat ik het idee heb dat het verleggen van de snaar deze onnodig uitrekt. Verder zou de pitch zijn te regelen waarbij de instelling in het geheugen van de controller wordt opgeslagen. Het is geen functie die ik zelf snel zou gebruiken, maar omdat de handleiding niet uitlegt hoe dit werkt en ook het exacte toerental niet is af te lezen heb ik deze functie ook niet uitgetest.

Het vervangen van de originele motor door de Fiorino TSC heb ik over gelaten aan Henk Niemeijer van Audio Selectief. Omdat de oorspronkelijke motor van de Gold Note Bellavista Signature draaitafel blijkbaar net iets anders is opgebouwd dan mijn Bluenote Bellavista Signature bleek dit uiteindelijk iets meer werk dan gedacht. 

Luisteren

Inmiddels vergezelt de Fiorino TSC al een aantal maanden mijn Bellavista Signature en hebben er vele albums de revue gepasseerd, maar vanaf het eerste moment was het effect goed hoorbaar. 

Zo krijgt het laag een extra stukje fundament waardoor een album als “K&D sessions” van het drum 'n' bass  duo Kruder & Dorfmeister nog wat voller en steviger klinkt. Als ik het album “Is a Woman” van Lambchop opzet en de wankele en warme stem van Kurt Wagner door de speakers klinkt, dan is  dat garantie voor kippenvel. De Fioriono TSC zorgt voor meer rust en een zwartere achtergrond. Hierdoor is er meer detail hoorbaar. Het klinkt verfijnder en het geheel krijgt een grotere ruimtelijke afbeelding.

Het is alsof de muziek met meer gemak en glans wordt afgespeeld en terwijl ik luister naar het album “Kaputt” van Destroyer en bedenk met welk woord ik het effect van de Fiorino TSC zou kunnen samenvatten, dan zou ik “bloemrijker” gebruiken. Er gebeurt gewoon meer.

Wat ook niet onbelangrijk is om te vermelden is dat de motor van de Fiorino TSC een stuk stiller is dan de oorspronkelijke motor. Dit draagt ongetwijfeld bij aan de zwartere achtergrond.

Conclusie

Gezien de relatief lage prijs van 400 Euro en de verbeteringen die deze Fiorino TSC geeft, kunnen wij deze upgrade van harte aanbevelen. Volgens Gold Note past de TSC standard op alle Gold Note draaitafels, maar kan het ook op andere merken worden toegepast. Enig minpuntje is het ontbreken van de uitleg in de handleiding met betrekking tot de pitch control.

Specificaties

Turtable Speed Control met electronicsche computer controlled power supply, 12VAC motor & power transformer

Speed Control: 33⅓ and 45rpm +/-0,0001%

Pitch Control: Fine en permanent in geheugen

Speed control: Electronic

Motor: 12VAC High Torque synchronous externally powered

Motor control: Gold Note proprietary design PWM | Power Width Modulator |

Power Mains Supply: 18VAC

Power consumption: 10W @ 0,5A

Te upgraden met

- Super Power Transformer

- Arno Power Distributor

Afmetingen: 120mm L x 30mm H x 90mm D (power transfomer excluded)

Gewicht: 1kg

Prijs

€ 400,00

Informatie

Sneek Hifi
W: www.sneekhifi.nl

Dealer

Audio Selectief
W: www.audioselectief.nl

Beluisterde muziek

Destroyer – Kaputt

Kruder & Dorfmeister – K&D Sessions

Lambchop – Is a Woman

De referentie set:

Bluenote Bellevista Signature

Bluenote Borghese arm

Lyra Delos MC element

Blacknote DSA-100 versterker

Bluenote Phono2 

Bluenote Ducale speakers

Dynaudio stands afgevuld met zilverzand

Kemp stekkerblok

Oyaide Tunami en Kimber PK10 Gold stroomkabels

Kimber KS1030 interlink

Kimber 8TC speakerkabels