TAGS: Recensies |
Astin Trew AT8000 Improved phonostage
Met de intrede van de vinyl revival is ook de vraag naar phonoversterkers gestegen. Vroeger kwam elke versterker wel met een aparte phono-ingang, maar dat is niet meer het geval. Tegenwoordig worden er maar weinig versterkers van de fabriek af uitgerust met zo'n phono-ingang. Voor velen is het een gemis. Echter laat de flexibiliteit van zo'n ingebouwde phono-ingang vaak te wensen over. Meestal is deze alleen geschikt voor MM elementen en kun je de load zowel capacitief als ook inductief niet aanpassen.
Om het manco aan een phono-ingang of gebrek aan flexibiliteit op te vangen, zijn er speciale phonoversterkers te koop in verschillende prijsklassen. De goedkoopste versterkers verschillen weinig van de standaard ingebouwde phonostages en hebben vaste waardes voor de load. De flexibiliteit wordt alleen geboden in de keuze tussen de MM of de MC ingang.
De duurdere phonoversterkers bieden meestal wel de mogelijkheid tot kiezen van de load en versterkingsfactor.
Eigenlijk is phonoversterker een niet geheel correcte benaming. Een betere benaming zou RIAA Correctie Versterker zijn, maar ook die naam is niet helemaal correct. Nu worden de meeste LP’s wel aan de hand van de RIAA curve geproduceerd. Er bestaan echter ook nog andere curves, zoals de IEC, de Decca en de Columbia curve. We zullen hier een volgende keer verder op in gaan, want de Astin Trew AT8000, de phonotrap waar het in deze review over gaat, heeft deze instelmogelijkheden niet en werkt volgens de RIAA curve.
Astin Trew
Astin Trew is een Engels merk van hoogwaardige consumentenelektronica. Het merk is gepositioneerd tussen de betere Hi-Fi producenten zoals bijvoorbeeld Musical Fidelity en Arcam. Opgericht in 2003, dus nog een relatief jong bedrijf, creëren ze producten die emotie en passie zo realistisch mogelijk overbrengen.
Als een van de weinigen ontwerpen en produceren ze in Groot- Brittannië.
Mijn eerste kennismaking met de Astin Trew AT8000 was in 2010, tijdens een bijeenkomst van gelijkgestemden van een Nederlands audioforum. In drie groepen verdeeld werden toen tien phonoversterkers met elkaar vergeleken. De Astin Trew AT8000 deed mee in de groep "middenklasse", phonotrappen met een prijs om en nabij de €1000.
Het merendeel van de aanwezigen vond toen de AT8000 de beste in deze klasse. Ik kon dat toen niet onderschrijven. In mijn beleving was het laag was te prominent aanwezig en bovendien weinig genuanceerd. Het hoog vond ik wat aan de harde kant. Alleen het middengebied voldeed prima. Verder waren detaillering, stereoweergave (plaatsing) en diepte wel in orde.
Deze eerdere versie AT8000 is toen ook in 2010 getest door mijn andere collega en zijn eerdere recensie kun je hier nog eens nalezen: http://www.puresound.be/recensies/archive/2010/juni/article/primeur-astin-trew-at-8000-phonoversterker
Nieuwe AT8000 Improved
Nu is de Astin Trew nog niet zo lang geleden "overhauled", zoals men dat in de autowereld pleegt te zeggen. E.e.a. houdt in dat er nog eens kritisch is gekeken naar de phonotrap en daar waar nodig aangepast, cq. verbeterd is.
We kregen een nieuw exemplaar van importeur Music2. Aan de basis is weinig veranderd. De PCB's (printed circuit boards) hebben extra dikke koperbanen die bovendien geheel verguld zijn. Daarnaast zijn alle aardpunten naar één punt gebracht (ster-aarde). De interne voeding is behoorlijk overgedimensioneerd, wat ik een pluspunt vind. Er wordt vaak gekort op de voeding, omdat daar snel geld mee te besparen valt. Helaas gaat dat dan ten koste van het gemak en openheid waarmee een apparaat speelt. Astin Trew doet daar gelukkig niet aan.
De verandering zou zitten in het gebruik van andere condensatoren en een iets aangepaste, nauwkeurigere RIAA curve. We hebben geen oud exemplaar, dus we kunnen het niet controleren en moeten dan maar vertrouwen op de blauwe ogen van de importeur.
