Tekst en Foto's : Onno Kiviet ©puresound.be | 25 november 2015 |  <   > |
TAGS: Recensies |

"De strijd der Titanen" van de Mark Levinson No.585 vs No.383

Audiac heeft in samenwerking met Beter Beeld & Geluid en Chattelin Audio twee shows georganiseerd met de oude Mark Levinson No.383 en de nieuwe No.585 geïntegreerde versterkers. De showaankondiging werd ook wel "De strijd der Titanen" genoemd. Een show waarin een één op één (luister)vergelijk werd gedaan tussen deze twee versterkers. Hier een samenvattend verslag van deze twee shows.

Mijn kennismaking

Mijn kennismaking met Mark Levinson was eind jaren 80 van de vorige eeuw met de No.26 en de No.28 voorversterkers en de No.20 eindversterker. Er ging met deze versterkercombinatie een nieuwe wereld voor mij open. De wereld van de high-end en audiofielen! En daarmee zou het nooit meer hetzelfde zijn als daarvoor en begon mijn reis door de wereld van de high-end. Het audiofiele virus sloop langzaam naar binnen. Mijn ervaring met deze eye- en earopener van de Mark Levinson combinatie is lange tijd mijn referentie geweest. 

Begin 2000 overviel Mark Levinson mij opnieuw. Dit keer met hun eerste geïntegreerde versterker, de No.383. Het was voor het eerst dat zij afstapte van alleen losse voor- en eindversterkers. Met deze nieuwe stap werd er een nieuwe groep gebruikers bereikbaar. Tevens werd er een nieuw tijdperk ingeluid en een nieuwe standaard neergezet wat betreft techniek en luisterprestaties. Ook deze versterker heeft destijds een diepe (luister)indruk bij mij achter gelaten.

Nu, anno 2015, is na een lange tijd van stilte eindelijk de langverwachte opvolger van deze legende gekomen, de No.585. Is er weer een nieuw tijdperk aangebroken? 

Mark Levinson No.585 

Met een nieuw ontwerpteam en nieuw gebouw is de No.585 van scratch af opnieuw ontwikkeld. Er is goed gekeken naar de oudere en oorspronkelijke modellen en waarin deze zich klankmatig zo onderscheidden. Met als resultaat dat er een nieuw ontwerp voor een voorversterker is ontwikkeld, waarbij bewust gebruik is gemaakt van de goede (geluids)kenmerken van de oudere modellen.

Het resultaat

Het resultaat is een volledige discreet 'dual mono' en gespiegelde opbouw ingangssectie. Dit is gedaan om het signaal zo puur mogelijk te houden en om elk spoor van vervuiling uit te sluiten. Als voeding is een ingekapseld in rubbers, 'zwevend' opgehangen ringkerntransformator (900VA) gebruikt die muisstil is. Een batterij aan buffercondensatoren is dichtbij de 12 uitgangstransistoren per kanaal geplaatst. De overbemeten klasse A/B eindtrappen zijn wat betreft ontwerp direct afgeleid van de No.535H eindversterker. 

Digitale Ingangssectie

Bijzonder in deze High-End klasse, en ook nieuw voor Mark Levinson, is de extra toevoeging van een hoogwaardige en uitgebreide digitale ingangssectie.  Deze is opgebouwd rond een 32-bit ESS Sabre D/A chip (ook voor DXD en DSD128) met een eigen voeding.

Clari-Fi™

Ook bijzonder is een nieuwe eigen vinding, genaamd Clari-Fi™. Dit is een slim algoritme, speciaal bedacht voor lage resolutie audioformaten, zoals mp3. Hierdoor wordt verloren gegane bandbreedte en informatie deels hersteld. Dit zou tot een vollere en meer dynamische weergave en vooral tot meer muziekplezier moeten leiden.

Subwoofer uitgang

Bij de nieuwe Mark Levinson No.585 is het mogelijk om één RCA uitgang per kanaal schakelbaar te maken. Hierdoor kun je het gebruiken met een vaste waarde of als 2e order doorlaatfilter bij 80 Hz, welke is bedoeld voor 2.1 configuratie met actieve subwoofers.  Door deze configuratie worden de lage tonen in de luidspreker ontlast. Wat zal resulteren in een optimale balans en grotere dynamiekreserve.

Aansluitingen

Verder zijn er dubbele S/PDIF ,Toslink,AES/EBU en USB aansluitingen voor het digitale gedeelte en drie RCA analoge ingangen en één gebalanceerde XLR ingang. De luidsprekeraansluitingen zijn van het 'Hurricane' type. Deze behoren tot de beste in hun soort. 

