Foto's en tekst: ©Roger Poulussen@puresound.be | 24 juni 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Meze 99 Classics hoofdtelefoon

Een jaar of vier geleden heb ik al eens een review geschreven over Meze hoofdtelefoons. Destijds was dat nog voor Audioreview.nl die helaas off-line is moeten gaan. In dat review werden de toenmalige Meze 66 en Meze 88 uitgebreid uitgelicht. De distributie was toen in handen van Retro Online (tegenwoordig The Retro Family), een online shop die modern nostalgische spullen verkoopt.

Meze

Sinds eind 2016 is de distributie van Meze in handen van Dune Blue in Den Haag. Dune Blue is ook nog niet zo lang bezig, maar heeft een paar zeer mooie producten in hun pakket. Ik was dan ook verrast dat Michael Wongso van Dune Blue nu ook Meze hoofdtelefoons distribueert.

Voor degene die het merk Meze niks zegt, Meze wordt uitgesproken als "Medze" en komt uit Roemenie. Het is een jong bedrijf met een jonge bezetting, die hun roots in soundengineering hebben. Doelstelling is een kwalitatief goed product op de markt te zetten dat bovendien betaalbaar is.

Zodra je hun producten ziet, merk je dat het liefhebbers zijn. De afwerking is zeer goed, met oog voor detail. 

Out of the box

De Meze 99 Classics, zoals die hier afgeleverd werd, kwam in een luxe doos, met daarin een mooie ovale box, waarin de hoofdtelefoon en de accessoires zaten. De Meze 99 Classics is een gesloten type en heeft echt walnoten oorschelpen, leren oorkussens en hoofdband en een metalen beugel. Men kan kiezen tussen zwart/goud, zwart/zilver en wit/goud. De oorschelpen blijven echter in alle gevallen van hout.

Wil men geen houten oorschelpen, dan is er sinds kort ook de Meze 99 Neo te koop. Deze heeft zwarte, kunststof oorschelpen.

De ovale bewaardoos bevat naast de hoofdtelefoon nog twee aansluitkabels, met stoffen mantel, waarvan er een voorzien is van een microfoon, zodat je de hoofdtelefoon ook eenvoudig in combinatie met een smartphone kunt gebruiken. Deze kabel is ook korter dan de "gewone" hoofdtelefoonkabel zonder ingebouwde microfoon. Verder zit er nog een 6,3 mm adapter bij en een vaste 2x 3,5mm mono male mini-jack naar 1x stereo female mini-jack adapter. Ik heb geen idee waar die voor te gebruiken is.

De hoofdtelefoon heeft geen vaste kabel. De oorschelpen bevatten elk een 3,5mm mono minijack input. Persoonlijk zou ik het mooier vinden als je maar een kabel-inlet zou hebben, maar dan moet het ontwerp op de schop. Voordeel van deze constructie is dat als je ergens aan blijft hangen, de koptelefoon niet van je hoofd getrokken wordt, maar netjes los van de kabel gaat. Bovendien kun je ook nog experimenteren met andere kabels, al is de bijgeleverde lange kabel zonder microfoon al erg goed.

Niet onbelangrijk, hoe zit die Meze 99 Classics eigenlijk? Nou, prima! De instelling gaat door het gebruikte systeem automatisch. Je hoeft niet eerst met de schelpen zitten te schuiven. De schelpen zijn van echt hout. De kussens sluiten goed af. Helaas zijn die niet van echt leer, maar van een op PU gebaseerd kunstleer. Echt leer zou waarschijnlijk nog iets minder warm aanvoelen, maar dit PU spul is niet verkeerd. Het sluit prettig af, zonder drukpunten. Ik had er geen moeite mee om de Meze 99 Classics een hele avond op mijn hoofd te hebben zitten. 

Luisteren

Eenmaal uitgepakt en bekeken werd er natuurlijk ook geluisterd. In eerste instantie werd de Meze 99 Classics aan mijn smartphone gekoppeld. De Samsung Galaxy S7 staat bekend als een behoorlijk goede "Digital Audio Player", maar haalt niet het niveau van een echt DAP. De Meze 99 Classics klonk beschaafd, aardig gedetailleerd, met een groot basfundament. 

