Tekst en foto's: ©Charles Veg en ©Roger Poulussen | 05 mei 2015 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Test Musical Fidelity Platenspeler: Instapmodel of opstap naar High End?

Engeland is in vele opzichten de bakermat van de Hi- Fi industrie. Dit dankzij de BBC die het toonaangevend voorbeeld is geweest voor alle omroepen in de wereld. Veel van deze bedrijven zijn helaas opgehouden te bestaan. Vaak ook is de productie overgezet naar “de lage lonen landen”, maar bleef de ontwerpafdeling en de marketing in Engeland. Musical Fidelity bestaat als bedrijf nu meer dan 30 jaar en is gelukkig voor ons als consumenten nog springlevend.

Musical Fidelity: Brits en van ”Standing”

Niet zo vreemd als je het merk al jaren volgt zoals wij op Puresound. Het bedrijf heeft door de jaren heen een goede neus voor innovatieve producten en probeert de consument altijd een stapje voor te zijn. Neem de Nu -Vista versterker. Het is een soort tussenvorm tussen een buizenversterker en transistor versterker en niemand had er ooit van gehoord totdat Musical Fidelity dit High End product op de markt bracht. Toch richt Musical Fidelity zich niet alleen op de High End markt. Hun V serie bijvoorbeeld bestaat uit zeer betaalbare audio componenten van hoogwaardige kwaliteit. Kijkt u vooral eens op hun website http://www.musicalfidelity.com/

Merlin lijn

Musical Fidelity is onlangs met een nieuwe lijn op de markt gekomen die op dit moment bestaat uit de Merlin set en de Round Table draaitafel. De Merlin set bestaat uit een geïntegreerde versterker met USB DAC en phono versterker voor een prijs van 1099 euro. Voor de analoge liefhebber is er een bijbehorende draaitafel van 845 euro. Volgens importeur Viertron - die het merk al jaren importeert -  is deze draaitafel van dusdanig niveau dat het ook op zijn plaats is in een High End set. Wij van Puresound laten ons daar dan graag van overtuigen. De draaitafel is getest en beluisterd door Roger Poulussen en Charles Veg.

Technische beschrijving: “Plug and Play”


(foto's aanklikken voor vergroting)

De Round Table is de tweede draaitafel die Musical Fidelity op de markt brengt. De eerste was de M 1, een ambitieuze “boortoren” van perspex met een SME arm. Bij de Round Table is echter niet gekozen voor perspex maar voor MDF. Zowel de console als het plateau zijn van dit materiaal gemaakt. Nu is MDF op zich wat gevoelig voor vocht, maar bij de Round Table hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Het MDF is met een optisch schitterende laklaag bedekt waardoor indringen van vocht onmogelijk is. Waar u zich ook geen zorgen over hoeft te maken is statische elektriciteit (altijd een probleem bij draaitafels) want daar is MDF helemaal niet gevoelig voor. De draaitafel is verder ontkoppeld via vier verende voetjes, net als bij draaitafels van Rega en Project. Interessant is verder dat de draaitafel in samenwerking met dit laatste merk is ontworpen. Wel met een heel duidelijke inbreng van Musical Fidelity want de arm bijvoorbeeld is door Project, gemaakt, maar zit verder niet in de collectie van Project. 

De speler is prima verpakt en wordt zeer compleet afgeleverd. Naast de speler bevinden zich nog een aantal “tools” in de doos, zoals een naaldweger en een protractor. Zelfs aan handschoenen is gedacht, om vingerafdrukken op de hoogglanslak te voorkomen. Het nadeel van de handschoen is echter, dat men geen goede grip heeft op de speler en plateau en het meegeleverde gereedschap. Zo zijn inbussleutels erg lastig te pakken en te hanteren. De speler is verder “Plug and Play”. Het is de bedoeling dat een leek de platenspeler zelf kan installeren. Het element is voorgemonteerd en dat is correct gedaan zoals we uitvoerig gecontroleerd hebben. Rest alleen nog het instellen van de naalddruk en de antiskating  Dat is goed te doen. De handleiding is duidelijk, maar meer plaatjes en tekeningen zouden het duidelijker maken en zou tekst uitsparen. Wat dat aangaat zijn de handleidingen van IKEA een uitstekend voorbeeld. De bouwkwaliteit is verder goed en zoals al gezegd de afwerking is voorbeeldig.