Dit nodigt ook weer gelijk uit om eens te gaan luisteren of deze verbouwing een verbetering is.
Uit de doos
In de doos zit de AT8000 en een ander doosje met daarin een standaard IEC "computergrade" netsnoer. Aan de onderkant zitten de dipswitches waarmee je de phonotrap naar wens in kunt stellen. Helaas zat er geen handleiding bij het geteste exemplaar. Die heb ik van de Astin Trew website gedownload. Deze handleiding is wel aardig, maar hij kan je ook op het verkeerde been zetten. Zo moet de gain op "High" worden gezet, als je een low output element aansluit. Op zich wel logisch, maar men kan het ook anders opvatten. Er staat immers alleen "low", "medium" en "high" bij de schakelaars.
Qua capacitieve load is er maar een stand, nl 150pF. De MM ingang staat standaard ingesteld op 56kΩ/150pF. Met de extra 150pF die je bij kunt schakelen, is het mogelijk de load op te voeren naar 300pF.
De MC gebruiker heeft meer keuze, nl 100Ω, 220Ω, 470Ω, 1kΩ en 20kΩ. In de handleiding staat helaas niet vermeld of je ook meerdere standen tegelijkertijd kunt gebruiken om zo een misschien meer passende waarde voor je element in te stellen.
Luisteren
Waar het uiteindelijk om gaat is hoe de AT8000 zijn werk doet. Ingesteld op de hoge versterking, met een load van 220Ω, werd hij aangesloten op de Levindesign 9” unipivot arm waar een Van den Hul DDT2 Special in gemonteerd zit.
Om in de stemming te komen werd er begonnen met Afterglow van Sarah McLachlan. De AT8000 is dan nog koud en klinkt redelijk hard. De bonkerige laagweergave die ik van de eerdere versie kende, is geheel verdwenen. Het klinkt zelfs een beetje dun en dat terwijl er echt wel een berg laag zit in de 180g persing van Afterglow. Na één LP kant trekt het al bij en begint het al beter te klinken. Het oplossend vermogen wordt een stuk beter en er komt meer fundament in de weergave.
Als volgende is Dead Can Dance aan de beurt. Het album Spiritchaser is erg mooi en laat goed horen hoe het met de detaillering gesteld is. Nu de AT8000 op temperatuur is, klopt het plaatje helemaal. Het harde is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een mooie luchtige weergave.
Daarna ligt Pale Green Ghost van John Grant op de draaitafel. Er zit een behoorlijk agressieve beat in de titeltrack. Ook dat komt erg goed uit de luidsprekers.
Conclusie
De Astin Trew AT8000 is een uitstekende phonoversterker met voldoende instelmogelijkheden. Klankmatig klopt het gehele beeld, al zou er iets meer fundament in de muziek mogen zitten. In tegenstelling tot zijn voorganger, klinkt de AT8000 nu zelfs een beetje dun. Oplossend vermogen, plaatsing en stereobeeld daarentegen zijn van uitzonderlijk hoog niveau in deze klasse.
Voor de basliefhebber is de nieuwe AT8000 dus iets minder geschikt, maar voor luisteraars die zich focussen op een mooi 3D geluidsbeeld en goede detaillering, is de AT8000 een absolute aanrader.
Prijs
€ 1199,-
Informatie
Music 2 Audio Import
W: www.music2.nl
Astin Trew
W: www.astintrew.co.uk
Gedraaide muziek:
Sarah McLachlan – Afterglow
Dead Can Dance – Spiritchaser
John Grant – Pale Green Ghost
George Shearing & Mel Tormé – An Evening With …
Dave Brubeck – Take Five
Jeff Buckley – Grace (niet remastered)
Janos Starker – Bach, Suites for unaccompanied cello complete
Test apparatuur:
Transrotor Fatbob S draaitafel
Transrotor Fein PSU voeding
Levin Design 9" unipivot tonearm
Van den Hul DDT2 Special element
SME3500 tonearm
Benz Micro L2 element
Ifi iPhono amp
Ayre K-3-RP preamp met phono
Mimetism 45.2 poweramp
Sonus Faber Guarneri Homage
Crystal Cable Picolo interlink
SignAudio interlink
Heavens Gate Ultimate Phono interlink
SignAudio LS Shotgun ls-kabel