Tekst © Gerald Ruiter Foto/video © Meridian Audio | 19 januari 2015 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Beter Beeld en Geluid - Meridian DSP Special Edition Update Tour

Op zaterdag 27 september organiseerde importeur Viertron een 'DSP Special Edition Upgrade Tour’ ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de 'Digital Active Loudspeaker Systems' van Meridian. Deze Special Edition Upgrades werden gedemonstreerd bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum en Puresound was hierbij van de partij om hierover voor u verslag te doen.

Zoals we inmiddels gewend zijn van Beter Beeld en Geluid, werden we gastvrij ontvangen met een heerlijke espresso met een lekker versnapering. Vervolgens werd er door Marijn Nederlof van Viertron een uitleg gegeven van het Meridian DSP systeem en de verschillende SE uitvoeringen.

Digital Signal Processing

DSP staat voor Digital Signal Processing en deze techniek is 25 jaar geleden voor het eerst toegepast in de D600 luidspreker. In tegenstelling tot conventionele speakers, is in de Meridian DSP alle elektronica in de speaker zelf verwerkt, waarbij alle filtering en D/A omzetting gebeurt in de speaker en de versterking ook direct gekoppeld is aan de drivers. Iedere DSP pakt zijn eigen frequentieband en dit zou resulteren in een optimale timing waarbij de hoge en lage tonen beter op elkaar zijn afgestemd. 

Special Edition Upgrade

Bij de Special Edition Upgrade hoort ook een firmware upgrade met zogenaamde Enhanced Bass Alignment (EBA), die ervoor zorgt dat het laag perfect getimed is met midden en hoog. De complete Special Edition upgrade bestaat verder uit een nieuwe door Meridian ontworpen breedbandige Beryllium dome tweeter voor een nog schoner hoog en nieuwe wide Band elektronica met extra DSP kracht om het uiterste uit hoge resolutie bestanden te halen.  De speakerunits bevinden zich nu in een klemring, waardoor de units nog steviger in de front baffle komen te zitten. Al met al zou dit moeten zorgen voor minder versmering en betere detaillering,  waardoor de muziek natuurgetrouwer klinkt.

Naast de nieuwe Special Edition serie zijn de bestaande modellen DSP 5200 en DSP 7200 ook te upgraden, waarbij de tweeter, de software en het achterpaneel met de elektronica worden vervangen. 

Luisteren 1


(DSP 7200 SE)

Na de technische uitleg werd overgegaan op het luisteren naar muziek. In de grotere luisterruimte stonden 2 systemen met de rug naar elkaar toe opgesteld met de nieuwe DSP7200 SE en de DSP8000 SE.

Allereerst werd er via de DSP 7200 SE geluisterd naar “Money's too tight to mention” van Simply Red waarbij het FLAC bestand, wat op het netwerk staat, door een Meridian 818 v2 speler wordt omgezet in een digitale stream naar de speaker. Hierbij werd geschakeld tussen de weergave met en zonder de EBA. Hoewel het nummer al zonder EBA erg lekker ritmisch klinkt, zorgt de EBA voor een nog wat betere timing hoewel de verschillen voor mijn gehoor vrij subtiel waren.

Vervolgens werd er een rustig nummer met akoestische bas gespeeld (het nummer 'Berimbass' van het album 'Arcoluz' van Renaud Garcia-Fons) en hier vond ik het effect wat beter hoorbaar. Het plukken van de snaren van de bas kreeg er een stukje microdynamiek bij, waardoor het als geheel overtuigender en realistischer op mij overkwam. Er werden nog een aantal nummers gedraaid, waarbij het effect van de EBA in meer of mindere mate goed te horen was.

Luisteren 2


(DSP 5200 SE)

Voordat we gingen overschakelen naar de DSP 8000 SE verhuisden we naar de kleinere luisterruimte, waar de DSP 5200 stond opgesteld. Hier werd eerst geluisterd naar de oorspronkelijke DSP 5200 en vervolgens naar de DSP 5200 SE. Naar mijn smaak vond ik de DSP 5200 veel prettiger om naar de luisteren dan naar de grotere DSP 7200, maar dat is mogelijk te verklaren dat de DSP 5200 een betere match vormden met de luisterruimte. Hoewel ik het al een feestje vond om naar de oorspronkelijke DSP 5200 te luisteren, was het verschil met de Special Edition upgrade toch wel erg groot te noemen. Zonder te verzanden in allerlei superlatieven, konden we vaststellen dat de speakers als het ware waren verdwenen en er een groots geluidsbeeld werd neergezet. Er klonk muziek en dat is waar het om gaat. 

Luisteren 3


(DSP 8000 SE)

Eenmaal weer terug in de grote luisterruimte en weer luisterend naar Simply Red, valt wel op dat de DSP 7200 SE  volwassener klinkt dan de DSP 5200. Dit uit zich vooral in een stukje rust en gemak waarmee de muziek wordt weergegeven. Ten slotte hebben we geluisterd naar de DSP 8000 SE die aan de andere kant van de luisterruimte stond opgesteld. Dit systeem klinkt nog weer een stuk grootser en vooral het laag gaat erg diep, zonder daarbij overheersend te worden. We hebben vrij lang kunnen luisteren, maar wat er ook aan muziek werd afgespeeld: het werd zonder enige vervorming en met het grootste gemak neergezet.

Voor we er erg in hadden, liep de middag al weer ten einde en was het tijd voor een hapje en een drankje, verzorgd door de heren van Beter Beeld en Geluid.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Meridian met deze SE upgrades een goed product heeft neergezet. Wat we vooral positief vonden, is dat de upgrade ook te implementeren is in de bestaande DSP speakers. Hierdoor kunnen eigenaren van de „oudere” serie speakers tot op een zekere hoogte mee profiteren van de nieuwste ontwikkelingen van Meridian, waardoor ze weer naar een up-to-date speaker aan het luisteren zijn.

Bron foto´s en video © Meridian Audio

Informatie

Beter Beeld en Geluid http://beterbeeldengeluid.nl/

Importeur http://www.viertron.nl/