Wat we wel vreemd vinden is dat er geen smeermiddelen bijgeleverd worden. Er wordt in de handleiding ook met geen woord over gerept. Kennelijk is het lager zelf smerend. We hebben de speler dus zonder smering, getest. U zou erover kunnen denken om toch een paar druppels olie in het lager te doen, maar wel even checken bij uw handelaar,“Better safe than sorry”, zeggen de Britten. 

De motor is hoorbaar zoals dat bij de meeste Project spelers het geval is. Tijdens het spelen heb je daar geen enkele last van. Op een meter afstand van de speler hoor je de motor ook niet meer en als de muziek aanstaat al helemaal niet. De arm is degelijk opgebouwd. De aftasthoek is niet exact to the point, maar hij is wel in hoogte verstelbaar. De arm had verder iets soepeler mogen zijn. We verwachten dat dit door het gebruik nog verbetert. Waarschijnlijk zijn we hier iets te kritisch, verwend als we bij Puresound zijn met onze SME en Graham armen die een veelvoud van de Round Table kosten. De gelijkloop is voor een speler in dit segment weer prima. Hij geeft beduidend minder “wow” dan bijvoorbeeld een Rega uit dezelfde prijsklasse. 

De combinatie arm/element is erg goed op elkaar afgestemd. De inbouw is eenvoudig en in principe heb je nauwelijks hulpmiddelen nodig. Als je de AT 95 helemaal vooraan in de headshell monteert, staat hij recht en klopt de overhang. Als je de naaldkracht net op 24Nm (2,4g) zet en de antiskating vervolgens vol open (stand 4), spoort de combi zelfs op 18dB van de Hifi-News Test LP.

Plug and Play met upgrade mogelijkheden

Het leuke van een draaitafel is, dat men het geluid op smaak kan tunen. Hoewel van de Round Table verwacht mag worden, dat hij na de installatie goed klinkt zijn er gelukkig toch nogal wat mogelijkheden om hem nog beter te laten klinken voor niet te veel geld:

- Ten eerste de bekabeling. Zonder ons nu te gaan mengen in de discussies of exotische kabels nu wel of geen invloed hebben op het geluid, moet u weten dat de kabel die van een element naar voorversterker gaat grote invloed heeft op het geluid. Zelfs de grootste anti - kabelaar is daar mee eens. Zeker MM (Moving Magnet) elementen als de AT 95 zijn zeer gevoelig voor de capaciteit van de kabel. Die is bij elke kabel anders. In de setting van Charles Veg leverde een eenvoudige Kimber PBJ kabel een totaal andere en beter geluid op dan de standaard kabel. Dus als u na een tijdje eens wilt gaan experimenteren met de draaitafel dan zouden wij u adviseren eens een andere kabel uit te proberen. Moet u zelf wel even een aardedraad maken. Met de goedkoopste koperen (!) luidspreker kabel is dat een fluitje van een cent. 

- Een tweede iets kostbaardere upgrade is de Project Speed Box. Daardoor zal een zuiverdere 50 Hz frequentie aan de motor worden toegeleverd, wat de gelijkloop verbetert. Als bijkomend voordeel bij het spelen met een Speedbox, hoeft bij het afspelen van 45 toeren platen de snaar niet meer omgezet te worden. Dat werkt namelijk eenvoudig door een knop in te drukken. Uw vrouw of vriendin zal vast en zeker opzien tegen dit technische karwei.

- Als u een tijdje met de draaitafel gespeeld hebt en een stevige upgrade wilt maken dan moet u zich realiseren dat de arm geschikt is voor veel betere elementen dan de relatief goedkope AT 95. We denken dan aan een mooi MM element als de Grado Prestige Red of Blue, een Sumiko Pearl of nog fraaier een van de op Puresound geteste Nagaoka elementen http://www.puresound.be/recensies/archive/2014/november/article/nagaoka-mp110-en-mp200-op-de-testbank

- als kers op de taart kunt u nog experimenteren met een andere platenmat. U kunt ze bijvoorbeeld kopen van kurk, vilt of zelfs metaal. Een handige DIY kan er zelf ook een van kurk maken. Een (veel) duurdere oplossing is de koperen mat van Pluto. De hele redactie van Puresound speelt daar inmiddels mee. http://www.puresound.be/recensies/archive/2014/september/article/pluto-audio-universal-koperen-mat/