Wat betreft het uiterlijk van de No.585 zijn er overeenkomsten met de No.383: dezelfde lijnen, dot-matrix display tussen de twee knoppen van bronselectie en volume en hetzelfde afwerkingsniveau. Het vermogen is 200 Watt bij 8 Ohm.

De eerste show bij Beter Beeld & Geluid

Op beide shows was Michael Huigen van Audiac aanwezig om de presentatie te doen en het luistervergelijk te leiden. De aftrap van de eerste show was in september bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum. Op deze zaterdag zat de ruimte vol met belangstellenden en enkele Mark Levinson bezitters. Na de introductie door Michael, werd begonnen met het vergelijk.

Er werd afwisselend geluisterd naar de No.383 en de No.585. Bij het horen van de eerste klanken van de No.383 werd mij weer duidelijk waarom deze versterker zo berucht en beroemd is geworden in de loop der jaren. De No.383 bestaat al 15 jaar en nog steeds staat deze versterker volgens velen op grote hoogte wat betreft de muzikale prestaties. Na de No.383 komt de No.585 aan de beurt. Op het eerste gehoor is het luisterverschil eigenlijk niet zo groot. Oh ja, er is meer verfijning, dynamiek, kracht en minder versmering bij de No.585 in vergelijking met de No.383. Echter, de gedachte dat de 15 jaar oude No.383 zich nog best staande weet te houden naast zijn opvolger de No.585, schiet door mijn hoofd. Eigenlijk is dat een groot compliment voor  de No.383. 

Er werd een gevarieerd muziekprogramma gedraaid, waar alle klankaspecten en kenmerken aan bod kwamen. Hierdoor kon men tot een goede vergelijking komen. Met ieder muziekfragment werd duidelijker dat de No.585 echt een stap beter was dan de No.383 en ook na een test van de digitale sectie van de No.585 vanuit de Meridian 818v2, groeide het respect voor de prestaties van de No.585 nog meer: er moet serieus geld worden uitgegeven om met een analoge bron het niveau van de digitale ingangen substantieel te verbeteren.

Halverwege werden er vragen gesteld door de bezoekers. Enkelen waren zeer enthousiast over de nieuwe No.585. Een bezoeker die zelf bezitter is van een No.383 kwam tot de conclusie dat hij nog heel tevreden was met zijn No.383 en het daarbij zou houden. 

Aan het einde van de show is er bij Beter Beeld & Geluid altijd een borrel met lekkere hapjes voor de bezoeker. Er ontstaat dan meestal al heel snel een ongedwongen sfeer onder de aanwezigen. Zo ook dit keer, en dan is het altijd leuk om te horen welke luisterimpressies men heeft. 

Enkele genoemde luisterimpressie over de No.585 zijn : dynamischer, luchtiger en meer autoriteit. Snelheid van de laagweergave en uitsterf tijd gaat heel lang door. Minder versmering. Wat een KRACHT! 

En de mooiste opmerking was wel dat de No.585 een uitvergroting van de No.383 is.

De gebruikte set bij Beter Beeld & Geluid

Geïntegreerde versterkers: Mark Levinson No.383 / Mark Levinson No.585

Luidsprekers: Wilson Benesch Endeavour uit de 'Geometry Series'

Streamer/Voorversterker: Meridian Reference Core 818v2 (gebruikt alleen als streamer)

Bekabeling tussen 818v2 en No.585/No.383:  Cardas Clear XLR voor analoog, Crystal Cable Standard Diamond RCA voor digitaal

Bekabeling tussen No.585/No.383 en WB Endeavour: Crystal Cable Piccolo Diamond

De tweede show bij Chattelin Audio

De tweede show was op 7 november bij Chattelin Audio in Den Haag. Hier was een iets andere opzet gekozen dan bij Beter Beeld & Geluid. Bij Beter Beeld & Geluid was gekozen voor een gesloten demonstratie, terwijl hier een open inloop was. Natuurlijk waren de bronnen, luidsprekers en akoestiek ook anders. Er werd veel muziek gedraaid en de verschillen tussen de twee versterkers werden vergeleken. Er waren hier minder bezoekers tijdens mijn aanwezigheid, maar daardoor waren er goede luisterposities vrij, wat mij goed uitkwam. Want nu kon ik in alle rust langer en intenser luisteren.

