Foto's en Tekst:©RogerPoulussen@puresound.be | 29 september 2017 |  <   > |
TAGS: Recensies |

Black Rhodium, goede kabels voor elk budget

Kabels; je kunt er eeuwig over discussiëren, uren over praten, altijd mee spelen en er is altijd wel een fabrikant of dealer die een betere heeft. Ik ga hier niet die discussie weer aanzwengelen, maar gewoon vertellen wat de kabels van Black Rhodium doen, want daar hebben we het hier over.

Het merk:

Allereerst zal ik iets dieper ingaan op het merk Black Rhodium. Black Rhodium is een Engels merk dat nieuw is op de Nederlandse kabelmarkt, echter al sinds 2002 audio en videokabels produceert. Het zijn de ontwikkelingen van Graham Nalty, waarvan elders op deze site een review te vinden is van de pluggen en stekkers. Zowel de Black Rhodium kabels als ook de Graham Nalty stekkers en pluggen worden in Nederland gedistribueerd door Simply Audio in Zoetermeer, de zaak van Dimitri van Hoven. 

Nu en dan klopt Dimitri eens aan de deur of we bij Puresound interesse hebben om iets uit te proberen. Natuurlijk zeggen we daar geen nee tegen. Zo kwam nu de vraag of we de Black Rhodium interlinks, luidsprekerkabel en netsnoer wilden proberen. Het leukste is het inderdaad om de hele lijn mee te nemen, echter de aangeboden luidsprekerkabel was met 2x 4m toch nog te kort voor mijn set, dus deze werd door Charles gereviewd. Het resultaat van die sessie is elders op Puresound te vinden.

Er bleven nog het netsnoer en drie interlinks in verschillende prijsklassen over. Simply Audio kan het hele gamma van Black Rhodium leveren, maar heeft in eerste instantie een keuze gemaakt uit het aanbod van Black Rhodium. Dimitri heeft gekozen voor een goedkope instap (Opus), een uit de middenklasse (Tempo) en de top of the line (Opera DCT++). Daarnaast is er dan nog het Libra 5A netsnoer, dat echt entry level is. We komen nog terug op de prijzen van de betreffende kabels.

Beschrijving:

Opus interlink

De Opus interlink heeft een twisted pair ontwerp en geen afscherming. De isolatie is van wit siliconenrubber en er zitten degelijke stekkers aan. De kabel is heel flexibel en door de getwiste aders is er wel sprake van een RFI (Radio Frequency Interference) afscherming. De geleiders zijn van oxidevrij koper. Zoals alle Black Rhodium kabels worden ze gefabriceerd in Groot Brittannië en geeft de fabrikant levenslange garantie. De verkoopprijs voor deze kabel is €75 voor een set van 1m.

Tempo interlink

 

De Tempo interlink is ook opgebouwd uit getwiste aders. De isolatie is echter dikker om transiënte fase vervorming te verminderen. Er wordt bij Black Rhodium een extra controle uitgevoerd op de richting van de kabel. Ook hier is de mantel weer van een siliconen rubber, maar verder is de Tempo voorzien van een paarse gevlochten kous als extra bescherming en afgemonteerd met Graham Nalty GN-3G RCA stekkers.

Opera DCT++

De Opera DCT++ interlink ziet er dan weer iets minder gesofisticeerd uit dan de Tempo. Hij lijkt op het eerste gezicht op de Opus, maar dan in een blauwe uitvoering en met de RCA stekkers die ook bij de Tempo gebruikt zijn. Maar dan houdt ook alle vergelijking op. De kabel is opgebouwd uit puur zilveren geleiders, met een PTFE isolatie en een verzilverd koperen afscherming. Het DCT++ achter de typeaanduiding staat voor "Deep Cryogenic Treatment" wat inhoudt dat de kabel cryogeen behandeld is. De kabel is dus snel diep gevroren in vloeibare stikstof en langzaam weer op normale temperatuur gebracht. Het doel daarvan is de kristalstructuur van de geleiders vast te zetten, wat resulteert in een betere afbeelding in de weergave.

Libra 5A netsnoer:

Dit netsnoer is het entry level netsnoer van Black Rhodium en is bedoeld voor bronnen en lichte versterkers. De kabel is opgebouwd uit 3 geleiders bestaande uit 16 aders van 0,2mm. Alle aders zijn getwist en de geleiders zijn ook nog eens getwist om ruis buiten te houden en "antenne"-effect te voorkomen. De isolatie is van siliconenrubber, zodat de kabel erg flexibel is. 

Beluisteren:

Als eerste werd de Opus in de set gezet. Ten opzichte van de Sign Audio PI interlink (€400,  1m) die ik op die plek meestal gebruik, klonk de Opus iets minder gestructureerd, wat ondoorzichtiger in het laag, maar wel mooi vol en puntiger in het hoog. Ik kon niet geloven dat een kabeltje van €75 zo goed presteerde, want het was wel erg muzikaal. 

Helaas deed de Opus het in een andere set niet zo goed. In die set was de Opus niet veel beter dan een doodgewone dropveter. Het klonk muf, dun en redelijk scherp en had maar weinig plaatsing. Blijkbaar is de Black Rhodium Opus gebaad bij een set die goed op elkaar afgestemd is. Om dergelijke mismatches te voorkomen biedt Simply Audio de “Try before you buy” service* aan.

Daarna kwam de Tempo aan de beurt. De Tempo was in de eerste set een beetje een tegenvaller. Het klonk rommelig en scherp. De muziek kroop zelfs terug in de speakers. Van stereobeeld en plaatsing was weinig sprake. We hebben toen gelijk de richting gecontroleerd van de kabel, maar die was goed. Een vreemde gewaarwording, want de kabel zag er wel erg goed uit.