Luisterindrukken

Maar hoe klinkt die Round Table nu zult u zich zo langzamerhand afvragen. Recht uit de doos behoorlijk middelmatig kunnen wij u verzekeren. Elk element moet nu eenmaal inspelen. Na een paar plaatkanten veranderde dat toch al vrij snel. Het geluidsbeeld begon steeds meer los te komen van de luidsprekers en de ruimtelijkheid nam sterk toe. Op een bepaald moment hebben we het nummer “Tin Pan Alley” opgezet. Het nummer staat op de LP “Couldn’t stand the Weather” van Stevie Ray Vaughn  en is zeer kritisch. Het begint met een fraaie guitaarintro en heeft daarbij veel sfeer. We waren beiden verbaasd over hoe gemakkelijk (muzikaal dus) de relatief laag geprijsde Round Table deze kritische opname weergaf. Ook het andere materiaal wat die dag gespeeld werd, was voor de Round Table geen enkel probleem. Zo klonk Ane Brun in het nummer “These Days” van het album “It All Starts With One” zeer verleidelijk.

Vervolgens heeft de draaitafel nog vele avonden bij Charles Veg gespeeld. Al zijn referentie platen van artiesten als Dead Can Dance (Spiritchaser), Ella Fitzgerald ( Clap hands here comes Charlie) en Muddy Waters (Folk Singer) zijn gedraaid en nog veel meer ook. Ook klassiek is daarbij niet vergeten. Elke keer valt weer op dat de Round Table veel muzikale waar voor zijn geld levert. Het geluid heeft ook zeker “ballen”. Zet de draaitafel naast een MP 3 of CD speler en veel luisteraars zullen ernstig aan de technische vooruitgang gaan twijfelen. Ook zijn er wat platen gedraaid waarvan de conditie duidelijk minder was. Met een kostbaar MC (Moving Coil) element als de Benz Ruby zijn de beschadigingen aan een dergelijke plaat vaak erg storend. Bij de Round Table is dat aanzienlijk minder. En in alle eerlijkheid, zoveel detail lever je daar ook weer niet op in. Dus als tweede draaitafel voor de echte audiofielen die ook wat platen willen spelen van mindere kwaliteit lijkt de Round Table ook een interessante optie te zijn. 

Conclusie

Na lezing van dit artikel moge het duidelijk zijn dat we bij Puresound erg enthousiast zijn over deze draaitafel. Het is een fraai instapmodel dat door een leek op analoog gebied gemakkelijk aan het spelen te krijgen is. Als hij na verloop van tijd wat minder leek wordt en meer uit de draaitafel wil halen, zijn er veel upgrade mogelijkheden voor niet te veel geld. In die zin is de draaitafel zeker een opstap naar High End. En met het uiterlijk zult u uw vrouw of vriendin ook zeker van het nut van de investering kunnen overtuigen: de draaitafel is zonder meer “het mooiste meisje van de klas”. 

Hebt u wel een mooie versterker, maar geen phonotrap erin dan adviseren we u ook eens te kijken bij de V serie van Musical Fidelity. Voor een kleine 250 euro koopt u in deze serie een phonotrap. Bij Musical Fidelity betekent dat een puik geluid en een fraai uiterlijk voor een aantrekkelijke prijs. 

Prijs Merlin Roundtable

€ 845,00 compleet

Informatie

Viertron BV
W: www.viertron.nl

De Musical Fidelity Round is beluisterd op de referentie set van Charles Veg.

Charles Referentie Set

Oracle Delphi V platenspeler, Graham 2.2 arm, Benz Ruby 3 L element, Pluto Universal Coppermat

Thorens 160 mk1 platenspeler Hanze gemodificeerd, Denon DL 160 element

Meridian 506.20 CD speler

Whest PS 20.0 Phono voorversterker

Conrad Johnson Premier 17LS (voor) en Premier 11a (eind) versterkers

Monitor Audio 20 SE luidsprekers

Van de Hul 501 phonokabel, Kimber PBJ interlinks, Russ Andrews Classic stroomkabels en VLS luidspreker kabel met Graham Nalty GN-2 banaan stekkers.