De luistersessie

Wat mij tijdens deze lange luistersessie opviel, was de serene rust van de nieuwe No.585. Het heldere ronde hoog zonder vastloop/versmering. Ook nu viel weer direct de autoriteit op. De stop en stijgtijden zijn fenomenaal snel en indrukwekkend. Een plezierig rollende laagweergave en grommend als het moet grommen valt mij ten deel. Bij de opname van Wende Snijders – Come Together (live) valt de ambiance in de opname goed op. Bij de opname van Cream - Stormy Monday (live) valt ook de sfeer van de zaal (Royal Albert Hall) op. Het is heel gemakkelijk te volgen en sfeerrijk. Je wordt de zaal ingetrokken, alsof je er zelf bij bent. De No.585 weet een betrokkenheid te creëren waar menig andere versterker in dezelfde prijsklasse op stuk loopt. Echt alles tot in de kleinste details laat de No.585 horen. 

Ook de soundstage van de No.585 is groter, met name aan de zijkanten en in de hoogte. De artiesten staan verder uit elkaar afgebeeld. Er is duidelijk meer micro- en macrodetail in de eigen ruimte van de artiest en/of instrument. Dat is opmerkelijk, want ik ken maar heel weinig versterkers in deze prijsklasse die dat ook zo goed kunnen. Het uitrollen van de snaren is zeer goed te horen en te volgen.

Na een tijdje ontworstel ik mij met tegenzin uit mijn luisterpositie om anderen op de sweetspot te laten luisteren. Die tegenzin zegt alles over hoe verslavend het geluid is van deze nieuwe geïntegreerde Mark Levinson versterker en hoezeer ik ervan onder de indruk ben. 

Nog meer verschillen

Waar de No.383 ophoudt in geluidskwaliteit en beleving, gaat de No.585 een stap verder. Om maar een cliché te gebruiken: er valt een gordijn weg als je de No.585 hoort na de No.383. De 'basis' van de No.383 staat gewoon mooi. Niets mis mee. Het laag is wat futlozer en donkerder in vergelijking met de nieuwe No.585. Het 3D geluidsbeeld is meer op een kluitje bij de No.383. Bij de No.585 is dat verder uit elkaar getrokken. De No.383 laat ook meer kleuring horen. Overigens absoluut niet onprettig.

De setopstelling bij Chattelin Audio

Geïntegreerde versterkers: Mark Levinson No.383 / Mark Levinson No.585

Luidsprekers: Magico S3 Luidsprekers

CD speler:  Wadia 381 i 

Bekabeling: Vovox Textura LS/ Mit MA-X 2 interconnect

Conclusie

Al met al een bijzonder vergelijk tussen de twee versterkers en bijzonder leuk om op deze manier een show te organiseren. Want je moet het maar durven om op deze manier een vergelijk te doen. Dan moet je als importeur en als winkelier flink overtuigd zijn van  het product. Dat de oude No.383 een goed product is, heeft de tijd bewezen. En dat de No.383 nog steeds mee kan in deze tijd is ook een feit. Dat de opvolger ervan, de nieuwe No.585 een goed product is staat boven kijf. Of de No.585 een nieuw tijdperk inluidt en zijn oudere broertje No.383 zal doen vergeten, zal de tijd leren. Naar mijn mening is dat wel het geval.

Wat mij persoonlijk ook erg aanspreekt is dat er een uitgebreide digitale ingangssectie bij is, en dat het aantal watts is verdubbeld (200 W bij 8 Ohm). Bovendien is er een nieuw ontworpen analoge ingangssectie. De prijs van € 14.490,- is in mijn optiek en beleving gerechtvaardigd. Je krijgt voor dit bedrag niet alleen een prachtig klinkende geïntegreerde versterker, maar ook een DAC erbij. Bovendien zijn de voor- en eindversterkers totaal gescheiden opgebouwd en heeft elk zijn eigen voeding en aftakking.

Mark Levinson is weer teruggekeerd op het hoogste front met deze geïntegreerde versterker en heeft een nieuwe toon neergezet in deze prijsklasse. Chapeau!!

Speciale Inruil Actie No.383

De importeur Audiac laat weten dat er interessante inruilacties zijn ten aanzien van de Mark Levinson No.383 bij aanschaf van een Mark Levinson No.585. Voor meer informatie over deze inruilacties, neem contact op met de importeur Audiac. 

Informatie Importeur 

Audiac B.V. 
Newtonbaan 14
3439 NK Nieuwegein
T: +31 30 6049000
W: www.audiac.nl

Informatie Winkeliers

BeterBeeld&Geluid Hilversum
1e Oosterstraat 2
1211 LB Hilversum
Tel: +31 (0)35-6215346
W: www.beterbeeldengeluid.nl

Chattelin Audio Den Haag 
Anna Paulownastraat 58
2518 BG Den Haag
T: +31 (0) 70 363 20 50
M: +31(0)6 230 605 14
W: www.chattelin.nl