Tekst: ©Gerald Ruiter en ©Onno Kiviet / Foto's © www.puresound.be | 06 juli 2015 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Atoll IN200SE - Chapeau!

Er zijn audiomerken waar je nog nooit van hebt gehoord en die je daarom soms onbewust en onterecht geen aandacht schenkt. Bij Puresound zijn we altijd op zoek naar onbekende pareltjes die je op een positieve manier weten te verrassen. Atoll Electronique is zo’n relatief onbekend audiomerk dat is opgericht in 1997. Atoll biedt een heel scala van producten, variërend van CD- spelers, voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde versterkers. Voor deze recensie hebben we de Atoll IN 200se geïntegreerde versterker beluisterd.

De techniek

De Atoll IN 200se geïntegreerde versterker is volledig dual-mono opgebouwd en heeft een ringkerntransformator van 330VA per kanaal. Dat is wel uitzonderlijk in deze prijsklasse. Verder zijn er dubbele Mosfet paren gebruikt per kanaal en deze leveren 120 watt bij 8 Ohm en 200 watt bij 4 Ohm. De totale capaciteit van 62.000 μF is ruim voldoende en krachtig genoeg om de meeste luidsprekers zonder problemen te laten swingen. 

Uitpakken en aansluiten

Het apparaat voelt stevig en degelijk aan. Ook de bediening is eenvoudig en het display is duidelijk leesbaar op luisterafstand. Door de fraaie, ietwat afgeronde aluminium kast is de versterker ook visueel  aantrekkelijk en misstaat dan ook zeker niet op een prominente plaats in de woonkamer. Het geheel ziet er zeer verzorgd uit en men is zeker niet over één nacht ijs gegaan. Duidelijk is dat men bij Atoll verder is gegaan dan wat gebruikelijk is in deze prijsklasse.  De versterker is voorzien van 5 RCA ingangen: CD, TUNER, TAPE (IN + UIT), AUX (of phono) en DVD. Verder heeft de versterker een  bypass-ingang en een dubbele voorversterker uitgang (pre-out) en een 12 V Trigger Input.

Luisterindrukken van Gerald Ruiter 

Ik heb de Atoll IN 200 aangesloten op mijn eigen Bluenote Ducale speakers. Als bron werd mijn Bluenote Bellasvista ingezet. De draaitafel is voorzien van een Lyra Delos MC en is via Blue Amp Surzur phonoversterker op op de AUX ingang van de Atoll IN 200 aangesloten.

Direct na het aansluiten en beluisteren van “Oh Sailor” van Fiona Apple viel de drive en kracht van deze versterker op. De ruimtelijke afbeelding was op zich prima, hoewel ik wel een echt holografische afbeelding miste bij een nummer als “Caverna Magica” van Andreas Vollenweider. Ik vermoed dat dit een kwestie van inspelen is omdat dit de dagen erna toch wel wat ruimtelijker werd.

Het laag en midlaag is ruim voldoende aanwezig, waardoor de baslijnen in de muziek zeer goed te volgen zijn. Dit gaat niet ten koste van de detaillering in het hoog. Het geheel klinkt goed in balans en met voldoende snelheid en microdetail. Stemmen worden heel fraai weergegeven met voldoende body en keelklanken zoals goed hoorbaar op het album “Out of Season” van Beth Gibbons. Ook het prachtige “Cloudbusting” van Kate Bush op “Hounds of Love” komt met deze versterker ontzettend goed tot zijn recht. Haar stem en de cello die in staccato speelt grijpt je aandacht meteen en naarmate het nummer vordert komen er steeds meer laagjes bij die door de Atoll als een muzikaal verhaal worden voorgeschoteld. 

Zelf let ik ook altijd op hoe natuurgetrouw slagwerk klinkt en of ik de luchtstroom door blaasinstrumenten kan horen. Om dit te beoordelen heb ik geluisterd naar het album “Basie Jam” van Count Basie. Voor ik het weet word ik door de muziek meegesleept en ervaar ik het bijna live. Ook de drive van het Hammond orgel (bijv. in het nummer “Doubling Blues” op hetzelfde album) is hier werkelijk om van te smullen.

Finetunen: een snufje peper en zout

Af en toe vond ik het laag ietwat prominent aanwezig en werkte het dressoir waarop de set staat ook nog eens als klankkast mee . Dit viel bijvoorbeeld op bij Violator van Depeche Mode. Dit was echter simpel op te lossen door de versterker op ontkoppelaars te plaatsen. We hebben inmiddels zeer goede ervaringen met de Omicron Magic Dream ontkoppelaars die door Puresound zijn gerecenseerd (http://www.puresound.be/recensies/archive/2014/mei/article/ontkoppelaars-en-stabilizers-van-omicron) en ook in de Puresound webshop zijn te verkrijgen (http://www.puresoundshop.nl/webshop/accessoires/detail/134/omicron-magic-dream-classic.html). Hierdoor neemt de ruimtelijkheid ook nog eens een stap toe. Bij Puresound zien we dit soort tweaks dan ook als het peper en zout om een lekker gerecht nog iets meer op eigen smaak te krijgen.

