Equipment Tuning Chip 3D van Akiko Audio
Ongeveer tien jaar geleden werd er in Duitse audiomagazines voor het eerst melding gemaakt van “Chips”, waarmee stickers werden aangeduid die op audiocomponenten worden geplakt. Onlangs heeft Akiko Audio haar versie van deze bizarre accessoire gepresenteerd. In dit stukje een eerste indruk van de effecten van de zogeheten Equipment Tuning Chip 3D.
Een heftige controverse
Die Duitse tijdschriften hebben trouwens destijds wel wat losgemaakt. De gedachte dat een apparaat beter kan gaan klinken door er simpelweg een stickertje van kunststof op te plakken was voor vele lezers een brug te ver. De beschuldigingen van oplichterij, afzetterij en “autosuggestie” waren heftig en talrijk. Zoals gebruikelijk werden daarbij de meeste decibellen geproduceerd door degenen die het minst weten waar het over gaat. We zijn nu dus ruim tien jaar verder en inmiddels staat wel vast dat bedoelde producten wel degelijk hoorbare effecten kunnen genereren. Ik en vele anderen hebben Chips van meerdere fabrikanten getest, beschreven en met veel plezier toegepast. Een duidelijke verklaring van de werking laat echter nog steeds op zich wachten. De fabrikanten spreken over het “programmeren” (vandaar: “Chips”) of “informeren” van die stukjes kunststof waardoor deze storende elektromagnetische velden zouden “harmoniseren”. Tja, wat moet je ermee? Nou, links laten liggen of luisteren naar de effecten. Ik kies voor het laatste.
De Equipment Tuning Chip 3D
Akiko Audio biedt een compleet assortiment van Tuning Chips aan voor tal van toepassingen. Naast de stickers die wij ook kennen van andere fabrikanten werd mijn aandacht getrokken door twee afwijkend ogende Chips: de Power Tuning Chip 3D en de Equipment Tuning Chip 3D zijn namelijk plaatjes van stevig aluminium. Omdat ik al heel veel heb gedaan aan de stroomvoorziening en je nu eenmaal niet alles kunt testen, bestelde ik eerst maar eens twee Equipment Tuning Chips. Waar de Power Tuning Chips logischerwijs voor stekkerblokken zijn bedoeld en dus de stroomvoorziening beogen te verbeteren, dienen de Equipment Tuning Chips op apparaten te worden geplakt (of gelegd) teneinde de doorvoer van het audiosignaal zelve te verbeteren. Ik legde de twee Chips op de voorkant van de Marantz premium versterker en CD-speler in de studeerkamer en verwachtte hooguit een subtiel effect. Ik kwam echter bedrogen uit, maar dan in de positieve zin van het woord. Direct hoorde ik een sterke toename van de dynamiek, een meer gecontroleerd laag, intensere klankkleuren en een nog lagere ruisvloer waardoor zeer zacht bespeelde instrumenten en subtiliteiten in zangstemmen opeens kwamen bovendrijven. Wat gaan we nu weer beleven?! Kunnen het ervaren speelplezier van de set en de betrokkenheid van de toehoorder er op vooruitgaan door twee stukjes behandeld aluminium op apparaten te leggen?! Het ziet er sterk naar uit dat het antwoord een volmondig “ja” is. Enkele dagen later had ik de gelegenheid mijn indrukken te delen. Ik kreeg bezoek van een oude studievriend die wel van muziek houdt, maar niet een doorgedraaide audiofiel is. Ook hij had maar enkele seconden nodig om vast te stellen dat de weergave duidelijk mooier was na plaatsing van de Equipment Tuning Chips.
Creatief met Chips
Iemand vroeg of je zo’n Chip ook op het element van een platenspeler kunt bevestigen. Daarvoor is het plaatje doorgaans te zwaar en te groot, maar deze vraag bracht me wel op een idee. De Chip past namelijk precies op het horizontale vlakje boven het draaipunt van de Linn Akito arm van de kleine platenspeler in de studeerkamer. Het ziet er grappig uit en het is nog hoorbaar ook! Denk aan een iets zuiverder, schoner en ruimtelijk nauwkeuriger geluid. Leuk! Voortbordurend op de gedachte dat de Equipment Tuning Chips vooral het muzieksignaal verbeteren, kwam ik vervolgens op het idee ze op de connectoren van interlinks te proberen. Die connectoren zijn elektrisch verbonden met de buitenkant van het apparaat, dus je levert zo niets in. En ja hoor; in de kleine set bleek dit inderdaad nog iets effectiever dan plaatsing op de apparaten! Zeer groot was het effect op de connectoren van de interlinks van de platenspeler van de hoofdset: een beter georganiseerd geluidsbeeld met een dieper basfundament was het welkome resultaat. Dat het ook mis kan gaan, bleek toen ik twee Equipment Tuning Chips aanbracht op de connectoren die het signaal naar de eindversterker brengen. Na aanvankelijk enthousiasme over minder scherpte en nog meer rust, bleek de klankbalans verstoord: de hoge tonen hadden min of meer het loodje gelegd. Het is dus niet zo dat je blind een zak Chips over je systeem kunt uitstrooien: het uitzoeken waar deze sterk werkende accessoire het best tot z’n recht komt, vereist zogezegd nogal wat detailwerk. Tot slot werken de Equipment Tuning Chips ook prima op de connectoren van digitale bekabeling. Ik heb vijf Equipment Tuning Chips ondergebracht in mijn home cinema set: op de connectoren van Ethernet-, HDMI- en antennekabels. De verbeteringen aan beeld (kleurcontrast, scherpte, rust) en geluid (details, minder scherp) zijn niet te missen.
Conclusie
De Equipment Tuning Chips van Akiko Audio zijn wonderlijke accessoires: ze zijn sterk werkzaam, nog redelijk betaalbaar, zien er netjes en professioneel uit, zijn probleemloos in het gebruik en bieden de mogelijkheid van verregaande en verfijnde tuning. Moet ik dit product nog aanbevelen?!
Informatie
Naschrift
Marc van Berlo van Akiko Audio laat nog even weten dat ook de zelfklevende zwarte chips zijn opgebouwd op een laagje aluminium. Dit geldt zelfs voor de kleine 5mm exemplaren.