Aangezien we het vermoeden hadden dat het wel beter zou kunnen, heb ik de Meze 99 aangesloten op een cd-speler met een Musical Fidelity X-Can V2 erachter en deze op repeat gezet. Dit heeft ruim 2 weken staan spelen. De hoofdtelefoon was toen ingespeeld/los.

Daarna is de Samsung nogmaals gebruikt en waarachtig, het speelde beduidend beter. Wat opviel was de briljantie in het middengebied en het hoog. Het klokkengerammel van Pink Floyd's Time op het album Dark Side of the Moon was levensecht. Dit hadden we niet verwacht.

Maar met een smartphone haal je niet het volle potentiaal van deze hoofdtelefoon, das was duidelijk. Dus werd de X-Can weer uitgehaald, maar ook een Burson Lycan, en voor de High Res stukken, een YBA Design WD-202 en een Chord Mojo.

Met elke stap (andere hoofdtelefoonversterker) werd het beter. Met de Mojo was het helemaal top. Deze werd dan ook alleen nog maar gebruikt.

Muziek

Uiteindelijk gaat het om de muziek. De Meze 99 Classics laat echt muziek horen. Geen geluid of klinisch gedeuns, maar muziek in volle opmaat, homogeen en strak, uitermate briljant en misschien een beetje zwaar op het laag, maar niet storend. Hallelujah van Jeff Buckley was werkelijk adembenemend goed. Klein waar het klein moest zijn, groot waar Jeff wat meer de keel open trekt. 

Vervolgens Simply Red's "Money's too tight to Mention". Hier vallen vooral de blazers op. Gewoon strak, geen getetter, maar echte trompetten en saxen.

Als klassiek stuk een nummer van het cello werk Bach Starker dat we zelf gedigitaliseerd hadden van LP. Je hoort duidelijk de strijkstok over de snaren gaan. Niet alleen de cello is te horen, maar ook de ademhaling van Janos Starker en het schuren van de paardenharen over de snaren.

Iets moderners en met veel dynamiek is Pale Green Ghosts van John Grant. De uithalen blijven strak en nergens overstuurd. Ook niet als je luider luistert dan eigenlijk goed voor je is. De beat blijft strak en elke "ping en ting", hoe ver weggestopt die ook is, krijg je afgeleverd door de Meze 99 Classics.

Vervolgens heb ik nog een aantal nummers de revue laten passeren, waaronder "Space for the Papa" van Jeff Beck. Ook hier blijft alles recht op staan en de scheurende gitaar van Jeff wordt nergens vervelend.

Conclusie:

De Meze 99 Classics is gesloten hoofdtelefoon met een hoog draagcomfort en die goed klinkt. Misschien is hij voor sommigen iets te baslastig, maar over het algemeen is het een zeer uitgewogen klinkende hoofdtelefoon. De afwerking is van een uitermate hoge kwaliteit, die je zelden of nooit in dit prijssegment tegenkomt.

Zo uit de doos klinkt de Meze 99 Classics al heel goed. We hebben wel gemerkt dat hij toch wel de nodige inspeeltijd behoeft. Na ruim 3 weken continue aan de bron kon ik geen verandering meer waarnemen. Eenmaal ingespeeld is het klankkarakter van de Meze 99 Classics stevig en homogeen, met een lichte nadruk op laag, dat wel te alle tijden strak en goed gedefinieerd blijft. Wat erg opvalt is het briljante hoog en de hoge vorm van detaillering die de Meze 99 Classics laat horen.

Gebruikte apparatuur

Hoofdtelefoons: Meze 99 Classics, AKG K501, Denon AD-H750

Headphoneamps/DACs: YBA Design WD-202, Musical Fidelity X-Can V2, Burson Lycan, Chord Mojo, Samsung Galaxy S7, Apple iPhone 7S

Bronnen: Yamaha CDX-880, Ayre CX-7Emp, Logitech Squeezbox Touch.

Prijs

€309

Informatie

Dune Blue: www.duneblue.com

Meze: www.mezeaudio.com

Meze 99 Classic Wlnut