Luisterindrukken van Onno Kiviet

Bij het beluisteren van de eerste klanken uit deze versterker waren er gelijk een tweetal zaken die er bovenuit sprongen. Dat was het buisachtige klankkarakter en de kracht van de laagweergave. Het buisachtige klankkarakter vertaalde zich in een zijdezacht hoog zonder verlies aan detail en een middengebied met veel body en natuurlijke klankkleuren van instrumenten en stem. De kracht van het laag was stevig. Zonder enige irritatie en overheersing werd er een mooi laagfundament neergezet die ik niet eerder in deze prijsklasse had waargenomen. Het klankkarakter van deze Atoll IN200 versterker deed mij terugdenken aan mijn oude referentie versterker set met de Audio Analogue Bellini voor- en Donizetti eindversterker. In mijn oren waren er duidelijke overeenkomsten tussen deze twee verschillende versterkers. Het geluidsbeeld kwam mooi los van de luidsprekers, maar niet echt ver buiten de luidsprekers. Het was een verrassende eerste kennismaking met deze IN200se geïntegreerde versterker van het merk Atoll Electronique.

Bi-amping of inzet als voor- of eindversterker

De versterker staat toe om te bi-ampen en als losse voorversterker te gebruiken of alleen als eindversterker. Er is tijdens de test in het kort naar verschillende de 3 verschillende set-ups geluisterd, maar te kort om er een luisteroordeel erover te geven. 

Het effect van een beter netsnoer

De IN200se heeft de mogelijkheid om het standaard meegeleverde netsnoer te wisselen voor een beter netsnoer. Wij raden u dan ook sterk aan om dat te doen. Deze versterker laat in positieve zin heel duidelijk horen wat het doet als er een beter netsnoer eraan wordt gekoppeld dan het standaard netsnoer. Alles, maar dan ook alles wordt beter in het geluid en geluidsbeeld. 

Conclusie

Met heel veel plezier is er geluisterd naar deze geïntegreerde versterker van Atoll. De muziek wordt met veel betrokkenheid weergegeven en dat is wat ons betreft echt de kracht van deze versterker: wat er ook wordt afgespeeld, je blijft er aandachtig naar luisteren en ongemerkt bewegen je voeten mee op het ritme van de muziek. En uiteindelijk is dat ook waar het om draait bij het genieten van de muziek. Verder zijn we erg gecharmeerd van de vele mogelijkheden en aansluitingen.

Daarnaast zijn de prachtige dual mono opbouw en de mooie afwerking van de kast grote pluspunten voor een versterker uit deze prijsklasse. Het enige minpuntje dat we konden bedenken is dat er goedkope aansluitingen zijn gebruikt. Daar valt nog wat te verbeteren. En gun uzelf en de versterker een plezier door er gelijk een beter netsnoer erbij aan te schaffen.

Om met een Frans compliment te eindigen: Chapeau!

Prijs

€ 1550.-

Importeur

Belram nv
W: http://hifi.belram.be

 

Beluisterde muziek

Kate Bush – Hounds of Love (Audio Fidelity heruitgave)

Andreas Vollenweider – Caverna Magica

Fiona Apple - Extraordinary Machine

Count Basie – Basie Jam

Depeche Mode - Violator

Gerald's referentie set

Phono- Bluenote Bellevista Signature, Bluenote Borghese arm, Lyra Delos MC element

Phonopre- Blue Amp Surzur

Versterkers- Atoll IN200SE, Blacknote DSA-100 versterker

Luidsprekers- Bluenote Ducale speakers

Subwoofer- Sumiko S.5 subwoofer

220V- Kemp stekkerblok, Oyaide Tunami, Kimber PK10 Gold stroomkabels

Interlinks- Kimber Select KS-1030 

LS-kabels- Kimber 8TC  

Onno's  referentie set

Phono- Transrotor Fat Bob S, SME 3500 JR arm, JanAllaerts MC-One Boron element, Pluto Copper Mat/Carbon mat, Omicron Clamp platenpuck

Phonopre- Arcus Anniversary, Atoll P200 MM-MC Pre, Astin Trew AT8000 Improved. 

Geïntegreerde versterker- Atoll IN200SE, 

Voorversterker- Vacuum Tube Logic (VTL) TL 2.5

Eindversterker- Audio Analogue Donazetti, Marsh A-200, Zelfbouw 12 Watter Klasse A

DAC USB Streaming: Audioquest Dragonfly USB DAC

Bandrecorder: Akai GX-630D

Interconnect: Sign Audio PI, Kimber Select KS-1016, KS-1011, 

Phono interconnect: Kimber TAK-AG , Van den Hul MC-501

Luidsprekerkabel: Sign Audio Shotgun

Netsnoer 220V: Callas Audio CAP, E.A.T. Current Conductor, Gemkow Professional

Stekkerblok: Sign Audio Powersource P6

Accessoires: Aurios Isobearings , Kemp QA plug, CA Cones, Omicron Magic Dream Energy decouplers, Omicron Cable Stabilizer Evolution, Omicron Harmonic Stabilizer, Omicron Acustic Tuner.