Atoll is een Frans audiomerk en timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Men doet alles zelf, dat wil zeggen, men ontwerpt en bouwt in Frankrijk. In deze tijd waar bijna alle elektronica bedrijven hun productie uitbesteden in het Verre Oosten is het dus best opmerkelijk dat zo'n jong bedrijf het gewoon in eigen land houdt. Atoll wordt gelukkig ook steeds bekender onder het Hifi publiek en dat verdient het ook.
Atoll Electronique
Bij Puresound zijn we zeer gecharmeerd geraakt van het Franse merk en hebben daarom dan ook bij de Benelux importeur Belram een testexemplaar opgevraagd van de P200se phono module en de IN200se geïntegreerde versterker. In deze recensie richten we ons op de Atoll P200se phono module. De recensie van de IN200se houdt u nog even te goed.
Als je op zoek bent naar een nieuwe phono versterker dan zou je niet direct denken aan Atoll Electronique. Dit merk is niet zo bekend bij analoog liefhebbers en dat is volgens ons geheel onterecht. Deze geteste P200se phono module heeft ons namelijk zeer verrast en is in zijn prijsklasse echt een koopje.
P50, P100 en P200se
(insteekmodule P50)
Atoll heeft drie phono's in het programma, waarvan twee als insteekmodules, namelijk de P50 en de P100 en deze zijn bedoeld voor in de geïntegreerde versterkers IN50se, IN80se, IN100 se en de IN200se. De insteekmodule P50 is voor MM elementen.
(De P100 insteekmodule)
De P100 is voor MM en MC elementen. De door ons geteste P200se is geen insteek module, maar echter een losstaand apparaat.
P200se beschrijving
(De P200se)
De stalen behuizing is stevig en heeft een 2mm frontplaat. De stroomvoorziening is een losse solide adapter van 24 Volt. De phono module heeft zowel een MM (Moving Magnet) als een MC (Moving Coil) ingang met instelmogelijkheden voor capaciteit (100pF of niets) en ingang impedantie ( 47K of 100K). De gain bij MM is 40 dB, bij MC is het 46 dB (hoog) of 52 dB (laag). Het instellen is gemakkelijk met behulp van dipswitches en zijn te vinden op de achterzijde van het kastje. De phono module is netjes per kanaal opgebouwd met o.a. MKP condensatoren. Vanwege dat er geen meerdere elementen aanwezig waren is er uitsluitend getest in de MC stand (laag).
(Achterzijde P200se met instelmodelijkheden)
De eerste indruk
Bij het horen van de eerste klanken viel mijn mond open van verbazing en kwam er een spontane WAUW uit. Dit had ik helemaal niet verwacht, wat een groots geluid. Dit overtrof duidelijk mijn verwachtingen. Wat een groots geluid zei ik zachtjes in mezelf. Eerlijk is eerlijk, we zijn verwend bij Puresound met de mooie apparatuur die hier met enige regelmaat op de redactie verschijnt en hun kunsten mogen laten horen. En vaak is deze apparatuur vele malen duurder dan deze Atoll P200se. Dat de Atoll P200se zo'n wauw gevoel uit mij kon krijgen is wel een compliment waard en dat zegt wel iets. Overigens kwam dat wauw gevoel tijdens latere luistersessies nog wel een paar keer terug. Er is dan ook ontzettend veel plezier beleefd aan deze phono module.
Luistersessies
Deze phono module is, zoals bijna gebruikelijk is geworden, ook bij enkele vrienden van Puresound in hun eigen sets aangesloten en vergeleken o.a. met een Musical Fidelity LPS, Lehman Black Cube Statement en een Bluenote Phono 1. In de diverse vergelijkingen sprong de prijs/kwaliteitsverhouding er dik boven uit. Hiermee doelend op dat de Atoll P200se heel veel waar voor zijn geld geeft. Er was niet eens zo'n groot luisterverschil met de duurdere Bluenote Phono 1. Het verschil was veel kleiner dan we hadden gedacht. Ik had zoiets ook al geconstateerd met mijn eigen Arcus Anniversary phonoversterker en de Atoll P200se. Hierbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat de soundstage van de P200se weliswaar beperkter was in breedte, diepte en hoogte dan de soundstage van de Arcus. Heel eerlijk gezegd heeft het mij totaal niet gestoord en heb ik enorm genoten van dit kleine opdondertje.
Klankeigenschappen van deze Atoll P200se zijn een stevig en strak laag, een heerlijke midrange met een nadruk op de klank en kleur van de instrumenten. Het hoog is mooi rond en nergens scherp. Ook is er sprake van een realistische weergave van stemmen en instrumenten. Het was een genot om te constateren dat de Atoll P200se hier in het realisme uitblonk. Het riep soms een spontane wauw op!
Soundstage is enigszins beperkt in diepte en breedte en gaat niet heel ver buiten de luidsprekers, maar alles is goed los van elkaar te onderscheiden. Zo heeft alles zijn eigen plaats.
In combinatie met de Atoll IN200 geïntegreerde versterker is het een combinatie die moeilijk is te verslaan. Als losstaande phono module is het véél waar voor je geld. Het stijgt ver boven zijn eigen prijsklasse van € 300,- uit en kan zeker meegaan tot een hogere prijsklasse.
Conclusie
Als je als analoogfreak een nieuwe losse instap phono versterker in de budgetklasse zoekt, dan zou wij u met klem adviseren om deze Atoll P200se eens te gaan beluisteren. U zult wellicht net zoals wij zich verbazen. De aangeboden geluidskwaliteit is extreem goed voor deze prijsklasse en hoger. Voor de prijs van € 300,- hoeft u het zeker niet te laten. Een koopje wat betreft prestaties en geluidskwaliteit. Van harte aanbevolen.
Muzikaliteit : 9
Prijskwaliteit : 10.
Importeur
Belram Hifi
W: http://hifi.belram.be
Onno referentieset
Luidsprekers: Master Concept Three
Draaitafel: Transrotor Fat Bob S
Toonarm: SME 3500 JR
Element: Jan Allaerts MC One Boron
Phono pre: Arcus Anniversary,
Voorversterker: VTL TL 2.5 (buis)
Eind versterker: Marsh A-200, Zelfbouw 12 watter, Audio Analogue Donizetti
Geïntegreerde versterker: Atoll IN200
DAC USB Streaming: Audioquest Dragonfly USB DAC
Bandrecorder: Akai GX-630D
Interconnect: Sign Audio PI, Kimber Select KS-1016, KS-1011,
Phono interconnect: Kimber TAK-AG , Van den hul MC-501
Luidsprekerkabel: Sign Audio Shotgun
Netsnoer 220V: Callas Audio CAP, E.A.T. Current Conductor, Gemkow Professional
Stekkerblok: Sign Audio Powersource P6
Accessoires: Aurios Isobearings , Kemp QA plug, CA Cones, Omicron Magic Dream Energy decouplers en Giradishu platenpuck.