Echter in de tweede set speelde de Tempo precies en degelijk en minstens gelijkwaardig aan de Sign Audio. De Tempo speelde hier iets frisser, opener dan de Sign Audio. Het laag was goed gedefinieerd en de plaatsing was iets beter dan met de Sign in deze set. Hier was het een kwestie van smaak welke kabel je de voorkeur zou geven, de Sign of de Black Rhodium Tempo. 

Als laatste interlink werd de Opera DCT++ in de set gezet. Qua naam een hele mond vol voor zo'n relatief spichtig kabeltje. In de eerste set speelde de Opera DCT++ erg goed. Muzikaal klopte het helemaal. Je kon duidelijk de laagjes in de baslijnen volgen. Tingels en tangels klonken vol en rond met alle bijbehorende harmonischen duidelijk waarneembaar. De plaatsing was heel erg goed. Je kon alles duidelijk een plek geven. Wat bovendien erg goed was waren de S- en T-klanken. Waar het vaak sisserig klinkt, was het nu duidelijk gearticuleerd, zonder fouten. En ook de afmetingen van de instrumenten klopten helemaal. Soms heb je het wel eens dat een vleugel wel 6 meter breed is. Met de Opera DCT++ was het een normaal formaat, maar wel met grootse afbeelding.

In de tweede set speelde de Opera ook de sterren van de hemel. Laagjes die eerder niet waarneembaar waren, werden duidelijk weergegeven. Stemmen hadden body en de fijne details in de bovenste regionen waren helder en strak. Er was veel lucht om de instrumenten. Je kon bij wijze van spreken horen van welke houtsoort een gitaar gemaakt was. Plaatsing en stereobeeld waren subliem. Alles speelde gemakkelijk en losjes. Niets werkte vermoeiend en dat zonder dingen mooier te maken dan ze zijn. De Opera DCT++ is een eerlijke kabel, want mindere opnames worden ook duidelijk afgestraft. 

Tot slot hebben we ook nog het Libra 5A netsnoer geprobeerd. Met een prijs van €140 is dit echt entry level en dat zie je. Natuurlijk is het Libra 5A netsnoer duidelijk beter dan een computergrade netsnoer. Ten opzichte van laatstgenoemde neemt de kracht duidelijk toe en is de detaillering en plaatsing beduidend beter. Als je dus een upgrade wil maken met netsnoeren, kun je zeker met de Black Rhodium Libra 5A beginnen. De Libra 5A past prima bij instap high-end apparatuur en is met name geschikt voor bronnen, voorversterkers of eventueel een lichte (eind-)versterker.

Conclusie:

Simply Audio heeft met de Black Rhodium kabels een prima uitbreiding van hun assortiment gekregen. De kabels presteren prima en hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding. De klankleur is over de hele lijn neutraal te noemen. Alle kabels blinken in hun prijsklasse uit in luchtigheid, gemak en precisie. Met de Opus heeft Black Rhodium een instapper die zijn gelijke niet kent. De Tempo heeft in de juiste set een air en flair over zich dat hij in zijn prijsklasse met de top mee kan. Vooral de Opera DCT++ is werkelijk een juweel van een kabel en zal elke set naar een hoger plan tillen.

Interessant voor de consument is ook de service die Simply Audio biedt. Simply Audio biedt de “Try before you buy” service ook aan voor alle Black Rhodium producten. Men kan de kabel dan 2 weken op proef thuis uitproberen. Meer weten, kijk dan op de website van Simply Audio.

Graham Nalty heeft een 11-stappenplan opgezet voor “kabelisten”. In 11 duidelijke stappen wordt aangegeven waar je op moet letten als je kabels wil aanschaffen.
Dat stappenplan kun je vinden via de volgende link:  http://www.simplyaudio.nl/downloads/blackrhodium_11steps.pdf

Zie hier de review van de Black Rhodium QuickStep luidsprekerkabel Van Charles Veg.

Gebruikte apparatuur:

Set 1: Transrotor Fatbob S/Graham Phantom 2 Supreme 12"/Phasemation P-1G + Levin Design 9"/ van den Hul DDT2 Special en Transrotor Fein, Ayre CX-7Emp, Logitech Squeezebox Touch/Linear PSU/YBA WD-202 DAC, Ifi iPhono (voor vdH DDT2), Ayre K3-R-P, Mimetism 45.2, Sonus Faber Guarneri Homage + Sonore Harmonizer

Set 2: Ariston RD11/Stax UA7/Benz Micro New Ace M en Dr Fuss motorsturing, Lite Audio LS-37 phono, Mark Levinson No28, Audio Analogue Donizetti, Linear Audio "Speakercamp" full range loudspeakers with added Scanspeak tweeters.

Play list:

Birdy - Young Blood (AAC 16/44.1)

Depeche Mode - Precious (FLAC 16/44.1)

Jen Chaplin - Manchild (FLAC 24/96)

Jen Chaplin - Til I Get There (FLAC 24/96)

Level 42 - Its Over (CD)

Peter Gabriel - Mercy Street (CD) 

Patricia Barber - Invitation (FLAC 24/192)

Pink Floyd - Marooned (WAV)

Kruder und Dorfmeister - In Too Deep (FLAC 24/96)

Blitzen Trapper – Black River Killer (LP)

Balthazar – Later (LP)

The Poll Winners – Jordu (LP)

Prijzen:

Opus €75 (1m)

Tempo €320 (1m)

Opera DCT++ €780 (1m)

Libra 5A €140 (1½m)

QuickStep €480 (2x 3m) 

Informatie:

www.blackrhodium.co.uk

www.simplyaudio.nl

 

 

Foto:©StijnKraft@puresound.be